Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Февруарче все по-бързо расте и бърза ритничета да раздаде !

  • 28 794
  • 754
# 45
В сайта на НОИ има възможност да си изчислиш прогнозна сума на обезщетението. Трябва ти ПИК код, който трябва да си вземеш лично. След това пишеш кога ти е термина, то си изчислява автоматично назад, а за тези месеци напред можеш да напишеш сама. Т. К. Или пишеш същото или си въвеждаш сума, ако си болничен. Така най-вярно можеш да видиш разликата. Като там изчислява дневно сумата , а тя е в зависимост от работните дни в дадения месец, за който трябва да се плати.
Виж целия пост
# 46
Аз друго знам. Взима се осигурителния доход, а не това, което реално ви се плаща. Осигурителният доход по време на болничен е средното дневно трудово възнаграждение 18 месеца назад по работните дни. Болничният е 80% от него. Ако не сте имали последните 18 месеца някакво увеличение на заплатата, няма да се отрази болничният изобщо.
Най-добре попитайте в темата, която са дали по-нагоре или пишете мейл на НОИ.
Виж целия пост
# 47
Добро утро 😀 и аз съм тук и смятам да съм и във всяка следваща тема , като досаден таласъм 😂 изписали сте света пак , но ми показвате и пропуските ми . Явно трябва да се срещна със счетоводителя и да видя как стоят нещата с бъдещето ми майчинство . До колкото знам имаме право и на някакви други пари , но засега не съм запозната с това и да не звуча като луда , ще пиша като разбира или ако някой и а инфо да сподели . Иначе да си кажа , че искрено ме накарахте да се смея , за "доброжелателите и техните съвети " още ли им се вързвате ?!? И от опит колкото повече им обръщате внимание и повишавате тон толкова повече ще ви се месят . И аз имах период в живота си в който страдах , искаха да живея заради хората и мнението им . Но след това срещнах книжките и учебниците по психология и разбрах , че трябва да нося отговорност единствено и само за собствените си действия , мисли и дела . Да уважавам правото на избор на всеки и да не допускам да си врат носа в мойте дела . И колкото по неочаквано отговориш на " непоисканите съвети на доброжелателите " толкова по добре за мен самата . Пробвайте може и на вас да ви хареса . И все пак аз се водя от тази мисъл :Ти имаш своя път. Аз имам моя.
Колкото до правилният път, той не съществува.
Желая ви хубав ден , и не позволявайте да ви го развалят , все пак не нещата които ни се случват а начина по който ги възприемаме е важен . 😘
Виж целия пост
# 48
Здравейте февруарски мами, аз съм мартенка и искам да се включа по повод болничнитв, т.к. съм счетоводител и освен това предната бременност я изкарах от 12 г.с. с билнични до края без прекъсване. Та, ако излезете в болничен сега или малко по-късно, и нямате прекъсване до 45 дневния болничен за бременност и раждане, майчинството се измислява на база 18 месеца ПРЕДИ първият ви болничен, който примерно е бил в 12 г.с.. Но ако сега излезете в болничен, после сте един месец на работа, после пак болничен и така до безкрай до 45 дневния болничен, се взимат 18 месеца назад от 45 дневния болничен. Тоест съвета ми е, Ако излизате в болничен,нека той да е БЕЗ прекъсване до 45 дневния ви такъв и няма да сте ощетени по никакъв начин от към майчинските.
Виж целия пост
# 49
Браво на момичето счетоводител!  Благодаря много и за полезния съвет! Моят случай е същият, и аз съм в болничен от 13 г.с. И ще е без прекъсване.  Жалко, че дори и с ПИК от НОИ пак не виждам осигурителния си доход назад, понеже съм държавен служител и доходите явно са засекретени.  До този извод стигам, тъй като от както работя това (вече 10 години)  няма данни в регистрите за този период....  Странна работа. Само виждам болничните си назад в годините и в момента и каква сума ми е изплатена. Е,пак е полезно.
Виж целия пост
# 50
Ирина, и аз така знам. Благодаря за точното обяснение за болничните!

Усмивка, много ми харесва твоята философия и поглед върху нещата от живота Simple Smile
 
Хубав ден на всички! Simple Smile
Виж целия пост
# 51
Благодаря, Ирина! Много ми помогна и на мен, тъй като казуса ми е малко по-сложен и се бях омотала с тези болнични. Иначе се взима не сумата на болничния(80%), а осигурителния доход(100%) като се смята майчинството, нали?
Искам да се възползвам и да те попитам, когато си в болничен имаш един осигурителен доход, него го въвеждам на брутно възнаграждение в калкулатора за майчинство, а на нетно, същият ли? Защото, ако смятам нетното, както се смята попринцип, излиза дори по-малко от самия болничен(80% от осигурителния доход).
Освен това майчинството се изчислява 24, не 18 месеца назад. Това май е от скоро. Виж и калкулатора в сайта на НОИ.
Виж целия пост
# 52
Здравейте мами и бъдещи мами! До сега само ви четях, но е време и аз да се включа Simple Smile На 24 години от София съм, първа и мнооого желана бременност, в 14г.с. с момиченце (мечта ми е!). През май месец, официално станахме семейство, с много красива сватба и месец след нея, още след първия опит, видяхме двете мечтани чертички. Следя се при д-р Василева и мисля, че ще родя при нея, много я харесвам , много ми допада и като човек и ме кара да съм спокойна. За сега мисля, да избера Вита, за появата на моето момиченце, има ли друга мама с планове за раждане там? При мен гаденето и провърщането отиминава, но пък съм с хрема и от няколко дни с много червено гърло и суха кашлица, голяма мъка, но какво да се прави... Чета ви с голям интерес, пожелавам на всички лека и спокойна бременност. Simple Smile
Виж целия пост
# 53
Здравейте момичета, първо се извинявам за периода, наистина е 24 месеца назад, а не 18.. скоро не съм го проверявала и затова карах по спомен. После обезщетението се смята върху осигурителния доход, или брутно трудово възнаграждение, а не върху чистата сума на евентуалните болнични или нетната заплата. Аз също съм използвала калкулатора на НОИ, с доста голяма точност успява да изчисли среднодневното парично обезщетение,което всеки месец е различно заради работните дни. В алкулатор се въвежда първо брутното възнаграждение, после нетното. Така че е много вероятно да имате месеци, в които да вземете повече от заплатата си, когато сте в майчинство, примерно ако дните са 23.
В сайта на НОИ се правят справки за осигурителен доход, не знам как е при държавните служители. Аз имам ПИК код и от НАП, там също се вижда подробна информация, така че пробвайте и от там.. не ми се вярва осигурителните доходи да са такава държавна тайна... макар че знае ли човек... 🤗🤗🤗
Виж целия пост
# 54
Благодаря ти отново, Ирина! Hug
Виж целия пост
# 55
radiyordanova, за д-р Ралица Василева ли говориш? От Тина Киркова или друга?
Аз съм при д-р Василева в Тина Киркова и също много си я харесвам. Вече от много разнопосочни места получих страхотни отзиви за нея и се надявам и при нас всичко да е с успешен край Simple Smile
Благодаря за безценната информация за счетоводните тънкости, за сега няма да излизам в болничен, разбрах се с шефа да си работя от вкъщи.
Днес ни изиписват без кървене и в добро здраве. Желая на всички ни да сме все здрави и без никакви проблеми по време на бременността ❤
Виж целия пост
# 56
Dundiu86 , говоря за д-р Мая Василева, изобщо не съборазих, че с тази фамилия, не е една докторка, надявам се при теб всичко да е наред и да се прибирате скоро Simple Smile
Виж целия пост
# 57
Относно майчинито осигураване, гледат се най-малко 12 месеца назад, не 24. Преди беше 6, но заради твърдите злоупотреби и схеми, ги направиха 12.
Ако няма общо с коментираното от вас, извинения. Просто останах с такова впечатление.
Виж целия пост
# 58
astinedd, това, което си публикувала според мен се отнася до условията изобщо да имаш право на майчинство. Тоест трябва да сме работили поне 12 месеца, за да имаме право на майчинство. А вече за определяне размера на обезщетението се взимат последните 24 месеца преди излизане. Така го разбирам аз, дано не ви заблуждавам.
Виж целия пост
# 59
astinedd, това, което си публикувала според мен се отнася до условията изобщо да имаш право на майчинство. Тоест трябва да сме работили поне 12 месеца, за да имаме право на майчинство. А вече за определяне размера на обезщетението се взимат последните 24 месеца преди излизане. Така го разбирам аз, дано не ви заблуждавам.
Точно така е. За голямо съжаление обаче масовата практика в България е да те осигуряват на минимален праг, а не на реалното ти възнаграждение...
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия