Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Гестационен диабет - тема 2

  • 48 204
  • 771
Тема за обсъждане на всичко, свързано с гестационния диабет. По-надолу съм публикувала основна информация за заболяването. Ще си позволя да споделя и своя опит и най-важните неща, от които аз се ръководех по време на своята бременност, така че да бъдат от полза на сблъскващите се тепърва с тази диагноза.

Първо ГД не е толкова страшен, стига да се грижите добре за себе си и да спазвате подходящ хранителен режим. В моя случай имах инсулинова резистентност преди да забременея и се изследвах още в 6-7 седмица за гестационен диабет, но в повечето случаи изследване се прави около 20-та седмица. Диагнозата се поставя след обременяване с глюкоза. Изследването представлява трикратна проверка на кръвната захар - на гладно, както и на 60 и 120 минута след изпиване на пакетче глюкоза от аптеката. Ако се окаже, че имате ГД се налага да промените начина си на хранене - никакво сладко и мазно, ограничаване на бялото брашно и нищо, което може да се купи в пакетче от магазина. Намаляване на картофите и ориза. Може да ядете всякакви зеленчуци и месо, черен хляб, но умерено. Бобовите храни също не вдигат толкова много кръвната захар. Позволени са и плодове, но не в огромни количества и най-добре като самостоятелно хранене, например междинна закуска. Може да се ориентирате за менюто си като избирате предимно храни с нисък гликемичен индекс. Много добър и подходящ по време на бременност хранителен режим е Зоната, защото се базира точно на контрол на инсулина, а включва всички групи храни.
Задължително си купете глюкомер, с който да следите кръвната си захар. Важно е на гладно стойностите да са под 6, а 1 час след хранене да са под 8. Някои ендокринолози искат захарта да се мери и 2 часа след хранене, като тогава трябва да е под 6.6.

Ако не успеете да се справите само с диета и движение, се минава към лечение с инсулин, което трае до раждането. Някои лекари препоръчват прием на метформинови препарати вместо инсулин, други го отричат. Аз пиех метфодиаб в последния триместър по препоръка на специалист по фетална морфология и се чувствах много добре.

Резултатът при мен: добър контрол върху килограмите - родих толкова, колкото забременях и най-важното - абсолютно здраво бебе с тегло 3230 гр., нормална кръвна захар и жълтеница, която не беше по-тежка от тази на другите бебета.

Надявам се моят опит да ви бъде улеснение и да ви вдъхне спокойствие, че нещата могат да се държат под контрол. А това е информация за гестационния диабет, която съм копирала от сайта http://www.invitro-plovdiv.com

“Какво представлява гестационният диабет? Това е заболяване, което се проявява за първи път по време на бременност. Както и при другите форми на диабет е засегната способността на клетките в организма да използват въглехидрати. Това е едно от най-честите метаболитни заболявания по време на бременност, предизвиква повишено ниво на кръвна захар /глюкоза/ в кръвта и може да има сериозни краткосрочни и дългосрочни неблагоприятни ефекти върху бебето и майката.

Причини
Все още не е съвсем ясен точният механизъм на развитие на гестационен диабет. Известно е, че хормоните на бременността се отразяват на способността на организма да преработва въглехидратите. Плацентата е временен орган, който е хормонално активен, а произвежданите от плацентата хормони помагат за правилното развитие на плода. Но една голяма част от  плацентарните хормони блокират или силно възпрепятстват функцията на инсулина в майчиния организъм, предизвиквайки инсулинова резистентност. Този проблем затруднява метаболизма, като нуждата от инсулин се завишава до три пъти в сравнение с периодите извън бременност. За голяма част от бременните това не е проблем, защото панкреасът е в състояние да произведе нужното количество инсулин. Гестационен диабет се развива тогава, когато панкреасът не може да отговори на повишените нужди, а при недостатъчност на инсулин се повишава нивото на кръвната захар в кръвообръщението.

С напредване на бременността се повишава нивото на произвежданите хормони, като ЧХГ, пролактин, прогестерон, естроген и кортизол, което предизвиква резистентност на клетките към инсулин. Гестационният диабет се проявява обичайно във втория триместър, между 20 и 24 гестационни седмици. В допълнение плацентата произвежда ензими като инсулиназа, която разгражда инсулина. Повишено количество кръвна захар преминава в плода и стимулира неговия панкреас да произвежда инсулин.

Рискови фактори
Много голяма част от бременните, които развиват гестационен диабет, нямат нито един рисков фактор, както и много малък брой бременни могат да бъдат причислени към нискорискова за развитие на гестационен диабет група, поради което в нашата практика сме възприели да предлагаме скрининг за гестационен диабет на всяка бременна жена, която се обръща към нас за консултация. Някои от известните рисковите фактори са:

наднормено тегло /БМИ над 30/
силно напълняване в хода на бременността
фамилна анамнеза за диабет
гестационен диабет при предишна бременност
родено дете с тегло при раждане над 4 кг
спонтанни аборти с неизяснена причина
родено дете с малформации
възраст над 25 години
инсулинова резистентност преди бременност
ПКЯС /доказан поликистозен яйчников синдром/
хипертония /високо кръвно налягане/
глюкозурия /наличие на глюкоза в урината/

Диагноза
При първото посещение ще ви бъде направена оценка на рисковите фактори за развитие на гестационен диабет, ще ви бъде измерено кръвното налягане и ще ви бъде изчислен БМИ, както и ще ви бъде предложено изследване на урина /седимент, уробилиноген, кетони/ и кръвна захар според действащата в момента програма „Майчино здравеопазване“.
Ако нямате рискови фактори, ще ви бъде предложен скрининг за диабет през втория триместър – между 24-та и 28-ма гестационна седмица.
Диагнозата се поставя при ниво на плазмена глюкоза на гладно ≥ 7.0 mmol/l или случайна плазмена глюкоза ≥ 11.1 mmol/l.
При венозна плазмена глюкоза > 6.0 mmol/l в хода на бременността се провежда ОГТТ (75 g глюкоза). Счита се, че има диабет

при плазмена глюкоза на гладно ≥ 7.0 mmol/l или
при плазмена глюкоза на 120 минута при ОГТТ ≥ 7.8 mmol/l
В последния триместър на бременността се препоръчва по-стриктно проследяване при бременни с гестационен диабет. Допълнителните тестове зависят от тежестта на заболяването и наличието на други медицински проблеми.

HbA1C – изследването за гликиран хемоглобин дава ретроспективна информация за състоянието на плазмената глюкоза в предходните 3 месеца. Чрез този тест не се поставя диагноза, но може да се използва като маркер за степента на гликемичен контрол.
Кръвно налягане – ежеседмичен контрол върху артериалното кръвно налягане в домашни условия и измерването му при всяка визита /поне 1 път месечно/ от медицинско лице.
Оценка на пикочната система – микробиологична посявка от стерилна урина, евентуално ултразвуков преглед и консултация с нефролог, ако има съмнения за инфекция на пикочните пътища. Ежемесечно изследване на урина за наличие на кетони и глюкоза.
Детски движения - след 28 г.с. е желателно да следите и броите детските движения и при промяна да информирате незабавно наблюдаващия ви лекар.
Биофизикален профил - това е изследване, което се препоръчва на всички бременни след 34 г.с., но ако имате гестационен диабет е възможно вешият лекар да ви посъветва да започнете в по-ранен срок на бременността, още от 28 г.с.
Ултразвуков преглед – освен стандартната оценка на плода, желателно е да се оценява състоянието на бебето чрез доплерова сонография, особено в периода близо до определения термин, за да се прецени подходящата дата на раждане.
Консултация с офталмолог – преглед на очни дъна и препоръки за раждане.
Фетална ехокардиография – ако вашият диабет е диагностициран рано, особено в първия триместър на бременността, е възможно заболяването ви да се е развило преди бременност и да е останало неразпознато. В тази ситуация се препоръчва оценка на сърцето на бебето заради рисковете от сърдечна малформация при бременни с висока кръвна захар през първите 8 гестационни седмици.
Непосредствено след раждане, а също и след 6 до 12 седмици, ще се провери отново нивото на кръвната захар, като се очаква тя да бъде с нормални стойности. Желателно е на всеки две години да оценявате здравословното си състояние заради риска от развитие на диабет”.
Виж целия пост
# 1
Здравейте и е новата тема. Моята ендокриноложка искя два пъти седмично разширен профил. Именно закуска, обед и вечер КЗ на гладно ( според нея трябва да е до 5.1), 1 час след хранене ( до 7,8) и дея часа след хранене ( до 6,7). Не е ли малко хард
Виж целия пост
# 2
Моите резултати от теста вчера са: на гладно - 4,55; на първи час - 9,34; на втория час - 7,93; Високи са, нали? Доколко е притеснително? Освен това имаше малко разлика в минутите около 5. Това може ли да даде съществено грешен, подвеждащ резултат?
Виж целия пост
# 3
Здравейте, записвам се и аз в новата тема. В началото на бременността ми излязоха стойности на гладно сутрин 6,4/обяд - 7,5/ след обяд 8.5 ммол. След обременяване с глюкоза ми казаха, че нямам диабет и че стойностите ми са нормални за бременна - на 60-та мин - 7,9/120-та мин - 7,4/180 - та мин - 7,7. Казаха ми да мина на диета и на всяка втора седмица си пускам кръвно-захарен профил за да видим как се движат стойностите и всичко за сега е наред и най - важното е, че бебето се развива нормално за гестационната седмица, което е главната цел. Самата диета аз си я определих според насоките на лекаря естествено, но общо взето намалих ориз, боб, леща, картофи, сладко, бял хляб и плодовете с висок ГИ - банани, грозде и т.н.
Виж целия пост
# 4
С какво се храниш? Притеснява ме, че съм на границата и не знам вече кое колко е вредно.
Виж целия пост
# 5
Малиш, не са прекалено строги стойностите на първия и втория час. Обаче до 5.1 на гладно е идеалната стоност за бременни. При мен сутрин рядко е била под 5.1, но после през деня на гладно обикновено беше между 4.7-4.9. Въпросът е, че ако на гладно минава 6, трябва да се мине на инсулин.
Виж целия пост
# 6
С какво се храниш? Притеснява ме, че съм на границата и не знам вече кое колко е вредно.
Трябва да се яде всичко, но умерено. Белите продукти като ориз, хляб, картофи аз си ги замених с домашен хляб - пълнозърнест, кафяв ориз и червени или сладки картофи, т.е. бавни въглехидрати. Боб и леща си готвя примерно през седмица и ям от тях само един ден, ако остане за втори - мъжа ми дояжда. Сладко - най - добре черен шоколад над 80%, моята ендокриноложка дори ми каза, че няма проблем да се яде и друг вид сладко, но да го замениш с едното хранене. Плодовете са много важни при бременност, затова и от тях трябва да се консумира като междинно хранене, примерно след закуска или обяд, но не веднага след храненето. Избягвай пържени храни, купешки закуски, консерви, сокове и безалкохолни.
Виж целия пост
# 7
Благодаря ти, беше ми много полезна с тази информация. На мен сладко почти никакво не ми се яде,особено откакто съм бременна. Дано се нормализират нещата, че съм само в 16 г.с., много време има до края.
Виж целия пост
# 8
Благодаря ти, беше ми много полезна с тази информация. На мен сладко почти никакво не ми се яде,особено откакто съм бременна. Дано се нормализират нещата, че съм само в 16 г.с., много време има до края.
Тук сме за да си помагаме, радвам се да бъда полезна. Вярвам, че с малко упоритост всичко ще се нареди Simple Smile
Виж целия пост
# 9
Момичета има ли някой в сходно положение? Поставиха ми диагноза ГД след обременяване. Сега си правя КЗ профили през ден, а крачета всяка сутрин меря преди и след закуска. Дневните ми стойности са ок, вечерните също, но сутрин винаги се будя с по-висока КЗ. От две седмици пия вечер метформин 500мг. Така сутринта кз беше около 5.6. От три дни обаче е 6-6.1. Тоест започвам да не виждам голям смисъл от метформина. Инсулин ли е следващата стъпка? Другата седмица съм при докторката, но малко ми е напрегнато.
Виж целия пост
# 10
Коя седмица си? Спазваш ли диета и колко строга?
Виж целия пост
# 11
Коя седмица си? Спазваш ли диета и колко строга?
В 28 съм. От близо 2 месеца съм на диета и то доста строга. От началото на бременността съм качила само 2кг. Сладко не ям, тесто, пакетирани, захар . Общо взето въглехидратите са сведени до минимум.
Виж целия пост
# 12
Лошо. Така де, не е кой знае колко лошо, важното е, че си го хванала и ще се предприемат мерки. Не мога да направя предположения какво ще се случи, но и да е инсулин да е, въпросът е да сте добре с бебето.
Освен гореизброените неща, бих те посъветвала да се интересуваш колко захари и въглехидрати има във всяко едно нещо, което консумираш. В доста зеленчуци има премного захар, в плодовете също. Във фрешове, бобови, млека и тн. В купешките храни също често има т.нар. "скрита" захар - например в лютениците. Не е само спирането на изброените неща от теб ключът към правилната диета.
Пиши после какво е назначил еднокринологът.
Виж целия пост
# 13
Здравейте, от няколко дни ми се случва ако хапна малко повече сладко (например повечко шоколад) да се почувствам зле след това, става ми доста замаяно. Всичко се случва много бързо след яденето, вчера единия път буквално след 5 минути, другите пъти може и по-бавно но не повече от 30 минути. Става само ако съм яла по-голямо количество, ако хапна умерено съм добре. От други въглехидратни храни или плодове не съм забелязала да се получава, само шоколади или сладки с много захар.
Въпросът ми е дали реакциите при гестационен диабет са такива? Бременна съм в 37 г.с., не са ми правили обременяване с глюкоза, от кръвните изследвания захарта винаги ми е била в норма.
Виж целия пост
# 14
Това, че захарта е в норма, не значи за жалост, че няма гд.

Аз като дигна захарта започва да ми се гади, има една замаяност и не мога да си седя на краката грубо казано. Но дали може чак в 37ма седмица да започнеш да го усещаш - не знам.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия