Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Посещаване на дежурна детска градина преди училище в София

  • 2 225
  • 12
Здравейте,
Някой сблъсквал ли се е и успешно да е успял да запише бъдещ първолак в дежурна група в детска градина през август месец?
В нашата детска градина има списъци за юни и юли месец, но когато попитах дали ще може да посещава дежурната градина през август, ми отговориха, че не било редно?! записан първокласник да посещава дежурна група. Тъй като тази година нашата детска градина е дежурна, това зависело от директорката, която обаче е трудно откриваема.
Все пак, ако успея да я хвана ми се иска да има някакво основание, на което да я заставя да приеме детето през август.
Всеки позитивен опит е от полза.
Виж целия пост
# 1
Моят опит е от преди години, но се надявам да ти е полезен. Аз лично се обадих в Дирекция Образование. Детето на яслена възраст не го взимаха преди септември, а голямото- на ученическа, го изритваха също. Ни така, ни така.
Обадих се и питах много любезно, уведомих и персонала за разговора. Имах подадено писмено заявление за желание от наша страна да се посещава сборна група лятото.
Взеха го детето, изкара едно чудесно последно лято в детската градина. Играха на воля по цял ден с други деца, които покрай мен се възползваха.
Имах готовност с писмени жалби и хич не ми пукаше. Пробват се да намалят бройката деца, но нямат основание за това.
Виж целия пост
# 2
При нас преди години е имало подобни изцепки като изписване на децата от 4-та група в края на май и дотам. Имало е жалби и сега ги вземат, обаче се сърдят, натискат родителите да не ги дават и им говорят разни неща от рода на това, че никой не ги иска и затова са там. Много е неприятно.

Трябва да се види къде точно в наредбата го пише, но знам, че имат право до 14.09 да са в градината.
Виж целия пост
# 3
Нашата градина тази година приключи с 4 група в края на май. Сега стаята им е празна, а новите бебоци идват в началото на септември. За другата година се готвя и отсега правя планове кой и кога ще гледа детето три месеца, докато тръгне на училище първи клас.
Виж целия пост
# 4
Нямат право да отказват детето да е на градина през лятото преди първи клас, тъй като по закон учебната година приключва на 14.09, а на 15.09 започва новата година. В нашата община тихомълком миналата година приеха такса за децата, завършващи четвърта група от 100лв на месец (1.06-14.09), независимо от броя на дните, в които детето е било на градина. Това принуди много родители да търсят варианти за спасяване, а тези, които нямахме избор да плащаме таксата от 100лв.
Виж целия пост
# 5
Аз също съм чувала, че може да си оставиш детето лятото там срещу двойна такса, което си идва към стотина лева, да. И се бях приготвила да ги плащам другото лято. Но явно при нас даже и този вариант не съществува.
Виж целия пост
# 6
При нас е твърдо 100, като включва и храната. Лошото е, че и един ден в месеца и двайсет и два все са сто лева, което не е редно според мен. Да не говорим, че при мен се получи не двойна, а ченворна такса, тъй като до тогава плащах 50% от редовната. Та разликата става огромна, но човек като няма избор...
Между другото, в нашия град няма дежурни градини. Всяка градина си организира дежурни групи.
За София - защо ни повдигнете въпроса в отдел образование към общината или кмета? Друг полезен ход би бил да се оспори в административен съд отказ детето да посещава градина през лятото. Жалба и при омбудсмана  и комисията за защита от дискриминация - това си е чиста дискриминация по отношение на седемгодишните... Но са си тегави процедури. И все пак говорим за хиляди деца в София, та си струва усилието, особено ако се направи колективна жалба или иск.
Виж целия пост
# 7
Ами аз за София написах. Въртяха и сукаха, аз се обадих в Дирекция Образование, не помня в Инспектората звънях ли, май само в Дирекцията, сладко сладко си побъбрихме, защото Дирекцията нямаше как да каже че НЕ може, след като по закон може, даже сладко сладко ме питаха за коя градина става въпрос, и проблемът ми се реши Simple Smile
Така че някои хора си решават проблема така в София, други си търсят други варианти. В София поне има доста варианти за занимални, но цената  е над 100 лева.
Виж целия пост
# 8
Нямат право да връщат децата.Нямат право да искат и двойни такси.По закон детето може да посещава държавна детска градина до 14.09.Майка ми работи в градина.Наскоро точно това обясняваше на една приятелка която се чудеше какво ще прави детето си юни,юли и август,защото и казали,че не може да ходи.Миналата година едни близначета от блока си ходиха на градина до 14ти септември.
Виж целия пост
# 9
Благодаря за отговорите!
След като разбрах кога е приемното време на директорката, се бях подготвила за всякакви врътки и откази. Влязох при директорката и почнах со кротце, со благо да обяснявам какво искам. Директорката не трепна и се съгласи. Пусна няколко забележки за горкото дете, но го записа на един хвърчащ лист, където били записани още 2-3 деца. Сега чакам да стане август месец, за да видя дали ще се намери листа и дали ще има някакъв проблем, защото не съм подавала отделна молба или заявление, нито съм се подписала на списък.
Виж целия пост
# 10
Е, те винаги го удрят на вина и съчувствие за "горкото дете" как трябва да си почива. В този момент ги питам с какво точно го натоварват, като ходи лятото, понеже те нямат занятия, а само играят и гледат детски /понякога/. Хиляда пъти ми е по-добре да ходи на градина, поне играе с други деца, храни се разнообразно, спи следобед. Ако е вкъщи ще стои по цял ден пред телевизора, ще тъпче шоколади /дори и да не разрешавам/, нито ще играе с други деца.
Като ме питат, казвам, да, ще си почине на морето, когато си вземем отпуск, който е една седмица.  Peace Не влизам в повече обяснения.
Виж целия пост
# 11
Същото отговорих и аз. От 1 до 15 септември ще "почива". В крайна сметка 45 дни ми идват в повече. Така или иначе всяка година ми се налага да ходим на най-скъпите цени на почивка август, само и само защото тогава те почиват.
Виж целия пост
# 12
В нашата градина не са правили проблем за посещение през лятото. Когато ни даваха списъците за попълване, бяха посочени всички месеци, включително и половината от септември. Няколко дечица от групата ще ходят цяло лято. При баткото преди четири години в друга ДГ също беше така.

На моето дете днес е последният ден и се сбогува с градината. Sad Снощи си говорихме колко ще му липсват госпожите и приятелите.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия