Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Аутистичен спектър. Аутизъм - тема 30

  • 60 467
  • 776
# 60
На 3г е малкият. Пробвах с даване на играчка, пускане на песни/приказка, даване на храна, но не иска да седи на гърнето. Седелка за тоалетната пак не иска. Музикално гърне не иска. Слагаме играчките на гърнето 😔 Като го оставя гол си играе с локвичката изпишкано. Ще пробвам и с някоя от забранените храни в банята и ако и това не стане, ще си дам почивка.
Да го похваля, все повече се заиграва по площадките. Вярно не с деца, но поне се катери, рови в пясъка и т.н.

Все пак съветвам да се пробвате с научаване на мястото по предназначение, а именно тоалетната. Нали не искате всеки път като му се доходи до тоалет да влиза в банята? Трудно е знам, но ще се получи. Ако трябва покажете му желаната награда, но не я давайте, докато не седне в тоалетната. Иначе не я давате. Нека е нещо наистина желано.
Успех!
Виж целия пост
# 61
За дажможе въобще да се започне проучването трябва да има два фактора -
1. Детето да разбира че пишканото излиза от него
2. Да го дразни мокрото от напиканото.
Ако тези фактори липсват приучаването е обречено на неуспех. При децата със СОП това се случва по-късно. При моето дете примерно на три години и пет месеца. До тогава всички опити завършиха с провал.
Виж целия пост
# 62
Здравейте, в момента ме обеждават за телк и затова бих искала да споделите мнение може и на лични.

Многократно сме го обсъждали. Въпрос на личен избор е. Лично за нас - от ползите - само финансови . От минусите - петно, което ако детето има капацитет да надрасне диагнозата си остава. Затова всеки сам преценява което му е приоритет
Виж целия пост
# 63
На 3г е малкият. Пробвах с даване на играчка, пускане на песни/приказка, даване на храна, но не иска да седи на гърнето. Седелка за тоалетната пак не иска. Музикално гърне не иска. Слагаме играчките на гърнето 😔 Като го оставя гол си играе с локвичката изпишкано. Ще пробвам и с някоя от забранените храни в банята и ако и това не стане, ще си дам почивка.
Да го похваля, все повече се заиграва по площадките. Вярно не с деца, но поне се катери, рови в пясъка и т.н.

Моя изобщо не го тревожеше да е мокър или насран хаха, та и това не е еквивалент. Ние почнахме за пиш с чашка.....бях го съблякла гол и като го хванах като му се чишка.....сложих чашката и на него много му допадна случващото се и почна за пиш да търси чаша, после почна и гърне да търси, после ме изненада и с голяма нужда в гърнето.....това беше период от 3 месеца само вкъщи на вашата възраст точно неговот приучаване плавно, махнах след това и навън и не е имал никакъв инцидент от раз, на 3.4 месеца  бях махнала и нощния и го будя по веднъж нощем за едно чиш като е пил повечко вода вечер и това е. Просто трябва да е готов, защото аз съм пробвала и преди 3 годинки…..и просто не ставаше, като не е готов.

Гърнето трябва да се знае, че не е за игра....това много обърква, да е наясно, че там е за вършене на работа. Демонстрираш ти.....няма как да минеш без това хах, ако се изходи на килима слагаш в гърнето и показваш къде следва да е, после хвърляте двамата.....в тоалетната, пускате водата и тн.

Аз да ви кажа, че понякога нашите деца са много по-възпитани и зрели от т.нар в норма.....моето винаги, абсолютно винаги знае, че боклука се хвърля само в кош, ако няма наоколо ми дава на мен да прибера боклука до момент в който видим кош. Вчера едно приказливо дете....( говора явно не върви с възпитание хах ) както си изяде чипса го метна насред земята на площадката нехаещо, при което моето го погледна въпросително, отиде и взе опаковката и я метна в коша. Нашите деца научат ли някакво правилно поведение го следват сляпо и отговорно. Yellow Heart


Какво петно бе хора? Това дете ще бъде ежегодно проверявано и в момента в който не отговаря на условията да получава определена помощ ще бъде снето това ''петно''. Това е само българско мислене. Финансовата помощ ще е добре дошла за малкия много ясно, за терапии, процедури, витамини. Аутизъм не значи малоумен....нито прави човек по-малко способен, просто различен и в това съм категорична.

Виж целия пост
# 64
Аз много добре знам за какво пиша затова го и пиша. Имам съвсем личен опит, имам наблюдения- както над моето така и над голям набор от деца с които сме по специалисти и по центрове.какво мисля аз за аутизма не е важно. Важно какво мислят другите и какви етикети слага това мислене на детето. Как дава на учителите в дг или в училищата право да определят капацитета и да отказват да работят, да настояват преместване и прочие дивдализми с оправдание е има ТЕЛК.  От каквото съм преживяла мога да правя изводи. Живея в България, имам дете което е на 11. Който както иска да ме чете. Всеки си носи сам отговорност за постъпките. За сведение детето ми тръгна на три години от диагноза атипичен аутизъм. Премина през редица други диагнози. От четири месец е без диагноза. Никога не е бил телкизиран, но съм чувала такива неща от слабопознати ниско културни и тотално нетактични хора - чули недочули-   че ако беше с ТЕЛК не знам каква диагноза щяха да му поставят и какви прогнози да му припишат.
Виж целия пост
# 65
Да се правиш на нормален и в същото време заради особеностите да те имат за глупав е далеч по-зле от това всеки да е наясно с тях. Да имаш повече визуална техника при обучение, повече време, сензорна стая за отдих, повече почивки и тн. Има един член на който се позовават децата с диагноза с него обучението им върви много по-гладко. Без диагноза тези неща са мираж, а аз смятам, че са доста важни. В България обаче не съм сигурна изобщо имат ли някаква схема за такива деца и както гледам и по тивито, че ги гонят децата от градини, н им позволяват на по-големите да учат профилирано ви разбирам страховете, но специално за Англия е нещо нормално и общо взето заради мултикултуризма  доста деца прибягват до помощ па макар и не аутисти за голям период от време. Нещо резонно, масово и нормално е.
Виж целия пост
# 66
Здравейте. Предполагам, че това, което ще питам е било дискутирано не веднъж, но за съжаление аз не откривам нищо по темата и ще Ви питам отново. Накратко - детето ми е на 2 години и половина, не е диагностициран като аутист или въобще да е в спектъра. Ходихме при невролог, психолог - бяха категорични, че не е с такъв проблем. Препоръчаха ни да пуснем тест за тежки метали, тъй като той не говори. Преди малко получих резултатите и две неща ме тревожат. Има завишени нива на уран => Uranium (U) < 0,100 - 0,154 (доста над границата) и още един елемент, за който даже не подозирах, че съществува Бисмут, като там е доста увеличена стойността => Bismuth (Bi) < 0,179 - 5,693 (в пъти е разликата). Същевременно има занижени нива на желязо, магнезий и цинк, но за тях не се тревожа, защото с добавки и пълноценна храна ще си влезе в норми. Може ли да ме насочите към кого бих могла да се обърна за тълкуване на резултатите и някой ако е запознат по темата да ми разясни, какви са  последствията и действията на тези елементи. За урана имам бегли познания, но далеч не и такива касаещи дете.
Благодаря предварително за отговорите Simple Smile
Виж целия пост
# 67
За уран знам, че от замърсена вода може да се натрови с него човек. Пие ли детето чешмяна вода? Аз такава не съм близвала от 15 години и не бих го и сторила, защото водата се дава като основен източник на заразяване с тежки метали, също така прием на лекарства, материята за дрехи, която е невъзпалима, шампоаните, козметиката с недоказан произход, препаратите за почистване....изобщо като влязох в сайта на тия продукти дето ви ги хвалех за токсини и метали си има написано откъде човек се обзавежда с тия екстри. Чистенето е дълъг процес в зависимост натравянето....при леки случаи казват поне две години пиене на отчистителни продукти, а при тежки доста повече години за жалост.

Ние сме добре в неделя летим за БГ, малкия имаше тържество с даване на сертификати от градината хах, той беше единственият от спектъра, който все пак се качи на сцената и си взе сертификата и стоя с децата на пейките през цялото време, но....разбира се като го взе седна на сцената и го загледа с физиономия - каква е тая щуротия дето ми дадоха сега хахха и издаваше някакви шантави звуци на моменти по време на раздаването, но разбира се няма как да сме напълно като някой нормален, трябва да се знае, че сме специална марка хихи. По време на програмата с песните....не беше в хора, но застана до него и общо взето пя и танцува като за 10 ма стараейки се да открадне вниманието към себе си, някои родители го взеха за оригинален, кат не му знаят състояние хаха. Подари му най-близката му учителка подарък, много мило ми стана, аз днес на последния ден пък им занесох кутия бонбони и кафе. Адски се радвам, че всеки го приема напълно нормално. Иначе добавя нови думи....последното което ме изненада е, че дойде да ми каже, че се е ударил, вика ударих сее....и ми даде да му духна за да му мине. Много обичам да ме изненадва приятно. Е има и моменти да не му се говори.....или да си издава някакви шантави звуци, които знае, че мразя и се сепва като се закарам и почва - няма шуши хахах.  Явно обаче си го хапе кучето да си ги издава, но става все по-умен, разбира все повече и мозъчето работи и това дава шанс да ми показва повече от неговия свят така че да го разбера и аз. Ето ви снимка на сладура.....толкова можах да хвана на самата церемония.
После имаше танци-манци и не съм снимала повече. След финала на прибиране го щракнах солово....той обича да позира. Много ми хареса как му стои комбинация от зелено и винено Simple Smile


Целувки на всички и ще разказвам как сме на морето.....в движение оттам.

Вижте какво ми попадна, добавям го.
http://www.logopedia.bg/index.php?option=com_content&view=ar … =9&Itemid=115

Някой правил ли е атес онлайн? Аз бях правила миналата година по това време и имаше 42 точки горкото, сега има 21 точки.....наполовина по-малко, напреднал е значи много и ми го дава като забавено развитие само, над 30 е вече спектър, но не съм уверена доколко може да се вярва на този тест? При всички положения в социален план е напреднал най-много 5-6 пункта е свалил и от речевите проблеми, поведението и то значително се е подобрило.
Виж целия пост
# 68
Момичета, цитирам си поста от групата за трудно проговаряне. Наистина не знам къде да пиша...За сега съм се заела да изчета всички предходни теми и съм стигнала до 4-та Simple Smile

" Момичета, може ли линк към сайта на Яско? И ще помоля да споделите как точно се прави изследването, колко време е отнело, колко коса сте изпратили и т.н 

Аз май май ще се местя в темата за аутистичния спектър, но все още нямам написана оценката от лекаря. На срещата обаче ми каза, че е категоричен за аутизъм. Аз не съм  убедена...Да, има много маркери при моя син, но ми винаги ми се е струвал  твърде социален, за да е точно аутизъм.  Категоричен е лекаря, че няма нужда от никакви изследвания, диети, добавки от нищо няма нужда освен от работа с психолог. Разбира се аз ще правя и изследвания,  и добавки и терапии,  Simple Smile


Препоръки за добър детски психолог в Пловдив? То даже ми трябва някой с опит с СИД тъй като аз лично смятам, че става дума за алалия и сензорна и морна  в комбинация със СИД.

Инак мъника си върви напред, макар и с бавни темпове...новото от преди седмица е, че се появиха две нови игри и то въображаеми. Прави се че кара кола или влак, и играе с една ракета като сюжет от едно филмче, като за целта ползва предмет, който не е ракета, но е в същия цвят и малко наподобява Simple Smile Думичките се увеличават, примерно преди няколко дни каза довиждане вместо чао, без да сме го учили на това. А вчера като играеше с брат си на надбягване като стигнаха до края, и искаше да продължат като сменят посоката каза "а сега  обратно" изобщо не съм подозирала, че знае какво значи обратно.

Друго ново на детската площадка искаше една играчка и вместо да я задърпа и да реве, отиде при детето и каза "здравей момченце, дай това" Simple Smile Случва се и да казва как се казва, и на колко е годинки като го питат децата. Ходи при родителите и пита "може това моля" като иска играчка на нечие дете Simple Smile Също вече е склонен да чака дълго за някоя играчка докато се освободи и му я дадат.

Големия проблем на дневен ред  е махането на памперса...на 3 г и 2 м е. Махнали сме памперса, слагам само за сън, но....пикае си в гащите, ака там без никакви проблеми, после или настава рев защото е мокър, или още като започва да пикае тича и казва гърнето, гърнето, но вече е свършил работата по пътя, или си седи напикан и даже не реагира на това, че е мокър.  Инак на гърнето сяда и седи много време, но нищо не върши.

"
Виж целия пост
# 69
Беба28, заведи го при доктор Попов, центъра се казва "Спектър". Той със сигурност ще ти каже каква има и какво няма.
Виж целия пост
# 70
Да си социален и да си аутист не са взаимноизключващи се категории. Могат да си вървят заедно съвсем спокойно.
Виж целия пост
# 71
Да си социален и да си аутист не са взаимноизключващи се категории. Могат да си вървят заедно съвсем спокойно.

  Синът ми е точно такъв случай. Няма никакъв проблем да  се опитва да общува с познати и непознати. Непрекъснато търси контакт и внимание. Колко му се получава вече е друг въпрос. Иска да има приятели, дори приятелка Simple Smile. Сега се е записал в градския младежки център, ходи и се прибира сам с колелото, рисува с графити, готви, дори се научи да шие на машина. Там има стена за катерене, клуб за хип-хоп танци. В началото го водих, сега си се оправя съвсем сам.  
   Трудно му е да поддържа разговор, да изслушва другите, нищо, което не е в сферата на неговите интереси не се отразява.
Виж целия пост
# 72
Мда...явно е от тези социалните...А аз наистина, погрешно съм смятала, че децата от спектъра нямат желание да общуват, имам предвид, не че не умеят, а наистина нямат потребността  да общуват. Явно не е точно така.


"  Трудно му е да поддържа разговор, да изслушва другите, нищо, което не е в сферата на неговите интереси не се отразява. " 
Ако успеем да го докараме до положение това да му е "кусура" много ще се радвам...Натъквала съм се на здрави индивиди, които имат този проблем и  изобщо не им е голяма пречка в живота.
Виж целия пост
# 73
Момичета, вашите деца плачат ли като ги оставяте при терапевт? Уж се бяха опознали, а сега рев рев рев. Почвам да се чудя дали просто не е неговото място. Всъщност колко време чакате и ако няма положителни резултати пробвате друг специалист?
Виж целия пост
# 74
Не мисля, че има дете от спектъра, което да не плаче. Или поне в началото. Но това е и част от самата терапия, няма как да има ефект от цялата работа иначе. Трябва да осъзнаят, че не са част от мама и ръката на мама не е част от тях. Поне при нас това беше целта. Трябваха ни много месеци да спре да се дере на входа(понякога прави пазарлъци в сутрините, когато ще ходим в центъра), но момента, в който спря, беше този, в който се осъзна, че някои неща просто НЕ са разрешени и толкова.
Положителните резултати не идват лесно, нито бързо, искат много нерви и упоритост. Но то това си е ясно...
Къде ходите на терапия?
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия