Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Бетаблокери и бременност

  • 814
  • 4
Здравейте!  Виждам,  че има аналогична тема,  но е преди много години,  а медицината се развива и се надявам сега да има по-ясни отговори. Планирам бременност,  а съм на бетаблокери от 10 години - за висок пулс и високо кръвно. Дали някоя мама има опит с прием на бетаблокери по време на бременност и всъщност дали вече няма техен заместител или бетаблокери,  които са доказано безвредни за плода?
Виж целия пост
# 1
Здравей, Katinarka, и двете си бременности съм изкарала на максимални дози Метопролол (един от най-‘старите’ и изпитани бетаблокери) 200 мг на денонощие заради много висока синусова тахикардия. Знаейки, че имам проблем с ритъма, за втората бременност пре 2014г. от самото начало си отидох на кардиолог ( в Германия) и човекът потвърди, че Метопрололът e first-choice медикамент при подобно състояние и бременност и се счита за най-изпитан и най-безопасен. Също така започнахме с най-ниската доза бетаблокери и постепенно, с напредването на бременността, увеличавахме за да стигнем до максималната изобщо (за небременна пациентка). В София в Майчин Дом преди имаха специалист-кардиолог за бременни д-р Филчева или Филева ( вече не си спомням името, раждах там преди 12 год), при която пращаха дами с патологични бременности от цялата страна. Ако питаш как минава самата бременност с такъв проблем - не е цветя и рози. Леглото ти става пръв приятел. В моя случай трябваше и двете бременности да завършат (успешно!) в 34/35 седмица, защото не можех да дишам на края, а Метопрололът не може да се увеличава до безкрай.  ( пулсът ми на макс доза Метопролол в спокойно легално положение си държеше 140 удара в минута.) Децата са добре, ако и затова се притесняваш. Даже второто, макар да е било изложено на лекарства по- дълго, е по- лежерен и адаптивен тип. Успех!!! 🍀👍
Виж целия пост
# 2
Благодаря за отговора. И аз така си представях,  че минава. Доколкото разбирам от казаното,  била си на  бетаблокери само по време на бременностите. Това значи ли,  че преди бременност не си имала оплакване и всичко е станало в резултат на бременността?
Виж целия пост
# 3
Здравейте , моля за отговор !
Някой вземал ли е пропранолол през цялата бременност и ако е каква е била схемата!
Виж целия пост
# 4
Моля да споделите опит! Била ли е някоя от вас на Конкор Кор през цялата бременност? Имало ли е проблем с бебенцето? Пише, че не е желателно да се използва по време на кърмене... Това спазвали ли сте го? Моля, споделете!
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия