ИТАЛИАНСКА кухня

  • 103 650
  • 992
# 840

Благодаря, звучи много добре, със сигурност ще я пробвам Simple Smile
Виж целия пост
# 841
Да споделя  нашето любимо тесто за пица. Правя го в пекарната, оставям за 1 нощ в хладилника и на другия ден правя пицата. От това количество стават 2 големи или 3 малки пици. Simple Smile
Виж целия пост
# 842
А, колко време се меси тестото?
Ако се меси по-дълго дали е по-добре?
Че това е единствената неизвестна на всички рецепти.
Виж целия пост
# 843
20 мин го меси пекарната.
Виж целия пост
# 844
Какво е "сега мая" и как отмервате 0,2 г мая...?!
Виж целия пост
# 845
суха мая. Simple Smile
не отмервам 0,2. явно при мерните единици нещо се е объркала дамата, която сподели рецептата. извинявам се, че
не съм пояснила. отмервам 4,5 гр  или по-скоро половин пакетче суха, от тези по 10 гр, които са. 0,2 е имала предвид 2 гр.
Виж целия пост
# 846
От изсестно време ми се върти една идея. На машината за паста да разточа кори за баница, на най-тънкото?
А, за пицата!
Два пъти съм правил едно към едно с клипове от тубето, и ефекта е плачевен. Винаги ми е еластично.
Разточвала съм на машината за паста кори за баница, добре станаха, но не чак толкова тънки, може би защото бяха и от пълнозърнесто брашно. Иначе баницата беше много вкусна.

За тестото за пица: 600 гр.брашно, 450 мл.вода, 50 мл.зехтин, 4 гр.суха мая и сол. Ако нямам италианско брашно ползвам на Топаз мел имат едно по-фино от стандартното тип 500.
Меся с робота около 10-15 минути, след втасване оформям на ръка, не точа. Понякога от предния ден замесвам "бига" с 2 гр.брашно. По-добре става, както и питките и хляба с предварително замесена "бига" са по-добри.
Виж целия пост
# 847
Извинявам се,а и нямам спомен да е коментирано в темата,но какво точно е бига?Нещо като закваска,както при киселото мляко?
Виж целия пост
# 848
Нещо като претесто или закваска. Simple Smile
https://it.wikipedia.org/wiki/Biga_(alimento)
Има и на английски ако смените езика. Така резултатът е една идея по-близък до направено с квас тесто.
Виж целия пост
# 849
Извинявам се,а и нямам спомен да е коментирано в темата,но какво точно е бига?Нещо като закваска,както при киселото мляко?
Предварителна закваска. Оставя се известно време да втаса и след това се добавя към основната смес. Замесва се тесто. Такива рецепти имам, вярно е, че стават печивата по бухнали, пухктави.
Виж целия пост
# 850
Повечето рецепти за бриош, кроасани и подобни, както и за хляб са с бига или лиевитино (буквално заквасчица или масичка), с малко мая се получава разкошно тесто и по-въздушен краен продукт. Но са нужни по-силни брашна като цяло.
Виж целия пост
# 851
Повечето рецепти за бриош, кроасани и подобни, както и за хляб са с бига или лиевитино (буквално заквасчица или масичка), с малко мая се получава разкошно тесто и по-въздушен краен продукт. Но са нужни по-силни брашна като цяло.
Точно! Ползвам брашно Манитоба, или половината универсално и половината Манитоба.
Виж целия пост
# 852
Да, и аз така правя за хляб и други печива, смесвам Манитоба с универсално брашно. И става много добре.
Виж целия пост
# 853
А кое всъщност се смята за “малко” Мая? Стандартното (което е написано на опаковката ) е 7г за 500г брашно.
Виж целия пост
# 854
3-4 гр на кг...
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия