Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

***МИТНИЦА*** – информация, въпроси, отговори и споделяне на опит – 5

  • 32 002
  • 671
# 600
Тогава как точно смятате сама да направите освобождаването?
Виж целия пост
# 601
Дойде ми пратката от Айхърб, която трябва да освободя от митницата. От пощата не ми дадоха нищо, само ми записаха един номер МРН-170...U2. Къде в МД се пише този номер? Казаха, че това ми било достатъчно.
Няма да коментирам, че се държаха доста арогантно, след като разбраха, че сама ще се представлявам. Имам и уведомително писмо с номерът, под който е заведена пратката в бумагите им.

Да се допълня... видях къде има поле МРН, но не мога да пиша в него. Mr. Smith, малко помощ? Blush
Виж целия пост
# 602
Тогава как точно смятате сама да направите освобождаването?
Пише, че може да се извади еори  номер на място( където и да е то?) и е готов в рамките на 3 работни дни. След това с него се ходи на " другото място" плюс необходимите разпечатани документи за покупка от сайт със съответстващ тракинг номер.
Виж целия пост
# 603
Тогава как точно смятате сама да направите освобождаването?
Пише, че може да се извади еори  номер на място( където и да е то?) и е готов в рамките на 3 работни дни. След това с него се ходи на " другото място" плюс необходимите разпечатани документи за покупка от сайт със съответстващ тракинг номер.
Не е толкова просто, колкото изглежда. ЕОРИ може да си извадите и онлайн ако имате КЕП.
Виж целия пост
# 604
silvia.si, мястото, на което се ходи е Враждебна- адрес за София за обработка на пощенски пратки, изискващи митническо оформяне, е Български разменно-сортировъчен център, ул. „Челопешко шосе“ №31. Simple Smile
Но можете да отидете там с разпечатани документи само ако пратката е под 30 лева и реално няма нужда от подаване на митническ декларация и облагане с ДДС. Иначе трябва да се подаде декларация от вас или чрез посредник/представителство и това става само по електронен път и при наличие на EORI номер, електронен подпис и регистрация в сайта .

Ето извадка от сайта на Митниците:

Скрит текст:
Какво трябва да знаем при декларирането пред митница на пощенски и куриерски пратки?

Митническото законодателство на Съюза не ограничава правото на получателите на пощенски или куриерски пратки сами да декларират стоките, вложени в пратки, за допускане за свободно обращение и крайна употреба, като следва да се отчита, че не е предвидена възможност за подаване на данните за митническа декларация за допускане за свободно обращение и крайна употреба на хартиен носител, върху който се полага ръкописен подпис. От 07.01.2019 г. митническата декларация за допускане за свободно обращение и крайна употреба се подава само по електронен път в съответствие с изискванията на Агенция „Митници“.  Подробна информация е публикувана на интернет страницата на Агенция „Митници“>Електронни митници>Актуални документи>Документи МИСВ


Получателите на пощенски и куриерски пратки могат да изберат:

    # да бъдат представлявани пред митническите органи от митнически представител по смисъла на чл. 18, параграф 1 от Регламент (ЕС) № 952/2013 на Европейския парламент и на Съвета от 9 октомври 2013 година за създаване на Митнически кодекс на Съюза (МКС).

Скрит текст:
Когато получател на пратката е физическо лице и митническата декларация за допускане за свободно обращение и крайна употреба  за стоките, вложени в пратката предназначена за него, са подава от  косвен или пряк  митнически представител, не е необходимо представляваните физически лица (получателите) да бъдат регистрирани по реда на заповед ЗАМ-1203/32-254379/ 13.09.2017 г. на директора на Агенция ,,Митници" и да притежават квалифициран електронен подпис.

Обикновено в случаите на митническо представителство митническият представител събира такса за предоставената от него услуга.

Информация за услугата за косвено митническо представителство на Български пощи ЕАД можете да видите на интернет страницата на Български пощи ЕАД -Пощенски услуги/Митническо обслужване

 В случай, че Вашата пратка се доставя от куриер, моля да се обърнете към него за конкретните условия на митническо представителство.


    # сами  да декларират за допускане за свободно обращение и крайна употреба стоките, вложени в пратки,

В случаите, когато получателят на пощенска или куриерска пратка се представлява сам пред митническите органи, допускането за свободно обращение и крайна употреба на стоките вложени в пратките се извършва със стандартна митническа декларация, данните за която се подават по електронен път, в съответствие с чл. 6 от МКС  и чл. 66, параграф 2 от Закона за митниците.

За да подадат сами данните за стандартна митническа декларация по електронен път, получателите на пратки, независимо дали са физически лица или икономически оператори е необходимо да имат:

    < EORI регистрация (за идентификация на икономически оператори и други лица при взаимодействията им с митническите органи),
    < електронен подпис и
    < регистрация за подаване на данни по електронен път.


Преди да се пристъпи към тази регистрация, задължително условие е наличието на валиден, квалифициран електронен подпис, съгласно изискванията на Регламент (ЕС) № 910/2014 на Европейския парламент и на Съвета от 23 юли 2014 година относно електронната идентификация и удостоверителните услуги при електронни трансакции на вътрешния пазар и за отмяна на Директива 1999/93/ЕО и Закона за електронния документ и електронните удостоверителни услуги.

Пълно описание на стъпките за регистрация за подаване на данните по електронен път на митнически и/или акцизни документи, може да се намери на електронната страница на Агенция „Митници", раздел „Електронни митници", част „Информационни системи", Актуални документи/Документи регистрация/Заповед № ЗАМ-1203/32-254379/13.09.2017 г. на директора на Агенция ,,Митници" (oбн. ДВ, брой 77 от 26.09.2017 г.)/Указания за регистрация в Системата за управление на идентификацията и достъпа  до информационните системи на Агенция ,,Митници" (BCA IAM), Ръководство за външни потребители и Инструкция за подписване на заявление за регистрация. В Заповед № ЗАМ-1203/32-254379/13.09.2017 г. е предвиден  преходен период от 02.10.2017 г. до 31.01.2018 г., в който икономическите оператори ще могат да използват съществуващите към момента регистрации за електронен обмен на информация с Агенция „Митници". Какви стъпки трябва да предприемете в контекста на освобождаване на стоки в пощенска пратка вижте ТУК

Физическите лица и икономическите оператори, които имат регистрация в BCA IAM могат да подадат данните за стандартната митническа декларация чрез директен обмен на съобщения между информационните системи на Агенция „Митници" и информационната система на лицето чрез предварително изградена връзка от тип „система-система" (приложимо предимно за икономически оператори) или чрез въвеждане на изискваната информация чрез уеб интерфейса на е-портала на Агенция „Митници". Използването на  уеб интерфейса на е-портал е приложимо предимно за физически лица, както и за икономическите оператори, които не разполагат с предварително изградена връзка от тип „система-система".
Виж целия пост
# 605
silvia.si , изваждате си ЕОРИ и това е най-лесното. Изкарвате си и КЕП, съответно трябва да го инсталирате... После си правите регистрация в сайта на агенция митници, което не е толкова лесно и накрая попълвате онлайн митническата декларация, което също не е лесно. По този начин си спестявате 12 лв. такса представителство на бг пощи. Другите суми (3,50 митническа такса и 20% ДДС) пак си ги плащате.

Имам регистрация в различни сайтове и онлайн плащания правя през няколко банки, но такова "чудо", като сайта на агенция митници на друго място не съм срещала....
Виж целия пост
# 606
само ми записаха един номер МРН-170...U2.
Напишете ми всичко което сте получили от пощата. Може и на лично ако се притеснявате
Виж целия пост
# 607
Когато пишете бруто теглото на пакета, коя цифра е по важна за митницата...реалната, която пише на кашона или тази, която БГ пощи са си измислили и написали на уведомителното писмо? Защото при мен се получава 600г разлика между двете. Оригиналната е 1кг, толкова пише и на пакета ( не е разопакован или преопакован по път, проверих вече). А според БГ пощи е 0.400кг.
Виж целия пост
# 608
В случая въпросът не е дали ще проверяват, а дали това е действителният код. За това става въпрос. Да, пратката може да мине и с грешен код, но това не го прави автоматично правилен.

За мен случаят е да си освободя пратката от Митницата и да си я взема от Пощата с възможно най-малко разход на време и средства. Излишно е да си губим времето в спорове кой и дали кодът е правилен - всеки може да реши това за себе си Simple Smile

Сега се върнах от Митницата -  МП Пристанище Варна, където се освобождават пратките от Пощата, се ходи в стая 105.
Носят се:
- разпечатана декларация за внос,
- платежно за платеното ДДС,
- извлечение от банковата сметка с транзакцията (плащането),
- поръчка,
- фактура,
- оставих уведомлението от Пощата - имам го сканирано
- оставих и копие от EORI регистрацията ми
Важно е да се знае, че в предшестващи документи се попълва номер на уведомлението от пощата
наричат го статия (моята статия е 347/15), както и някакъв MRN който ви го казват оп Пощата - пак е номер и го има в падащото меню на декларацията.
Оставих всички документи на митничаря и той ми каза, че около 2-3 дни отнема да мине през системата, също и да видят плащането от Митницата - да чакам потвърждение по електронен път, че вдигането е разрешено.
Когато получа потвърждението мога да отида да си взема пратката от Пощата.

В случая обмитявам 3 опаковки храносмилателни ензими, посочих код 21069092 00.
Не казвам, че ще мине с този код, докато не мине Simple Smile
Иначе всеки е свободен да декларира какъвто код прецени за удачен, не ми се спори по темата.
Споделих какво са декларирали DHL за моите пратки в продължение на 2 години, като не твърдя че са прави - както писах по-горе с този код са декларирали и шампоан и балсам за устни, но какво да се прави - няма идеално щастие Simple Smile
Здравейте, успяхте ли да освободите пратката?
Виж целия пост
# 609
Имам нужда от малко помощ. Попълних МД, но ми вади тази грешка:
cvc-complex-type.2.4.a: Invalid content was found starting with element 'PACKAGING'. One of '{ORIGIN}' is expected.
Някаква идея какво съм пропуснала? Отнася се за раздел СТОКИ.
На описание на 'PACKAGING' съм писала МАЛЪК ПАКЕТ, а в графа 6/9 вид на опаковката РС- Колет. Правилно ли е?
Виж целия пост
# 610
Имам нужда от малко помощ. Попълних МД, но ми вади тази грешка:
cvc-complex-type.2.4.a: Invalid content was found starting with element 'PACKAGING'. One of '{ORIGIN}' is expected.
Някаква идея какво съм пропуснала? Отнася се за раздел СТОКИ.
На описание на 'PACKAGING' съм писала МАЛЪК ПАКЕТ, а в графа 6/9 вид на опаковката РС- Колет. Правилно ли е?

Успяхте ли да попълните полето с МРН номера?
Виж целия пост
# 611
Да, това на първа страница е друго. Там не може да се попълва.
Виж целия пост
# 612
Да, това на първа страница е друго. Там не може да се попълва.

А къде трябва да се напише този номер?
Виж целия пост
# 613
Да, това на първа страница е друго. Там не може да се попълва.

А къде трябва да се напише този номер?
В предходни документи заедно с номерът на уведомителното писмо.
Виж целия пост
# 614
От вторник си "играя" в сайта на агенция митници с една декларация и днес упълномощих пощите.

Цитат
ead.draft.set.error.not.valid
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия