Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Всичко за телевизорите

  • 16 559
  • 81

Анкета

Каква марка е вашият телевизор?

Опции:

* Може да изберете максимум 3 опции.

Здравейте! Hug

Направи ми впечатление, че във форума няма тема, в която да се обсъждат характеристиките на различните марки и модели телевизори, а това е странно, предвид важното място, което тази вещ заема в много български домове.

Самата аз имам няколко въпроса в тази насока, тъй като вероятно ни предстои закупуването на нов телевизор, но ще изчакам темата малко да се развие.

Добавих и анкета.

Предлагам, вместо запис, всеки да сподели какви, според него, са предимствата и недостатъците на марката и модела телевизор, който ползва у дома си.

Вие сте! bouquet
Виж целия пост
# 1
В хола и спалнята сме с този https://www.philips.bg/c-p/40PUS6809_12/6800-series-ultra-slim-s … xel-plus-ultra-hd Много ми харесва картината, размерите и функционалността му (много рядко съм използвала 3д и смарт приложенията). Единственото, което ме дразни и изнервя е,бче е мнооого бавен. Много бавно сменя каналите, като го включа и трябва да го изчакам да се свърже с рутера и минават две минути Rage
Виж целия пост
# 2
 Телевизора ни в хола е Sharp. Този модел . Купен е преди 2-3 години и съм доволна от картината, звука, функционалностите му.  3D  гледахме в началото, но истината е , че рядко се намира качествено направен филм за гледане в домашни условия. Освен за тв, го използваме като монитор за компютъра и за PS  на детето. Нямам никакви оплаквания и за времето, в което го имаме не съм му намерила недостатъци.
 В стаята на детето има един 32''  Тошиба, който е на може би 10 години. Преминавал е през ремонт, в следствие на токов удар и заради това понякога има нужда от рестарт при пускането.
 Доволна съм  и от двата Тв, които имаме и ползваме. На тях гледаме само цифрова тв с HD качество.

В скрит текст слагам статия със съвети при избора на Тв, ако може да ти бъде полезна.
 
Скрит текст:
Как да си изберем LCD телевизор. Практични съвети.

автор: инж. Мартин Атанасов


Изборът на нов LCD телевизор е предизвикателство за повечето потребители. Мнозина прибягват до съветите на приятел или познат, който се интересува от техника, а не малко потребители дори правят една от най-големите грешки - доверяват се на консултанта в магазина.

В действителност изборът на LCD телевизор може да бъде направен за секунди, стига да знаете какво точно да гледате и какво точно искате. Ето какво трябва да знаете, за да изберете вашия нов телевизор:

1. Размер. Всеки иска да се сдобие с възможно най-големия телевизор, но това често ще се окаже грешка. Разстоянието, от което ще гледате телевизия, е от ключово значение за определяне на размера на дисплея. Правило за традиционната телевизия (аналоговата) гласи, че коректната дистанция се определя като умножим диагонала на дисплея по 2.5, като не забравяте да конвертирате получения резултат от инчове в сантиметри. Например 46-инчов телевизор може да гледате най-добре от разстояние поне 2.92 м. Когато обаче телевизията, която ще гледаме е цифрова и по специално HD, умножаваме по 2. Така примерно 60 инчов телевизор е добре да бъде гледан от 3 метра. Ако го гледате от по-голяма дистанция твърде вероятно е да не успеете да възприемете всички детайли и обекти от предаваната картина. Не трябва да се притеснявате за вредни последствия за очите ви, тъй като специално LED телевизорите не съдържат вредни метали и не греят.


2. Резолюция. Макар че вече на пазара трудно ще намерите LCD телевизор, който да не е с Full HD резолюция, тя все още се използва за класически търговски трик. Ако приемем, че сте се спрели на 37-инчов телевизор, който ще гледате от около 230 см, ще ви е много трудно да направите разлика между HD 720p и HD 1080p изображение, независимо дали източникът е HD телевизия (повечето излъчват 720р) или Blu-ray диск (винаги 1080р). Full HD резолюцията (1920х1080) e полезна при по-големите дисплеи (над 40 инча), тъй като така пикселите ще са повече и изображението ще изглежда добре и от по-малки разстояния, но стига и записът да е качествен. Накратко, резолюцията не трябва да е основен критерий за избор на телевизор, както ще се опитат да ви изтъкнат в магазина.


3. 3D. Все повече модели предлагат екстрата 3D видео. Основното което трябва да знаете при избора ни за 3D телевизор, е че разликата между обектите в картината, или по друг начин казано дълбочина и изпъкналостта са толкова по-големи, колкото е и големината на екрана. Т.е. при 60 инчов 3D телевизор ефекта ще е в пъти по-добър от 32 инчов 3D телевизор.
Тряба също така да знаете, че към момента се ползват две основни технологии за постигане на 3D картина. Пасивна и активна технология.
Пасивната технология постига обемното изображение за сметка на резолюцията. При Full HD картина, в момента в който включите 3D режима, картината от 1080 реда намаля на 540 видими. Така 540 реда се поляризират и стават видими, посредством пасивни очила, за едното око, а другите 540 - за другото. Предимството на тази технология, е че не е задължително телевизора да е 100Hz, за да се постигне 3D, както при активната технология.
Активната технология работи на принципа на редуването на кадрите за ляво и съответно за дясно око. Очилата правят безжична връзка с телевизора, като той им диктува, кога да прекъснат картината за лявото и кога за дясното око. Изискването тук е телевизора да е минимум 100Hz, за да се получат 50 кадъра за едното и 50 кадъра за другото око. Знаете, че на човешкото око са му необходими 24 кадъра в секунди, за да се получи плавна картина. При 100 Hz обаче се създава предпоставка 3D картината при по-динамичните сцени да се замаже или леко да насече. Затова хубавите 3D телевизори поддържат функцията 200Hz.
 

4. Контраст и времезакъснение. Още един момент, който производители и продавачите целенасочено са направили максимално объркващ. Характеристиките на един телевизор ще показват, че той е с отношение на контраста 2 000 000:1, а тези на друг ще показват, че неговата система за реален контраст му позволява да постигане 50 000:1. Трябва да знаете, че големите стойностти показват динамичния контраст, докато истинския в повечето случаи се премълчава. При навлизането на LED технологията обаче нивата на контраст при матриците стигна своя връх, така че тази характеристика не е вече сред водещите избора Ви. Същата е ситуацията и с ms. Днес при всички технологии за панели на различните производители скоростта за време реакция на пикселите е максимално бърза и не се забелязват различия при отделните модели.


5. Други екстри. Днес все повече модели разполагат и с редица допълнителни екстри. Например интернет съвместимост и други. Напълно естествено е да се изкушите от подобен телевизор, но се замислете. Колко често ще използвате интернет с него? Оправдава ли малко по-високата си цена? Друг пример е наличието на Скайп приложение, смарт интерактив възможности, гласови команди и др. Тук тези екстри са на принципа, колкото повече толкова по-добре, но Вие сами ще си прецените, кои от тях си струват и кои оправдават разликата в цената.

6. Тунери. Днес всички модели които се предлагат поддържат цифрови тунери за ефирна и кабелна телевизия DVB-T и DVB-C.  Топ моделите предлагат дори и цифрови тунери DVB-S, DVB-S2 за сателитна телевизия. Трябва да се отбележи, че ефирната цифрова телевизия излъчвана в България ползва MPEG-4 кодиране на сигнала и е възможно някои стари модели телевизори да не са съвместими, въпреки че имат ефирен цифров тунер DVB-T. Кодирането на сигнала в MPEG-4 дава възможност за пренос на картина с HD качество.

7. Портове. Повечето телевизори разполагат с цяла армада от различни портове. Задължителни са поне 2 или 3 HDMI порта, USB, VGA, Scart и аудио изходи аналогови и цифрови. Така ще може да включвате, както бъдещите си технологични джаджи, така и по-старите. Все пак телевизорът е центърът на мултимедията в дома и трябва да е подготвен за всякакви устройства.


8. Проучване/митове. В ерата на интернет всеки ще потърси информация и в глобалната мрежа. Това е препоръчително, но също така не приемайте написаните данни и мнения за избраните от вас телевизори като безпристрастни. Извлечете от тях само това, което ви интересува от поне 3-4 ревюта, за да прецените дали действително дадената функция на телевизора е добра или лоша. След това не пропускайте и разходка из различните магазини за реален оглед на избраните модели и качеството на картината което предлагат. Дори и да планирате да спестите някой лев при поръчката на телевизора от интернет магазин, добре е да сте го видяли на живо поне веднъж.


9. В магазина. Вече сте в магазина и сте се спрели на поне един телевизор. Поискайте от консултанта да ви демонстрира различните настройки на модела и настройте избраните телевизори по ваш вкус. Едва след това сравнете картината помежду им. Ако е възможно включете Blu-ray/DVD плеър с донесен от вас филм, с чието качество сте добре запознати. Телевизорите в магазините използват един общ източник и много разклонения, което винаги влошава картината. Когато е свързан директно с източника, ще може да видите на какво действително е способен. Не пропускайте да проверите и за изгорели пиксели, тъй като те не се покриват от гаранцията, а веднъж открити ще ви се набиват постоянно на очи. Изгорелите пиксели могат да светят постоянно или изобщо да не светят, когато телевизорът е включен.
Виж целия пост
# 3
Вече не се произвеждат 3Д телевизори и 3Д  тв.съдържание.
 Всички 3Д тв.канали ги закриха.   
 Имаше статистика преди 3-4 месеца че дори и 3Д киното замира. 
Съкратено е наполовина пускането на 3Д кино ленти.  Изглежда до 2 години ще умре и 3Д киното.

Най-лошото е че много марки и модели телевизори станаха турски - ниските серии Панасоник - всички Тошиба за Европа - Хитачи и Джей ви си.   

Сони до 1700 лв.  и Филипс за под 1700 лв. са пълни боклуци с тотално мазна картина.

Виж целия пост
# 4
По тази логика и 2д киното трябваше да е умряло преди много години.
Виж целия пост
# 5
Благодаря за мненията, момичета! bouquet

Marsia_K, обезателно ще погледна статията. Peace Ние, така или иначе, ще купуваме TV малко по-натам – може би след няколко месеца.

Да се отчета и аз – имаме това Sony Bravia у дома. Взехме го именно от Techmart, но сякаш тогава цената му беше още по-изгодна. newsm78
Принципно, цените в Techmart винаги са малко по-апетитни от тези в Technopolis, например.
По отношение на телевизора, какво да кажа... Много сме доволни засега, пу-пу.
HD каналите са с кристална картина.
Може би, понеже посвикнах с него, а и холът ни е доста голям като квадратура, екранът на телевизора вече ми изглежда малък по размер, така че следващият ни вероятно ще е с по-големи "габарити". Mr. Green
Струва ми се бърз.
И нещо друго, което не знам дали е точно недостатък – когато купувахме телевизора, мъжът ми беше останал с впечатлението, че е с "Full web browser" – т.е. възможно е свободно да се сърфира из нет-а. Е, да, но нашият има достъп само до YouTube, Netflix и още едно-две неща. Това по-скоро е пропуск на мъжа ми, който вероятно не е разбрал правилно. Аз съм с доста скромна техническа грамотност, така че не съм се месила особено в избора на телевизор.

Между другото, леко редактирах анкетата – добавих възможност да се посочват до 3 отговора от всеки потребител, вместо досегашните 2. Peace
Виж целия пост
# 6
Пропуснах да спомена, че преди това бяхме с един Panasonic, който издържа сума ти години, без да се счупи нито веднъж. Heart Eyes
Виж целия пост
# 7
Sony - 3 броя. Единият е смарт 4К, другият е смарт, третият не е. И трите са с качествено възпроизвеждане на картината, бързи са, имат си всякакви екстри, които не съм разучила напълно още. Това, че са пълни болкуци с размазана картина е пълна глупост.
Виж целия пост
# 8
Пълна глупост са  абсурдните ти разбирания за качество!

 И тук коментираме само източно-европейските телевизори!

 -  Сони за Източна Европа е Словашки!

Виж целия пост
# 9
Пълна глупост са  абсурдните ти разбирания за качество!

 И тук коментираме само източно-европейските телевизори!

 -  Сони за Източна Европа е Словашки!Не съм чувала за източноевропейски телевизори. Не видях и "Опера" в анкетата. Май си много зле Simple Smile
Виж целия пост
# 10

 -  Сони за Източна Европа е Словашки!Не съм чувала за източноевропейски телевизори. Не видях и "Опера" в анкетата. Май си много зле Simple Smile
[/quote]

Като не си чувала - защо коментираш - кой - какъв е или и ти на принципа - скачме всички срещу един!

Отдавна  има разделение на техниката за Европа и  САЩ - Азия! 

 Ама къде съм тръгнал да коментирам техника с озлобени жени.


Виж целия пост
# 11
Като не ти се коментира нещо с озлобени жени, недей! Това е бг мамма, не бг татко.
Виж целия пост
# 12
Моля? Я по-спокойно, Печикамъков! Явно полът не е гаранция за техническа грамотност. Това, че си мъж ли ти дава право да радаваш определения наляво-надясно? Много по-грамотни мнения прочетох от жените досега, отколкото от теб. И да, И в България имахме 2 Сони-та и двете бяха супер, в сравнение с ЛГ и Самсунг на роднини и приятели. Ако нямаш Сони - не го коментирай!
Виж целия пост
# 13
Sony  Europe  
-  Slоvakia

Toshiba Europe  
-  BLaupunkt  - JVC - Vestel
Собственик Алтънбаш Холдинг!  

Тошиба - Беко - Вестел  че и голяма част от моделната гама  на Форд е на последните.Виж целия пост
# 14
Sony  Europe 
-  Slоvakia

Toshiba Europe 
-  BLaupunkt  - JVC - Vestel
Собственик Алтънбаш Холдинг! 

Тошиба - Беко - Вестел  че и голяма част от моделната гама  на Форд е на последните.


Е, и?
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия