Сладко от сини сливи

  • 8 897
  • 45
Моля за рецепти и съвети за приготвянне на сладко от сини сливи.
Виж целия пост
# 1
3-4кг почистени сини сливи се засипват с 1кг захар и престояват дена нощ да си пуснат сока. На другия ден се долива вода и се варят докато се сгъстят и омекнат. По желание се слагат орехови ядки. За подправка носи индрише или канела на пръчици.
Някои го пекат във фурна, но не съм пробвала.
Виж целия пост
# 2
Съотношението плод-захар е същото като на Мама Ру, но аз не доливам вода. Плодовете пускат достатъчно сок. Тази година към края на варенето добавих щедро едро счукани печени лешници. Стана божествено. Чак ме хвана яд, че аз сладко не ям и от време на време прегрешавам с по една лъжичка.
А, още нещо. Към края на варенето се добавя и лъжичка лимонтузу.
Виж целия пост
# 3
Аз правя сладката в съотношение 2:1 (плод:захар). Не винаги оставям плодовете да престоят със захарта. Не знам каква е идеята да се слага вода, която след това трябва тъй или иначе да се изпари, за да се сгъсти сладкото. Лимонтузу слагам по 1 ч.л., не много пълна, на кг захар.
Виж целия пост
# 4
Малко по-различна рецепта.
Виж целия пост
# 5
 Продукти:
3 кг сини сливи
1 кг захар
1 каф. чашка оцет /150 мл/
Сливите се  измиват. Костилката се вади като се реже през средата наполовина и се вади/не по дължина на плода/.Почистеният плод се слага в дълбока тава, върху плода се разпределя 1 кг захар и кафена чашка оцет.
Слага се във фурната да се пече, като само в началото е на 220 градуса и след като започне да пуска пяна се намалява на 160 градуса. Внимателно се разбърква , за да не се разпаднат половинките и се пече до желаната гъстота.
***Лично ние го предпочитаме по-редичко, защото със сиропа заливам палачинки, а с плода правя сладкиша, който по средата е със сладко.
Виж целия пост
# 6
Аз не слагам вода, нито лимонтозу или индрише. Това за орехите е добра идея, не съм се сетила, но ММ сигурно ще мрънка. Захарта я слагам на око и винаги оставям плодовете да престоят една нощ със захарта, за да си пуснат сока. Сливите ги режа на ситни парченца.
Виж целия пост
# 7
Сладко от сини сливи

Продукти:

3 кг. сини сливи
1 кг. захар
1 ч.ч. оцет
350 мл. топла вода
4 листа индрише
1 пръчка канела
1 к.л. канела
1/2 к.л. карамфил

Приготвяне:

Измийте и почистете сливите от костилките. Нарежете ги на две, сложете ги в тава и ги поръсете със захарта. Оставете на хладно да престоят 24 часа.
Прибавете пръчката канела, карамфила и оцета. Залейте с топлата вода и разбъркайте. Сложете във фурната, загрята на 200 градуса°C. Намалете на 160-170 градуса°C, за да се пече. От време на време разбърквайте.
Малко преди  да извадите сладкото от фурната извадете пръчката канела, прибавете индришето и поръсете с канелата.
Сладкото е готово, когато сливите омекнат, а сокът около тях се сгъсти и заприлича на желе и капка от него остава цяла върху порцеланова чинийка, без да се разлива. Това отнема ориентировъчно около час и половина.
Когато сладкото е готово и все още горещо, го разпределяте в сухи бурканчета. Затягате добре капачките. Стерилизирайте 10 минути.
Виж целия пост
# 8
3-4кг почистени сини сливи се засипват с 1кг захар и престояват дена нощ да си пуснат сока. На другия ден се долива вода и се варят докато се сгъстят и омекнат. По желание се слагат орехови ядки. За подправка носи индрише или канела на пръчици.
Някои го пекат във фурна, но не съм пробвала.

Много лесно, изключително вкусно и бързо стават във фурна.
Виж целия пост
# 9
Това е прекрасна рецепта, но е добре какаото да се сложи накрая, когато сладкото е свалено от огъня. В противен случай, какаото много лесно загаря.
Виж целия пост
# 10
Трябва ли да се стерилизира?
Виж целия пост
# 11
Не. Достатъчно е да го насипеш горещо в буркани и да обърнеш върху капачката, за да се вакуумира.
Виж целия пост
# 12
Това е прекрасна рецепта, но е добре какаото да се сложи накрая, когато сладкото е свалено от огъня. В противен случай, какаото много лесно загаря.

Няколко пъти съм варила, не много, 4-5 някъде и то преди години, когато намерих рецептата. Не се е случвало да загори. може би защото на слаб огън го варя, знам ли. Но не пречи да се сложи какаото и накрая.
Виж целия пост
# 13
Аз правя Сладко от сини сливи и круши. Много си го обичам! Yum
Виж целия пост
# 14
Вече две години, правя сладкото по рецептата на Супичка. Става страхотно Yum
https://www.supichka.com/%D1%80%D0%B5%D1%86%D0%B5%D0%BF%D1%82%D0 … D0%B8%D0%B2%D0%B8
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия