Коледно

  • 69 534
  • 349
# 210
момичета, имам въпросче за коледните сладки.

имам момиченце на 2 месеца. реших да потринирам тази година, че другата да сам най-страхотната мама на света. прочетох за коледните сладки и ги направих. ходих и до била, купих си формички, шприц, перли, украси. обаче се замислих, след като изпека сладките и изтинат се прави глазура с белтък и захар според вашите рецепти. ами този белтък ниама ли да се развали до коледа? нали не се пече след като се украси? трябва да внимавам, защото кърмя. помогнете, защото от два дни сладките стоят без глазура. а ако във рецептата има яйца няма ли пак по същата логика да се развалят?
Със суров белтък и аз не бих рискувала. Ако можеш намери сух белтък на прах, накоя мама беше писала че е видяла да продават и в БГ, ако не намериш можеш да направиш глазурата само от пудра захар и прясно мляко(лимонов сок или вода), пак се втвърдява и то много бързо. На миналогодишните ми коледни сладки беше точно такава, само от пудра захар и прясно мляко. Като пропорции не мога да ти кажа как е, взимаш половин чаша пудра захар и почваш да прибавяш по една лъжичка от млякото, докато се получи гъста каша. Ако ги украсяваш бавно като мен, при процеса на украсяване трябва да прибавяш по още малко мляко към оставащата смес, че бързо се втвърдява.
Виж целия пост
# 211
А мога ли само с лимонов сок и пудра захар? Ако да - каква е пропорцията? Благодаря за подсещането, че се втвърдява бързо сместа. аз със сигурност бавно ще украсявам, защото ше ми е за първи път. Таннита, много са ти сладки дъщерите. Да са ти живи и здрави.
Виж целия пост
# 212
А мога ли само с лимонов сок и пудра захар? Ако да - каква е пропорцията? Благодаря за подсещането, че се втвърдява бързо сместа. аз със сигурност бавно ще украсявам, защото ше ми е за първи път. Таннита, много са ти сладки дъщерите. Да са ти живи и здрави.
Благодаря Simple Smile
Ами аз никога не съм правила с лимонов сок, но в началото на тази тема има рецепта за меденки на Бижу с лимонова глазура, според коята на 200г пудра захар се слагат две супени лъжици лимонов сок.
Преди малко завършихме украсата на тазгодишните меденки. Почнах ги когато малките спяха, но бързо се събудиха и взеха дейно участие в украсата, та сега на малката ръцете и са черно-зелени, докопа много бързо зелената боя без да я видя, а Диана само успя да си залепи една сладка на блузата.
Виж целия пост
# 213
Танита сладките са превъзходни, каква е тази глазура
Виж целия пост
# 214
Танита сладките са превъзходни, каква е тази глазура
Това е тъй наречения тук Роял айсинг. В другата коледна тема съм дала рецептата.
Най-после успях да довърша и елхата и слепените меденки, претупах ги, ама сили нямам вече

   


Виж целия пост
# 215
Дано и аз така "претупам" моите меденки. Laughing
Виж целия пост
# 216
да питам: източникът на софийския фондан в розово ли е боядисан отвън?

минах тази сутрин покрай мястото, посочено по-горе в темата (съвсем ми е на път за работа) и от колата видях нещо като сладкарска работилница с розова фасада, но беше празно. това ли е мястото? може би съм минала твърде рано (малко след 9 часа)?

има ли красоти за сладки - перлички и т.н.? аз няма да смогна да се боря с фондан, твърде трудно ми изглежда, но бих си купила всякакви други шаренийки и вкуснотийки.

в събота с приятелки на децата ще печем сладки у дома. надявам се да намеря време тези дни да пусна тук и моите рецепти.
Виж целия пост
# 217
Май беше в розово-ако не е , е до розовото.На "Кадемлия"6 е.Има перлички 6 лв голям буркан-бяха доста вътре, но нямаше как да ги разделим.Продават и формички.Много работи има.То е една стая с един мустакат чичко вътре  Simple Smile
Виж целия пост
# 218

Локумки :
...............
Кошнички
..............
Баклава
...............
Много ти благодаря, само още един глупав въпрос имам, а долу горе колко на брой са ти листата за баклавата?

Edin paket kori, ne sym broila kolko sa korite
Виж целия пост
# 219
 
Най-после успях да довърша и елхата и слепените меденки, претупах ги, ама сили нямам вече

   



Цитат


На вид са страхотни, а вкусни ли са?
Виж целия пост
# 220
някоя от софиянките да си е взела повече фондан отколкото и трябва и да желае да подхвърли полвин-един кг насам newsm78
Виж целия пост
# 221
Коледна пита

6 яйца
1 с.л. сол
1 кубче мая
и кофичка кисело мляко
и кофичка прясно мляко ( колкото киселото )
2 кг брашно
125 г масло

Маята се разтваря заедно с 1 щипка захар, 1/2 с.л. сол, малко топло прясно мляко и брашно за получаване на гъста като боза кашичка и се оставя няколко минути да бухне. В отделен съд се слага брашното и се образува кладенче. Птибавят се останала сол, бухналата кашица от мая, предварително разбитите яйза и млякото.Омесва се умерено твърдо тесто - да не залепва и се удря в масата между 40 и 80 пъти ( много е важно!! ).
Тестото се разделя на 3 части. Всяка част се разточва на кора с дебелина приблизително 5 мм, намазва се с разтопено масло и се навива на руло като се увиват краищата в противоположни посоки. От 3-те рула се прави плитка и се слагав кръг в предварително намаслена и набрашнена тавичка. Остава се да втаса и слвд това се маже с разбит жълтък и масло. Пече се в умерена фурна.  chef
Виж целия пост
# 222
Баница с късмети

1 пакет готови кори за баница
400 г сирене
300 мл олио
4 яйца
1 кофичка кисело мляко
1 ч.л. сода за хляб
КЪСМЕТИ

Корите се работят 2 по 2: на едната се поръсвая олио, върху нея се слага другата кора, ръси се натрошено сирене и каша от предварително разбитите яйца с кисело мляко и сода, слагат се късмети, навива се на руло, после в кръг и се слага в средата на тавата. Така се обработват всички кори и се редят около предходната. На края се поръсват навитите на руло кори с олио и разбит жълтък. Пече се в умерена фурна.

---------

Вместо яйца и килело мляко със сода, мойе да се използва готова майонеза. Намалете и количеството на олиото, но разредете малко майонезата с газирана или чешмяна вода.


Успех!  chef
Виж целия пост
# 223
Таннита, както винаги отличничка Peace Heart Eyes
А как ги спасяваш от децата - това при нас е проблем Tired Confused Laughing
Виж целия пост
# 224
Танита, невероятно претупан вид си им докарала! дано и ние с момичетата така ги претупаме в събота!

я ме светни за елхата: различни по големина сладки ли са или са еднакви, но са подредени така? рецептите дала ли си?
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия