Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Инсулинова резистентност и отслабване - Тема 7

  • 41 049
  • 741
# 45
Бледолилава и при мен така се получи след третата бременност.Аз и много тежко я карах.След като родих ми откриха хашимотото и от тогава отслабване нъцки.А не е да не съм опитвала какво ли не.Сега като направя месец на режима ще видя положението с килата и след поне 3 месеца ще си пусна контролни изследвания, за да видя на мен как ми се отразява.
Виж целия пост
# 46
Натка, и аз така си мисля за шоколада и магнезия. При мен изкушенията бяха той и фъстъците. И двете го съдържат. Пия сега магнезий редовно, защото забелязвам, че не поемам достатъчно с храната. А и казват, че е много важен за нас.
Виж целия пост
# 47
Голям недостиг на магнезий имам аз и се старая да го пия ежедневно. Аз ако не го пия то са едни крампи в краката, ужас и безумие. Сега съм си взела един на ампули с вкус на череша и редовно си го пия Wink
Виж целия пост
# 48
Обръщайте внимание на формата на магнезия. Забелязвам, че у нас най-често е като оксид, например такъв е в рекламираните витамини за диабетици Флавио, напред в темата и друг пример дадох. Не се усвоява добре в тази форма. Пиша от телефона, по-късно от компа мога да дам инфо. В момента пия магнезиев цитрат, преди това хелат пиех. По-усвояеми са.
Виж целия пост
# 49
Здравейте,
по повод магнезия - магнерот дали е подходящ?
Пише, че активното вещество е магнезиев оротат...
Вие в каква доза го приемате?
Виж целия пост
# 50
Здравейте,  
включвам и се и аз тук , че ММ явно има ИР - не знам как се определя дали е тежка ли умерена форма на резистентност . Това, което още повече ме притеснява е, че и липидния профил му е много зле...триглицеридите... Ендокринологът, при който е ходил, дори не му написал ИР като диагноза, а му е казал диета и спорт, ябълков пектин и омега 3. Тези добавки той ги започна + капсули масло от чесън на Солгар, ще му поръчвам и инозитол и R-ALA . Това са му кръвните показатели от миналия месец.

Гликиран хемоглобин
Съгласно NGSP      5.20%                 4.3- 6.1
Съгласно IFCC       33 mmol/l          23 – 43
EAG                           5.67 mmol/l

TSH                                1.84 uIU/ml         0.27 - 4.20
Инсулин                        9  μIU/ml             2,6 - 24,9
Глюкоза(Glucose)      5.42 mmol/l        3.0 - 6.0

Холестерол(Total Cholesterol)        6.01 mmol/l      3,60 - 6,00
Холестерол-HDL -Cholesterol         1.20 mmol/l       0,90 - 3,50
Триглицериди(Triglycerides)           2. 29 mmol/l     0.41 – 1.89
Холестерол- LDL - Cholesterol         2.90 mmol/l
оптимално 1,30 - 3.35; среден риск 3.35 -4.10; висок риск > 4.13

Пикочна киселина(Uric acid)            376.19 umol/l      90 - 420
Креатинин(Creatinine)                        101.82 umol/l       80 - 133

Другият проблем, е че не иска да се отказва от млечните - кис. мляко и сирене, кашкавала обаче го спря.
Това, което направи, е че премина от краве на козе сирене, но не знам това изобщо има ли някакво значение.. .
Ежедневно  яде маслини и зехтин в не малки количества, а за зехтина знам че повече от 1-2 с. л.  е вреден защото блокира ензима липаза, разграждащ мазнините.
Сладки и тестени - кексове, шоколади, сладоледи, десерти, домашни баници ги спря. Само 1 фил.  пълнозър. хляб с обедното хранене. Много обича яйца, но заради холестерола го убедих да яде само белтъците.
Ежедневно пие кафе и фрешове, и от тях не можел да се откаже, обаче от плодови премина на зеленчукови фрешове - моркови и червено цвекло, и към 2 фреша ананас на седмица.
Като цяло се чувства много добре и здрав, с нормално кръвно е, не употребява алкохол. Не изглежда пълен /по-скоро има набита структура  или не знам как да го опиша../, но са му изчислили индекс на тм 28-29, което е равно на затлъстяване. Не знам вече, много е трудно спазването на диета при мъжете...или поне при нас е така.

Какви са вашите мнения ? Ако не спре изцяло въглехидратите, има ли изобщо смисъл от тези промени и ограничения, които е направил, спрямо неговото състояние ?

Благодаря Two Hearts
Виж целия пост
# 51
Здравейте,  
включвам и се и аз тук , че ММ явно има ИР - не знам как се определя дали е тежка ли умерена форма на резистентност . Това, което още повече ме притеснява е, че и липидния профил му е много зле...триглицеридите... Ендокринологът, при който е ходил, дори не му написал ИР като диагноза, а му е казал диета и спорт, ябълков пектин и омега 3. Тези добавки той ги започна + капсули масло от чесън на Солгар, ще му поръчвам и инозитол и R-ALA . Това са му кръвните показатели от миналия месец.

Гликиран хемоглобин
Съгласно NGSP      5.20%                 4.3- 6.1
Съгласно IFCC       33 mmol/l          23 – 43
EAG                           5.67 mmol/l

TSH                                1.84 uIU/ml         0.27 - 4.20
Инсулин                        9  μIU/ml             2,6 - 24,9
Глюкоза(Glucose)      5.42 mmol/l        3.0 - 6.0

Холестерол(Total Cholesterol)        6.01 mmol/l      3,60 - 6,00
Холестерол-HDL -Cholesterol         1.20 mmol/l       0,90 - 3,50
Триглицериди(Triglycerides)           2. 29 mmol/l     0.41 – 1.89
Холестерол- LDL - Cholesterol         2.90 mmol/l
оптимално 1,30 - 3.35; среден риск 3.35 -4.10; висок риск > 4.13

Пикочна киселина(Uric acid)            376.19 umol/l      90 - 420
Креатинин(Creatinine)                        101.82 umol/l       80 - 133

Другият проблем, е че не иска да се отказва от млечните - кис. мляко и сирене, кашкавала обаче го спря.
Това, което направи, е че премина от краве на козе сирене, но не знам това изобщо има ли някакво значение.. .
Ежедневно  яде маслини и зехтин в не малки количества, а за зехтина знам че повече от 1-2 с. л.  е вреден защото блокира ензима липаза, разграждащ мазнините.
Сладки и тестени - кексове, шоколади, сладоледи, десерти, домашни баници ги спря. Само 1 фил.  пълнозър. хляб с обедното хранене. Много обича яйца, но заради холестерола го убедих да яде само белтъците.
Ежедневно пие кафе и фрешове, и от тях не можел да се откаже, обаче от плодови премина на зеленчукови фрешове - моркови и червено цвекло, и към 2 фреша ананас на седмица.
Като цяло се чувства много добре и здрав, с нормално кръвно е, не употребява алкохол. Не изглежда пълен /по-скоро има набита структура  или не знам как да го опиша../, но са му изчислили индекс на тм 28-29, което е равно на затлъстяване. Не знам вече, много е трудно спазването на диета при мъжете...или поне при нас е така.

Какви са вашите мнения ? Ако не спре изцяло въглехидратите, има ли изобщо смисъл от тези промени и ограничения, които е направил, спрямо неговото състояние ?

Благодаря Two Hearts


Ако това са лоши пказатели за инсулин, кръвна захар и гликиран хемоглобин и този човек е с ИР значи половината тема сме пътници направо  #Crazy  И за какво му е на съпруга Ви да спира млечните не разбрах и изобщо нищо не разбрах, още по-малко защо искате да го тормозите  newsm78
Виж целия пост
# 52
Изследвания не се наемам да коментирам, но промените, които сте направили, със сигурност ще му се отразят добре на здравето, защо да няма смисъл? "Изцяло" спиране на въглехидратите звучи малко имагинерно, само мазно ли ще яде за целта?
Какво ви кара да смятате че е с резистентност съпругът ви, че и евентуално в тежка форма? То няма лошо да ограничава нездравословни неща, разбира се, но не знам колко е нужно да го шашкате толкова. Дано някой даде по-подробен коментар на числата в поста ви.
А това с яйцата и холестерола не мисля че е вярно, холестерол се произвежда в тялото ни при определени условия, не че сме го изяли с храната. Ако няма някакъв друг проблем да пречи, оставете човека да си яде яйцата на спокойствие. Мазна риба в диетата, рибено масло, ограничаване на слънчогледовото олио - тези неща ще му подобрят липидния профил, не избягването на жълтъците, в които има и толкова много полезни неща.
На ИТМ също не се връзвайте особено, хеле пък за набит мъж... според тоя индекс аз трябва да съм хипопотам, а това хич не е така.
Виж целия пост
# 53
Здравейте,
по повод магнезия - магнерот дали е подходящ?
Пише, че активното вещество е магнезиев оротат...
Вие в каква доза го приемате?
Ето една хубава статия: https://shop.bb-team.org/blog/137_kak-da-izberem-magneziy
Оротатът не е цитиран май, но е от по-хубавите, органичните форми.

Аз пия по 160 мг магнезиев цитрат, толкова е таблетката. Препоръчителната дневна доза гледам в cronometer.com че ми е около 300 мг, но то все нещо влиза и с храната. Обикновено ги докарвам до около 80-90% от препоръчителните. Все пак с всяко едно нещо е добре да не се прекалява.

На цитрат се спрях защото го дават леко разхлабващ, а по едно време имах такива проблеми. Върху мен обаче не забелязах да има разхлабващо действие. Но пък и си е хубава форма, ще продължа да си го пия и без да ми действа разхлабващо. Бях се засилила по едно време да взимам таурат, защото и тауринът беше сред добавките, които разглеждах. Два пъти по-скъп е, отказах се.

Впрочем сега си намерих списъка с нещата, които се канех да поръчвам когато установих, че съм с ИР. Хром, магнезий, R-ala, Омега 3, селен, Q10, ашваганда, куркума, джинджифил, канела, черен кимион, спирулина, таурин, инозитол. Нали съм ви казвала, бях малко луднала тогава на тема добавки. Grinning Доста от нещата поръчах, за щастие обаче три пратки изчезнаха, върнаха се обратно на сайта, възстановиха ми парите и така и не ги поръчах повече. Защото междувременно получих някои неща, например един хром с канела. 2-3 пъти го пих и щях да припадна. Причерняваше ми, прималяваше ми, имах чувството, че ми пада много кръвната захар. Но вече бях на режим и започнах да виждам резултати и без добавки. Та така. Инозитолът също ми дойде, не е лош, като се сетя го пия. Ацетил-Л-карнитин също пих по едно време. Но като цяло се придържам сега само към витамини, минерали и Омега 3. Като не пия всичко всеки ден, а си следя калкулатора, в който въвеждам храната.

Някой напред спомена за ВМ режим и дефицита на витамини. Само да обърна внимание, че при доста хора напоследък се забелязва дефицит на витамините Б12 и Д. Конкретно Б12 с веганството го свързват най-често. Д също се среща предимно в животински храни. При ВМ режима единствено витамин С е трудно да си набавиш. Наясно съм с това и пия допълнително. Но аз витамини и преди режима пиех. Дори и много зеленчуци и плодове да ядеш - няма гаранция. Бях чела тогава, че поради изтощените почви, брането на неузрели плодове, с цел по-дълго съхранение при транспорт и в търговската мрежа и ред други фактори, като цяло храната вече е с по-малко витамини, отколкото на бабите и дядовците ни. Така че почнах да пия витамини още миналото лято и определено се усещах от тях по-енергична. Витамините също гледам да купувам предимно органични. Ако са в синтетична форма също има значение каква. Не всички са еднакви.
Виж целия пост
# 54
Здравейте,  
включвам и се и аз тук , че ММ явно има ИР - не знам как се определя дали е тежка ли умерена форма на резистентност .
Скрит текст:
Това, което още повече ме притеснява е, че и липидния профил му е много зле...триглицеридите... Ендокринологът, при който е ходил, дори не му написал ИР като диагноза, а му е казал диета и спорт, ябълков пектин и омега 3. Тези добавки той ги започна + капсули масло от чесън на Солгар, ще му поръчвам и инозитол и R-ALA . Това са му кръвните показатели от миналия месец.

Гликиран хемоглобин
Съгласно NGSP      5.20%                 4.3- 6.1
Съгласно IFCC       33 mmol/l          23 – 43
EAG                           5.67 mmol/l

TSH                                1.84 uIU/ml         0.27 - 4.20
Инсулин                        9  μIU/ml             2,6 - 24,9
Глюкоза(Glucose)      5.42 mmol/l        3.0 - 6.0

Холестерол(Total Cholesterol)        6.01 mmol/l      3,60 - 6,00
Холестерол-HDL -Cholesterol         1.20 mmol/l       0,90 - 3,50
Триглицериди(Triglycerides)           2. 29 mmol/l     0.41 – 1.89
Холестерол- LDL - Cholesterol         2.90 mmol/l
оптимално 1,30 - 3.35; среден риск 3.35 -4.10; висок риск > 4.13

Пикочна киселина(Uric acid)            376.19 umol/l      90 - 420
Креатинин(Creatinine)                        101.82 umol/l       80 - 133

Другият проблем, е че не иска да се отказва от млечните - кис. мляко и сирене, кашкавала обаче го спря.
Това, което направи, е че премина от краве на козе сирене, но не знам това изобщо има ли някакво значение.. .
Ежедневно  яде маслини и зехтин в не малки количества, а за зехтина знам че повече от 1-2 с. л.  е вреден защото блокира ензима липаза, разграждащ мазнините.
Сладки и тестени - кексове, шоколади, сладоледи, десерти, домашни баници ги спря. Само 1 фил.  пълнозър. хляб с обедното хранене. Много обича яйца, но заради холестерола го убедих да яде само белтъците.
Ежедневно пие кафе и фрешове, и от тях не можел да се откаже, обаче от плодови премина на зеленчукови фрешове - моркови и червено цвекло, и към 2 фреша ананас на седмица.
Като цяло се чувства много добре и здрав, с нормално кръвно е, не употребява алкохол. Не изглежда пълен /по-скоро има набита структура  или не знам как да го опиша../, но са му изчислили индекс на тм 28-29, което е равно на затлъстяване. Не знам вече, много е трудно спазването на диета при мъжете...или поне при нас е така.

Какви са вашите мнения ? Ако не спре изцяло въглехидратите, има ли изобщо смисъл от тези промени и ограничения, които е направил, спрямо неговото състояние ?

Благодаря Two Hearts

С уточнението, че НЕ съм лекар....
От това, което виждам, само триглицеридите му са високи, добре е да са под 1.
Промените са си о.к.Според мен не е нужно да спира тотално млечните, ако не му пречат, ако няма някакви симптоми на непоносимост (моят мъж например имаше постоянна хрема, синузит, чести боледувания, умора, които изчезнаха, като спря/ограничи млечните).
Препоръките на ендокринолога са добри.При такива показатели наистина с малка промяна в храната, повече движение нещата са поправими.
Аз бих махнала не млечните, а фрешовете.По-добре да си яде целия плод/зеленчук.
Но аз като цяло не разбирам тази мода с фрешовете, така че може проблема да е в "моя телевизор".
Относно яйцата и холестерола...вярно, че е строго индивидуално, но аз почти три години ям яйца всеки ден, поне по 2-3, често и повече, а холестерола и триглицеридите ми спаднаха.
Не е нужно да спира въглехидратите изцяло.Достатъчно е да спре боклуците, които пишеш, че вече не яде, ако не може да спре фрешовете, поне да ги намали още, не е нужно да спира бобови, но и не е нужно да ги яде през ден.
Смятам, че ако се придържа към едно по-либерално ВМ НВхранене, няма да има проблеми.

Виж целия пост
# 55
Подкрепям мнението на Амур. А пуши ли този човек? Ако да, това е проблем.
Също да уточня, че гликираният хемоглобин дава информация само за нивата на КЗ за предходните три месеца. Но за инсулин не.
Елорче, планкът стяга, но не мисля, че увеличава обиколките, няма как.
По-скоро ти се е променила структурата и оптично изглеждаш по-хармонично.
Виж целия пост
# 56
Аз взимам от този магнезий https://shop.bb-team.org/pure-nutrition-magnesium-liquid-shot-25-ml
Виж целия пост
# 57
Бледолилава, в каква доза взимаш инозитола?
Виж целия пост
# 58
Хубав е, но скъпичък ми идва Laughing Ако правилно разчитам, че една ампула на ден се пие, значи 60 лева на месец.
Моят е този: https://www.iherb.com/pr/Life-Extension-Magnesium-Citrate-160-mg … Veggie-Caps/47676 Не е 250 мг, а 160, но пак доста по-евтино излиза.

Впрочем ако някой се интересува от добавки и още не е открил във форума темата за Iherb - да заповяда. Аз не съм никакъв експерт, от там научавам много неща за добавките. Денис, която поддържа темата, е много мила и отзивчива - може да отговори компетентно на всякакви въпроси. Споменавала е, че самата тя е с ИР и че не е привърженик на ВМ храненето Laughing Нейния режим обаче включва и много спорт, а това все още ми е много слабо място. Мързи ме, будалкам се, че време нямам, но всъщност най ме е страх да не се изпотя. Имам голям ужас от изпотяване, направо фобия някаква. Една сауна ми е по-кошмарно място от една селска тоалетна направо Grinning Затова все си викам, че от есента ще почна. Поне да не е толкова топло. За лятото плуването беше добра идея, ама не стана както го мислех.

Бледолилава, в каква доза взимаш инозитола?
Инозитола ми е ето този: https://www.iherb.com/pr/Healthy-Origins-Inositol-Powder-8-oz-227-g/4780  по една съвсем равна чаена лъжичка, разтворена във вода, на гладно вечерта преди лягане.
Виж целия пост
# 59

Благодаря на всички за коментарите!
Да, пуши по 10-15 цигари на ден.
Галактическа принцеса, изобщо не искам да го тормозя:smile:. Казали са му диета, без да се уточнява каква точно трябва да е. Яйцата и млечните знам, че на са ок при високи триглицериди и холестерол. Не знам какво се разбира под нормално количество млечни, той всеки ден яде по 1бр. кис.мляко и към 700-800. гр сирене на седмица. Това за мен е много, аз например това количество сирене го изяждам за 1 месец.
Относно ИР  му изчислих хома индекс 2.16, а знам че трябва да е под 2.
Майка му е с висок холестерол и ежедневно на лекарства. Най -малкото може да е предразположен и той към такова състояние.
И двамата ядем едно и също / с една разлика- аз ям малко млечни и доста повече сладко от него/, а моите стойности са много по-ниски и поради това си мисля, че той може да има някакъв проблем при въглехидратната и липидната обмяна. Най-вече триглицеридите ме притесниха, а преди 3-4 години последно се беше изследвал и липидния профил си му беше напълно нормален.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия