Сладко от ягоди /зимнина

  • 13 635
  • 19
Искам да разбере как правите сладко от ягоди. Може би тези дни ще правя и си помислих, че е добре преди това да получа някой съвет от майсторките на сладка.
Благодаря на всяка мама, която сподели с мен своята тайна. Wink
Виж целия пост
# 1
denis_d,
до преди 2 години правех по класическия начин. Но една приятелка ме открехна за сместа за сладко на д-р Йоткер - Gelfix Clasic. Не става точно както нашето сладко, по-различно е, но е много хубаво. Можеш да пробваш с 1 доза - 1 кг. плодове. Най-важното е, че става много бързо и лесно.
Виж целия пост
# 2
denis_d,
до преди 2 години правех по класическия начин. Но една приятелка ме открехна за сместа за сладко на д-р Йоткер - Gelfix Clasic. Не става точно както нашето сладко, по-различно е, но е много хубаво. Можеш да пробваш с 1 доза - 1 кг. плодове. Най-важното е, че става много бързо и лесно.
Ще опитам, благодаря. Grinning
Виж целия пост
# 3
Каква е тази смес на д-р Йоткер? Да не е онова дето пише на него - КОНСЕРВАНТ?
Виж целия пост
# 4
Каква е тази смес на д-р Йоткер? Да не е онова дето пише на него - КОНСЕРВАНТ?
Вид желатин специално за сладка.
Виж целия пост
# 5
Ягодите които са в момента на пазара не стават много за сладко. През юни излизат едни дребни, твърди, ароматни, не много сладки- те са идеални за сладко- остават цели и придават невероятен вкус.
А сместа на д-р Йоткер не мога да я открия от няколко години- явно не търся където трябва- къде сте виждали от нея. Аз намирам само фикса за трушиите. newsm78 А ми се иска да опитам с нея поне една доза.
Виж целия пост
# 6
Ягодите които са в момента на пазара не стават много за сладко. През юни излизат едни дребни, твърди, ароматни, не много сладки- те са идеални за сладко- остават цели и придават невероятен вкус.
А сместа на д-р Йоткер не мога да я открия от няколко години- явно не търся където трябва- къде сте виждали от нея. Аз намирам само фикса за трушиите. newsm78 А ми се иска да опитам с нея поне една доза.
В Метро и Била съм виждала, но зимата.
Благодаря за информацията - за дребните ягоди.
А колко време варите сладкото? 40-50 мин много ли е? То пак остава рядко, но  ако е повече ягодите съвсем се разпадат.
 newsm78 В момента варя и незнам, какво ще стане.
Преди час ми ги донесоха и трябваше да направя нещо от тях.
Виж целия пост
# 7
Ами аз първо правя нещо като карамел или по скоро захарен сироп- килограм захар + две чаши вода. Оставям го да поври малко докато поизври водата и после слагам ягодите, така периода по сгъстяването се намалява и ягодите врат по- малко. Гледам да спра варенето преди да се е карамелизирало сладкото, че се губи прекрасния вкус и аромат. Става малко рядко- по скоро като сироп, но вкусът и ароматът са страхотни. Цветът на сладкото трябва да е червен, не кафяв. Всъщност, варя го докато видя, че пяната която прави сладкото докато ври започва от розова да става по- карамелена. Затварям го в измити и подсушени бурканчета докато е още горещо и после обръщам с капачките надолу- не стерилизирам допърнително. Бурканите, за да не се пръснат от горещото предварително държа десетина секунди над топлата тенджера да се стоплят и първите лъжички сладко сипвам бавно. Това е. Друга рецепта по- ефективна за сега не знам- със сигурност има по- добра. По тази рецепта сладкото става рядко. Затова мислех да опитам с джелификса на д-р Йоткер.
Виж целия пост
# 8
И аз нещо не намирам вече фикса на Д-р Йоткер. Затова миналото лято си купих пакетче пектин и си правих сладката с него. Така хем слагам по-малко захар, хем плодовете не се разкашкват, понеже се вари малко. Така са ми и по-вкусни сладката - не са накъртващо сладки. Само че някъде съм забутала точната дозировка Sad Ще търся пак
Виж целия пост
# 9
Имаше в Метро, сега не знам дали има. Проверете и на пазара Г. Кирков по магазините - там има, все някъде ще намерите.
Виж целия пост
# 10
А колко време варите сладкото? 40-50 мин много ли е? То пак остава рядко, но  ако е повече ягодите съвсем се разпадат.
 newsm78 В момента варя и незнам, какво ще стане.
Преди час ми ги донесоха и трябваше да направя нещо от тях.

Сладкото се проверява на гъстота по следния начин - капватате капка от него на суха порцеланова чиния- ако не се разлее - значи е готово. Аз тъкмо вчера направих моето. Да напомня само за лимоновата киселина, която предотвратява захаросването на сладкото.
Виж целия пост
# 11
Аз на сладкото от ягоди не слагам лимонена киселина, защото се разтича още повече, но сладкото до сега не ми се е захаросвало- не знам защо newsm78 Между другото, ако го чакам да стане като стандартното сладко от други плодове, които имат повече пектин и капката да не се разлива, то вече се е карамелизирало. Затова гледам само пяната.
Виж целия пост
# 12
Конфитюр от ягоди правя така:
Вземам купа,с която ще меря.Колкото купи са ягодите,толкова купи захар сипвам,слагам да ври на котлона.Готово е,когато капка,капната на чиния не се разтича.2-3  мин. преди да го махна от котлона слагам 1-2 кафяни лъжици лимонтозу.Горещо го наливам в буркани,затягам капачката и слагам буркана с капачката надолу,така не е нужно да се стерилизира.
Виж целия пост
# 13
А наистина, колко време го варите? Приблизително - 2,3,5 ...30 минути? Защото аз вчера за пръв път правих някакво сладко, което сега прилича май повече на ягоди в сироп  Mr. Green
Ама по разни рецепти (най-вече чужбински) гледах, че пише да се вари 3 минути. Аз го варих към пет. И Гелфикс на д-р Йоткер сложих, ама на.
И другият въпрос: Количеството захар има ли значение за гъстотата? Моята рецепта беше 2:1 плодове към захар. Стана много ароматно, нооо .. и много течно  #2gunfire
Ще се изяде де, няма къде да бяга Laughing
Виж целия пост
# 14
С варене 2-3мин. нищо няма да се получи.Аз варя сладкото около 30-40 мин.зависи от това колко гъсто искам да бъде.
Виж целия пост
# 15
Да се отчета:
Направих сладко за цял покл  /10кг.ягоди/
Правих го  2:1 /плод:захар/.
В тенджера с широко дъно слагам захарта+ 150/200 вода - ври докато се сгъсти сиропа. Слагам плодовете - ври 10 мин. Махам излишната течност- повече от половината. Ври още 30 мин и е готово. Не е рядко и цветът е много хубаво червен.
Течността, която отнех - изварих докато се редуцира. Става като Топинг. Затворих я в бурканчета и ще я използвам за желе.
И на двете сложих лимон.к-на./1ч.л на 1кг.захар/
Всичко стана супер и е много лесно.
Виж целия пост
# 16
На опаковката на фикса на д-р Йоткер упоменато ли е кога се слага в сладкото? Не съм го пробвала, но днес ми донесоха ягоди и съм решила да го ползвам.
Виж целия пост
# 17
Аз го правих точно с Гелфикса на д-р Йоткер според указанията на опаковката, но стана много течно. Е, изяде се , ама.. Laughing
Виж целия пост
# 18
denis_d,
до преди 2 години правех по класическия начин. Но една приятелка ме открехна за сместа за сладко на д-р Йоткер - Gelfix Clasic. Не става точно както нашето сладко, по-различно е, но е много хубаво. Можеш да пробваш с 1 доза - 1 кг. плодове. Най-важното е, че става много бързо и лесно.

Сместта не е с желатин, а с пектин. Откакто го открих, моите в къщи не признават друг вид сладка, освен с него. Не говорим, че е мнооого мързелива работа, става за 15 -20 мин. и не прегаря, не му стоя дежурна и т.н. Peace
На опаковката пише как се прави, става страхотно!
Виж целия пост
# 19
На опаковката на фикса на д-р Йоткер упоменато ли е кога се слага в сладкото? Не съм го пробвала, но днес ми донесоха ягоди и съм решила да го ползвам.
Пише, да. На 1кг.плод се слагат 1 пакетче фикс и 500грама захар. Първо плодовете се мият и нарязват, ако обичаш нарязани,ако не - цели. 1 пак. се смесва с 2 с.л. захар и се слагат при плодовете, слагат се на котлона като се бъркат. Трябва да кипне. Тогава слагаш останалата захар и бъркаш, махаш пяната. Ври само 5 мин. Слага се 1 ч.л. лимонтозу. Махаш го от котлона и насипваш в бурканите. Това му е цялата философия. Важно е да се спазва последователността, на пакетчето си пише.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия