Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Въпроси всякакви за автомобилите и задволанните устройства

  • 65 934
  • 1 981
# 1 860
Аз се учих на трабант.
Като видя някъде по улиците ми идва да сваля шофьора и да го покарам малко.
Виж целия пост
# 1 861
Аз като видя У кола ми идва да си сваля стъклото и да кажа на учещия се,  че има и други скорости освен втора.


Един - два пъти инструктора ме е учил да паркирам колкото да го отчете. Още ми е трудно. Половината време ми говореше цинизми, а през останалото ми обясняваше колко съм тъпа и не ставам за нищо.
Виж целия пост
# 1 862
Зуки Су, ето една извадка, която си играх и си изкопирах преди доста години, от един шофьорски форум, за оборотите на които се  кара най-икономично. Има си тънкости. Правописа е оригинален, а знаците не се копират, но е достатъчно ясно.
Скрит текст:
Едно ламерско обяснение  Grinning Безопасно и пенсионерско правило за спокойните натури е следното - гледаш какви са ти оборотите на 5-та с 90 - това са ти "златните" оборотите които да гониш, независимо дали си на 3-та, 4-та и 5-та (само на магистралата ако целиш 120 км/ч ще трбява да ги надвишиш за по-дълго време). За смяна на предвките - опитно определяш - с колко оборота над "златните" трябва да ускориш за да може след смяната на предавката нагоре да си с толква под "златните" и плавно да ги наваксаш Simple Smile Демек, нагледно , ако на 5-та с 90 км/ч си на 2500 оборота, то караш все около тия, ако искаш от трета на четвърта експериметираш докато установиш че примерно вдигайки до 2800 оборота и вкарване на 4-та захапвна на 2200 оборота, и така ще разбереш оптимума за всяка една предвка*
---------------------
Според мен не са толкова важни до какви обороти ще се кара колата, за да бъде икономична, а как (колко бързо) стигаш до тях. Ако го правиш плавно, а не с "кик даун" (педалът до ламарина) разхода пада.
-------------------------------------
Аз откога се каня да пусна тема за начините да свалиш разхода с литър два до три........но все време не ми стига...........едно от нещата е , че не трябва да се натиска ряско педала на газта.....и времето между превключванията трябва да е по-дългичко............а за оборотите лично аз карам между 1300-1800........с много плавно натискане на газта.........правил съм проби.....при нормално каране и смяна на скорости(2300-3400об) разликата варира към 1,5-2л икономии в рамките на 100км.........та това е от мен. Wink
-------------------------------------------
-Аз сменям на 2000 оборота с плавно подаване на газ, стигам 50-60 км/ч и бутам пета. При този спокоен начин на шофиране, смятах го около 8-9 на сто градско ми излиза... обаче когато съм на кеф, над 3000 почва да дърпа добре и просто немога да се сдържа да не засиля до към 4000-4500. На 4000 предавките си влизат перфектно, няма придърпвания от съединителя (от мойте нескопосани действия с него Wink) Може би тогава въртящия момент е и ная голям и за това така става.
----------------------------------
преди 2 седмици пробвах начина на голяма предавка на ниски обороти, или с цифри казано с 50км в час с 800 оборота в минута, превключване на 1500/ 1700 оборота, това само градско говорим, даде ми разход 7,8 л  на 104км газ при положение че по принцип разхода ми е около 9.6л газ на 100 градско, според мен има файда и то огромна,  но както и колегата по горе е писал стила на каране  е много изнервящ, освен обороти и скорост, тънкоста за икономията се крие и в ПЛАВНОТО натискане на газта и то не до края на хода на педала а най много до малко след средата! това е мое мнение изпитано преди около 2 седмици, не ангажирам никой с него, просто опит, надявам се че съм помогнал Simple Smile
----------------------------------------
Според мен, най-икономичното каране винаги е на най-ниските устойчиви обороти т.е. на най-висока възможна предавка при дадена скорост. Веднага бързам да уточня, че изобщо не става дума за толкова ниски обороти, при които двигателят тресе! Тези режими за мен не са нормални! Механичните загуби са право пропорционални на оборотите на двигателя и това няма как да бъде избегнато. Следователно  при най-ниските (устойчиви!!!) обороти, загубите са най-малки. Това което със сигурност се печели, е по-нисък разход на гориво. Това което със сигурност се губи, е динамиката на автомобила. По-високата предавка и по-ниските обороти „двузначно” затормозяват ускорението. Нещата могат да се променят бързо и лесно: натиска се повече педала на газта, а ако и това не помага - се връщат предавки надолу.
Лично аз съм си правил доста експерименти с начина на каране и настройката на газовата уредба. Един път минах (доброзорно) няколко десетки километра със силно намалена газ в София (беше паднала масата на газовия клапан и т.н.. Пуснах тема за това тогава), с каране до 2200 - 2500 об. мин. в най-добрият случай. От гледна точка на двигателя (при равни други условия), по-ниските обороти винаги дават по-нисък разход.
Стилът на каране (отделно от написаното до момента) спомага или пречи за реализация на тази икономия. Честото ускорение или това с много натиснат педал, неизбежно водят до повишаване на разхода. Постоянната скорост дава най-забележителна икономия (т.е. минимум ускоряване). Лично аз не мога да си обясня, как при някои колеги от форума, като се натиска много колата и като се кара спокойно, дава един и същи разход.
Отделно от това, нито едно спускане по наклон не е по-икономично от това, да не се качваш и слизаш по същия наклон. Без значение колко е стръмен. Просто при по-стръмния наклон, загубите са по-големи. И при най-полегатия наклон, разходът винаги е по-голям отколкото при движението по равно. И от инерцията при спускане никога не се печели! Дори и ако се изключи двигателя! Единствено се намаляват загубите. Но не се печели! Нали трябва да сме вложили енергия преди това, за да се качим на това „байрче”. След това си връщаме само част от нея.
И накрая – удоволствието от карането не е свързана с ниската или висока скорост, икономичното или спортно каране. То е свързано с разбиранията на човека зад волана. Човек изпитва удоволствие само тогава, когато кара така, както иска той.
-------------------------------------
Смяната на предваките в определени обороти - "хххх". Оборотите получавахме като вземем предвид, максималният въртящ момент и различните предавателни числа, за всяка предавка е различно.
Идеята е при преминаване на по-висока предавка, двигателят да влезе в такива обороти, че да е на върха на кривата на въртящия момент и от там да донабере..
Това с дизела, че се цеди до край пък е тотално грешно.
Като влезеш над 4000-4500 вече си е умрял от всякъде, по-добре пак да върнеш на 3-3,5к и да имаш тяга, отколкото да включиш при 5к и следващата да ти дойде от 4 и нещо
--------------------------------------------------------

В действителност нещата са много по прости. Всеки знае че колата му набира по бързо на 1ва отколкото на 3та. Предавателните числа в скоростната кутия съответно умножават или намаляват въртящия момент към колелата. И въпреки ,че наиситна колата набира най-добре в определени обороти, идеята е да се възполваш от по ниското предавателно число - по ниската скорост максимално дъло време, което ще рече газ на всяка предавка възможно най-близко до прекъсвача. Независимо дали е бензин, дизел или газ. Вобще не е някаква философия автоматик даже като го настъпиш цеди предавките до червената линия. Философията е да се настрои двигателя така, че въртящия момент да е използваем през по голям диапазон от обороти.
По правилото за оборотите на 5 скорост на 90 км., при мене е към 1700-1800.  На РАВа сменях  към 2000 оборота, но според мен е по-икономично при смяна малко по-долу от това. До сега съм карала все дизели.
Виж целия пост
# 1 863
Зуки, ама и ти какъв инструктор си имала...
Аз имах щастието да ме обучи един страхотен човек, адски търпелив и добър. Е, карал ми се е, и до рев ме е докарвал, още си спомням, ама като цяло спомените са ми все положителни. Всеки учебен час по 2 пъти минимум ме е карал да паркирам, и ме научи доста добре. Каза ми хитринки относно паркирането (и не само), които ползвам и до днес, и никога не съм имала фал. Карах курсовете на чисто нов Пасат, купен на 5 км. пробег. Бяхме най-модерните в града, ееех, спомени😁
После, първата ми кола беше първата Шкода Фабия, 1.4 бензин, не вървеше много, ама пък беше много здрава. Целият ми шофьорски стаж, кажи речи е минал с ВАГ-аджийки.
Виж целия пост
# 1 864
Първата ми кола беше Опел Корса 97, 45 конски сили Grinning. Като навърши 20 години я смених, защото започна да гълта много пари. Това, което търсех после беше автоматик и произведена в Япония, разбира се и до определен бюджет.
Виж целия пост
# 1 865
Първата ми кола беше полско фиатче. Започна да ме тормози още на първият ден и след десетина години каране накрая буквално ме остави на улицата. До късмет е - съседката ми имаше абсолютно същото фиатче и не я тормозеше, караше си го, аз постоянно се прибирах като го добутвах. Втората ми кола беше Ауди А6 - доста сложен беше прехода, но го преживях.
Виж целия пост
# 1 866
Какво точно, обяснено на женски език, е "въртящ момент"?

Теглителната сила.   Тягата.    
Въртящият момент е на коляновият вал -  измерва се в нютонметри Nm/rpm -
- превод Нютонметри/обороти

Колкото повече Nm - разбирай поне 400/ и под 2000 об.....толкова по-добре.....стартира като изтребител.
Но такива стойности може да видиш само от съвсем нов турбо бензин или битурбо дизел.
Виж целия пост
# 1 867
Да се запиша и аз в темата. От няколко дни съм с книжка и още не карам в София. Изчетох темите на Зуки Су от-до. На мен също ми е притеснено все още да карам, още повече че София вече е пълна. Confused 
Не разбирам от коли, надявам се да започна постепенно да се оправям сама, затова ще продължавам да ви чета. Blush
Виж целия пост
# 1 868
Аз на опреснителните уроци си карах градско. Отидохме на паркинг-уж да се запозная със колата и да започна да я усещам,ама нъцки..не усещам къде зацепва, гасна ми на нчколко пъти и т.н. Ясно ми че практиката те прави шофьор, а аз нямам такава..До магазина и до училището на детето да мога да отида ,да паркирам и да се върна- и това ми стига като за начало,но нещо след карането на празния паркинг-взех да се отчайвам.

Иначе на курса-и аз само на втора карах.. Simple Smile
Виж целия пост
# 1 869
Че каквие са тия курсове да карате само на втора? Аз единствено не успях пета да вкарам, защото не ни стигна времето за извънградско.
Виж целия пост
# 1 870
При мен беше
Инструктор: То в града рядко ще ти се наложи да караш над трета
Действителност: Включвах на 5-та на третата минута
Но това беше на мойта кола, до колкото помня за 60 км/ч вече си трябваше 5-та.
Виж целия пост
# 1 871
При мен беше
Инструктор: То в града рядко ще ти се наложи да караш над трета
Действителност: Включвах на 5-та на третата минута
Но това беше на мойта кола, до колкото помня за 60 км/ч вече си трябваше 5-та.
Каква кола си карал/а?
При мен рядко се налагаше повече от втора, а и повече от 45км/ч инструктора не ми даваше да вдигам. Да не говорим, че в Ст. град ограничението е 30 и трябва да се спазва.
Виж целия пост
# 1 872
О, аз в града много рядко стигам до 5та. Трябва ми да вдигна скорост над 90, за да я вкарам хахха, но на мен скоростите са ми дълги..
Виж целия пост
# 1 873
Точно така, и моите са "дълги", 5-та само магистрално и Околовръстно над 90.
Студентски на 2-ра, говоря за "Манджа стрийт", дискотеките и баровете, отврат е, паркират и от двете страни, автобус и кола не могат да се разминат. В района на Bizzаre срещу Спортната Академия вече е друго - широко и приятно човек да спре да пие по нещо с приятна компания Satisfied.
4-та рядко включвам, само понякога на България, иначе до 3-та с по-високи обороти, за да имам и "ряз".
Както знаете обичам по-високи обороти Wink.
Виж целия пост
# 1 874
Опел Корса 97 карах преди. Не съм карала само с 60, на места като Околовръстното, България и някой други си се вдигат бързо. А за Ст. Град нямам идея как е.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия