ИТАЛИАНСКА кухня

  • 103 016
  • 992
# 540
Това от Крит, сме го яли в Атина. Измислено е в Крит, може и там да се прави, но се намира в цяла Гърция, както и другите сирена. Знам че и италианците имат много видове сирене, чудя се в България защо няма. Е Родопите съм яла нещо на което се казва Котмач. Гъсто овче мляко се пресича с Мая за кашкавал о става нещо между сирене и кашкавал. Не съм го виждала в магазините. Също в България май навремето, че и сега се гледат повече прасета и колошки от тревопасен добитък.
Виж целия пост
# 541
И на мен ми харесват някои типове пълнозърнеста паста, но трябва да си я ям сама, та рядко правя... Иначе и другата ако е хубава си остава твърда, в това няма особена разлика. Основно във вкуса, доста по-силен е и наистина със някои сосове накъртва. Както се изказа онзи ден ММ, вкусът на трици не му харесвал. Joy

Аз пекорино много обичам, особено много зрелите варианти. Като се замисля, от жълтите сирена май само хубаво зрелите ми харесват, но наистина си миришат доста. Меки сирена не обичам, никога не са ми харесвали. Но в България мисля че трудно би се намерило наистина хубаво пекорино, пармиджано съм виждала макар и на безбожна цена.
Виж целия пост
# 542
До нас бяха отворили италиански магазин. Седя една година без никаква работа и си затвори. Макароните няма на цена 4 лв. пакета. Сирената средна цена от по 50 лв. Направо да се чудиш защо затвориха. Нямам идея как вървят цените на същите в Италия, но в Гърция скъпо сирене е от порядъка на 10-12 евро за кило.
Виж целия пост
# 543
Зависи колко е зряло, има и по 20 евро, но са например 36 месеца зрели. Съмнявам се точно такова да е било това, което са продавали... иначе за около 15 евро спокойно си вземаш разкошно зряло сирене, ако внимаваш къде пазаруваш. Което не е много като се има предвид какви са цените на кашкавал в България (зрял 3 месеца ако имаш късмет), колко време е зряло, съответно губило вода и колко по-малко можеш да изядеш всъщност от него. Проблемът е че в България гледах за над 20 евро грана падано, дето го вземам по 10на евро... Иначе за псата зависи каква е била, и тук има по 2, че и нагоре ако е специален формат, био и т.н. Нямам идея тази, която са продавали каква е била...
Виж целия пост
# 544
Не е била био, просто бяха надути цените с презумпцията, че хората са прости и някой си копае парите. В България са надути цените на храните, не само на вносните, с в пъти по-ниски в Англия примерно. В Гърция са високи, но поне качествени.
Виж целия пост
# 545
Вярно е това, последния път точно това си мислех - че ако гледаме съотношението цена-качество, в България са дори по-високи цените на много неща...
Виж целия пост
# 546
... Знам че и италианците имат много видове сирене, чудя се в България защо няма. Е Родопите съм яла нещо на което се казва Котмач. Гъсто овче мляко се пресича с Мая за кашкавал о става нещо между сирене и кашкавал. Не съм го виждала в магазините. Също в България май навремето, че и сега се гледат повече прасета и колошки от тревопасен добитък.
Предполагам заради едни 45г. от българската история. Всичко в кюпа и се правят един вид сирене, кашкавал, кисело мляко и т. н. (така предполагам).
И на мен ми е много странно как в половин европа имат твърди сирена, а тук нищо. 
Виж целия пост
# 547
... Знам че и италианците имат много видове сирене, чудя се в България защо няма. Е Родопите съм яла нещо на което се казва Котмач. Гъсто овче мляко се пресича с Мая за кашкавал о става нещо между сирене и кашкавал. Не съм го виждала в магазините. Също в България май навремето, че и сега се гледат повече прасета и колошки от тревопасен добитък.
Предполагам заради едни 45г. от българската история. Всичко в кюпа и се правят един вид сирене, кашкавал, кисело мляко и т. н. (така предполагам).
И на мен ми е много странно как в половин европа имат твърди сирена, а тук нищо. 

Колкото и да го плюем комунизма, се държеше на българските крадиционни неща. Сега има катък по магазините, пак млечен продукт български, който се е правил и прави в някои региони, преди го нямаше. Това Котмач, съм го опитвала в селска къща, но поради това, че се прави в определено време в годината и няма как да се наблъсла с боклуци да имитира продукт, знам че няма и да го видя по магазините. Някой ако има стари рецепти по селата за сирена, които ги няма в мас мрежата да казва. В Турция също не знам дали има толкова изобилие от сирене.
Виж целия пост
# 548
аз съм чела за едно зелено сирене, което едно време се е произвеждало традиционно в Стара планина.
сега някой е възродил традицията, но количествата са малки.

през комунизма имаше и едно нещо пак от Родопите, викаха му брънза: извара с парченца кашкавал вътре. по магазините не съм го виждала, но от производител директно сме взимали.

Крокмач според мен е по-скоро случаен продукт, така са успявали да зазимят млякото.

иначе аз съм пила и мътеница: ферментирала суроватка, останала след избиването на маслото.
това според мен няма как да се продава, поради малотрайността. сега от суроватката извличат сух протеин.
Виж целия пост
# 549
Бръндзата дали не е нещо подобно на сръбската сметана която я има по магазините?
Виж целия пост
# 550
Че то не са ли всички сирена начин да се консервира млякото?
Котмача прилича на Брънзата, но не е. Нещо като смес от кашкавал и саламурено сирене но твърдо и сухо. Съхраняват в буркани. За да св получи, сгъстяват овчето мляко на вода баня.
Мътеницата я знам като бърканица. Това си е айрян Ася, но от истинско мляко. Кисело е, но е от преседяло мляко, пълно с полезната бактерия. Като съм го пила, чак “реже” езика.
Виж целия пост
# 551
Зеленото сирене го промотират Слоу фууд. Много съм любопитна да опитам, но никога не съм виждала. Ако някой знае нещо, да казва. Simple Smile

Нашият климат е супер за правене на зреши сирена. Имам подозрение, че навремето са ги оставяли да зреят кашкавалите, но пуста печалба...
Виж целия пост
# 552
Днес се сетих че има сирена които ги запечатват с восък и се чудех дали кората на пармезана и пекориното е такава? 
Виж целия пост
# 553
Зеленото сирене го промотират Слоу фууд. Много съм любопитна да опитам, но никога не съм виждала. Ако някой знае нещо, да казва. Simple Smile

Нашият климат е супер за правене на зреши сирена. Имам подозрение, че навремето са ги оставяли да зреят кашкавалите, но пуста печалба...
За първи път чух и после гледах филм за това сирене от Йоланта Делибозова- известна кулинарка любителка.Много интересно ,но не може да се продава официално  защото чакат да получат сертификат или нещо подобно, а за сега нямат шанс, за съжаление не мога да се сетя за причините
Виж целия пост
# 554
Не, няма парафин. Ядима е кората, но е много твърда и на практика е невъзможно да я настържеш. На пекориното може всъщност. Но пък що народ ги е пипал, не е добра идея. Simple Smile Понякога се слага в соса кората за да овкуси, нали нищо не се хвърля.

Жалко за зеленото сирене, голяма бюрокрация. Ето какво намерих
https://opoznaybulgaria.com/общество/любопитно/зеленото-сирене-от-черни-вит-смая-свет/12155/
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия