Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Дете на 9 години не иска да спи само

  • 3 815
  • 4
Здравейте!
Имаме проблем със сина ми, който е на 9 години. не иска да спи сам в леглото и през цялата нощ се докосва до спящия до него човек /баба, баща или майка/. Казва, че го е страх. Ако не усеща човек до себе си се буди и по този начин нито детето, нито човекът, който спи до него има пълноценен сън. За всички това е много уморително и некомфортно. Мисля, че страхът е от нещо, видяно в интернет, но той не ни обяснява от какво точно се страхува.
През деня няма проблем да играе сам в стая или навън, но вечер преди да заспи започва да търси кой ще е при него.
Към какъв специалист да се обърна? Живеем в Стара Загора.
Аз съм майка на детето.
Виж целия пост
# 1
Здравейте,
Трябва да се обърнете към детски психотерапевт. Първо той да поработи с детето. Тъй като вече е изграден упорит навик със спането при възрастен детето да се успокоява. Във взаимната им работа  синът ви ще изгради  адекватно самочувствие и вяра в собствените си сили и самостоятелност, защото обикновено детските страхове са свързани с тревожността -опити за  свръхконтрол, подтискане на емоциите, невъзможност да се себеотстоиш, проблеми със самочувствието. Така детето ви ще се научи сам  вие може да удържа и се справя  по-адекватно страховете си .Това е основното.
Иначе чисто поведенчески  вие и синът ви може да се опитате да създадете някакви ритуали преди сън, чиито рутинно изпълнение да води до успокояване. Също така действайте постепенно- първо отделете детето в самостоятелно легло в една и съща стая с вас и след като така се почувства сигурно,в неговата стая, примерно на светнат ток и т.н. На всеки етап трябва да е предварително ясно какво ще правите, това да е обсъдено с детето и да е получено неговото съгласие.
Най-вероятно има дейности, в което спането по този начин пречи - примерно ходене на зелено училище или екскурзия, така че сигурно и детето иска да се отърве от този навик. Поговорете за това, без да го осъждате и се опитайте да го мотивирате да се справи с проблема.
Ако пожелаете на лично съобщение ще ви изпратя координатите на детски психотерапевт от Стара Загора. Ако сте склонни до пътувате до Пловдив и за там имам варианти.
Даниела Тахирова - психотерапевт
Виж целия пост
# 2
Благодаря Ви. Ще го заведа на психотерапевт, препоръчан от Вас. Пътуването до Пловдив не е проблем.
Очаквам да ми дадете координати на добър специалист.
Виж целия пост
# 3
Здравейте,
Писах ви на "лични съобщения"
Виж целия пост
# 4
Благодаря Ви!
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия