Медикаментозен аборт - моят личен опит и преживяване

  • 383 708
  • 3 035
Здравейте! ПРЕДУПРЕЖДАВАМ: Който не иска, нека не чете това. Има много подробности и може да е тежко за някого. Ако ви предстои или ви се налага, надявам се това да ви даде представа какво представлява методът. Моля, не съдете...
Решението за подобно нещо е много трудно и тежко и се наложи, заради много фактори. Нямам предишни аборти, не съм глупав човек, на 27 съм...което само подвърждава, че се случва на всеки Shocked

Аз направих медикаментозен аборт и реших да пиша, тъй като в България по тази тема е тотално затъмнение. Считам се за информиран човек, от лекарско семейство, а когато ми казаха за подобна опция, гледах като теле. Описаното долу може да ви изглежда като лек научен труд, но това се получава като изчетеш интернет.

Законно е от около година тук (в чужбина се ползва от 25 години!), на мен ми бе приложено под лекарски контрол, след необходимите кръвни изследвания и ехографски прегледи. Ако някой го интересува къде може да се обърне, да ми пише на лично. Не знам къде другаде го има като опция. Успешно е в 97% от случаите, като за неуспех се счита ако трябва да те доизчистят с аспирация след това. Безвредно е, предизвиква процес, който тялото изпълнява, отпада рискът от повреди при некадърен кюртаж.

За кого е подходящ?

Освен изискването да е до 49-я ден от началото последната редовна менструация, според мен този метод е подходящ за психически стабилна жена. Аз не се представих особено добре с тази част и доста истерясвах по време на прецeдурата.

Колко прегледа?

Прегледаха ме до тук 3 пъти. 1 преди първото лекарство, 1 преглед- ден след второто лекарство и 1 преглед- 2 седмици по-късно. Като 4-я, който трябва да посетя е малко преди следващата ми редовна менструация.

Колко струва?

Знам, че ако се купи от аптека е към 300лв., но цената в клиника е по-голяма, защото ви правят задължителен пакет лекарство + прегледи. Все пак това е процедура и трябва да се следи. Знам, че в клиниките оперативния е по-евтин, от този, моят сумарно излезе към 600 лв. (кръвни изследвания, прегледи с ехограф, обезболяващи, превръзки, т.н.)

И така...

Разбрах много рано, 3 дни закъсение, 3 положителни теста. Първият ехограф не показа нищо и ме помолиха да ида за втори след седмица. На него се видя сак и вече можеше да се действа.


Методът:

Медикаментозният аборт представлява комбинация от 4 хапчета- законният и изпитан такъв! Наблягам на броя!. Тъй като е най-подходящо този метод да се приложи до 49-я ден, аз приех първите 3 хапчета на 46-я ден. Или иначе казано, 6 г.с. + 4 дни. Лекарството предизвиква отлепяне на сака, омекване на стените на матката и прекъсване на бремеността. Тук е момента да спомена, че се дава и на жени, които все пак решават да минат през хирургическата намеса, с оглед на това да я направят по-лека. Този метод се използва и при спряло развитие на плода, вместо оперативен метод.

От 36 до 48 часа по-късно (при мен се падна 48-ми ден, 6 г.с. + 6 дни), се приема вторият медикамент, който предизвиква леки контракции на матката и изхвърляне на съдържанието.

Преди процедурата, особено преди 2-то лекарство, аз бях в тотален шок. Тъй като знам английски, изчетох целия интернет и ужасяващи истории за болка, припадъци и какво ли още не. Но тъй като изчетох около 100 форума, ще ви обясня откъде идват ужасяващите истории и ще ви кажа какво да очаквате:

Има различни протоколи и лекарства. В US и на много други места се прилага много малко количество от първото, около 200 mg и ударна доза от второто, 800 mg. Реално второто предизвиква болките, за които пише по техните форуми. В Европа и по-точно в България, по-често се използва друг протокол. Аз приех голяма доза (ако не се лъжа 600 mg) от първото и 400mg от второто. Защо се ползва друг, по-болезнен метод? Защото е по-евтин.

Самото преживаване

След първото лекарство може да има леко кървене. При мен ембрионът излезе след него- изглеждаше като сиво-жълто зрънце. Беше на 30-я час някъде, но това става само в 3-4% от случаите. Няма болка, спазми, и като цяло освен лекото кървене, което може и да липсва, друго не се случи при мен. И доколкото разбирам при повечето жени.

Второто, което изпих в 7:00 сутринта, 46 часа след 1-то, в началото ми предизвика леко треперене. Към 9:40 започна да ме свива коремът. Аз се бях психирала тотално и си бях купила най-различни обезболяващи. При първите свивания изпих един Аулин. Изтичах в тоалетната, защото изпитвах усещане все едно ми се пишка. Започна много обилно кървене - не се плашете, повече от менструация е, с което излезе един голям съсирек, объл, с розово-червен цвят (сакът) + малки съсиреци (червени), като при по-обилен цикъл.

Към 11:30 си сложих една свещичка Profenid, обезболяващо. Искам да подчертая, че аз болка така и не изпитах. Имала съм цикъл, при който съм се търкаляла по земята и съм плакала. Без да преувеличавам, тук мога да го нарека свиване, отколкото болка. Просто използвайте обезболяващо превантивно, дори и за спокойствие.

До следобед кървенето беше намаляло до обилен цикъл, апетитът ми се върна. Не бях спала почти никак двете седмици преди това, така че задрямах.

1-7 дни след

По-обилно кървене, и то в моя случай си беше съвсем нормално като количество, продължи до 3-я ден. На 2-я много намаля и аз вечерта си казах "майната му" и пих 1 ракия, след което се засили. Имайте предвид, че от алкохол се засилва. Не трябва да пиете сок от грейпфрут и жълт кантарион, беше ми странно, но мой роднина лекар каза, че грейпрфрутът е противопоказен с доста лекарства.

На 3-я ден, след 2-то лекарство, изкарах един огромен, твърд като дроб съсирек, лилав на цвят. Според докторката ми, вероятно е бил съсирена кръв. След това кървенето намаля, все едно е край на цикъл. И така още седмица и нещо.

Може при вас да си продължи като умерено кървене, при мен явно излезе наведнъж. Следете за температура над 38, за повече от 3-4 часа. Това при мен липсваше. Също следете дали пълните повече от 2 нощни превръзки на час за повече от 2-3 часа. Това би показало някакво усложнение. При мен също това не се случи.

Бях си постлала кърпи навсякъде, където сядах + дори найлон на леглото. Оказаха се ненужни.

Гърдите ми бяха чувствителни около 6 дни след второто все още, а около седмица след процедурата спаднаха.

Снощи бях на прегледа си, който се прави около 14 дни след второто лекарство. Всичко беше наред, имаше малко кръв, която след прегледа като по нареждане взе да излиза. По-късното кръвотечение е с тъмен, кафяво-черен цвят- все пак отва е кръв, която е седяла по-дълго. Стига да не мирише силно и лошо и да няма болка, е очаквано и може да прокапва до 3 седмици след процедурата.

Та...Потвърдиха ми. Успешно е! Най-накрая си отдъхнах.

Изводи?

1) Най-добре пийте противозачатъчни, аз ще започна такива още с първата си менструация, по предписание на лекар. За да не се стига до това.
2) Не вярвайте на безумните истории.
3) Не търсете евтиното, това е здравето ви.
4) Този метод ти дава пълен контрол, в съзнание си, не е нищо, с което не можете да се справите.
5) Имате усещане за закъсняла менструация и психическия стрес е по-лек.

Не мога да кажа "препоръчвам" на това ужасно нещо "аборт". Но ако се налага по една или друга причина и ме пита някой: кой метод? Аз пак бих казала този, който описвам. Недостатъкът му е, че това е процес, а не 15 минутна процедура. Предимствата са много, въпрос на избор е.  

Знам какво ви е, имате нужда от подкрепа, така че питайте ако има нещо. [/b]
Виж целия пост
# 1
Правих медицински (медикаментозен), тук в Англия, ноември, миналата година. Причините, бита ММР ваксина, без да знам че съм бременна. Съответно, висок риск бебето да е увредено, много трудно решение, но мисля, че постъпихме правилно. Всичко протече за 2 дни, минах преглед и ехограф, дадоха ми първото хапче, което дефакто умъртвява плода и помага за по-лесно изхвърляне, нямаше болка. На другия ден, 4 хапчета, по 2 отстрани долу до венеца, до пълното им разграждане. Болките започнаха след 30 мин. Едвам се добрах до нас. Всичко продължи 5-6 часа, и...болеше, много болеше. Кървища, съсиреци, чудеса...пиех Ибупрофен, по 3-4 хапчета през няколко часа. Кървих след това още 20 дни. Избрах медицински аборт, стори ми се по-щадящ...но честно казано, съжалих. Имам и хирургичен преди много години, е, предпочитам го. До два дни си влизаш в нормалния ритъм.
Процедурата ми беше без пари, имах направление от джипито си, извършена беше в частна болница.
Ясно ми е, че всеки организъм е различен, но аз не препоръчвам медицински аборт, може би защото видях и ембриона, когато изпадна... Cry
Виж целия пост
# 2
Съжалям, че ще го кажа, но това е прекалено. Да се регистрираш, за да описваш надълго и нашироко лични преживявания, е абсурд. Рекламата на медикаментозен аборт, която се прави тук е проява на лош вкус, вмешателство в личния избор и за тези които са писали не мога да кажа нито една добра дума.
Виж целия пост
# 3
Съжалям, че ще го кажа, но това е прекалено. Да се регистрираш, за да описваш надълго и нашироко лични преживявания, е абсурд. Рекламата на медикаментозен аборт, която се прави тук е проява на лош вкус, вмешателство в личния избор и за тези които са писали не мога да кажа нито една добра дума.


Мхм и аз съм за рекламата  Peace
Медикаментозният аборт не е нещо ново,всички знаем,че го има.Но това да си правиш регистрация ,за да опишеш подробно въпросната процедура,във въпросната болница и то със стила на  рекламен агент ,малко в повече ни идва  Peace
Виж целия пост
# 4
Така, не рекламирам нищо  Cry

Вие нямате идея колко съм плакала и съм страдала и как най-големият ужас беше, че нямаше никой във никой форум, който да беше написал какво да очаквам...а търсих с дни.

Освен това, явно не сте наясно, но при жени с плод, който не се развива, се налага да се правят подобни неща. За тях този метод трябва да е достъпен също.

Колкото то това, което сте преживели в Англия- точно това е другия протокол...с 4-те хапчета вагинално или през устата и за него четох ужасните неща.

Пак казвам, не рекламирам нищо, не го пожелавам на никого. Написах го, защото смятам, че в този момент някъде има едно момиче, уплашено както бях уплашена аз.
Виж целия пост
# 5
Съжалям, че ще го кажа, но това е прекалено. Да се регистрираш, за да описваш надълго и нашироко лични преживявания, е абсурд. Рекламата на медикаментозен аборт, която се прави тук е проява на лош вкус, вмешателство в личния избор и за тези които са писали не мога да кажа нито една добра дума.
В повече ми дойде,разстроих се....,дори не довърших до края статията...  Shocked
Виж целия пост
# 6
Така, не рекламирам нищо  Cry

Вие нямате идея колко съм плакала и съм страдала и как най-големият ужас беше, че нямаше никой във никой форум, който да беше написал какво да очаквам...а търсих с дни.

Освен това, явно не сте наясно, но при жени с плод, който не се развива, се налага да се правят подобни неща. За тях този метод трябва да е достъпен също.

Колкото то това, което сте преживели в Англия- точно това е другия протокол...с 4-те хапчета вагинално или през устата и за него четох ужасните неща.

Пак казвам, не рекламирам нищо, не го пожелавам на никого. Написах го, защото смятам, че в този момент някъде има едно момиче, уплашено както бях уплашена аз.
Така! Като не рекламираш нищо просто се спри!

Кой въобще ти е задал въпросът какво си преживяла (съжалявам за което), та се регистрира да го опишеш до най-малка подробност? Това е някакъв евтин и отчаян рекламен трик, и това не е, но не искам да обиждам.
Виж целия пост
# 7
Последното, което ще кажа, тъй като е безумно да се спори.
Вмешателство в личен избор е да напиша нещо такова?

Личният избор на всяка жена е дали да задържи или не една бременност. Никой от нас няма право да съди. Нито вие мен, нито аз вас.  Stop
Виж целия пост
# 8
  Но защо така, това е форум за взаимопомощ, и вероятността някой да търси точно такава подробна и лична информация не е малка. Модераторита биха могли да преценят дали нарушава правилата и дали става въпрос за рекламиране на нещо.

   Макар че май само някой мазохист би счел описанието за реклама. Жената си описала всичко доста умерено.. Тук има немалко теми с  още по-реалистични описания на здравни процедури. Колкото и да сме против абортите, постоянно има  по някой из темите, на когото се налага,  нека хората да знаят опциите. Не за всички е толкова лесно да издирят и отсеят медицинска информация и не е погрешно човек да сподели, нали точно тук се прави постоянно.

  Ако е нарочна реклама на какво би била всъщност newsm78
Виж целия пост
# 9
Публичен форум, хората могат да си публикуват всичко каквото пожелаят, при положение че не обиждат никого. Как точно написаното е вмешателство в личния избор? Някой ви е опрял пистолета до главата че да изберете точно този начин на прекъсване на бременност (независимо желана или не)?
Хайде по-кротко, вечно се напада, все темите са пързалки и не знам какво си...то аман от параноясали женици.... ooooh! Tired
Хубаво е да се знае и за този избор и за тази възможност, в България масово се прави само хирургичен.
Авторката може да премахне името на клиниката и цените, който се интересува, да я пита на лични, така наистина прилича на реклама, волно или неволно.
Виж целия пост
# 10
И аз не разбрах как точно е намеса в личния избор.
Виж целия пост
# 11
Премахнах имената, които може да изглеждат като реклама. Оставих само цена, защото това е нещо, което вероятно ще интересува някого.

Още веднъж, извинявам се, ако съм засегнала някого.  
Виж целия пост
# 12
Личен избор е кога, как и къде да се информираш за начините за прекъсване на бременност в случай, че се интересуваш. Вмешателство в същия този личнен избор е, когато непоискано биваш информирана по неособено етичен начин. И хайде не се правете на толерантни, задавайки глупави въпроси! И тъй като тук се споменават имена на лекарства, дали пък някоя уплашена ученичка няма да реши да си пробва късмета и не под лекарско наблюдение? Отново иде реч за личния избор. Няма проблем, насърчавайте авторката да споделя подробности около медикаментите и процедурата!
Виж целия пост
# 13
Личен избор е кога, как и къде да се информираш за начините за прекъсване на бременност в случай, че се интересуваш. Вмешателство в същия този личнен избор е, когато непоискано биваш информирана по неособено етичен начин. И хайде не се правете на толерантни, задавайки глупави въпроси!

Пусната е темата, личен избор е да влезеш да я четеш, нищо друго. И по-полека с удивителните, възрастни хора сме, няма нужда от начукване на канчето. Толерантността е хубаво качество, жалко че доста от потребителите тук не го притежават. Да, те хапчета от този тип и клас са пуснати в супермаркета, на принципа на свободната търговия, хайде не се излагайте...
Виж целия пост
# 14
Който й го продаде на тази ученичка е за затвора. А да, защо да не иде при някой касапин за 100 лева да я осакатят за цял живот? Или защо да не си купи наркотици?...
Какво ми четете морал? Написах го това точно, за да не скачат хората да правят безумни неща, а да се информират и да идат при специалист.
И продължавам да не разбирам защо влизаш да четеш нещо, което не ти се чете, дразни те, разтройва те. Това е за хора, които искат да знаят или им се налага да знаят.
Престанете да обиждате и да ми размахвате пръст.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия