Инсулинова резистентност и отслабване - Тема 3

  • 67 948
  • 762
# 150
Ами добре си ядете според мен.
Може и Хашимотото да е виновно.
Може да намалиш бонбоните. Знам, ще кажеш, ама какво са два - три бонбона на ден. Понякога и те са много.
А ако ядеш всеки ден варива, може и от тях да е. Знам ли. Може да опиташ през ден - два.
И спортувай нещо.
Но честно казано килограмите на са ти чак такъв проблем. 10 кг над нормата не мисля, че е болка за умиране.
Важното е да се чувстваш добре, а и изследванията да ти са горе долу наред.
Ако примерно на обед хапнеш ориз или боб, пробвай след това да се боцнеш и да видиш как ти влияе това ядене.
Виж целия пост
# 151
Аз пък се очертавам като 125 килограмова анорексичка. Сутринта си изиграх тибетците, изпих си кафето и тръгнахме с любимия на 8-километрова разходка. Ами да-не съм яла. Аз поне от 20 години само вечерям и не мога и да помириша храна през деня.  Върнах се ,  направих на любимия гъбена супа, на мен агнешка-режимна само с прясно мляко, дробче, сърчице и зелен лук. Не можах да я ям и си направих мааалка зелена салатка с авокадо и 2 яйца-хапнах я, стана ми тежко и  Sick. Сега си направих чайче гарам масала, че ми облекчава стомаха и до тук с храната. Сьомгата я изяде котката. И риба не мога да ям, ям само скариди, раци, миди, рапани, калмари и октоподи, но не и риба...
 Елорче, а на теб ти пожелавам цялото щастие на света. Трети ден правя тибетците, спрях да рева като магарица, днес извървях 8 километра без да измрънкам и без да се изморя. От лекарствата спях до 12-13 часа, а днес нямах търпение , още в 8 часа скочих да играя упражненията . Гуш, гуш, гуш  Hug
Виж целия пост
# 152
Здравейте отново. Извинявайте, че няма да цитирам съвети към мене, но пиша от телефона и ми е трудно с повече от един цитат.
Първо малко повече информация. На 58 години съм, висока 167, в момента 75 кг. С много леки и тънки кости съм, на 25 бях 45 кг в идеална кондиция и повече мускули от сега.
В момента имам над 25 кг допълнителни мазнини, основно на корема - все едно съм в доста напреднала бременност.
Килограмите ги качвам равномерно в последните 15 години и продължавам да качвам.
Как се храня - от дете не понасям сладко и животински мазнини в по-големи количества.
Сладкото се изчерпва с 10-ина бонбони годишно, които не мога да откажа, и евентуално миниатюрна част от натурален шоколад.
По- сладки плодове изобщо не мога да ям - става ми лошо.
Хлябът - малко количество качествен ръжено-пшеничен.
Опаковани храни, купени консерви и други гадории не ям от години. Консервите си ги правя аз, а другите неща не ме интересуват.
Ориз ям рядко в сърми и пълнени чушки (с месо с изключение на Бъдни вечер).
Извън малкото хляб единствено ям по-често картофи.
От няколко години не съм купила готов колбас - имам шунковар за пресните колбаси, и много успешно правя пъстърма, врат, суджук, луканка, бабек и какво ли още не. Без грам химия. Само месото е от магазина.
Имам наследствено презразположение към диабет 2.
Още един проблем -цял живот съм била с тежка хипотония - при 80/50 се чувствах идеално. Постепенно кръвното ми се качва и сега най-често е 140/90.
След много четене (ЛЛ е готина, но явно не е в час с това - преди доста години заради завишените липиди ми даде листовка как да се храня, а аз се хранех доста по-добре ат написаното там) разбрах, че лош холестерол и триглицериди се повишават не заради прекомерна употреба на мазнини, които аз не понасям, а поради въглехидрати, които организмът не може да усвои както трябва (и въглехидрати ям малко). Което води до извода за проблеми с тях.
По повод на количеството храна - от много години ям малко, просто не ми се яде в големи количества. Пример - днес си направихме една разходка по женски до Сърбия. Естествено не подминахме сръбската скара.
Какво удпях да изям - половин малка (имаше и големи) плескавица с гарнитура зеле, лук домати, краставици и една от любимите ми сръбски големи и доста люти чушки. Естествено без хляб. Още ми е тежко, защото прядох.
Виж целия пост
# 153
Аз пък се очертавам като 125 килограмова анорексичка. Сутринта си изиграх тибетците, изпих си кафето и тръгнахме с любимия на 8-километрова разходка. Ами да-не съм яла. Аз поне от 20 години само вечерям и не мога и да помириша храна през деня.  Върнах се ,  направих на любимия гъбена супа, на мен агнешка-режимна само с прясно мляко, дробче, сърчице и зелен лук. Не можах да я ям и си направих мааалка зелена салатка с авокадо и 2 яйца-хапнах я, стана ми тежко и  Sick. Сега си направих чайче гарам масала, че ми облекчава стомаха и до тук с храната. Сьомгата я изяде котката. И риба не мога да ям, ям само скариди, раци, миди, рапани, калмари и октоподи, но не и риба...
 Елорче, а на теб ти пожелавам цялото щастие на света. Трети ден правя тибетците, спрях да рева като магарица, днес извървях 8 километра без да измрънкам и без да се изморя. От лекарствата спях до 12-13 часа, а днес нямах търпение , още в 8 часа скочих да играя упражненията . Гуш, гуш, гуш  Hug


Време беше да ме послушаш. Години ти мрънкам за тия упражнения  Joy
Нали ти казах, че ще те раздвижат. А ти ми викаш, че те боляло. След година и други упражнения ще искаш да включиш.
Аз  така правя, сутрин тибетските, вечер другите.
А сега пак ще ти се карам. Срещала съм хора, които не ядат цял ден и си мислят, че е хубав режим, ама не са. И са дебели.
Минала съм по този път. Малко след като завърших гимназия 6 месеца ядях само вечер. Не съм преяждала. Салата и нещо си там. Сутрен кафе и ябълка. За тези шест месеца ми се разказа играта.
Отслабнах, но малко. Но това не беше здравословно отслабване. След това започнах да пълнея. А уж нали ям мижаво. Да, тогава е бил и момента когато ЩЖ може би се е влошила. И други екстремни диети съм правила. Все си мислех, че се отслабва от глада. Но не е така.
Тези 35 кила, които съм свалила, съм го направила с редовно ядене. Задължително закуска, обяд и вечеря. Така се създава нормален ритъм на организма, на панкреаса и въобще на цялото тяло.
Според мен организма ти трупа, защото го стресираш, като не му даваш цял ден да яде. И вместо да изразходи калориите, той трупа милия, щото си вика - дай да складирам, че таз утре може пак да не хапне нищо. Mr. Green
Това си е доказано. Това е наблюдавано по време на войните и след това. Преди година гледах едно такова филмче. Установено е, че след военни действия доста хора започват да напълняват, а през войната са били слаби. Странното е, че не пълнеят, защото ядат. Чисто и просто организма помни преживения стрес и глад.

Цитат
125 килограмова анорексичка

Ох, много се смях. Страхотен лапсус  Joy
Виж целия пост
# 154
Ами то и аз си се смея, ама от 22-44 години си се движех между 45-55 килограма, независимо, че само вечерях. Олееееее това ще е най трудно, та аз като си изпия кафето, все едно, че съм изяла цяло агне. Ами бива-не бива домати, но освен яйца,маслини и домати, на първо време-друга храна не мога да поема през деня. И пак ще ми е трудно. Това са цели 20 години само вечеря.... Rolling Eyes
Виж целия пост
# 155
Според мен ако почнеш мъничко да закусваш, обядваш и вечеряш, ще има ефект.
Хайде, промени сега и това да видим какво ще се случи.
Добре де, а като не ядеш цял ден, вечерта какво ти е количеството храна?
Виж целия пост
# 156
Една салата и яйца или месо /по задължение/, но много малко количество.  Ако е торта, мога да изям и цяла, или пък 4-5 шоколада, за вафли без коментар, но друга храна не обичам.  Но, нали обещах да съм дисциплинирана, пък и имам ли избор. Снощи в 12 часа изядох една кайсия, защото бях преритала за сладко/аз съм ги сушила, няма отрови/ и днес цял ден ме гризе съвестта.
Виж целия пост
# 157
О да, торта цяла и аз можех да изяждам преди  Mr. Green

Как си обясняваш, че ядеш само на вечеря такива нормални количества и си 125. Според мен наистина ти трябва редовно ядене.
Започни с мъничко. Закуската ако искаш я зарежи засега, но опитай за момента да обядваш.
Виж целия пост
# 158
Видях една рецепта снощи с патладжани и реших да я опитам. Станаха трепач.
Патладжани на тиган с малко гхи, ред доматен сос, патладжаните, чесън, зехтин и магданоз, ред моцарела и тексаски кашкавал и още по ред и печем за 30 минути. Обядвах с тях и за вечеря пак с тях ще съм.

Благодаря за инфото за кококосовата вода. Не видях никъде да не можем.
Виж целия пост
# 159
От всичко, което съм чела до момента, болшинството хора (да речем, около 85-90%), се чувстват най-добре на трикратно хранене:закуска/обяд/вечеря.Т.е., тялото им се чувства най-добре така.Спокойно е, механизмите работят без стрес, безотказно, влиза в някакъв постоянен ритъм, няма "заплахи" от глад и гладна смърт.Организма се успокоява и кг падат с лекота.Е, не става за 1 месец, особено ако има повече кг натрупани, но пък е бавно, постепенно, без усилие и най-вече, така е почти сигурно, че човек си изгражда режим на хранене, който да му запази после теглото.
Защото при 99% от диетите кг се връщат.Или "Една диета действа, докато се спазва.Спрем ли я, тя спира да действа!".Затова, "диетата" ни трябва да е доживотна.
При останалите 10-на % от хората, на които не им понася трикратното хранене, обикновено има някакъв проблем.Или по рождение са си такива, просто нямат нужда от режим, или впоследствие нещо се е бъгнало и трикратното хранене не им върши работа.
А няма лекар или диетолог, който да каже "Ей така ще се храниш и до живот ще си слаба и здрава!" и да даде 100%-ова гаранция.Лесно или не, всеки трябва на принципа проба-грешка, да установи за себе си, какво как му действа.
В момента диетите са модерни, спор няма.И дебелите стават все повече, въпреки направо стотиците диети, залели света.Защо?Защото не са съобразени с нормалния човешки ритъм на работа.Не са съобразени с храната, която понася на човешката раса, с която сме свикнали от хилядолетия и към която тялото ни се е нагаждало с векове.
Само един пример:допреди само 30-40 години никой не ядеше овес, това не беше храна за хора.Сега са едва ли не панацея и манна небесна.Защо?Защото някой е намерил пролука за печелене на пари.
Същата работа е и с всичките тези протеинови блокчета, безглутенови храни, супер храни, чия- мия и т.н., и т.н., да не изреждам всичкия боклук по магазините, който се продава под слогана "здравословно".Кое му е здравословното?Опаковката?Подсладителя?Обработените ядки?
Яжте си нормална храна, расла под небето, а не произведена под покрив.
Аз съм го писала, ама не помня дали и в тази тема, та да се повторя:Чудя ли се за някоя храна, винаги си задавам въпроса:"Това баба ми би ли го яла?".Ако отговора е "Не", т.е., този продукт/храна не е съществувал, когато тя е живяла, значи и аз не трябва да го ям.За протокола, баба ми почина през 1999г.Храната й се състоеше от домашно месо, домашни зеленчуци, плодове от дърветата в двора-ябълка, круша, череша, вишна и кайсия.И ягоди си гледаше....домашни яйца от кокошчиците, готвеше почти основно с мас.Само лятото, като свършеше маста от прасето, 1-2 месеца готвеше с по малко олио.Хляб също домашен, по 1 филийка на хранене.А и брашното обаче няма нищо общо с днешното, обогатено няколко десетки пъти с глутен.
Та, извода от цялото това писание:намерете вашето хранене, това, което ще ви донесе здраве и свалени кг.Не се подлъгвайте днес по тази диета, утре по онази диета, само защото комшийката/колежката8братовчедката, са свалили с нея кг.За тях може да е добра, но не и за вас.
И пак, тялото няма нужда от стрес, за да отслабва, а от спокойствие.

Апропо, при доста хора антидепресантите водят до повишено тегло.Как, не знам, но е доказано.
Така че, това може да е причината,  Алина, да качваш и да не можеш да сваляш кг.

Виж целия пост
# 160
Амур, то и аз помня какво ядяха бабите ми, едната живееше в по-голям град и храната ѝ беше купешка. Най обичаше бял хляб с купешка руска салата. Другата в по-малък и си отглеждаха и месо, яйца, зеленчуци. Обаче въпреки това си спомням, че често съм ги виждала да ядат с дядо ми примерно качамак с компот за вечеря Simple Smile Правеше и много баници, домашни точени, варива ядяха често, както и ориз, бял хляб. Трябва да кажа, че и двете живяха до около 82-83 години. Нито една не беше дебела или с диабет. Но и на двете модела на хранене няма да ме доведе до хубаво, в състоянието, в което съм. Не знам какво се обърка при нашето поколение. Склонна съм да вярвам, че новите сортове пшеница ни разказаха играта. В първата тема някъде в началото имаше линк към едно предаване при Гала, в което обясняваха проблема. И захарта. Като се замисля всъщност захар по-малко консумираха навремето. Мазнините им бяха по-качествени, спомням си олиото в стъклените бутилки, дето се миеха и връщаха - нищо общо няма като консистенция с днешното. И с мас готвеха, да. Абе като цяло хората ядяха всичко, но просто не бяха толкова рафинирани и изчанчени храните. Май не е до вида на храната, а до качеството. Даже и месото да вземем, което сега уж спокойно консумираме. Всичко се храни с фуражи и добавки. Месото, млякото, маслото от животни на свободна паша, ако ги има, са супер лукс...
Виж целия пост
# 161
Възможно е и антидепресантите да имат някаква вина, но аз от доста години пия, а от 3-4 години започнах да дебелея. Още като започнах работата си преди 5 години/независимо, че и до сега твърдя, че я обожавах/имах изключително прост и злобен шеф-комплексар, който постоянно ме тормозеше и така....Неусетно започнах да усещам метален вкус,  ужасно лепнене и сухота устата. Ходих 3-4 пъти на ендокринолог, пускаха ми TCH  и кръвна захар и казваха, че всичко е нормално. никой не ми каза да изследвам инсулин, или гликиран хемоглобин, или пък да направя обременяване с глюкоза. Аз, обаче подозирам, че имам поне от 3 години ИР, защото както отдавна бях спряла хляба, изведнъж започна зверски апетит за тестени неща .........И тук е мястото да се похваля, че откак съм спряла въглехидратите , играя тибетските и вървя по няколко хилометра, свалих 2 кг, въпреки антидепресантите. От днес ще правя опити поне по малко да се храня и през деня. На първо време поне да обядвам.
Виж целия пост
# 162
Здравейте, преди 3 месеца се установи ИР при мен. Пия сиофор по 2000 мг на ден. Утре трябва да си правя пак обременяване с глюкоза. Питането ми е днес дали да пия хапчетата?
Виж целия пост
# 163
Обременяването не е добре да се прави през 3 месеца, много тормози панкреаса. ИР не вярвам да изчезне за толкова малко време.
Виж целия пост
# 164
Обременяването не е добре да се прави през 3 месеца, много тормози панкреаса. ИР не вярвам да изчезне за толкова малко време.
И аз така смятам, но в Русе читав ендокринолог няма и тази, при която ходя ми настоява за да види дали съм се повлиявала от сиофора.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия