Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Обесивно компулсивно разстройство и бременност

  • 2 471
  • 1
Привет!
Ще започна така: Пише Ви един прекрасен човек. Отговорен, изключително отговорен, ама много Simple Smile образован, подреден, с прекрасна професия и реализация.

Преди четири години изпаднах в състояние, което беше трудно за самостоятелно справяне и посетих психотерапевт, а в последващ момент и психиатър. Обясниха ми това състояние като ОКР. Започнах психотерапия. Лекарства не исках да пия. Приемах единствено деанксит и валериан.  
     Най-хубавото е, че преди седмица разбрах, че ще ставам мама. Бременността не е планувана и стана от първия месец. В началото изживях шок, после страх, после щастие, после пак страх. Чувството на вина обаче е най-гадното, а то беше във връзка с това, че докато не съм знаела за бременността съм живяла нормално - плаж, басейн, от време на време мента и т.н. Днес обаче се върнаха тревожните мисли и картини. Посещавам психолог, разговарям с него, но...пак съм напрегната. Лекарства не приемам вече никакви.
Виж целия пост
# 1
Здравейте,
Тъй като писмото ви не съдържа въпрос, ще нахвърлям някой мои мисли. Не се колебайте ако възникнат въпроси да ги зададете.
Нормално е всяка бъдеща майка да изпитва страх от бъдещето, да няма вяра в собствените си възможности и преценки. Друг е въпросът как отреагира на тази тревожност и мисля, че точно това ви притеснява.
Твърдо вярвам, че състояния и страдания като ОКР не се унаследяват генетично. Унаследяват се модели на поведение, които водят до детски травми, а те от своя страна, ако не бъдат лекувани -  до различни психични страдания в зряла възраст. С това не искам да кажа, че всяка жена с психични проблеми ще прегази  психически детето си като луда крава. Напротив, моите наблюдения са, че хора, които са страдали психически са много синзитивни и толерантни към психичното страдание, нуждите на децата си, което увеличава шансовете от тях да се сътворят  добри родители.
По отношение на това дали вие самата може да отключите отново "кутията на Пандора", смятам, че вече знаете пътя и ще намерите изхода от страданието. Така че да може да усетите и присъствате в бременността си. Чак за наслада не бих говорила - това състояние е особено и за духа и за тялото и не всички промени са с положителен знак.
Даниела Тахирова - психотерапевт


Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия