Инсулинова резистентност и отслабване - Тема 7

  • 47 802
  • 741
# 15
АУ - Атанас Узунов.  Той хич не е негов режимът.  В сайта dietdoctor са същите препоръките - съчетаване на НВ-ВМХ със фастване (пропускане на закуската).  Вярно е обаче,  че много хора от групата на АУ,  някои от които доста неграмотно пишат,  стриктно спазват режима и постигат много добри резултати.  Сред тях има много и с двете - ИР и Хашимото.
То това е режимът описан за ИР и от др Фънг с кето и НВ-ВМХ хранене и дълги фастове. И двете му книги свърших преди месец и се запознах с режима, но не знаех, че имало и БГ еквивалент с имената на друг човек Sad

https://www.goodreads.com/book/show/38227753-the-diabetes-code
Виж целия пост
# 16

И аз това се зачудих  newsm78

Днес бях на ортопед заради болка в левия глезен и ми каза да си пусна пикочна. Сега ако се окаже подагра ще се окажа съвсем права за ВМ храненето.


Дано да нямаш висока пикочна.
Тоест смяташ, че ВМ повишава пикочната?
Ами аз преди като бях само на бавни В и рядко протеини имах много висока. След минаването на НВ почна да спада.
А и тук Бледолилава писа, че в процес на отслабване пак може да има завишение, но се оправя.

DeVa, мерси. Мислех по-пригледно да я направя, но нямах време и само пльоснах линковете.
Като мога ще я доокрася.


Елора, Напърво място много ниските въглехидрати влошават конверсията на Т4 до Т3,и дори при напълно здрави хора се получава т.нар."синдром на ниското Т3", при който се появяват хипотироидни симптоми при здрава ЩЖ,нормални ТСХ и фТ4. И на второ място продължително хранене с много ниски въглехидрати повишава кортизола,което води до нарушаване на осите надбъбречни жлези-хипофиза-ЩЖ,и това може да доведе до намалена секреция от ЩЖ както на Т3,така и на Т4,т.е.води до хипотиреоидизъм. Това го прочетох във фейсбук групата

Това хич не отговаря на въпроса ми. Защото няколко пъти тук се писа, че има хора и с ИР и с болна ЩЖ. И тук малко се получава патова ситуация. В при ИР трябва да се ограничат, но при хипо и хашимото не, защото при болна щж, трябвало да се ядат малко повече бавни В. Така го разбрах и няколко пъти някои потребители го писаха. Та въпросът ми е защо?
Не ми звучи логично бавните В, които са полезни да влошават работата на ЩЖ.
Болестите на ЩЖ са от съвсем друго естество и няма начин плодовете, зеленчуци, леща и други подобни да са виновни за това. Хората ядат плодове от хилядолетия. Тези заболявания са отскоро и са свързани освен са атомните аварии и бомби и със стреса.

Виж целия пост
# 17
Елора, в Щатите, където са си нямали Чернобил също има много хора с хипофункция на ЩЗ.
Виж целия пост
# 18
Благодаря за темата! Аз отдавна я следя, но не съм се включвала, може би защото твърде много отявлени привърженици на НВМВ режим има, с които не ми се спори. Пробвах режима, вярно отслабнах, но повиших ужасно нивата на пикочна киселина и моят еднокринолог /имам ИР и Хамимото/ твърдо ми го забрани. Всеки сам решава за себе си, но аз лично се учудвам на хора с здравословни проблеми или на медикаменти с лека ръка да си налагат сами режими с толкова плюскане на мас, сланини, пръжки, масла. От двама ендокринолози съм чувала, че ВМНВ режим не е панацея, особено при ИР и Хашимото.  Високомазнинният режим може да стане рисков в дългосрочен план, не само заради твърде ниските въглехидратите. Проблемът е в съотношението животинска/растителна храна - което трябва да е 30/70 /а според някои 20/80/ и  риск в дългосрочен план от сърдечно-съдови заболявания, подагри, атеросклерози. Риск има от витаминен дефицит и  ефекта - способността на тялото да понася още по-зле въглехидрати в по-късен план /респ. отново високи нива на инсулин и тн/. Сега с по-балансиран нисковъглехидратен, почти безглутенов режим се чувствам къде, къде по-добре. Предпочитам да вярвам на специалсти, отколкото на прехвалени режими. Никого не агитирам, просто споделям.
Виж целия пост
# 19
Аз за пръв път чета за пържено и за сланини, за мас прочетох точно веднъж (не съм го прилагала), затова съм малко учудена, да не би да е било в предни теми? Вие да не би да пържите? Аз мислех, че е забранено.
Виж целия пост
# 20
Елора, както знаем увеличената консумация на месо води до повишаване на пикочната киселина. Надявам се случая ми да не е такъв, разбира се, но не е невъзможно.

Та пак по повод на ВМ режимите. Намерих едно много мащабно проучване и там посочват, че това работи много добре за не повече от 20% от хората. Та останалите ще го караме на тараторче, кокото и да е вредно Wink  (майтап, майтап, ама едно лято преди години бях отслабнала до неузнаваемост точно на тараторче основно).
Виж целия пост
# 21
но е доказано че ако си дълго време в кето предразполагаш развитието на ракови клетки  в организма. Така че с такива крайни програми не бива да се продължава дълго време( според мен).
Може ли източник, за предпочитане адекватна статия Simple Smile Аз друго бях чела, но ще ми е интересно да се инфомирам и за тази взаимозависимост, която твърдиш.

Как се изследва кортизолов ритъм? Слюнчен анализ 3 пъти на ден- сутрин, следобяд и си носиш проба от полунощ?Подозирам, че ми е нарушен. И от там последва и ИР, на която помогнах и аз, разбира се.
Скрит текст:
От години сутрин едвам отлепям, просто съм парцал. Вечер след 10 ми минава всякаква умореност и една голяма част от работа и учене съм изкарала през нощта. Винаги през деня преди изпити просто блеех, а през нощта ми идваше силата и усвоявах огромни количества информация. Сутрин по лекциите съм чувала коментари по мой адрес как успявам да се справя, като аз непрестанно се прозявам и почти спя. За да направи впечатление на колегите,.дето не им дреме особено дали съм недоспала, значи съм била мн лоша гледка. После на едната работа през деня не бях особено продуктивна, за проект или други подобни, за които има краен срок, а не отчет какво си свършил през деня, имах дни с някакъв отрязък от часове, в които нищо не правех и вечер вкъщи си работех и наваксвах двойно. Първото го отдавах на това, че не обичам и не пия кафе, а второто, че ми е по- тихо вкъщи, но сега си давам сметка, че това не са толкова важни фактори и има нещо с кортизола, който, честно казано, направо ме е страх да изследвам.

Мерси за новата тема : )
Виж целия пост
# 22
Не Елора, не съм казала, че ВМ повишава пикочната киселина. А гладуването, отслабването, разграждането на тъкани.

Сега пак съм на ВМ, но пикочната ми падна от над 500 на около 300 след като намалих темповете на отслабване. Мазнините и месото не съм намаляла.

rosi81
добре дошла в темата. Всеки пробва и намира своето нещо. Никой няма да спори с теб, хора всякакви, наистина добре се разбирахме до едно време и никой не си е налагал мнението за меродавно. И аз съм писала, че не обичам месо и мазно и се надявам един ден да намеря друг, работещ за мен режим. Засега - този е, какво да направя?

Споровете избухват когато се появи твърдение от типа на яжте си въглехидратите и си пийте хапчетата. Има го това и във вариант като пиете хапчета трябва да ядете въглехидрати. Такива изцепки аз поне няма как да подмина равнодушно. Никой не може да ме убеди, че трябва да ям въглехидрати. Виж първото клипче в началната публикация, казано е чисто и просто: има есенциални мазнини и аминокиселини. Няма есенциални въглехидрати.
Виж целия пост
# 23
А как спиш след 5 купички таратор? У нас ММ - зле. Всички други изяждат по максимум по 2.

Защо говорите за увеличена консумация на месо? Не е ли просто нормална, не увеличена? Аз се ръководя от режима на Ригов, там има количества и на мен не ми изглеждат "големи". За сравнение за мен идеята за "голямо" е американска порция стек (600-700 гр), с една такава се наяждаме поне двама. Освен това, когато се нормализира инсулина, на кого му се яде много?
Виж целия пост
# 24
Трета година на ВМх, и пикочна киселина спадна, и инсулин двойно надолу, холестерол и триглицериди също. Това вместо запис. И благодаря за темата!
Виж целия пост
# 25
Благодаря за темата! Аз отдавна я следя, но не съм се включвала, може би защото твърде много отявлени привърженици на НВМВ режим има, с които не ми се спори. Пробвах режима, вярно отслабнах, но повиших ужасно нивата на пикочна киселина и моят еднокринолог /имам ИР и Хамимото/ твърдо ми го забрани. Всеки сам решава за себе си, но аз лично се учудвам на хора с здравословни проблеми или на медикаменти с лека ръка да си налагат сами режими с толкова плюскане на мас, сланини, пръжки, масла. От двама ендокринолози съм чувала, че ВМНВ режим не е панацея, особено при ИР и Хашимото.  Високомазнинният режим може да стане рисков в дългосрочен план, не само заради твърде ниските въглехидратите. Проблемът е в съотношението животинска/растителна храна - което трябва да е 30/70 /а според някои 20/80/ и  риск в дългосрочен план от сърдечно-съдови заболявания, подагри, атеросклерози. Риск има от витаминен дефицит и  ефекта - способността на тялото да понася още по-зле въглехидрати в по-късен план /респ. отново високи нива на инсулин и тн/. Сега с по-балансиран нисковъглехидратен, почти безглутенов режим се чувствам къде, къде по-добре. Предпочитам да вярвам на специалсти, отколкото на прехвалени режими. Никого не агитирам, просто споделям.

Нещо не си разбрала точно НВ режима. Но зависи всъщност. Някой хора го модифицират по свой вкус. Има такива, които консумират повече протеини и мазнини и по-малко зеленчуци, а плодовете са им рядкост.
Аз това не одобрявам.
Аз всеки ден си ям плодове. Като бивша вегетарианка ми е трудно да ги махна. Всъщност и не искам. В обяда и вечерята винаги имам сурова салата от зеленчуци. Другото каквото съм сготвила. Може да са яйца, може сирене, може някакво месо или риба. Днес примерно обядвах две кюфтета и салата на работа. Вечерята ми беше салата от домати, краставици, лук, печени чушки, малко зехтин. В другата чиния - малко задушени зеленчуци /тиквички, чушки/. Бяхме си опекли на фурна гъби пълнени с малко сирене отгоре запечени с кашкавал. И парче пилешко. А и 4 маслини.

Имаше и сланина, караха ме да я ям. И ме бъзикат, че нали ми била по режима. Но не понасям сланина, нито пръжки, нито пък мас.
Малко погрешна представа имаш за НВ. Но и други тук си пишат, че ядат зеленчуци всеки ден.
Добре, кажи ти как се храниш? Сподели твоя режим.

Елора, в Щатите, където са си нямали Чернобил също има много хора с хипофункция на ЩЗ.

Това че са далечко нищо не значи. Чернобилската авария като се е случила да не би радиацията да е останала само там? Не, разпространила се е. Както и от Фукушима, а също и Хирошима и Нагазаки.
Плюс и трябва да отчетем факта, че и доста ядрени опити са правени. Над 500. В Сащ също.

Галактическа принцеса, преди време като бях тук и още не бях на НВ, спорих мисля,че точно със Змия и други потребители, които ми обясняваха за НВ, но и аз все виках, че няма да плюскам нон стоп меса и мазнини  Laughing Всъщност и не го правя.
Нали казах, като бях веге, над 400 ми беше ПК. А сега вече е спаднала и е в нормата. Септември или октомври пак ще пускам да я видим.
Прочетох онази статия за пикочната киселина. И наистина може и въглехидратите да са виновни.
Как точно да се върна отново на стария режим само с бавни В. Пак ще напълнея, пак ще ме боли кръста. Не мерси.
Но има и друго. Хората с ИР и болна ЩЖ са предразположени към висока пк. Някъде го четох. Дали беше в тази статия не знам.
Така че все ще си я имам.
Ако ще да умра, по-добре да умра слаба  Sunglasses

Впрочем помня като ядах през просото и имах пикочна над 450 и бях много дебела. Глезените ми бяха леко подути. А коленета освен, че ме боляха, бяха издути. Ама ужасно. Тогава се хванах, че ядях един колбас. Дълго време и редовно. Спрях го. Отоците спаднаха и после като се боцнах беше доста по-добре.
Мисля си, че ако месото е качествено няма проблем. Също така е важно с какво се съчетава. А тия колбани един тон боклуци имат. Ама вкусен шпек беше м@мка му  Laughing
Сега нямам проблеми. Но аз гледам да редувам протеините. Или ще хапна яйца, после сирене, па после малко месце. И гледам и мазнина да има, зеленчуци.
Преди много години преди ми открият ИР като бях дебела отидох на погребение на дядо ми. Седях 2 дни.
Единственото нещо, което имаше за ядене беше жито, хляб и месо. Ядах само месо. Нямаше ни плод, ни зеленчук. Месо, месо. Но трябваше да ям. На третия ден се прибрах. Два дни едвам пиках и то трудно. Бях издута като балон. Боляха ме коленете, а  се подуха. Веднага изкарах един плодов ден и се оправих.
Ей това е плюскане на месо. Крайности не бива да има. Заради това ми преживяване ми беше трудно да приема НВ. Докато не осъзнах, че не е нужно да плюскам само месо, а всъщност салатата ми е 50 процента от яденето. Другото е малко мазнина и протеин.

Sharky, така е. Все си мислят хората, че плюскаме по 15 кюфтета.
Впрочем преди години ядях таратор. Ама с 4 филии хляб.
И месо като съм яла, пак с хляб. Това е бил проблема.
И сега ям таратор.

Бледолилава, и аз това казах. Че заради процеса на отслабване се повишава. От изчистването.
Виж целия пост
# 26
Интересно начало на новата тема. Прави ми впечатление, че никой никого не агитира да минава на ВМ, ама се утрепахте да ни плашите с болести и да твърдите, че ние сме настъпателните. Спокойно, скоро ще изчезнем от само себе си. То това рак, сърдечно-съдови заболявания, подагри, атеросклерози, все нас чакат. Чак да му се прииска на човек да си беше стоял с килограмите и инсулина. То те не са фактор. Изобщо.
Виж целия пост
# 27
По павод съотношението животински - растителни храни.
До преди някоя и друга година у нас често се говореше за хора, доживели дълбока старост, при това напълно здрави. Почти всички балканджии, което значи хранене основно с животински продукти. Земеделието във високите места основно е гледане на картофи, малко боб и почти никакви истински зеленчуци. И се пие преди всичко джанковица, като джибрите са с отровните костилки. И хората въпреки всичко това са живели здрави до дълбоки старини. Като определено храненето е било основно с животински продукти.
За разлика от селата в равнината, където май са живеели доста по-малко.
Пиша в минало време, защото сега и в най-затънтеното село може да се купят куп боклуци (май основно само дълго траещи пакетирани отрови).
Виж целия пост
# 28
То в момента в селата дори е по-зле с боклуците - няма избор от къде да се пазарува просто, има по 1-2 магазина и каквото има там - това е. Обикновено най-евтините боклуци, че нали е пълно с пенсионери... Родителите ми живеят на село и последните години се ужасявам като гледам почти всеки ден на масата им по някакъв колбас, че и от най-смотаните, щото там само това се продава. И ми се чудят когато отида там защо не ги ям... ми то какво да му ям на това?

А това мнение че на НВ ВМХ се яде много месо и едва ли не основно това е прехраната май е много разпространено, не знам на какво се дължи. Аз се улавям че даже по-разнообразно готвя и ям последните месеци, хем все пак са изключени картофи, ориз, паста като опции за готвене, а и риба мразя. Единствено яйцата ми се повтарят доста често и салатите, но пък и двете ги обичам и не ми пречат. И маслините, дето шашнах някого в предната тема като написах по колко изяждам от тях Grinning
Не са малко включените храни, че да се храним еднообразно, камо ли пък с едни и същи неща всичките.
Виж целия пост
# 29
И маслините, дето шашнах някого в предната тема като написах по колко изяждам от тях Grinning


Мен ме шашна  Laughing
Впрочем наблизо установих, че има фирмен магазин за маслини и зехтин. За пръв път намерих истински зехтин, който не ми горчи и не ми се гади. А маслините са бижу. За пръв път харесвам кафяви маслини и зелени. Чувства се разликата с тези от суперите.
Вече само от там ще взимам. Grinning

И едно въпросче особено към Херзен и Дева. Дали им се е случвало.
Свалила съм за седмица и нещо 1 кг. В талията и ханша се меря редовно с метър и съм качила сантиметър и половина. Обаче всички - близки, колеги ми викат, че съм се стопила много в талия и корем. Как става този номер?Да не би планка да прави някакво стягане и да увеличава обиколката. Ще дойде ли отслабването или само ще ме стяга?  newsm78 Имали ли сте такива моменти?
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия