Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Само на мен ли определянето на диоптър при разширени зеници се струва странно?

  • 4 567
  • 15
Здравейте,
 
В абсолютно недоумение съм и имам нужда от разяснение, което не получавам от лекарите.
 Аз самата като дете съм носила известно време очила. Престанах да ги нося, тъй като след няколко промени на диоптъра все още се чуствах ужасно некомфортно и имах постоянно главоболие. Спомените от начина на протичане не прегледите е следния - слагане на капки за разширяване на зениците в продължение на няколко дни,  отиване на очен лекар , в състояние в което  си почти сляп и виждаш само силуети, и преглед  с различни диоптри. След като ми определяха диоптъра се правеха очилата, които първите 1-2 дни ми бяха супер ( докато зениците са все още разширени). НО след това, зениците се връщат в нормално състояние, а диоптрите според мен вече не отговарят и са по-големи от нужното. В този момент аз започвах да виждам зле и да получавам главоболие.  В крайна сметка престанах да нося очила на своя отговорност. Изкарах гимназия, университет и все още си виждам  достатъчно добре (на 36 съм) без очила. Според лекарите на 7 години трябваше да нося 5 диоптъра...
 Моята драма си я преживях и забравих, докато не се наложи да водя дъщеря ми на очен лекар. Абсолютно същото - разширяване на зеници няколко дни, определяне на диоптър, с разширени зеници.  Днес е 4 ден от както спряхме капките за  зениците. Предполлагам вече са се върнали към нормалните си размери. Дъщеря ми ( на 6)  днес целия ден ми обяснява че вижда размазано.  А има огромно желание да си носи очилата, избрахме ги заедно и много си ги харесва, така че изключвам варианта да се преструва.
Имам нужда от човек, който разбира материята да ми обясни защо се определя диоптър, в момента в който окото е в неестествено състояние ?
Потърсих информация  в различни източници:
https://www.brightfocus.org/glaucoma/article/dilated-eye-exam-wh … -its-so-important
Тук хората пишат, че " One of the first parts of a comprehensive eye exam is a test of your vision, and perhaps a measurement to determine an eyeglass prescription, both of which require that your eyes remain undilated.." Т.е. прегледа за очила се прави при не-разширени зеници.
И също: The view to the back of the eye is limited when the pupil is not dilated. When your pupil is small, an eye doctor can see your optic nerve and macula but the view is limited. In order to see the entire retina, the pupil must be dilated.- Т.е. зениците се разширяват, за да се види оптичния нерв, ретината и т.н.
Моля за компетентно мнение!
Не искам да поставям под съмнение компетентността на лекарите , но не виждам никаква логика, в това, което правят.
Виж целия пост
# 1
Още един случай - мъжът ми се прегледа в специализирана клиника с разширяване, направи си скъпи очила. И след две седмици - аууу, не стават. Само пари на вятъра!
Дъщеря ми само първия път й разширяваха зениците. Сега ни искат Амб.лист, но я преглеждат без разширяване и диоптрите на очилата са й добре.
Аз направо отивам в нашата оптика, сядам при докторката, която работи там, коригираме диоптъра и си излизам доволна.
Виж целия пост
# 2
   За да ми определят диоптъра, също ми разшириха зениците. Видях, че на всички пациенти им се разширява зениците. Минаха се 2 седмици, докато ми предпишат очила. Още не съм купила очилата си.
Виж целия пост
# 3
Зениците се разширяват всъщност, за да се види дали няма нещо на очните дъна.
Диоптърът зависи от предната леща. Поне това знам аз.
Така че по-добре да се определя на нормално око.
А, да! И да не сте носили лещи поне два дни.
Виж целия пост
# 4
Фрий е права. Зеници се разширяват за преглед на очните дъна. За диоптър не би трябвало да е нужно. Пък и чак на очен лекар за един прост диоптър не ходя. Във всяка оптика могат да го измерят, даже е безплатно, ако си вземеш от тях очила после. От 25 години нося очила и лещи, само веднъж ми разширяваха зеници за много обстоен преглед, защото имах и други оплаквания.
Виж целия пост
# 5
Фрий е права. Зеници се разширяват за преглед на очните дъна. За диоптър не би трябвало да е нужно. Пък и чак на очен лекар за един прост диоптър не ходя. Във всяка оптика могат да го измерят, даже е безплатно, ако си вземеш от тях очила после. От 25 години нося очила и лещи, само веднъж ми разширяваха зеници за много обстоен преглед, защото имах и други оплаквания.
В оптиката кой мислите, че преглежда?
А към авторката,чудно ми е, защо не зададете тези въпроси на лекаря си, а се доверявате на мнението на непознати за вас хора по въпроси, които касаят вашето здраве? Още повече, че устройството на окото и принципа на зрението са си чиста физика. Едва ли обикновен човек може да ви отговори. Не се заяждам, просто много се изненадвам на  някой въпроси .


Виж целия пост
# 6
Когато определяха диоптъра на сина ми, лекарката обясни, че зениците се разширявали само при начално установяване на късогледството, за да се установяло дали е трайно състоянието или е нещо моментно. Мисля, обаче, че самите диоптри определи на неразширени зеници. Отдавна беше и не помня с точност. Коментирахме също, че със сегашните капки зениците остават разширени за 2-3 часа след прегледа. На мен като дете, като ми ги разширяваха, три дни ходих като сляпа къртица.
Виж целия пост
# 7
Преди повече от 20 години ми ги разширяваха и при мен също беше за няколко часа. До вечерта ми се бяха върнали към нормалното си състояние.

Да, в оптиките също преглежда лекар. Но реално можеш да влезеш в първата срещната и след половин час да излезеш с определен диоптър и поръчани очила. Докато специално посещение в кабинета на лекаря изисква записване на час и посещение след някой и друг ден.

И не схващам защо се учудваш на питането на жената. Самата тя сподели, а и не само тя, че има ясни индикации, че така определен диоптър (на разширена зеница) според нея не е правилен и не само води до проблеми със зрението и главоболие, но и вече са наляли едни пари за поръчка на очила. С може би сгрешени стъкла. Това никак не е невинно особено при дете.

Що се отнася до питането тук правят го и потребителки за много по-сериозни проблеми. Затова съществуват и форумите, за да си помогнем взаимно. Не се съмнявам, че тя ще зададе въпросите си и на лекар.
Виж целия пост
# 8
За главоболието може да е виновен не само сгрешения диоптър. Неправилно центрирани лещи на очилата могат да са причина за това. Аз като си купувам нова рамка, винаги карам оптика да отбележи нивото, на което трябва да са центровете на лещите, като си слагам рамката на физиономията. Носът ми е тесен и очилата винаги ми се смъкват надолу, съответно се центрират над средната хоризонтална линия на стъклата. Така веднъж се мъчих няколко месеца да свикна с нови очила и все ме болеше главата, докато не ги преправиха. Друга причина за трудно свикване може да бъде и ако са изписани лещи за астигматизъм. С тях по-принцип се свиква по-трудно. При разлика в диоптрите за двете очи също може да има проблеми. Според моята докторка мозъкът привиква до разлика от около 1,5 D. Аз лично не мога да търпя толкова голяма - максимум 0,75 D, затова при моите очила е някакъв компромис - по-късогледото око е с по-слаб от необходимия диоптър, а другото с по-силен, за да се намали разликата.
Виж целия пост
# 9
Благодаря ня включилите се с мнение по същество или споделяне на опит. Не бях влизала в Бг-мама от години, и съответно бях забравила, че винаги има съфорумки, които се изживяват като  някакви регулаторни органи , какво и кой може да се пита. Лошото е обаче, че не четат внимателно. На въпроса "Защо не попитате лекар" съм отговорила още в първия си пост - попитала съм, отговорът не ме е задоволил. Няколко лекари съм питала, включително и последния, доцент, отговорът винаги е бил от рода "Правим го така, защото така се прави, не мога да ви обясня, защото не сте специалист". И не, не се доверявам на мнение на случайни хора. Отново в първия си пост съм написала, че се обръщам към хора, които са запознати с материята (визирала съм пишещи тук отпици/ офталмолози, може би не съм била достатъчно конкретна).
П. С. Отивам да чета в темите "Бременна ли съм?"  за да размахам пръст на някое девойче и да се почуствам значима Grinning
Виж целия пост
# 10
Здравейте!

Името ми е д-р Атанас Богоев, занимавам се с Офталмология (Очни болести).

На първо място Ви поздравявам за страхотния въпрос. Поставяйки под съмнение нещата за мен е нещото, което ни подобрява и движи напред като хора!

Отговарям накратко, защото е 1:30 а утре съм на работа от 7:00.  :Х

Има 2 вида разширяване на зениците:

1. Просто разширяване (мидриаза), при което се отваря Ириса и това ни дава прозорец към очното дъно. Използваме това разширяване за да огледаме структурите на окото в голям детайл - вътреочната леща, стъкловидното тяло, зрителния нерв, ретината ( и най-важната й зона - макулата) и кръвоносните съдове.

Обикновено се поставят само веднъж капки за разширяване.

Продължителност на ефекта - около 2-3 часа. През това време зениците са широки и пациента има по-голямо дразнене от светлина. Свойството на окото да фокусира (чрез вътреочната леща е запазено).

2. Разширяване с блокиране на свийството на вътреочната леща да фокусира (Циклоплефия): Използва се при изписването на очила, за да се определи максимално точно диоптъра на окото и съответно да се даде представа за точната необходима корекция на очилата. Капките които се поставят не само разширяват зеницата и дават възможност да се огледат очните дъна, но допълнително отпускат ( блокират действието) на мускулите, участващи в фокусирането на вътреочната леща.
По този начин се вижда дали окото има “скрит диоптър”, както и дали той трябва да се коригира.

Има 2 вида капки за циклоплегия :
Цикложил - капят се 3 пъти в очите в рамките на 45 мин (х1 к-ка през 15 мин), след което се чака допълнително 30 мин да се “разлирят максимално зениците”.

Ефектът от тях е разширяване на зениците, както и замъглено зрение (предимно за близко разстояние )
Продължителност на действие - около 24 часа.

Атропин - капят се по схема в продължение на няколко дни. Използва се при деца.

Продължителност на действие - няколко дни.

Ако имате още въпроси оставам на разположение.

С уважение,
Д-р Атамас Богоев
Виж целия пост
# 11
Благодаря ня включилите се с мнение по същество или споделяне на опит. Не бях влизала в Бг-мама от години, и съответно бях забравила, че винаги има съфорумки, които се изживяват като  някакви регулаторни органи , какво и кой може да се пита. Лошото е обаче, че не четат внимателно. На въпроса " Защо не попитате лекар" съм отговорила още в първия си пост - попитала съм, отговорът не ме е задоволил. Няколко лекари съм питала, включително и последния, доцент, отговорът винаги е бил от рода "Правим го така, защото така се прави, не мога да ви обясня, защото не сте специалист". И не, не се доверявам на мнение на случайни хора. Отново в първия си пост съм напиасала, че се обръщам към хора, които са запознати с материята (визирала съм пишещи тук отпици/ офталмолози, може би не съм била достатъчно конкретна).
П. С Отивам да чета в темите "Бременна ли съм?"  за да размахам пръст на някое девойче и да се почуствам значима Grinning


   Много правилно го написахте какви са повече хора в Bgmama. Бях пуснала подобна тема за злобата в този форум. Щом човек е тука, се нуждае от помощ и никой няма право да се прави на Господ! Затова Ви разбирам защо рядко влизате в този форум.

   Това е към д-р Богоев: написахте, че се поставят капки 3 пъти на 15 минути за разширяване на зениците. Миналата година, когато бях на преглед, само един път по 1 капка във всяко око ми поставиха. Почаках 30 минути и тогава се осъществи прегледа. Зрението ми се оправи след 2-3 дни. До тогава виждах замъглено и не можех да фокусирам.
Виж целия пост
# 12
Здравейте!

Името ми е д-р Атанас Богоев, занимавам се с Офталмология (Очни болести).

....


Много ви благодаря за компетентния отговор и отделеното време! 
Така нещата изглеждат много по- логично. Остава ми следния въпрос: При така предписан диоптър, и последващ преглед с не-разширени зеници, как точно се прави съпоставката за това  дали лечението  е правилно, не е ли подвеждащо ?


Виж целия пост
# 13
Да, ние си говорихме надълго и нашироко с нашия доктор, докато слагаше капки на мъжа ми.
Определи му скрития диоптър.
Там е работата обаче, че на човек никаква работа не му върши този скрит диоптър.
Определи и уж реален диоптър, който ако не се лъжа беше някакво изчисление от скрития.
Но той беше неточен.
Няколко седмици по-късно, на нормално око друг лекар определи правилния диоптър за очила за постоянно носене.
Виж целия пост
# 14
Цитат

Много ви благодаря за компетентния отговор и отделеното време!  
Така нещата изглеждат много по- логично. Остава ми следния въпрос: При така предписан диоптър, и последващ преглед с не-разширени зеници, как точно се прави съпоставката за това  дали лечението  е правилно, не е ли подвеждащо ?


Правилото на изписването на очила е следното:

1. Идвате за преглед
2. Лекарят установява, че имате нужда да се извърши оптична корекция с очила
3. Преминавате на авторефрактометър (апарат, който ни ореантира за пречупвателната сила на окото)
4. Лекарят ви преглежда на тясни зеници с различни варианти на диоптрични стъкла за да установи най-добрата зрителна острота на всяко око поотделно
5. Лекарят преценява дали е необходимо да се разширят зениците (по 2-рия начин - циклоплегия), за да се определи дали има диоптър
6. Разширяване на зениците (циклоплегия)
7. Преминавате отново на авторефрактометър (след циклоплегия)
8. Извършва се преглед с различни диоптрични стъкла на зрителната таблица на широка зеница
9. Оглеждат се очни структури и очни дъна
10. Тук лекарят прценява дали да изпише очила на момента или да назначи контролен преглед (най-рано след 2 дни), на който ще се види дали окото "поема" този скрит диоптър на тясна зеница.

Давам пример: Жена на 30 години работи на компютър по 8 часа дневно, има оплаквания от главоболие, напрежение в очите.
На прегледа се установява -1.5 диоптъра на апаратното изследване (афторефрактометър) и перфектно зрение на двете очи.  
Лекарят назначава разширяване на зениците (циклоплегия)
След циклоплегия се установява, че пациентката има скрито далекогледство от +1.75 диоптъра на двете очи.
Лекарят преценява, че е необходимо да извърши още един преглед на тясни зеници.
След 5 дни пациентката идва за преглед и се установява, че тя се чувства комфортно с максимум +0.5 диоптъра
Изписва се рецепта за + 0.5 диоптъра за двете очи за четене и компютър.

Ако не се извърши разширяване на зениците, бихме изписали (-) диоптър на човек, който има скрито далекогледство и реално се нуждае от (+) диоптър.

Браво за въпросите. Адмирирам интереса ви! Бъдете информирани!

Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия