Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

ЛОНДОН - 10

  • 51 512
  • 631
Благодаря на Мимми , за оформлението на всички 9 предходни теми :

Добре дошли в новата тема за Лондон!Старите теми:  9   8, 7, 6,  5, 4,   3 , 2 , Пак за Лондон


Прогноза за времето:
AccuWeather
idealo
UK Weather
BBC


Трансфери:
National Express
easyBus
Green Line
Terravision
London Web Taxi
Unicorn Transfers

Летища
Летище Хитроу
Летище Гетуик
Летище Станстед
Летище Лутън
Лондон Сити

За Лондон

Централен Лондон pdf
Централен Лондон + автобуси pdf
Карта
Карта
Информационни центрове
London Webcams - камери в Лондон
Кратка информация за Лондон на английски pdf
Полезен сайт
Полезен сайт
Полезен сайт
Туристическа агенция
Туристическа агенция
Туристическа агенция
Къде да оставите багажа си
И още за багажа
И пак за багажа - на Victoria Coach Station цената е по-ниска от тази на гара Виктория
Паргинги
Паркиране в Лондон

Забележителности:
Карта
Карта
Карта - под картата можете да избирате какво да ви покаже
Безплатни музеи в Лондон
По райони
Туристически атракции - изберете категория
Музеи
Удължено работно време на музеи
Лондон пас
London Eye
Madame Tussauds
Westminster Abbey
The Shard
The Monument
Tower Bridge - дати/часове с повдигане на моста
Tower Bridge - разходка по стъкло над моста
LEGOLAND
Виртуална разходка в Британския музей
Корабчета
Корабчета
Круиз по Темза
Клипер
Оферти 2 в 1 на влаковете
И още за офертите 2 в 1
И пак за офертите 2 в 1 - обяснението на Woman^In^White:
Скрит текст:
Оферта 2for1 на железниците

Ако сте в Лондон и сте двама много изгоден вариант за разглеждане на над 150 забележителности, посещение на ресторанти, театри, изложби и др. е офертата 2в1 на железниците. Какво ще рече това? Двама влизат в редица забележителности на цената на един входен билет. Това е списък със забележителности, атракции, ресторанти, театри, изложби и др. подредени по азбучен ред, които влизат в офертата.
Какво е необходимо да имате: 1 ваучер и 2 валидни билета (карти) закупени от каса на железниците или принтирани, но с логото* на железниците.
1. Ваучер. Ваучерът може да се разпечата предварително от сайта на 2for1. Намирате съответната атракция, която искате да посетите и изтегляте ваучера за нея. Изисква се регистрация. Като дата на пътуване посочвате близка дата, в която мислите да посетите атракцията. Това е така, защото ваучерите са с определен срок на валидност. Ваучерът е в pdf-формат, изтегляте го и го разпечатвате. Ако нямате възможност да го изтеглите и разпечатате, на касите на по-големите гари (Виктория, Падингтън, Кингс Крос и т.н.) може да поискате книжката за офертите 2в1 (безплатна е), в края на която също има ваучери, но трябва да ги попълните на ръка. Моят съвет е по възможност да си ги разпечатате предварително за атракциите, забележителностите, ресторантите, които мислите да посетите. За 1 посещение ви е необходим 1 ваучер.
2. Другото нещо, което трябва да имате са 2 валидни за деня на посещение билета за пътуване, закупени от каса железниците или 2 двупосочни билета в периода между пътуванията. Travelcards - само когато са закупени от каси на железниците и др.

Ето с тези билети (карти) е валидна офертата (под №3 е седмичната карта купена от каси на железниците, за която трябва снимка):


А за тези не е валидна офертата


С ваучер и 2 бр. валидни билети (карти) отивате на съответната атракция и на касата ви издават 1 билет с пълната сума за възрастен (тук няма детско, студентско или друго намаление)  и 1 билет със стойност 0 р, с които влизате двама.  Ваучерът ви го взимат на касата, а билетите (картите) само показвате.


*логото на железниците:

Турове в Лондон и не само там
Турове и забавления
Атракции за деца
Музей на детството
The Original Tour - туристически автобус
Big Bus London - туристически автобус
Hop on Hop off-Golden Tours - туристически автобус
London Duck Tours- Панорамна обиколка с гидове-лондончани, а разказа е на cockney
Маршрути за разходки
Предложения за разходки - на английски
Пеша из Лондон - на английски

Билети с намаление

Транспорт:

Промени в транспорта в сила от 01.2015г.
Цени на транспорта
Сайт на транспорта
Карта на метрото със зоните и спирките
Подробна карта на метрото
Карта на метрото pdf
Информация за транспорта - на английски
Още за транспорта - на английски
Карта на автобусите в центъра pdf
Карта на нощните автобуси в центъра pdf
Автобусите по райони
Карта на центъра с по-важните автобуси и тур.места  pdf
Планиране на маршрут
CityMapper - мобилно приложение, което може да ви е ползено. Повече тук.
Влакове
Влакове
Влакове

За картите за транспорт
Скрит текст:
(цитирам мнения от предишните теми)

Ойстер картата действа като дневна карта за съответната зона на метрото или влака - при натрупване на съответната сума, спира да "дърпа" пари.
Удобството е , че не търчиш всеки ден да си купуваш дневна карта. http://www.tfl.gov.uk/tickets/14825.aspx. Неизползваните пари остават за друг път, картите се регистрират в сайта и е възможно парите да се прехвърлят от карта в карта. Могат да се зареждат и онлайн и тогава излиза справка за използването на парите.
За пристигащите на летище Лутън: Възможно е закупуването на Visitor Oyster карти още при пристигането - от билетния център на National Express на летището.

*ойстер картата (първо си купуваш пластиката = 3 или 4 паунда). после я зареждаш с мин 5 паунда
-да, има отстъпка от цената на редовния билет (ако билета е 2.00 паунда, с ойстера е 1.20 примерно)
пътувайки с ойстер удобното е, че ако имаш 2 пътувания за деня ти взима пари само за тези 2те. ако имаш 20 пътувания - няма да ти вземе за 20, а за максумим дневен лимит, който е цената на дневната карта, в зависимост в колко часа е започнало първото пътуване и зоните в които е пътувано. Тоест, ойстера не може да изхарчи повече от дневния лимит независимо колко на брой пътувания ще направиш в този ден.
-също така ойстера е удобен тъй като не те ограничава в зоните (не му задаваш ограничения предварително в колко зони днес ще бъдеш) и ако да речем някой ден решиш да отидеш в 3та зона, ойстера просто си взима екстра пари за това удължение=extension
*Off peak при Ойстер и дневните карти е всеки делничен ден след 9:30 часа, а събота и неделя - без ограничение.
 Peak: Monday-Friday 04:30-09:29

Off-peak: Monday-Friday from 09:30-04:29 (the following day)
                Saturdays, Sundays and public holidays from 04:30-04:29 (the following day)

Разясненията на Aia' :
Скрит текст:
Ще се опитам пак да обясня за прословутия Ойстер, дано вече да стане ясно  Crazy

За по-лесно, ще дам пример:

Хотелът ви се намира в зона 3, а местата, които искате да посетите днес, са в зони 1 и 2. В Ойстера имате заредени 20 паунда.

Ставате сутринта и в 9:35 ч.(off-peak) сте на станцията на метрото(зона 3). Ще пътувате до Окото(зона 1). Слизате на станцията на Окото в 10:00 ч.(off-peak). Машинката ви таксува 2.70 паунда(зона 1-3 off-peak single).
След Окото решавате, че ще отидете да разгледате нещо в зона 2. Часът е 12, пътувате от зона 1 до зона 2, слизате в зона 2 и излизате от станцията в 12:15 ч., като машинката ви таксува 2.20(zone 1-2 off-peak single).
Разглеждате каквото сте набелязали в зона 2 и решавате пак да се върнете в зона 1. Часът е 16:30. Излизате от станцията в зона 1 в 16:45. Машинката ви таксува 2.80 (zone 1-2 peak single).
До тук пътуванията ви са на стойност 7.70 паунда, т.е. от тези 20 паунда, които имахте в Ойстера сутринта, сега са останали 12.30 паунда. Вече сте достигнали off-peak price cap(zone 1-3 7.70 паунда) и от тук нататък колкото и да пътувате в зона 1, 2 и 3 - ще е безплатно.

Изводът е: ако първото ви за деня пътуване е след 9:30 ч., дневният ви лимит е off-peak, без значение дали ще пътувате в часовия интервал 16:00 - 18:59.

Ако, обаче, започнете пътуванията си преди 9:30 ч., то тогава автоматично дневният ви лимит става peak и в гореописания пример ще ви таксува до 10.60 паунда(peak price cap zone 1-3).
Разясненията на Сребърна паричка
Скрит текст:
7 дневна хартиена травълкард  може да се купи само от железниците, необходимо е да носите снимка.
Ако купите 7 дневна травълкард от станция на метрото или туристически информационен център , то ще ви бъде дадена Ойстер карта / пластина / , в която ще ви заредят 7 дневната травел карта и с  нея плащате , когато пътувате.
От януари тази година няма еднодневни хартиени травел карти , които да важат за зона 1-2. Може да се купи такава, важеща минимум за зона 1-4 , струва 12 паунда.
Когато пътувате с Ойстер, без да си заредите травълкард в нея, то вкарвате определена сума в Ойстера/ 20,30 и т.н паунда/ и ви таксуват при всяко пътуване и според зоната в която пътувате/това е  "pay as you go" / , като достигнете определеният лимит за деня, спират да ви таксуват / "daily capping "/. Чрез "pay as you go" можете да пътувате в която зона си искате, като системата ви таксува различно в зависимост от зоната. Докато когато се купува травелкард, то тя важи за определени зони , които трябва да укажете при купуването и .
Ако сте за 3 дни , пътувате само 1-2 зона, то "pay as you go" с Ойстер, излиза по-евтино от еднодневните хартиени травълкард ; ако сте за седмица, седмичната травелкард излиза по- изгодна, като цена разпределена на ден - 32.10/ 7 .
За безконтактното плащане с карта, има някакви промоции  , но има условия кога се возиш и за вида на картата, възможно е да има и допълнителни банкови такси за всяка транзакция.

Обобщение за седмичната карта на железниците от Woman^In^White
Скрит текст:
7 дневна Травълкарт на железниците може да се закупи от каса на железниците на по-големите гари в Лондон (Виктория, Падингтън, Кинг Крос и т.н.). С нея може да се ползват офертите 2for1 за периода й на действие. Тя е много изгоден вариант, ако сте за 4 и повече дни и мислите да се възползвате от офертите 2for1. За нея няма off-peak. Може да се ползва за метро (за съответните зони, за които е издадена), за автобуси, градската железница, влак. Тя е хартиена с магнитна лента и е с лого на железниците. За да бъде издадена е необходима снимка (може принтирана на хартия) с размери 3.5x4.5 (паспортен формат), от която се прави легитимация (картонче с номер, на което се залепва снимката и се ламинира), на която се записва номера на седмичната карта в системата. При следващо закупуване на 7 и повече дневна карта няма да има нужда от издаване на такава легитимация. Има срок на валидност.
Освен за офертата 2for1 дава отстъпка и за клипер по Темза
За деца от 11 до 16 години също се издава седмична карта с легитимация със снимка и е на 1/2 от цената за възрастен за съответната зона. Деца под 11 години пътуват безплатно.

Ето така изглежда легитимацията (със снимка) и седмичната карта на железниците :
Допълнено от phile: със седмичните карти има и малки отстъпки при Emirates air line

Ойстер-калкулатор - с него можете да си направи различни комбинации, да видите тарифите и как става ценообразуването им

ето един  линк за сравнение:
http://visitorshop.tfl.gov.uk/help-centre/ticket-comparison.html

7-дневна /хартиена/ от железниците: С тези карти важат офертите 2в1, просто трябва да си носите по 1 снимка и ви ги правят безплатно веднага. 7-дневните са много удобни, защото се ползват по всяко време и в пик времето.
Със снимката ти издават карта, нещо като паспорт, на която си изписваш името и я ламинират, а отделно ти издават стандартния хартиен билет, важащ 7 дни, с който се минава през вратичките. Тази карта със снимка никой не ми я поиска никъде. Такава издадох и за дъщеря ми - 15 годишна и издадоха карта на половин цена. Цялото упражнение отнема 2 минути. 7 дневните карти могат да се вземат само от големите гари. (Mariaroni)Магазини

Westfield - първите два са в Лондон
Магазини в Лондон - можете да избирате по район или по категория
Улиците за пазаруване - Избирате си търговска улица и виждате всичките магазини и отляво и отдясно  
Bond Street - пряка на Оксфорд Стрийт (марки от висок клас и т.н.)
Regent Street - пряка на Оксфорд Стрийт
Пазарът на Ковънт Гардън и Neal Street в посока Тотнъм Корт Роуд
Пазарът на Камдън
Портобело Маркет (Нотинг Хил)
Найк таун

Whole Foods Market -американска верига за органични храни-продукти и готвени неща

Мюзикъли

1st 4 London Theatre Tickets
TKTS - билети с намалени цени
Discount Theatre - билети с намалени цени
Theatremonkey - показва разположението и видимостта от местата за сядане
LOVEtheatre - билети
Compare Theatre Tickets - сравнява цените за мюзикъли
Last Minute

Какво още в Лондон...

Други интересни места в Лондон и не само

Ледения бар
Chessington World
THORPE PARK
Believe It or Not
Warner Bros Studio Tour London
Horse Guards Parade
Emirates Air Line
Spitalfields
Sky Garden - безплатно посещение, но трябва предварителна резервация
One New Change - Мол, от терасата му има хубава гледка към St. Paul's Cathedral

Препоръчани в темата заведения
Ресторант Nicholson's
The English Restaurant
Jamie Oliver
The Ship Tavern
Porters English Restaurant
The Swan
The Wolseley - трябва резервация
Afternoon Tea at Fortnum's - цената не е ниска, но си заслужава
Joe Allen
Mango Room - Карибски ресторант
Waxy O' Connor's - ирландски пъб
The George Public House - истински типичен пъб без туристи
The Golden Lion pub
Brewmaster - Сохо
Minories

Разказва за Лондон:
Разказа на gold__
Разказа на Програмата на Роца
За втори път в Лондон с Роца:
Разказва за пътуването си Woman^In^White
Разказа на zhorchy
Разказа на Сребърна паричка.
Разказа на Мис Съншайн

Маршрутите на maiche:
Лондон първи ден
Лондон втори ден
Лондон трети ден
 
Благодаря на всички писали в предходните теми!

Приятно изкарване на всички в този космополитен град и не забравяйте да споделите вашите впечатления, когато се върнете, защото те могат да бъдат полезни и за някой друг.  


Виж целия пост
# 1

Снимката в заглавието на темата и тази, са мои лични, тоест аз съм ги снимала. Очаквам с нетърпение нови разкази за Лондон.
Виж целия пост
# 2
Билетите за 55 паунда за всичките атракции можете да закупите и на място, и онлайн - няма значение и в двата случая имате намаление.
Виж целия пост
# 3
Ще кача няколко снимки от Гринуич - където съветвам всички да отидат, Биг Бен - да го видите какво представлява сега, зоогическата градина и Леголенд.Виж целия пост
# 4


Виж целия пост
# 5
Сребърна паричка, благодаря за темата!

Ако можеш да добавиш последната тема - 9
За да се махне цитата от първото мнение, махни това [ quote] в началото и   [ /quote] - в края на твоя пост.
Виж целия пост
# 6
Мимии ,
Скрит текст:
Добавих и 9-та тема Hands Ok Hand  Опитвам се да правя промени внимателно, защото линковете в първият пост са много и да не изтрия нещо по погрешка .Мис Съншайн, благодаря за снимките  bouquet. Последната от Леголенд ли е ?
Виж целия пост
# 7
Да, в Леголенд е много красиво, цели градове и цял филм (Междузвездни войни) са направени от лего. Съвет от мен - билетите си ги купете онлайн, дори и вече да сте пристигнали в Англия, защото на място на касата са по скъпи. Ние така направихме - 2 дни преди да решим да идем до там купихме билетите онлайн. Ако имате 1 ден, в който можете да отидете до Уиндзор - отидете! ОТИДЕТЕ! Simple Smile
Виж целия пост
# 8
Ако имате 1 ден, в който можете да отидете до Уиндзор - отидете! ОТИДЕТЕ! Simple Smile

Ходили сме  в Уиндзор, прекрасно е . Но в Леголенд - неЦърквата в Уиндзор, където беше сватбата на принц Хари :

Виж целия пост
# 9
Здравейте , а от къде могат да се закупят карти за няколко туристически обекта?
Виж целия пост
# 10
Здравейте , а от къде могат да се закупят карти за няколко туристически обекта?

Има възможност да се закупуват комбинирани билети за няколко забележителности еновременно , например London Eye, Madame Tussauds & SEA LIFE London Ticket  . Може да се купят от касата на всяка една от 3-те забележителности. Също така може да се закупи London Pass , гледам ,че вече може да се инсталира на смартфон https://www.londonpass.com/shipping-collection-for-london-pass/
Виж целия пост
# 11
В сайта на Тюсо можете да ги закупите, но и на място от касата да отидете - няма проблем.
Виж целия пост
# 12
Благодаря за темата и на всички , които споделят впечатленията си!
Виж целия пост
# 13
Здравейте, търся самолетни билети за 2ма - София - Лондон , за 3 нощувки - 4 дена , в периода от 30 юли до 12 август прибиране , без значение кои дни от този диапазон ще са , билетите са ни водещите за пътуването (отсядаме при приятелка , така ,че няма общо с хотели).
Но въпреки разликата от месец и нещо до пътуването, билетите са с цени (общо за двамата с ръчен багаж само) от 400 лв на горе , дали има шанс да намерим около 250 лв (изненадващо ни поканиха , и за съжаление не ми се иска да дигаме бюджета повече от 300 лв за билети , не сме предвидили цялото пътуваене). Дали предстоят намаления в wizzair или нещо подобно , или напред във времето ,ще стават още по - зле цените ? Това ни е първото пътуване извън България със самолет , и се извинявам много за глупавите въпроси. Мерси
Виж целия пост
# 14
Здравейте, в момента Ryanair имат изгодни цени за 9-12 август от вашите дати. За връщането остават 5 места, помислете бързичко. Simple Smile
Хм, изгодни, но пак излизат 370 лв за двама.
Но за лятото, не ми се вярва с наближаване на датите да паднат цените.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия