Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Базедова болест - тема 7

  • 32 670
  • 745
# 60
Здравейте и отново от мен. Вече 2-ден пия антиботика. Резултат има макар и по-лек.
Говорих с един ендокринолог каза ми 5-дена да го пия ако искам да се изчистя.
Пробиотика го пия 2-пъти за всеки случай.. Друго което забелязах не знам предполагам ,че е от липсата на някой витамин в организма когато ставам чувствам някаква слабост  в самите стави доста повече пукат. Преди такива работи не съм имал откакто съм с Базеда може би от 4-5 месеца имам този симптом. Наскоро преди 3-часа се яви друго нещо трептене и   преди бях  писал за него. Стоя си на компютъра и някоя част от тялото трепти крак,ръка ,рамо. И след въпросното трептене чувствам една слабост в ръцете, краката.  Отделно и леко стягане в областна на гърдите. Това са симптомите които забелязах при мен сега. Не знам кое ги е провокирало настинката, или самата жлеза просто се е сетила за мен. В последно време такива оплаквания нямах по-спомени. Даже бях забравил за тях. Общо взето   антибиотика с който се лекувам в момента  доволен съм уж,но имам леко притеснение как ще повлияе на организма а,дълго време не съм пил около 2-години някъде. Имам голяма фобия от този вид лекарства като знаем какви неща причиняват. Засега колита уж добре дано така и бъде. Друго което искам да попитам след спиране на Тирозола как се чувствате явно при всеки е различно ,но все пак. Примерно килограмите,общото състояние като цяло , кръвното и други такива. Естествено бета блокера няма да го спирам. И друго което искам да попитам как са нещата при вас с колита ? И пиете ли редовно пробиотици или само при нужда. Аз почти редовно пия моя иначе не се виждам. Това е от мен приятна петъчна сутрин!
Виж целия пост
# 61
Ангелов, описаните симптоми понякога и аз имам. Човек с времето /за добро или лошо/ свиква с тях и започва да ги неглижира. Тъй като със съпътстващите ни стомашни и чревни заболявания, голяма част от витамините не усвояваме добре, се проявяват някои симптоми. Едни от тях са мравучкания, изтръпвания, потрепервания и омаляване, пулсация на определено място, болки и скованост в ставите и т.н.
Това което ми идва наум първо е, че аз в началото на заболяването, първата година, не пиех нищо друго освен тирозола и бета блокера. Първото лечение при мен беше малко по-малко от една година, тъй като според доктора бяха лека форма явно на Базед. С рецидива на заболяването обаче започнах да приемам разни добавки, с които правех паузи. Имах нужда от тях, за да се чувствам добре. Едни от тези добавки бяха витамини В комплекс.Взимала съм от най-евтините и от малко по-скъпи такива. Неуробекс, В комплекс, или Милгама. Не съм приемала постоянно, без да спирам, а съм пиела на периоди. Да кажем пия 20 дни, 20 не пия. Или пия месец, после месец не пия. Това най-вече с Милгамата, че е по-силна според мен, макар В12 в нея да е цианкобалмин и уж според други да не се усвоява много добре и да трябва да се приема метилкобалмина (В12) за по-добро усвояване.
В12 казват, че при нас е често в недостиг, както и Д витамин. От него пиех предимно зимата по 2 капки на ден. Взимах най-евтиния вариант - Вигантол, това което на бебетата изписват. И магнезий. Тия трите приемах редовно. Имат отношение към нашите заболявания, към правилното функциониране на щитовидната жлеза, за стави и кости, за стомаха и червата. Друго което си позволявах за обща бодрост, за цялостно положително действие на организма, за сърдечно -съдова система, капиляри, кръвно дори, за жлезата, за всичко... витамин Ц - 1000 мг. Отново го пия като правя паузи. Пия една опаковка от 20 таблетки и после почивам.
С всички добавки правя така и пия при нужда, а не постоянно.

Сега, ако тръгнеш да четеш, за правилно функциониране на щитовидната жлеза, нервната система, сърдечно-съдова, чревна система, които се разбутват при нашето заболяване, трябва да приемаш менделеевата таблица. Именно поради тази невъзможност да се случи това... не че не е възможно да пиеш всичко, ама се съмнявам, че някой го прави и би издържал физически, психически и финансово на всичко, то приемах само по-горе описаните.
Иначе се споменава, че за щитовидната е добре да се приема също и цинк, витамини А и Е, селен, омега 3 (тия също съм взимала периодично)или най-общо казано, чукваш в гугъл и пишеш витамини при болна щитовидна жлеза и излиза от какво има нужда тя, за да функционира нормално и в какви дози.

За пробиотиците: Не, не ги пия постоянно, а само при нужда. Докато пиеш АБ, много доктори казват, че е безсмислен прием на пробиотик, тъй като АБ убива всичко. И докато на докторите им отне повече от 10 години, да започнат да изписват пробиотик с изписването на антибиотик, то сега се появяват нови и нови статии и проучвания в полза не предишни твърдения, че при прием на АБ няма полза от прием на пробиотика, а има полза от приема му след приключване на антибиотика, като е добре да се приема пробиотик поне 20-30 дни, за нормализиране на чревната флора.
Какво правя аз... пия пробиотик с антибиотика. Виждала съм, че не ми помага. Като жена си гъбясвам редовно, въпреки приема на пробиотик превантивно с тази цел, уж да не се получава дисбактериоза и гъбички, но пробиотика не ми помага, докато го пия с антибиотик. Все пак пия. Като приключа курса с антибиотика, тогава вече гледам да не пропускам прием на пробиотик и пия, докато се изчистя и докато се нормализира чревната флора.
Освен пробиотика, обикновено ми изписват еднократно Микомакс таблетка, изпивам я, и също и В комплекс, който приемам с пробиотика, отново за червата и нормализиране на флората. Има пробиотици с В комплекс.

За втори път взимам Ентеросан Основен. Много добре ми се отразява на червата и като бонус е евтин. Пила съм какво ли не за червата и стомаха, къде с положителен ефект, къде не с толкова добър, но това евтино и за някои неефикасно пробиотиче, на мен много ми помага.

Как се чувствах след спиране на тирозола - лично аз и двата пъти много добре, като здрава. Първия път като направих рецидив го усетих само по пулса, но се чувствах супер. Със ставане от сън имах пулс 120-130-140. Това просто не можеш го обърка.
Именно защото в рамките на 3 месеца може да се хване пустия рецидив, докато още не е ударил сериозно и да се проявят всички симптоми, може би и затова не се усещаше нещо силно изявено като симптом освен пулса. Но като цяло се чувствах много по-добре, отколкото с прием на тирозол. И двата пъти така. Направо си се чувствах здрава Simple Smile
Бързо излекуване ти пожелавам. Симптомите от настинката-вирус постепенно ще изчезнат.
Виж целия пост
# 62
Като цяло откакто съм с Базеда добавки не съм пил. Иначе мелатонина който пия в момента е с витамин Б-6.
За мое учудване ми помогна постепенно. След седмица всички трептения бяха изчезнали. Това се случи някъде февруари-март. Витамин Д не съм приемал никога досега. Мислех,че с  мляко,сирене и кашкавал ще реша проблема ,но уви не баш. То е ясно ,че това не е достатъчно. Ще говоря или с личната или ендото за някой витамин.
С една дума в началото съм на нещата. Ще видя как ще потръгнат. Ендото ми беше препоръчала Магнезий ,но не знам това дали е подходящо.  Някъде бях чел,че е хубаво когато човек е болен или настинал да пие витамин Д. Като гледам в моя случай май ще трябва да прибегна и до него. Благодаря ти Мереленда за инфото доста полезно ми беше. А,от мен приятна сутрин.
Виж целия пост
# 63
А, за нищо.
Да, за магнезия съм писала по-горе. Магнезий, Д и В витамини най-често.
Важни са за щитовидната, важни са за червата. За нервната система, за костите. То за всичко са важни. А при нас има недоимък и заради основните заболявания. За съжаление, с храна не става да ги набавим. И аз не съм ЗА добавките, ама виждам, че няма начин. Виждаш, водата прекалено хлорирана, ни магнезий може да набавиш с нея, ни нищо друго полезно. Храните пръскани до откат, за да запазят търговски вид. Яйцата с подово отглеждане, кокошките слънце не видели, зрънце не клъвнали. Голям процент от продуктите, които купуваме са с такова качество, че нищо полезно не може да набавиш от тях.
Затова някои хора обикалят пазари, взимат от фермери, които сами полагат грижи за продукцията си и максимално се стараят да е чиста, за да могат да отговорят на търсенето.
Д може да набавиш от слънце лятото, в най-голямата жега обедно, да се излагаш поне 30 минути на слънце без да си намазан със слънцезащитен лосион. Зимата да приемаш на добавка. Винаги може да провериш нивата му в лаборатория и да знаеш откъде започваш. 100% съм сигурна, че не е в норма Simple Smile
А за зимата, немалко доктори са говорили по ТВ, че още октомври сме свършили летните запаси на Д и ако искаме да сме в добро здраве, имунната да функционира добре, да ни предпазва от вируси и боледуване, нужно е да приемаме Д. Не в конски дози и не е нужно да се пие месеци, но да се приема. И за правилния синтез на Д е нужен магнезий.
Като знам как ние с базеда се пазим от слънцето (аз носа не си показвам) та откъде да имам запас на Д Satisfied
Да ти кажа, който от нас не се е изследвал и да сподели резултати от витамин Д и В12, той не знае, че има недоимък. Досега, в колкото теми да съм чела, всички са с понижени нива, а при хора с щитовидно заболяване, почти винаги в долна граница - недоимък. Вече като започнат да приемат и се изследват отново след 3-4 месеца, нещата са съвсем различни. Не трябва да се прекалява с дозите. Малко, но постоянно.
При настинка и грип, и аз и други момичета сме пили ударни дози витамин Д в първите дни. Обикновено пресича в зародиш настинките и в такива периоди може да се приемат високи дози за 3-4  дни. Както и витамин А и витамин Ц, да се пресече настинката, вируса и после вече на ниски дози.

Имаше една табличка с В витамините и кой как влияе на жлезата и за какво е нужен. Изгуби се статията. Бях я сложила на първа страница, но в последствие линкът не беше активен и я махнах. Ако я намеря, пак ще я сложа.

Защо си се почувствал по-добре от мелатонин и В6 - дефицит на В6 може да активира имунната система да атакува щитовидната жлеза, а ако има излишък на В6, се изчерпва цинкът и медта от организма, което може да доведе до хиперактивност на щитовидната жлеза. Затова добавки се пият умерено и с пауза, а не както в последно време се разчита на конски дози, защото все се смята, че са занижени препоръчителните такива, обозначени на опаковките. Второто трябва да става под лекарски контрол и ако наистина има силно изявен дефицит. Свекърва ми приемаше В6 наистина в конски дози за няколко месеца по предписание на хематолог и се проследяваше, докато се запълни дефицита. Когато по изследвания показва малки отклонения, се пият препоръчаните дози.  
Витамин В6 повлиява и хроничната умора.
Виж целия пост
# 64
Привет на всички Simple Smile

Минавам отново на отчет. Тази сутрин пуснах контролните изследвания:

TSH    0,18  (0,35-5)
FT3     4,92  (2,25-6)
FT4     21,50 (9,15-23,86)

Чух се с профи (беше още в кабинета в 13ч Wink). Каза, че всичко е наред. Пита как се чуствам, оплаквания нещо - ама аз съм ок. Според него не трябва да се притеснявам. Но ако много го мисля, да повторя след месец.
Виж целия пост
# 65
Здравейте отново от мен. Вече 2-ра седмица се боря с вируса. Преди малко премерих температурата 37,2 беше. Въпреки антибиотика който е на 12-часа изглежда,че не върши никаква работа. Днес става 3-ден откакто го пия. Очаквах някакво подобрение,но уви никакво. Какво ли не пих: Прахчета тефафлу близо 9-дена,хексорал за гърло,инфлуцид и  геломиртол. И от 2-дена антибиотика. Гърлото беше червено, лека хрема имам. Явно ще трябва да говоря с личната за кръвни изследвания.. За да се види що за вирус е това. Антибиотика вместо да помогне той само ми влошава проблема с колита.  Та живо здраво другата седмица ще ходя отново до личната да видим какъв бисер ще ми каже този път.. Преди 2-години някъде пак имах проблем изпих две опаковки антибиотик Зинат нищо не помогна като цяло. И след месец ми откриха колита.. И след още 2-3 месеца щитовидното заболяване. От тогава имам голяма фобия от антибиотици. И ето,че се заформя поредния глупав кръг-поне аз така си мисля. Надявам се да не е така както го мисля.. Както споменах  по-нагоре Антибиотика не ми върши явно работа в този случай а,само ми дразни колита. Личната ме посъветва да го пия 5-дена ако имам проблема с колита обаче направо да го спирам. Същото ме посъветва и един ендокринолог. Много съм объркан може би трябва да поискам съвет от личната за някакви изследвания но,какви точно и аз не знам.  Като цяло сега минавам на препечено,сирене и солети заради антибиотика. Личната ми каза,че дразни стомаха ,но  явно е забравила да ми каже в началото. Симптомите който имам от колита може би са: Гадене малко,загуба на апетит и подуване.. В  доста гаден кръг попаднах но,ще се оправят нещата. Като цяло комбинацията настинка,колит не е много приятна+ температура.. Това е от мен което имам да споделя..
Виж целия пост
# 66
Така  общо взето нещата с антибиотика не са много,много добри.  Докара ми воднист проблем. Викам си най-добре да го спра не искам да си влошавам проблема със стомаха повече..  Иначе за настинката какво да кажа температурата варира от 36,8 до 37,1 и две.  Както и леко дразнене на гърлото+малко хрема не баш като преди. Говорих с ендото не получих кой знае каква информация просто исках да ми даде съвет какво да правя  в тази ситуация каза ми,че вируса е бил упорит това го знам вече. Да не съм спирал антибиотика защото не било хубаво. Не знам аз го спирам защото стомаха не се чувства много добре като цяло. Макар и с пробиотик да го пия нещата не са много читави. В началото на лечението като започнах с него нищо 2-дена близо вече от 3-ден нещата се промениха. Днес ми е  4-ден дали ще го пия не знам. Питах ендото дали мога да го разделя на половинка. Не ставало тъй като дозата била малка и нямало смисъл даже по-зле щяло да стане с настинката.. Каза ми ако не мине друг антибиотик да пия.. Друг ендокринолог ми каза ако имам проблем да го спирам.. Тук виждам две различни мнения и това малко или много ме обърква. Като знам,че всичко започна от стомаха 2016 година и след това и базеда се появи няколко месеца след това.  Засега го карам на препечено,банани,сирене,кашкавал,мляко може би ако е по-добре стомаха. В  този случай  се чудя как да постъпя?  Искам да попитам вие такива продължителни настинки има ли сте примерно по 2-3 седмици с продължителни лека температура ? и просто лекарствата да не ви влияят. От както съм с базеда такъв проблем не съм имал.   За първи път ми се случва настинка или грип каквото и да е там да не минава+това лекарството да не влияе. Живо,здраво по-нататък ще започна да пия витамин Д защото ми е нужен. Малко дълго стана. Това е от мен лек и успешен ден!
Виж целия пост
# 67
Ангелов, имала съм продължителни, но температурата до 4-5 дни спада. Остава само гърло да дращи, тук-там остатъчна хрема и нос за издухване.
Твърде вероятно е температурата да е и от жлезата. Тя реагира на вируси и настинки с възпаление, затова от своя страна е добре да се пие и антибиотика, щом доктор смята, че има нужда.
А че антибиотика разбива червата е ясно. Те от своя страна също рефлектират върху жлезата.
Не знам какъв съвет да ти дам. Другите ако имат идея...
Тая настинка, вирус, трябваше още в началото да се пресече с всички възможни средства, за да не се проточва и да повлиява на жлезата. Знам че на думи е лесно, но хващай се и прави каквото се сетиш, за да се справиш по-бързо с това.
Като пример мога да споделя няколко неща. Едното е твърде екстремно, но гледаме от страна полза повече, отколкото риск и ако искаш може да опиташ.
Сгъваш лист от вестник да стане на лента или кухненска хартия. Слагаш памук, поръсваш/напръскваш капки силна ракия (ако имаш, но и да не е силна пак ще стане. Черен пипер, съвсем малко количество поръсваш. Слагаш това на шията, връзваш с шал и държиш, докато изтърпиш. Гори и лекува. И понеже знаете как е с Базед и как нищо не търпим на гушите, още повече загряване, но това чудо, макар и трудно търпимо - помага).
Друга опция е да намажеш гърдите и гушата с мед и да завиеш с парче плат. Медът ще попие и помага.
В блендер ако имаш смели глава червен лук (може и бял), лимон с кората, хубаво измит, добави мед и на час по 1 лъжичка от сместа дъвчеш.
Друга опция - мед с джинджифил смлян. Помага и за стомаха.
Ентеросан Основен е евтин пробиотик, който ще ти помогне за червата и стомаха точно в този период след антибиотика.
Загрей краката в леген с гореща вода с морска сол или обикновена сол. Ако има кой да те намаже с някакъв спирт гръб, крака, ръце, слагай илача на гърлото, подръж го, доколкото можеш, легни и се завий, хубаво да се изпотиш и болестта да "излезе от теб".
За тия неща се сещам, освен предписаните лекарства. Действай и с бабини илачи, да се маха пустата настинка/вирус и да почнеш вече да се оправяш, че всяко продължително боледуване удря жлезата и стомаха. Действай ударно, няма какво да си играеш само с прахчета и хапченца.
1000 мг витамин Ц, ако имаш Вигантол -/ витамин Д/ подсили имунната система. Може да пиеш 2 дни по 10 капки ударно, после по 2-3 капки на ден.
Виж целия пост
# 68
Здравей, Мереленда прочетох всичко което си написала. Преди седмица майка ми имаше проблем с настинка температура,кашлица,втрисане. Беше пила прахчета. И от 3-ден я гледах как се увива за да се изпоти. На нея и мина още на 5-ден. Но,пиеше и Теафлу. Докато при мен нещата доста дълго се проточиха. Тя прочете това което си написала. И мисли да приложи този метод  на мен. Разбира се ако се съглася.. Не да си увивам шията, а да си  увия тялото с  одеяло. Или нещо по леко.  Както казах за първи път ми се случва откакто съм с Базеда да имам температура близо 2-седмици. Помня 2016 когато ме хвана колита вдигнах температура около 37,2 тогава. Близо 2-месеца я държах. Преди това бях прекарал грип пих  много лекарства дори и антибиотик.. Е,нищо не стана Зинат се казваше антибиотика. Едва ли е рецидив тъй кръвното е ниско, също и пулса. Добре, че пия лекарства. Друг вариант е,да има нещо остатъчно от вируса което трудно да се повлиява на лечение. Даже си мислех да не е нещо от жлезата ,но едва ли знам ли вече. Явно ще трябва говоря с личната за някакво изследване какво по-точно и аз не знам.  Това е от мен..
Виж целия пост
# 69
Не, не, не казвам, че е рецидив при теб, а че настинките и вирусите влияят на жлезата и температурата може да е от нея,тъй като настинката явно си тлее, но може и да не е от нея. Колкото се може по-бързо трябва да се излекуваш. Ти знаеш това, патил си. Тия продължителни настинки при нас водят до повече усложнения, отколкото при хора без потисната имунна система. И да, могат да доведат до рецидив.
Каквото сметне за редно, нека майка ти да приложи. Пий и Терафлу, завивай се да се потиш... настинката трябва да излезе от теб. И с каквото можеш подсили имунната система. Вярно, че при нас не се препоръчва да я подсилваме, за да не активираме щитовидното заболяване, но витамин Ц, витамин Д, в случая освен че помагат, то са препоръчителни за нас. А и ти пиеш още тирозол, тъй че действай с каквото сметнете, че можете да направите, ударно, докато жлезата е спокойна.
Бързо да се оправяш и скоро да пишеш с положителни резултати. Тук до ден, два максимално прилагайте илачи.
Ще се чувстваш отпаднал, но то е нормално след боледуване. Постепенно ще възвърнеш сили.

А за антибиотика, честно казано, аз бих го пила наред с другите неща, още повече, че излекуването при теб се проточи. Както споменах и мен ме удря в стомаха, въпреки пробиотиците и гъбясвам, и червата ме мъчат, и диарии, но прибиотиците имат полза след приключване с антибиотика и да ги пиеш по-продължително време, около месец, за да се нормализира чревната флора. Пий ги и сега, с антибиотика, като се стараеш да има отстояние едното от другото, около 3-4 часа. Тоест, пиеш антибиотик, след 3-4 часа пробиотик. Не че помага, но е по-добрата опция, защото ако се пият заедно, пробиотикът съвсем безсмислено става да се приема.
В комплекс витамини също помагат в това отношение. Даже на тях антибиотика не им влияе както на пробиотика.
Но за антибиотика вие решавате. Все пак ти си знаеш как се чувстваш и колко зле са нещата.
А личната ако не ти е пускала изследвания, най-банално може една пълна кръвна картина с диференциално броене на левкоцити и ЦРП, да се види има ли налично възпаление, вирус, или се касае само за настинка.

А, и да допълня. Много вода, старай се да пиеш повече вода, да се чисти урината. Насилвай се малко, дори да не ти се пие. То и с потта ще излезе доста, но все пак. Не помня ти ли беше карал цистит също.
Течности, най-вече вода трябва при настинките.
Виж целия пост
# 70
Благодаря за полезните съвети. Ще опиша как е положението при мен.И днес пих антибиотика малко пропуснах повече нали е на 12-часа но,нищо. Температурата беше спаднала до 36,5- сутринта. След ставане малко се беше вдигнала до към 37.. Вчера имах някакво дразнене в гърлото за кратко след това изчезна.  След сън се чувствам отпаднало меря кръвно ниско. Донякъде може и това да ме кара да се чувствам отпаднало. По-едно време беше изчезнала тази  отпадналост,след това пак се явяваше и пак изчезваше. За тези 2-седмици откакто съм с настинка или там какво и да е имах периоди и на подобрение ,но явно това е било временно. Както беше споменала Мереленда при нас имунната система никаква я няма и все с нещо човек трябва да си помогне.  Било то с витамин D или C. Явно тирозола доста е подтиснал жлезата и за това трудно минава настинката предполагам. Е-л тироксина понякога съм пропускал няколко пъти само и то сега. Викам си много лекарства станаха тука. Колкото до затоплянето още не съм пробвал. Иначе в моята стая е 30-градуса в момента проветрявам ,но все пак си е топла. И това ме кара да се потя и чувствам че,температурата спада на моменти.  Също така въпросната отпадналост ме отпуска след това пак се върне. Съветите които получих от 2-та ендокринолога и личната и то по-телефона не бяха много,много разбираеми с една дума нищо. Че,ще мине организма ще се пребори и се искало време. Обаче никой от тях не може да намери точно решение за мен. Ще посетя личната ясна е работата дано пък и светне нещо. Все очаквам да ме зарадва с някой полезен бисер.   Иначе пия вода и доста,пръскам си хексорал. И антибиотика. Като цяло ситуацията ми е доста странна за мен самия. Мислех,че ще мине това нещо,но доста упорито се оказа. От както съм с Базеда такова нещо не ми се е случвало. Ендото ми беше споменал ,че нямало проблем  за жлезата ,но знае ли вече човек. Това е от мен ако има нещо ще допълвам как са нещата при мен.
Виж целия пост
# 71
Здравейте вчера говорих с личната лекарка днес ще ходя при нея да ми пусне изследвания стига да не е забравила..Grinning Ще и обясня как стоят нещата и т.н. Иначе какво да кажа настинката си я има още температурата последно мерене 36,8 беше. Вчера 37. По-един път съм я мерил. Също така реших да  видя някой неща за витамин D. Важен си е доста. В Интернет  попаднах само на 'ДОПЕЛХЕРЦ ВИТАМИН Д табл. 400IU'. Имаше и други но,този ми се стори евтин. Друго от вчера пак започна някакво трептене в областта на краката,ръцете,пръстите дори сега в момента като пиша пак усещам тази слабост в пръстите. Мерих кръвно ниско,пулс също около 60 е.  Лесно се стряскам което не ми допада много,много този период отмина ,но явно пак се върна за малко. Отделно имах до преди няколко часа някакво стягане чувството е ,че все едно не можеш да си е поемеш въздух точно тогава мерих пулса 58 беше явно е от това. Искам да попитам какво смятате  за тази добавка с витамин D. Също намерих и с витамин B-12 пак същата марка ДОПЕЛХЕРЦ. Мисля да си взема витамин D като за начало но,не знам чудя се кое е по-добре в случая. Едното ли, или двете направо. Ще говоря и с личната ,но като я знам ще каже то,това не ти трябва..  Защото това трептене не ми допада даже никак гледам на пръв път всичко е спокойно но, всяваш вътре в самия крак нещо вибрира.. За първи път получих това миналата година есента септември. Отделно искам да попитам желателно ли е преди пълна кръвна картина да пия бетаблокера или да го оставя за след това ? Каква точно кръвна картина ще бъде и аз не знам. Друго което забелязах точно преди 5-мин ми прехлопа сърцето както си стоя спокойно. Това е от мен ако има нещо ще допълвам.
Виж целия пост
# 72
Ангелов, по принцип за пълната кръвна картина не пречи да си приел лекарствата, но ако имаш възможност, по-добре нека първо ти вземат кръв и след това да си изпиеш лекарствата.
Относно витамин Д и В12, най-добрият вариант е да ти пуснат изследвания за витамин Д и витамин В12, да се видят стойностите и тогава да ти изпишат терапия, защото ако стойностите са много ниски, както често се случва при нас, то Допелхерца няма да ти свърши работа, ако се налага да се запълват депа и да пиеш месец, два по-високи дози. Като пример само ще споделя, че при някои от изследвалите се с автоимунно заболяване, витамин Д е на долната граница - дефицит, и за да набавят нужния витамин отначало се налага да пият да кажем дози по 15 000- 20 000 IU седмично, а някои и повече.  По-евтино според мен излиза Вигантол, а има на таблетки Витамин Д с по 5000 IU, но най-добре доктор да каже след изследване.
Ще спомена и това, което съм чела за изследванията. Добре е да видиш в кои лаборатории изследват Витамин D (25-OH Vitamin D ) и Витамин B12 - активен (Holotranscobalamin), а не да пише просто Витамин В12 и Витамин Д.  Като пример показвам една варненска лаборатория, в която правят изследванията, да видиш цените и долу горе да се ориентираш. http://www.laborexpres.com/vidove-izsledvaniya/za-pacienti/vitamini
Доколкото знам не се покриват от каса.
Ако ги направиш, консултирай резултатите с ендокринолог, той ще изпише адекватна доза. По принцип най-добре с хематолог, но и ендокринологът върши работа.

А за себе си, аз не съм ги изследвала. Приемах в по-ниски дози витамин Д, особено зимата, а ако някой около мен има настинка и грип, пиех по около 5000 IU за няколко дни.
Витамин В12 ми е предписван за разни неща от доктори, без да са ми пускали изследвания и значително повлияване на симптоми имах от него.

Най-хубаво е да се пуснат изследвания и да се назначи адекватна доза ако се окаже, че има недостиг. За витамин Д и В12 се целят горни граници. На В12 да е над 400, ако е по-ниско, макар и в граници, има недостиг.

За личната си прав. 99% казват, че няма нужда от това, няма нужда от онова, но не са и малко докторите, които обръщат внимание на въпросните витамини при автоимунно заболяване.
Преди година някъде, отивайки да си купя Вигантол (Витамин Д) в аптеката ми искаха рецепта. Питам ги - защо? Ами с рецепта бил. Казвам - не знаех, аз го взимам, защото съм с автоимунно заболяване на щитовидната жлеза  и досега без рецепта съм взимала. Отговор - А, с автоимунно ли? Веднага ми го дадоха Simple Smile
Виж целия пост
# 73
Видях цените. За някой витамини доста скъпо си излиза.Ще говоря с личната за въпросното Витамин Д. Не,че ще каже кой знае какво ,но все пак ще опитам. Гадното е,че след сън ставите ги чувствам по-един странен начин.  Доста пукат и не само те същото е  при ръцете,гърба,рамене.  Ще я питам дали в моя случай мога да пия поне   Вигантол  за някакъв кратък период  от време пък да видим какво ще каже.  Четох,че е хубаво да си го набавяме от слънцето ,но при нас това е невъзможно. Причините са ясни.  Миналата година помня ,че нямах такъв проблем със ставите като пукане например. Преди време говорих с ендото точно за витамин б-12 питах я,обясних и как стоят нещата с въпросното трептене каза ми нямаш нужда от този витамин най-добре ще ти пиша магнезий. Така и не се разбрахме явно при следващото ходене ще трябва да изясним някой работи. То си е,ясно,че без изследване няма да стане.   Единствено нещо което приемам и то преди сън е Мелатонин който съдържа 2-мг витамин Б-6 интересното е,че помогна и това  въпросно трептене изчезна. Е,има го на моменти.  Друго нещо което пия пак преди сън е атаракс. Това е други неща не пия. За щитовидната е ясно какво приемам.  Отделно от това на моменти  даже започнах да забравям това пък никога не ми се е случвало явно пак е някоя екстра от щитовидната жлеза..
Виж целия пост
# 74
За съжаление - така е. Казват ти, че нямаш нужда от това, онова, но като отидеш с изследвания, в които стойностите са занижени, тогава вече изписват нужното.
При много от болните е така. За съжаление, повечето сами предприемат да се изследват и после на доктор с резултатите. На единици докторите им назначават изследвания. А не е като да не се говори за витамин Д и В12 при автоимунни заболявания на щитовидната жлеза (и не само на нея) и не е като да няма информация навсякъде и то точно от ендокринолози, но... у "наше село" единици се интересуват и предприемат действия, назначавайки изследвания. Сакън, да не вземеш да оздравееш Simple Smile
Достатъчно е човек само да напише в Гугъл: Витамин Д при автоимунни заболявания и без да отваря един по един линковете, а само да чете заглавията и гледай какво става: https://www.google.bg/search?q=%D0%92%D0%B8%D1%82%D0%B0%D0%BC%D0 … rome&ie=UTF-8

За набавяне лятото е ясно, да. Аз 5 минути не издържам на слънце, но да кажем, че е възможно обедно време, около 12 часа, да се изложа за 30 минути на слънце, без да съм се намазала със слънцезащитен лосион. И това трябва да го правя всеки ден. Но както неведнъж са говорили разни доктори и по телевизията, летните запаси много бързо се изчерпват и още есента трябва да започнем прием на витамин Д. Никой не говори за много високи дози. Високите дози са при доказан дефицит, още в началото, а след това се приема една поддържаща ниска доза, която дори не е нужно да приемаш всеки ден, а може за седмицата да се приеме наведнъж.

Виж и прецени сам какво може да пуснеш като изследване. Питай и личната, макар отсега сякаш да ми е ясно какво ще ти каже.
И друго, в краен случай може да пуснеш и обикновени Витамин Д и В12 изследвания. Има на по-ниски цени, по около 15 лв едното. Може да следиш и в сайтовете с ваучери като пуснат, да си купиш ваучер и да ти излезе по-евтино. Мисля че сме споделяли сайта.
Сега няма много евтини предложения, но често пускат. Освен да проверяваш периодично. Виждала съм изследване на В12 за 10 лв.
За Витамин Д (различни пакети с други изследвания) https://www.ofertomat.bg/product/?keywords=%D0%92%D0%B8%D1%82%D0 … 0%B8%D0%BD+%D0%94
За В12 - https://www.ofertomat.bg/product/?keywords=%D0%92%D0%B8%D1%82%D0 … B8%D0%BD+%D0%9212
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия