Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Бебета и телевизор

  • 9 044
  • 49
Здравейте
Имам много интересен въпрос - защо всички съветват бебетата да не гледат телевизор.
Съвременните телевизори не излъчват радиацията която излъчваха старите.
Втори въпрос
По принцип кабелната телевизия ми е на Близу
Така и така бебетата гледат телевизор и ми с иска поне да има полза от това.
Ползата за мен би била, че нито аз нито мъжа ми не знаем английски.
Е може ли да ми посочите кои са каналите които се бебешки и детски и се излъчват на английски.
Ако е необходимо ще сменя кабелният оператор. В Пловдив съм.
Може да дадете ми дадете предложения и за интернет канали или сайтове.
Благодаря Ви
Виж целия пост
# 1
Като беше беше ( сега е на 2г и половина, и гледа YouTube ) гледаше Baby TV.
 На Булсатком сме.
Научи някои думички на английски, но не ни е била това целта. Има време да се научи езика.
Виж целия пост
# 2
Въпросът наистина е интересен. Ако потърсите в интернет и във форуми като този, ще се натъкнете на наистина ужасяващи неща - телевизията предизвиквала аутизъм, HD/AD (хиперактивност и дефицит на вниманието) и какво ли не. И до брадавици води.

Като се роди детенце търсих специално по тези въпроси каква е достоверната информация и единственото, което открих, беше, че американската педиатрична организация НЕ препоръчва телевизията за малки деца (и особено прекаляването с нея), понеже няма ДОКАЗАНИ ПОЛЗИ.

Нашите норми, които са базирани на по-обширен преглед на литературата, който аз не съм правил, препоръчват за 2 годишно дете 1 час телевизия макс на ден, а за по-малки никаква.

Едно от нещата, които принципно се случват, е че влияе негативно на съня малко, ако гледа вечер - това и при възрастните го има, яркост на екрана, динамична смяна на образи.

За другия въпрос - предаванията на BabyTV са много симпатични и съобразени с малко бебе. Дълбоко скептичен съм, че Вие или тя ще научи някакъв английски от телевизията, а са твърде бебешки нещата там, но песничките са симпатични. Основната полза от телевизора при малко бебе е, ако искате 1/2-1 час да си отдъхнете, иначе наистина не е препоръчително, добре е да има активни гимнастики, разнообразни цветни играчки, с които да взаимодейства и т.н.

Така че помислете добре преди да сменяте оператора Simple Smile След мен сигурно ще напишат и разни ужасии за телевизията - аз не съм толкова краен, но за "полезно" - силно съм скептичен. Нито за Вас, нито за нея.

Що се отнася до канали - вижте какво ще му хареса на бебето/детето. Нашата харесва много Маша и мечока, както и песнички, но харесва и нормална музика (аз я облъчвам с класически хеви метъл от типа на пърпъл, ди си, лед цепелин и подобни). Важното е да има разнообразие, внимавайте да не Ви стане твърде лесно с телевизора - детето се кротва, особено ако е по-буйничко и мама/тати могат да си вършат техни неща. Да, ама наистина не го препоръчват това специалистите. В малки дози и по изключение - ОК, в големи - не бих препоръчал.
Виж целия пост
# 3
Колко е голямо детето?
Виж целия пост
# 4
Майка ми ми докара даже една книжка по въпроса! Тъй като в нас много се гледа тв.
Дисни джуниър имат едно Мики маус клуб хаус, което е полезно на английски.
Виж целия пост
# 5
Моят господин не поглежда телевизора, най- много някоя реклама да изгледа, или някое предаване за животните по natgeo wild, там наистина се впечатлява.
Пускала съм му Baby fv, nick jr., disney- не се задържа. Понякога гледа клипчета в youtube,  покрай тях научи доста английски думи, но в общи линии предпочита да играе.
Виж целия пост
# 6
Моето дете гледаше детски клипчета на Baby Einstein от 10 месечна възраст, чрез които успявахме да го нахраним както изискваха педиатъра и бабите му Wink демек всичко да си изяде Wink) При едната си баба гледаше Baby tv всеки ден без изключение по няколко часа. Определено първо проговори на английски език след втората си годинка, сега на три години още не говори добре на български език на фона на връстниците си, при това без да съм напорист родител да усвои чужд език от малко. Изводите си направете сами, това ли искате?
Виж целия пост
# 7
Колко е голямо детето?
Според мен е по-добре първо да научи на определено ниво български език и тогава да започне с английски.
Ако детето ходи на градина, там може да бъде записано на английски език.
Логопедката на сина ми беше споменала за случай на дете, което е гледало предимно детски канали на английски. Резултатът - бабата /и не само/ не успява да се разбере с него, защото малкото думи, които е научило не са на български.

Има време за усвояване на чужди езици.
Съобразете се с възрастта на детето и нивото на говорене на български език, на което е стигнало и тогава мислете за чужд.
Виж целия пост
# 8
Телевизор не се препоръчва за бебета, защото свръх натоварва нервната им система. Всички тези звуци и цветове могат да ги превъзбудят. Вкъщи обаче тв-то е почти винаги пуснато. Детето е вече почти на 10 месеца, засега се заглежда много по реклами само. особено като пуснат тия топчовци от Кауфланд и направо се ококорва. Това е пак заради цветовете и звуците. Не че реално осъзнава точно какво дават. Колкото до ученето на език-за мен е индивидуално. Аз съм израснала с английска музика и CN на английски,е..научих го чак след като ми се наложи да го говоря. Това, че детето ви ще стои пред тв-то да гледа английски детски, може изобщо да не му повлияе... Тия истории с деца, които са проговорили на английски първо са ми направо забавни. Плюс това при толкова голям процент на неграмотни хора, учете децата си да пишат и четат първо на български. Разбира се, всеки има право на избор, де ✌️
Виж целия пост
# 9
Не, децата не проговарят първо на английски, а се забавя проговарянето им на български. Тва да пусна на бебе английска ТВ, за да научи английски ми е мега смешно. И кво ако наизусти 5 думички? Голямото важно. Да научи българския първо. За превъзбуждането от цветове, звуци и бързосменящи се картини е абсолютно така.
Виж целия пост
# 10
Сartoon  гледаше моята. И проговори първо на английски. И на български си проговори, тя си е голямо плямпало.
Виж целия пост
# 11
Племенника ми иначе  само от детски проговори английски. Ама наистина проговори, разговор спокойно може да си проведе. Понеже живеят в Германия в градината говореше немски, във вкъщи - български и в главата му все още е малко каша, но нормално. Сега вече пооправи положението,  но още говорейки на български вкарва някоя идруга дума на немски. Английския си го ползва основно като си играе...
Сина ми покрай кака си гледа детски. Научил е някоя и друга дума на английски, но не ме впечатлява особено.Понякога гледат на английски, повечето случаи на български. Не забранявам
Телевизора вкъщи работи почти постоянно - я на детски канал, я на научнопопулярен, я на някой дру. Аз мразя тишината и работи винаги за фон.
Виж целия пост
# 12
А защо не си пускате радио за фон? Странно ми е това, нон стоп да плещи телевизорът, но хора разни. Някои и таблетите връчват на 2-3 годишни, за да не ги занимават.
Виж целия пост
# 13
Моят син е нa 10 ,кaто мaлък му пускaх тв понякога, но общо взето не обичa дa гледа. Предпочитa дa слушa музика. Брaтовчедкa му на 11 е точно обратното -не можеш я отлепи от телевизорa,но не нaучи английски от него.
Детето ми нямa и таблет у дома, сaмо при бaбa и дядо, зaщото не одобрявaм дa седи по цял ден зaлепен зa него.
Виж целия пост
# 14
Телевизията не се препоръчва, защото е пасивно занимание. Малкото дете пред телевизора седи неподвижно, втренчено в екрана и изолирано от всичко, което става наоколо. Синът ми на почти 6 години все още го прави - трябва да го извикам поне 5 пъти, за да си обърне главата към мен. Бебетата и децата имат нужда да се движат, да пипат да пъхат в устата, да махат с ръце и ръка, така се работи и за психомоторното развитие, което неслучайно е наречено така - психологичното развитие е свързано с моториката.

Синът ми гледа телевизия от 3-годишен и то не защото аз искам, а защото често се налага да правим инхалации и това е начинът да издържи половин час на едно място с маската на устата. Понякога сам си иска и давам, но при определени условия: първо свършва, каквото има да прави за училище; пред телевизора не се яде - синът ми е злояд и яденето е повече от мъка, но съм непреклонна; много спорт, за да се движи - в момента детето ходи на плуване и тенис (от 3-годишно), от есента иска на футбол по негово желание. Гледането на телевизия е ограничено до максимум 45 минути на ден, но има дни, в които не се сеща за телевизия, а и аз не му предлагам.

Докато детето е у дома, телевизорът не се пуска. Пускаме радиото. От около година вече се заслушва какво говорят по радиото и пита: тази сутрин темата беше стачката на белгийските влакове, та обяснявах какво е стачка, защо хората го правят.

Когато гледа нещо, се стремя да бъде по възможност образователно, задължително с говорене и с някакви нормални същества. Сядам с него, за да знам какво гледа, защото в един момент той започва да говори за героите и историята и в общи линии трябва да съм в час, че да мога да се включвам адекватно.

Таблети, видео игри, телефони, компютър не давам. Единствената електроника, която ползва детето, е фотоапарат. Прави снимки дори у дома - на книгите, на играчките, на това, което е сътворил от Лего или Плеймобил.

От време на време врънка за Нинтендо. Казала съм, че ще купя, когато стане трети клас. т.е. на 8 години, когато се надявам, че вече ще има навици за учене и самоконтрол.
 
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия