Подправки в саксии 2-ра тема

  • 66 291
  • 775
# 285
Ще тествам да накисна босилек със зехтин Simple Smile
Купувала съм готов зехтин с босилек и много ми допадна. Имаше и семенца.
Виж целия пост
# 286
От 6 саксии с чери домати всеки ден бера средно по толкова
Виж целия пост
# 287
Това на Джаста Праста е босилеково олио. Моето консервиране на босилек в зехтин е малко по-различно и изкарва цяла зима. В сух и чист буркан ( аз ползвам от тези с вакумното затваряне) се сипва малко зехтин на дъното и се редят малко листа, сипва се малко сол, пак листа, сол и така докато се напълни буркана. Отгоре се залива с зехтин и се слага на тъмно и хладно място. В краен случай може и в хладилника. И така може да престои няколко месеца. Колкото повече стои толкова по-зелен и наситен босилеков вкус има зехтина.
Ето и нагледно: https://www.youtube.com/watch?v=mKOcjyjQ-4s
Виж целия пост
# 288
Да, моето не е консервиране на билки в  зехтин, а овкусен зехтин.
Виж целия пост
# 289
Mikkey, буркана до горе ли го напълваш със зехтин, или само поливаш листата? И после как го ползваш - само зехтина, или и листата?
Виж целия пост
# 290
До горе го пълня. Ако не покриеш добре листата ще мухлясат тези, които не са покрити. После си ползваш листата и ароматния зехтин заедно и поотделно.
Виж целия пост
# 291
Аз си направих босилек със зехтин, едно малко бурканче, ей тъй, да си овкусявам салатките, пък и за проба де Simple Smile Направо мушнах листата босилек, зехтин и една скилидка чесън в чопъра. Надробих го според моя вкус и си го сложих в хладилника. Много добре ми върви върху салатката. Супер сте момичета, какви идеи давате..... Сега идва ред на босилековото песто.

Виж целия пост
# 292
Само да допълня за босилековия зехтин, че не се държи на пряка слънчева светлина, а просто на светличко, в кухнята да речем. Свеки допълни инструктажа и аз бързам да доуточня, че да няма грешки.

Пп Наполи, супер си направила. Идеално е за бърза консумация.
Виж целия пост
# 293
Да ви питам как "почиствате"пръста от гадинки? Като я печете или като я замразите? Може ли да ми опишете двете технологии?
Опитвам се да разбера тия гадни белокрилки откъде се появяват и май стигам до извода, че са от една определена почва, която ползвам.
Виж целия пост
# 294
Пробвала съм с печене ...  ooooh! после три дни не можех да отмириша апартамента от гробищния аромат. В домашни условия не е за препоръчване. Не съм сигурна и дали постигнах някакъв ефект. За замразяване не съм чувала и пробвала.
Една съседка ми каза по-лесен и удобен за апартаментни условия начин. Слагаш пръстта в кофа и заливаш с обилно количество вряла вода. Разбъркваш, че всичко да се попари. Ползваш след изсъхване на пръстта.  Имам само една такава саксия и не мога да дам гаранция.
Виж целия пост
# 295
Пробвала съм с печене ...  ooooh! после три дни не можех да отмириша апартамента от гробищния аромат. В домашни условия не е за препоръчване. Не съм сигурна и дали постигнах някакъв ефект. За замразяване не съм чувала и пробвала.
Една съседка ми каза по-лесен и удобен за апартаментни условия начин. Слагаш пръстта в кофа и заливаш с обилно количество вряла вода. Разбъркваш, че всичко да се попари. Ползваш след изсъхване на пръстта.  Имам само една такава саксия и не мога да дам гаранция.

По този начин ще й излееш всичките хранителни вещества в канала. А и не мисля, че ще мирише по-малко. И докато изсъхне, ще падне голямо чакане. А и вероятно става кал, която после се спича.
Аз съм слагала във фурната намокрена пръст, но трябва да се внимава, че бях направила керамика веднъж.
Не се престаравам и не обеззаразявам почвата.
Обеззаразяване може и с разтвор на калиев перманганат. Но и там трябва добро промиване после, че да не изгори корените след това. Така обеззаразявам пясък и перлит, когато ги ползвам чисти за вкореняване.

За замразяване и аз не съм чувала и не ми се вярва да е много ефективно. Повечето гадории издържат през зимата на студ, какъвто има във фризера.
Виж целия пост
# 296
Какъв канал? Нищо никъде не изливам. И не се прави вътре, за разлика от печенето, а навън. Стои си на терасата в кофата и си съхне. Бърза работа нямам.  Peace
Виж целия пост
# 297
Как точно приготвяте босилковото песто?
Виж целия пост
# 298
В чопър слагам няколко скилидки чесън ( 2-3) нарязани, напълвам до горе с измити и подсушени листа босилек. Добавям 2-3 с.л. настъргано грано падано или пармиджано, малко кедрови ядки и около 10с.л. зехтин. Може и повече. Зависи от количеството и да не става много гъсто. Блендирам добре до хомогенна смес, сипвам в чисто бурканче. Отгоре покривам с 2мм зехтин за да не се окислява и мухлясва пестото. Съхранява се в хладилник. След всяко ползване заравнявам, пак заливам с малко зехтин и така прибирам в хладилника. Може да издържи няколко месеца.

Благодаря за идеите момичета. Явно няма да пека пръст Simple Smile Диорела, защо не умрат гадинките при -17С?
Офф аз не знам дали от почвата се въдят тия белокрилки или от босилека, който купих. Изхвърлих го оня ден заедно с почвата и май изчезнаха ...засега. Насяла съм домашен в същата почва, ама още е дребен. Ако се появят пак като порастне, значи извърлям и останалата част от почвата. Хич няма да я пека. 
Виж целия пост
# 299
Белокрилките могат от всякъде да ти се появят, може и от съседни балкони. Няма гаранция, че е от почвата.

Много хубава рецепта! Simple Smile
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия