Инсулинова резистентност и отслабване - Тема 3

  • 67 569
  • 762
# 270
Да, видях и тази таблица.
Но при мен няма смисъл. Нали в закуската слагам микс от семена. Та ги накисвам вече накуп вечерта. Понякога забравям и сутринта за половин час само в гореща вода. Тамън да омекнат. Да, малко е, но четох, че и за половин час, пак може тези ензими и фотиновата киселина да се отделят.
Бонуса с това киснене е, че и се ядат по-лесно. И даже ми е по-леко после на стомаха.
Виж целия пост
# 271
Да не ти отварям работа, но аз орехи, лешници и бадеми след накисването и ги беля, защото инхибиторите са в люспите
Виж целия пост
# 272
Ти ме уби  Laughing

Бадемите айде, ама орехите как се белят?  newsm78
Виж целия пост
# 273
Много лесно – както се белят пресните орехи.
Между другото, не знам колко полезни са накиснатите ядки, но определено са по-вкусни.
Виж целия пост
# 274
И аз накисвам бадемите.

Снощи се опитах да направя палачинки с бадемово брашно, 2 яйца, кокосово масло и мялко.

На нищо не станаха, но добавих още брашно и запекох като тънка фокача хляб на фурната.
Стана разкошен хляб, че даже ми се стори сладък и детето го нарече бадемово-кокосов кейк. Закусих с едно парченце, малко кокосова вода и сирене Ементал.

Виж целия пост
# 275
Много лесно – както се белят пресните орехи.
Между другото, не знам колко полезни са накиснатите ядки, но определено са по-вкусни.

Ще пробвам утре.
Но някой орехи са ситни и не знам дали ще мога да ги обеля. Пък и сутрин нямам време.
Бадемите ще успея.
Всъщност започнах да ги кисна, защото все пак са прашни. Откъде да ги знам къде са седяли.
Майка ми се разфуча, че като ги кисна си отивали витамините и най-вече йода  Laughing
Та тогава гугълнах и се оказа, че трябва да се киснат.
Виж целия пост
# 276
лешниците са най-тегави, защото им е тънка люспата Simple Smile
и на мен са ми по-вкусни така
Виж целия пост
# 277
Ами утре ще се опитам да беля, ама нямам много време, че на работа трябва да ходя.
Другия вариант е да плюя люспите  Laughing
Виж целия пост
# 278
Толкова съм доволна, че не обичам ядки... От дъжд  на вятър хапвам по шепа печени и това е. Обикновено с уиски... Simple Smile
Виж целия пост
# 279
Отчитам.
Бадемите ги беля лесно. Те са и три на брой.
Ама орехите не щяха. Нямаше никаква люспа.
Квото такова Flutter
Виж целия пост
# 280
Елора,аз много се колибаех дали може да ям овесени ядки сега или да ги избягвам?!На теб как ти се отразиха върху инсулина?
Виж целия пост
# 281
Елора,аз много се колибаех дали може да ям овесени ядки сега или да ги избягвам?!На теб как ти се отразиха върху инсулина?

Не съм Елора, но понеже съм с ИР и съм и любител на овесени ядки (пък и следя темичката от доста време, макар и до сега да не пишех).
Целите, непреработени овесени ядки имат нисък до среден гликемичен индекс и това ги прави ок при ИР. В случай, че се чудиш дали нещо е подходящо между другото, бих те посъветвала да погледнеш за гликемичния му индекс и гликемичния му товар (glycemic index и glycemic load), колкото по-малко, толкова по-добре.

Статия на Любомир Иванов за гликемичния индекс на храните
Голяма база данни на английски език за гликемичния индекс и товар на храните

И дори при въглехидратите с нисък и среден индекс е важно да не се прекалява.
Виж целия пост
# 282
Ох, издула съм се като балон. Някой пие ли някакви диуретици и какви?
Виж целия пост
# 283
При ИР, а и не само, е особено важно КЗ, респективно инсулина, да се държат ниски.
А това става с консумиране на храни, които не влияят върху тях, или вилянието е минимално.Такива храни са протеини и мазнини.Като най-добри са мазнините.
Прекалени количества протеин, които тялото не може да усвои, също се трансформират в глюкоза, за да се съхранят за бъдещо ползване.
Дали една храна повишава бавно или бързо КЗ, няма особено значение, щом в крайна сметка КЗ, респективно инсулина се повишават много.И няма никакво значение дали това става за 15 минути или за час и половина.За хората с ИР не е полезно и препоръчително.
И още:2 филийки пълнозърнест хляб повишават КЗ по-бързо и повече от 2 ч л захар.

Виж целия пост
# 284
Елора,аз много се колибаех дали може да ям овесени ядки сега или да ги избягвам?!На теб как ти се отразиха върху инсулина?

Добре ми се отразяват. Но аз и не съм яла много овесени ядки.
До скоро слагах 3 лъжици, сега една.
Нито преди, нито сега имам проблем. Засищат ме до обедната почивка.
Те са бавен въглехидрат. Но пак в ограничено количество и бавните трябва да се взимат.
Но съм сита и заради суровите семена. На мен вече суровите семена са ми повече. Овеса ми е за цвят  Laughing
Но ми се е налагало само овесени ядки да ям. Пак ме държат сита за дълго.
До организъм си е. На теб едно ще ти влияе, на мен друго.
Пробвай.

Елора,аз много се колибаех дали може да ям овесени ядки сега или да ги избягвам?!На теб как ти се отразиха върху инсулина?

Не съм Елора, но понеже съм с ИР и съм и любител на овесени ядки (пък и следя темичката от доста време, макар и до сега да не пишех).
Целите, непреработени овесени ядки имат нисък до среден гликемичен индекс и това ги прави ок при ИР. В случай, че се чудиш дали нещо е подходящо между другото, бих те посъветвала да погледнеш за гликемичния му индекс и гликемичния му товар (glycemic index и glycemic load), колкото по-малко, толкова по-добре.

Статия на Любомир Иванов за гликемичния индекс на храните
Голяма база данни на английски език за гликемичния индекс и товар на храните

И дори при въглехидратите с нисък и среден индекс е важно да не се прекалява.


А преработените? Предполагам, че в магазина са преработени.
Откъде се взимат непреработени овесени ядки?  newsm78

Скрит текст:
При ИР, а и не само, е особено важно КЗ, респективно инсулина, да се държат ниски.
А това става с консумиране на храни, които не влияят върху тях, или вилянието е минимално.Такива храни са протеини и мазнини.Като най-добри са мазнините.
Прекалени количества протеин, които тялото не може да усвои, също се трансформират в глюкоза, за да се съхранят за бъдещо ползване.
Дали една храна повишава бавно или бързо КЗ, няма особено значение, щом в крайна сметка КЗ, респективно инсулина се повишават много.И няма никакво значение дали това става за 15 минути или за час и половина.За хората с ИР не е полезно и препоръчително.
И още:2 филийки пълнозърнест хляб повишават КЗ по-бързо и повече от 2 ч л захар.



Защо?
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия