Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Проблеми с ученето в начален етап

  • 23 437
  • 115
# 75
Квадратчета, редове, стрелки, таблички, чертежи и всичко останало, което се иска в задачите.
Виж целия пост
# 76
Мен отдавна авторката ме съмнява, затова я попитах за какво всъщност е темата.  Първо ми приличаше на желание да си споделикакво й тажи. После някой написа, че била учител. Започна се и с даване на съвети, някои от които тотално грешни (като това будното дете да започне с трудната задача за най-много точки). Сега започва дапита за лекции.
Кажи, булка, курсова работа ли пишеш, нямаш какво да правиш или си пуснала темата по бизнес? Никакво доверие не ми вдъхваш, нещо си ми мътна, от теб лъха некомпетентност като на журналист. Очевидно темата не е за това, което си описала.
Виж целия пост
# 77
Прекалено много материал, това е единственият проблем. Няма време за упражнения, само ново и ново преподаване. Във 2 клас се усеща най-осезаемо. Учителката на дъщеря ми взимаше от часове като рисуване, музика и подобни, за да използва времето за задачи в/у материала. Но това инцидентно.

Резултатът е, че вместо в 4 клас да излязат грамотни и с основни познания по другите предмети, са назубрили много неща, но ги помнят за кратко. Това си е така от много години, не е проблем само на тази система, но сега се засили, защото свалиха още материал надолу.

Иначе не съм съгласна с родителите, които твърдят, че учебниците са написани неразбираемо. Поне тези, по които учеше моето дете (Просвета и Булвест) бяха ок. Единствено количеството на материала е голямо.

Другият проблем, за който се сещам е занималнята. За съжаление често срещна е конкуренцията м/у двамата преподаватели, което не е в полза на децата. Ще дам пример. Класната казва: "Утре ще имате контролно по математика. Няма да ви давам домашно, за да имате време да се подготвите, всеки да види кои задачи са му трудни и да наблегне на тях.", преподавателката от занималнята: "А, по математика нямате домашно! Рисувайте си Simple Smile".
Аз наблюдавам точно обратното във втори клас. Голям айляк е.
Моето наблюдение е друго. Родителите рязко решават /или решаваме/, че децата вече са достатъчно големи и извънкласния живот става много активен. Повечето деца са забити да учат на по 30-40 минути от домовете си и се извозват с автомобили, което е свързано и с много по-ранно ставане, но и с по-късно прибиране. Гроги са милите. 
Виж целия пост
# 78
И в тази тема не можем да избягаме от шаблона. На лице е преподавател, а ние като родители не се сещаме какво да го попитаме. Все едно и също - "вие там ги учете, ние сме родители и не щем", без да си даваме сметката, че вече достатъчно сме ги научили под една или друго форма, а това понякога не им помага в училищната среда.

Как да мотивираме детето да бъде самостоятелно. В 3 клас е и пише само в присъствието на възрастен. След занималня, в която уж трябва да пише, се прибира с ненаписани домашни. Буквално трябва да има някой над главата му, за да свърши нещо. Защо се получава така?
Виж целия пост
# 79
Защото е дете и има нужда от игра. От първи клас, че и от предучилщна някои ги емват на школи и уроци, предучилищна в училище, после същинският първи клас. Нашите от първите месеци почнаха диктовките на текстове. То още трябва да се учи да свързва звук с графема, да декодира звуците, а те - диктовки и състезания. И децата изведнъж скъсват с детството, без да са психически готови за това. Такива като моето изглеждат незрели на фона на останалите и от там изоставащи, че и "фатално" според класната още след първия месец. А тя си върви в норма (ама при системата отпреди 30-40 години), когато беше изключение някой да чете предварително в клас от 30-35 деца, когато в края на март имахме тържество за буквите, когато до черната дъска имаше дъска с редове с пластмасови букви и сметало. Когато другарката ни учеше да смятаме със сметало, а ние с кеф излизахме на дъската да отброим големите дървени топчета 3+5=8, когато имахме специални папки с букви и редяхме срички, думи, за да стигнем до изречения. Тогава другарката проверяваше всеки как се е справил, след което пишеше на дъската, а ние преписвахме в тетрадката, това, което първо сме набрали с буквите. Визуализация в час, игри през междучасието и училището беше удоволствие, а не бреме. Сега имат толкова задължения, че нямат право на игра. Отнето им е основното човешко право за тази възраст и в резултат намразват, това, заради което им е отнето. Превръщаме ги в малки възрастни. А те са деца.
Виж целия пост
# 80
Какво стана, някой здраво е пуснал метлата! Тъкмо потребителката-учителка се показа в цялата си прелест, и някой е изтрил бисерите й! А беше толкова хубав пример, тъкмо си виках, че имаме попадение, че и искаше да и консултира, нетърпейки възражения. Последният й пост беше невероятен - оббяснява и защо в Дг бият и крещят по децата - ми, то, родителите са виновни, неблагодарни и каква мъка са за учителките. Язък!
Виж целия пост
# 81

Освен доста абсурдните понякога учебници за друг проблем с материала не се сещам.
Виж целия пост
# 82
И на моята дъщеря материала й беше труден, неразбираем затова направих абонамент в уча си, и така по-лесно усвояваше. Госпожата не провеждаше часовете по рисуване, физическо и музика, за да правят диктовки и да четат да смятат, беше пълен ужас, отделно ходеше на частни уроци по математика, български и английски....В 4клас нещата се поуспокоиха, но пак си беше неразбираем материала, дори аз някои неща не можех да й обясня.
На занималня не е ходила, защото учехме вкъщи след като си дойде на обяд от училище.
НВО изкара с отлични оценки, само математиката беше 4.50 хич не й върви.
Виж целия пост
# 83
ми, то, родителите са виновни, неблагодарни и каква мъка са за учителките. Язък!
А, това си го знаем отдавна, многократно сме го чували- и във форума, и на живо!
Пропуснала съм го в темата, само съм изненадана, че е било изтрито- обикновено подобни изръсени бисери стоят вовеки, та да се срамуват свинете, за които се отнася.
Проблемите с ученето почват от началния етап и си карат в същия стил и дух до края.
Наскоро рових и разчиствах на тавана и намерих мои учебници от трети клас- щерката беше лани трети клас, та ми беше интересно да сравня. Преди близо 40 г сме учили ПО-СЛОЖЕН материал от сегашния в трети клас! Задачи с числа по десетки хиляди, задачи с думи, път/скорост/време, делене на многоцифрено на многоцифрено. Все слушаме как се сваля материал надолу, а всъщност се оказва, че не е вярно. Даже се изненадах. И сме се справяли, и на занималня никой почти не ходеше, на уроци също, особено пък в малките класове. Надали децата са станали някакви други, по-трудно разбиращи или нещо друго. Значи проблемът не е във вида на материала, а някъде другаде.
Според мен- в начина на поднасяне, в начина на писане на учебниците и в изискванията за преподаване и оценяване- системата с тестове за мен е безумна. Пределно ми е ясно, че учителите нямат особено поле за действие- всичко им е спуснато в много тесни рамки - както свири музиката, така и играят- нямат избор. Трудностите са заложени в самите устои, в самите принципи на сегашната система за образование. Направи го сложно, обясни го зле, принуди учителят да не може да си позволи да го обясни добре, наблегни на дървото, не търси гората, накарай децата да се чувстват несправящи се и да се откажат да се опитват да разберат каквото и да е. И да, отвори място за много частна инициатива- пълно е с обяви търся/давам уроци на деца още в начален курс.Виж целия пост
# 84
Не е чак толкова зле положението,доста деца се справят добре и то на международни състезания.И преди и сега децата до 4 клас си имат затруднения ,защото са малки ,тепърва свикват с ученето.На този етап трябва помощ от родител.
Виж целия пост
# 85
Изведнъж във втори клас се оказа, че моят син пише безобразно, грозно, много драска, изпуска звукове, допуска много правописни грешки. Класната ни насочи към логопед и то към логопеда в училището, където щеше да минава комисия и да прави "обследване". Моят съпруг беше категорично против и се обърнахме към  частен логопед. Около половин година се занимава жената с него. По принцип каза, че тези неща се израстват. Моят съпруг казва както и за всичко останало, че прекалено се притеснявам. Цяло лято правим диктовки и въпреки, че на моменти пише по-красиво, виждам все още много да изпуска гласни звукове, допуска още много правописни грешки, задраскване където може да не говорим. Отчайвам се направо Sad . Пак ще правя консултация с логопед, но много се притеснявам как ще му се отразява това занапред в горните класове. Доколкото съм чела за дислексията и съм говорила със специалистите в неговия случай не става дума за това, но не му е правено и специално изследване.
Виж целия пост
# 86
В 1клас нашата класна ме извика и казва детето е с дислексия, питам я как е достигнала до този извод / като има предвид, че съм наясно, защото съм завършила психология и логопедия/ и тя казва ами не пише в час .......
Моята ми беше казала, че не иска да пише, защото й е по-интересно да слуша учителката. Та изводите на учителите /моите уважения разбира се/, са доста крайни и решаващи, без да са наясно какво е дислексия, дисграфия и т.н.
Във втори клас детето започна да си пише, отдадох го на това, че средата в у-ще е различна от тази в дг, просто й е било интересно да слуша госпожата. Вие си направете разбира се консултация има тестове, които ще покажат ако има нещо.
Виж целия пост
# 87
Да напомня и този септември, при проблеми успоредно с другите специалисти, посетете и очен лекар. Ние допуснахме тази грешка и имаше доста изоставане за наваксване. Оказа се, че няма никакъв друг проблем...

Успех на всички през новата учебна година! Simple Smile
Виж целия пост
# 88
gingerina, нормално е детето да прави правописни грешки, грозното писане също не е болка за умиране /някой деца не са толкова старателни/. Казваш, че задрасква. Защо? Обяснете, че грешните неща се слагат в скоби! Това че изпуска звукове е по- притеснително, но може да има нужда да работи с по- бавни темпове. Добре е да минете очен лекар и логопед , който е компетентен и разпознава дислекция и дисграфия. Детето ходи ли на занималня? Как се справя с математиката и четенето? Възможно е да преживява и стрес в училище и да не се чувства комфортно. Причините може да са много.
 
   Тази тема може да ви бъде полезна :
http://www.bg-mamma.com/?topic=957532
   
Виж целия пост
# 89
Вита, благодаря за съветите. Били сме при трима логопеди, двама от които казват,  че има проблеми,  които не са сериозни, но препоръчват работа със специалист. В училището така наизуст без да погледнат за кое дете става въпрос ми казаха, че е за ресурсен. Притесняват ме освен изпускането на звукове, бавно,  трудно писане, четене и също така се оплаква, че не може да чете  на английски. Много трудно се научи да чете срички също. Ще ходим пак при едната логопедка да прецени как напредва. Мен ме притеснява,  че с целия труд това лято (правим диктовки почти всеки Ден),почти не виждам напредък. Единствено пише малко по-красиво,  но пак трудно се чете. Не му е приятно да чете,  Най-интересната му книга я чете два месеца с подканване. Мисля,  че наистина му е трудно да чете. Математиката му е приятна

Да допълня в отговор на vita. Имаше стрес в първи клас, две деца го тормозеха него и други и напрягаха обстановката. Във втори клас му беше значително по-спокойно,  донякъде и защото почна в частна занималня вместо държавната.
Виж целия пост

Препоръчани теми

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия