Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Филми за Холокоста в час на класа пред 10 годишни деца

  • 22 852
  • 308
Здравейте, според вас нормално ли е на 10- годишни деца, в час на класа да се пускат филми с кадри от концентрационните лагери, защото някой бил нарисувал свастика на лист? За мен не е. Говорим с детето ми за абсолютно всичко, което го вълнува, но не бих му пуснала да гледа на този етап подобни "образователни" кадри.
Виж целия пост
# 1
Зависи какво точно има на кадрите.
Виж целия пост
# 2
Всичко- лагеристите кожа и кости, купчините със знаете какво и т.н.
Виж целия пост
# 3
Ооо, това не, вижда ми се прекалено.
На кого му е хрумнало такова нещо?
Виж целия пост
# 4
На 10 години не са чак толкова малки. Вчера почти 12-годишната ми дъщеря ми заобяснява разни глупотевини за диети и отслабване. Моментално ѝ пуснах една галерия със снимки на момичета с анорексия. Съвсем картинно ѝ обясних как се умира от това. Предпочетох потреса ѝ сега пред голямата беля утре.
Виж целия пост
# 5
Според мен това е друго. Вие си познавате детето и знаете какво би било подходящо за него. Ние сме разговаряли за наркотиците и бих му пуснала филм на тази тема. Но да им изпляскат директно, без обяснения меко казано брутални кадри за мен не е нормално да го направи педагог с дългогодишен стаж. Синът ми например не може да понася и намек за насилие в даден филм, колкото да му обяснявам,че е измислица. Не случайно за много филми има и възрастова граница, колкото и на повечето да се струва, че е пресилено. Някой рисува свастика без вероятно много да не е наясно и госпожа класната пуска без абсолютно никакви обяснения пред два смесени класа, които са и поверени директно споменатите кадри.  Исторически факти и да им обясни значението на символа и т.н., биха били достатъчни според мен.
Виж целия пост
# 6
Разбира се, че просто кадри без обяснение не е добре. Най-малкото, смисълът се губи. Но и няма как все да ги галим с перце, а те да растат като парникови краставички. После ще бъде по-тежко за самите тях.
Виж целия пост
# 7
Аз не мисля, че има проблем. Не са толкова малки, нека знаят!
Виж целия пост
# 8
the wishmaster, така е ясно ми е, че не можем да ги галим с перце в този вълчи свят, защото трудно биха оцелели. По темата сме говорили много, с исторически факти и т.н. не ми допада обаче подхода на педагожката и може би  ще обмисля дали да подам оплакване. Лека вечер и спокойни сънища!
Виж целия пост
# 9
Втората световна война с цялото безумие и безчовечност на лагерите е факт. Понякога няколко кадъра казват повече от хиляди думи на учителя. Така че, не бих заклеймила този подход, още повече, че очевидно е провокиран от нещо конкретно.
Който не помни историята, е обречен да я повтори - така ли беше?
Виж целия пост
# 10
...не ми допада обаче подхода на педагожката и може би  ще обмисля дали да подам оплакване.
Оплакване за какво? Едно дете рисува свастика и учителката показва нагледно какво точно означава свастиката и до какво водят нейните ценности. В тази ситуация учителката е постъпила точно на място. Категорично бих я защитила.
Виж целия пост
# 11
Преди около 3 години даваха една серия за ВСВ и лагерите по Хистори. Дъщерята се заглеждаше даже. Тогава е била на 10.
Виж целия пост
# 12
Багира, ако наистина филмът е бил от по-бруталните, аз също бих реагирала, но напълно ли си сигурна, че е бил такъв?
Виж целия пост
# 13
Оплакване за какво? Едно дете рисува свастика и учителката показва нагледно какво точно означава свастиката и до какво водят нейните ценности. В тази ситуация учителката е постъпила точно на място. Категорично бих я защитила.
Абсолютно адекватно поведение от учителката. Много точно и ясно. Ако трябваше с думи да обрисува значението на свастиката, нищо нямаше да разберат.
Виж целия пост
# 14
Значението на свастиката е съвсем друго като древен символ например в различни култури ама кой да се занимава да им обяснява. най- е лесно да се изрови някакъв филм в ютуб и да ги пусне да пасат, ама какво означава, какво се е случило, как ще се отразят кадри с човешки експерименти на децата, на койй му пука. Едно е да обясниш за нацистите, друго е да пускаш кадри от концлагери с подробности. Спомням си Милена Милотинова като реши да онагледи войната в Чечня по новините с кадри от прерязване на гърло на един военопленник за по- въздействащо.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия