Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 52

  • 55 168
  • 759
# 660
Обикновено това е съветът, който се дава при Хашимото. Но трябва да се зададе и един друг въпрос от пациентите: ако въобще е възможно да се изключат всички източници на йод (надали), как щитовидната жлеза ще разполага с необходимия й йод, за да синтезира хормони? Нали се разчита тя да продължи да работи, докато може? Това означава, че все пак трябва да се приема някакъв йод. Но всеки трябва да реши за себе си дали да се довери сляпо на ендокринолозите, или да търси друга информация и как точно да действа. 75 мкг йод е количество, което е напълно възможно да приемаш всеки ден дори само под формата на сол, ако се храниш често с купена отвън храна, а не изключително с домашно приготвена с нейодирана сол. Освен това йод има и в рибата и морските дарове, в млечните, донякъде в плодовете и зеленчуците - не са големи количества, но има.
Виж целия пост
# 661
Препоръката за йода от лекаря ми беше: Избягвай ударните дози йод във вид на една седмица на ядене на морски риби, октоподи, миди... (речна риба може и през ден, морска веднъж на две седмици, не че го спазвам Rolling Eyes). Задължително йодирана сол, за да има ежедневен равномерен прием. Йода е нужен за работа на жлезата, при високи дози я претоварва и може да усетиш душене и други такива.
Виж целия пост
# 662
Здравейте момичета, пиша ви да ви кажа, че си закупих ваучери за Кандиларов за изследване на ТСХ ТАТ МАТ ФТ3 ФТ4  цялото удоволствие ми излезе 46лв от сайта за оферти за всякакви видове прегледи и изследвания. Ако някой го интересува или не знаете ще пиша на лични. Реално ако ги бях пуснала редовно щяха да ми излязат около 80лв тези изследвания. Та моите изследвания излезнаха и искам да ви ги покажа и ако може някакви мнения... Чакам да стане понеделник да си запиша час за септември при Мариана Тодорова.
Приемам всякакви мнения, малко по-назад бях си описала моята история на дълго и широко...
Виж целия пост
# 663
Здравейте на всички. Понеже съм в процес на четене на книгата на Изабела Уенц имам няколко въпроса и по точно да ви попитам вие как постъпихте.
- В книгата пише, че трябва да се изследва надбъбречната жлеза, защото понякога тя е проблема, който трябва да бъде решен. Вие изследвахте ли я? Ако да, то какво точно изследване направихте и при кой лекар?
- Пише, че е добре да се направят изследвания за инфекции в тялото и паразити? Вие направихте ли си? Ако да, то какви изследвания и къде? Колко излезе процедурата?
- Тук в темата и в книгата пише за допълнителен прием на омега 3 - какъв продукт използвате вие и в какви дози?
- Какви други хранителни добавки използвате, на какъв принцип ги избрахте?
- В книгата пише, че болестта може да е причинена проблем с пропускливостта на червата - как да разбера дали имам такъв проблем? Към какъв доктор да се обърна?
 Още не съм изчела книгата, но имам доста въпроси. Твърдо съм решена на намеря проблема и да го реша. Проблем ми е и въпроса с безглутеновото  хранене. Като изключим всички неща, които съдържат глутен, както и тези, който съдържат йод, то какво остава за ядене всъщност!? Винаги съм мислила, че така модерното безглутеново хранене е маркетингов трик за продажба на уж здравословни храни, които са много по скъпи. Както според мен е и маркетингов трик детоксикиращите храни. Какво е вашето мнение? Правили ли сте си тест за хранителна непоносимост? Има ли смисъл от него?
Виж целия пост
# 664
Буб370, безглутеновото хранене е много лесно - ядеш месо, зеленчуци, плодове, ядки, бобови, млечни. Само следи например млечните да не са с нишесте, т.е. купувай качествени. И въобще, четене на етикетите трябва, а колкото по-малко храни с етикети ядеш, толкова по-добре. Грешка е да се замества например хлябът от пшеница с хляб от безглутеново брашно - и става много скъпо, и не знаеш какво му е качеството на това брашно, а и да не говорим, че като цяло нямат никаква полезност тези брашна. Въпрос на информираност и на създаване на навик е да си реорганизираш храненето, така че да не опираш до глутен по няколко пъти на ден.

Разбира се, глутен може да има в минимални количества на страшно много места - за млечните продукти вече споменах, но може и в някои подправки, особено миксове (или примерно в бульоните на кубчета със сигурност има, така че трябва да се четат етикетите). Освен това брашнени сосове, застройки и т.н. се използват масово при готвене, така че в ресторант трябва да се пита и да се настоява да не слагат брашно. А ако не може, избираш ястие, на което е много малко вероятно да му е сложено нишесте или брашно. Глутен, т.е. нишесте, има и в много лекарства и хранителни добавки - тогава вече става по-сложно, но понякога все пак има заместители, а и имаш право да се информираш дали лекарството съдържа глутен и да настояваш за алтернатива. Ако въобще няма, тогава го приемаш и толкова, нямаш друг избор. Но мисълта ми е, че поне от храните, които със сигурност са най-големите източници на глутен, човек може доста лесно да се откаже, без да стои гладен.
Виж целия пост
# 665
Буб370, безглутеновото хранене е много лесно

за мен въобще не е лесно. може би заради месото.
в Бг е отчайващо трудно - от сиренето постоянно имах проблеми (мигрената, разстройство, задържане на вода), купувах средно скъпо и най-скъпо - все тая. Rolling Eyes кашкавал не посмях да си взема, извара не обичам.
в лещата намирах зърна жито.  Rolling Eyes

за заместването на хляба съм съгласна, аз си правя сама, но трябва фантазия, за да се нарече хляб. поне е здравословен.

яденето навън дори и в Германия ми е супер трудно/скъпо. безглутеновата пица е ужасна на вкус. Twisted Evil
в Бг ядях навън само пържени картофи като гледах да не продават и панирани неща, защото подозирам, че ги пържат в едно и също олио.

така модерното безглутеново хранене е маркетингов трик за продажба на уж здравословни храни, които са много по скъпи.

и аз мислех по абсолютно същия начин и много се дразних на цялата дандания.
докато не установих, че толкова глутена ме срива на легло. Sick
не купувам никакви готови безглутенови неща.
търся традиционни рецепти и тях си готвя.
има и сладкиши, и палачинки, полента и т.н.
но си е ограничение. особено както аз имам силно изразени симптоми при минимално замърсяване с глутен.
Виж целия пост
# 666
Цитат на: bub370 в пт, 03 авг 2018, 11:23
Цитат
така модерното безглутеново хранене е маркетингов трик за продажба на уж здравословни храни, които са много по скъпи.
Няма какво друго да купуваш освен месо, риба, яйца, субпродукти, млечни, зеленчуци, плодове, ядки, варива без глутен като ориз, елда, и тн.
Виж целия пост
# 667
в Бг е отчайващо трудно - от сиренето постоянно имах проблеми (мигрената, разстройство, задържане на вода), купувах средно скъпо и най-скъпо - все тая. Rolling Eyes кашкавал не посмях да си взема, извара не обичам.
Без да съм алергична, имам много лоша реакция на червата към млечните, с изключение на масло. Особено към кашкавала.

в Бг ядях навън само пържени картофи като гледах да не продават и панирани неща, защото подозирам, че ги пържат в едно и също олио.
При мен пърженото (и термично преработените мазнини по какъвто и да било начин) дава несравнимо по-мощна автоимунна реакция спрямо ограничено включване на глутен в диетата. Пробвам с термоустойчиви мазнини, но извънредно рядко и разбира се, вкъщи - няма кой да ми угажда по заведенията, затова и спрях да се храня навън.
Виж целия пост
# 668
Ася, може да има нещо в млечните, което да ти дразни, без да е казано, че съдържат глутен. Може да е в технологията, по която се правят у нас, а може и по принцип казеинът.

А за житото в лещата - не знам, аз така или иначе бобови не ям други, освен замразен грах и зелен фасул. По-често купувам и ям елда, но в нея е очевидно (вижда се с просто око), че няма пшеница.
Виж целия пост
# 669
- В книгата пише, че болестта може да е причинена проблем с пропускливостта на червата - как да разбера дали имам такъв проблем? Към какъв доктор да се обърна?

Със сигурност към гастроентеролог трябва да се обърнеш за това. Проблемът е, че май в България не се правят подобни изследвания. Опитах се да проуча въпроса преди време, но ударих на камък.
В някои статии на английски език прочетох за няколко различни начина за установяване пропускливост на червата, но като че ли се оказа, че тези изследвания изобщо не се практикуват от родните лекари - т.е., и да искаш, няма къде да си ги направиш, за жалост.
Виж целия пост
# 670
Пропускливи черва имат повечето съвременни хора, особено живеещите в развитите държави (и ние сме от тях, защото не сме примерно Афганистан). Причините са страшно много, но дори една таблетка обезболяващо прави червата пропускливи за дни след това, да не говорим, че и стресът, и глутенът, и казеинът, и какво ли още не влияе. Така че направо може да се приеме, че всеки е с пропускливи черва, просто в различна степен и с различни прояви.
Виж целия пост
# 671
Скрит текст:
- В книгата пише, че болестта може да е причинена проблем с пропускливостта на червата - как да разбера дали имам такъв проблем? Към какъв доктор да се обърна?

Със сигурност към гастроентеролог трябва да се обърнеш за това. Проблемът е, че май в България не се правят подобни изследвания. Опитах се да проуча въпроса преди време, но ударих на камък.
В някои статии на английски език прочетох за няколко различни начина за установяване пропускливост на червата, но като че ли се оказа, че тези изследвания изобщо не се практикуват от родните лекари - т.е., и да искаш, няма къде да си ги направиш, за жалост.
Благодаря за отговора. Аз днес се разрових малко из интернет и има статии, в които са описани симптомите, дори намерих някаква с тест (има зададени въпроси и ако отговора е да си пишеш точки, събираш ги и резултата ти "казва" дали имаш"). Не знам колко са надеждни, но щом няма конкретен начин за установяване и това е някакъв ориентир. Жалко все пак … Ще трябва да се чете и да се лекуваш на сляпо.

Колкото до глутена - явно ще трябва да почета и да се постарая малко повече. Явно и тестът за непоносимост към храните е добра идея.

П.П. А по другите въпроси някакви мнения?
Виж целия пост
# 672
П.П. А по другите въпроси някакви мнения?
И на мен ще ми е интересно да разбера отговора на другите ти въпроси. Simple Smile

Да попитам и аз нещо - напоследък имам нулев апетит. От няколко седмици пак минах на режим, включващ само полезни храни, и малко взех да се притеснявам какво е това чудо... Не изпитвам абсолютно никакво чувство на глад. Буквално мога да не ям ден-два-три, ако не се насиля.
Естествено, ако пред мен някой размаха парче пица, например, ще имам желание да си хапна, защото много обичам, но към абсолютно всички други храни, които са в менюто ми напоследък - меса, зеленчуци, плодове, кисело мляко, яйца - не проявявам никакъв интерес. Rolling Eyes И както казах - цялостно се чувствам сита, дори да не съм яла нищо.
Не страдам от умора или сънливост, което също леко ме учудва. Напротив, доста енергична съм, спрямо по принцип.

Тук искам да отбележа, че сякаш още преди 2 г., когато ми откриха заболяването и започнах да приемам "L-Тироксин", апетитът ми чувствително намаля. Не просто се нормализира, а като че ли мина под нормата, ако мога така да се изразя.
Но напоследък - последните няколко месеца - съвсем изчезна и не знам на какво да го отдам.

Някакви идеи да имате? Хубаво ли е това, лошо ли?
Виж целия пост
# 673
Гърне, ако се храниш нисковъглехидратно или вече си овладяла ИР, е напълно възможно да загубиш апетит.
Виж целия пост
# 674
Хм, аз и в миналото много пъти съм имала дълги периоди, в които съм се хранила нисковъглехидратно. Най-дългият е 1 г.
По рождение съм пълна и цял живот се боря с килограмите - къде успешно, къде - не.
Но апетит винаги съм си имала. Дори мога да кажа, че в периодите, в които съм се самоподлагала на глад / low-carb режим, спазвайки някоя спартанска "диета", чувството на глад е било направо зверско, денонощно. Постоянно в главата са ми били всякакви вкусотии, които нямам право да ям.
Сега това го няма.

А относно ИР - едва ли. Сигурно даже е станало по-зле положението там, но не искам да се изследвам, да не се уплаша. Аз си се храних високовъглехидратно допреди едва няколко седмици + че не съм свалила никакви кг. Няма начин инсулиновата чувствителност да ми се е подобрила от само себе си.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия