Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Деца от всички страни, добре сте дошли-5!

  • 29 102
  • 735
Ето я и старата тема!
Виж целия пост
# 1
Записвам се,че иначе ще се отнеса.
Бибит  bouquet
Виж целия пост
# 2
Цоп в новата тема! Отворих я през old.bg-mamma, надявам се да нямате проблем с визията! Няма някакви екстри в оформлението, надявам се да е достатъчно. Simple Smile

Ася, това с тоалетната си е направо класика, немалко деца имат проблем с ходенето на ВЦ в у-щето под различна форма. Моят , големият, синковец също го беше страх- заради паяци, заради твърдението от негови съученици, че там витаели призраци (това още продължават да му го разказват ooooh!, но май им няма вяра вече). Той по голяма работа в у-щето не ходи, стиска се , ако му се случи, но той е само до обед там, не обядва в у-ще. В тоалетната Бибитко не се заключва отвътре, така че това е опция и за Тим. Не е задължително да се заключва, ако това го притеснява. Не ходят ли по двама до  тоалетна? При Бибитко в 1 клас това беше неписано правило, но тяхната тоалетна е далече от класната стая, даже все още често си ходели по двама, ако нуждаещото дете иска.
Много добре ви е организиран деня в у-щето. При нас има три опции:
1. до обед, когато свършат часовете
2. до 13 и 20, като децата се наглеждат, но не получават обяд
3. до 16 и 30, те са към занималнята и получават обед в у-щето. Там място получават само деца, чиито родители работят. Ако единият родител не работи, няма шанс детето да получи място там. Rolling Eyes

Мен ме чака голямото готвене Rolling Eyes- отделно малкият ще е  11.30, а другият до 12.30 или до 13.15. Свърши се с обядът в ДГ, който ме облекчаваше с малък Бибитко. Предчувствам как чат-пат ще взимам готова храна, за да не ми се върти предиобяда само около печката. Rolling Eyes

Zest, и моят голям Бибитко е от групата на плахите и несигурните деца, в засилена форма. Това много го спъва и ме тормози понякога, уж работим над проблема, но не знам дали някой ден ще го преодолее и дали няма да му навреди за в бъдеще. Абе, майчини тревоги.
С ходенето на зъболекар също имаше проблем след вадене на едно зъбче, но го преодоляхме засега с чести и кратки посещения в зъбол. кабинет. Хванахме му цаката така- тъъъъкмо да го хванат страховете и прегледът/процедурата свършваше. На порции му го поднесохме и при него тази формула подейства.

Да, Бибитко е с доста таланти, но има и своите странности. Например с плуването- закучи се работата и не знам дали ще го преодолее в скоро време. Тази учебна година започват ходене на плуване всяка седмица с класа и ми е притеснено дали въобще ще се включи в плувния час. Rolling Eyes
Мелина, и той това лято в Бг прерисуваше карти на градове. Преди 2-3 години като цяло много рисуваше, сега по-малко. Отделно това лято го хвана крастата да решава кръстословици на български, судоку и прочие- накупи един куп списайница за кръстословици, дори и детски такива намери.
Онзи ден ми заяви, че математически задачи можело да се решават не само с цифри, а и с букви. Беше си измислил задачата.
Човекът го човъркат различни теми, налага се да му кажа "стоп" понякога и да го пренасоча към игри с движение и с по-малко мислене, та тази главица да си почине малко.
Малък Бибитко е друго дете, всяко си е една собствена Вселена.
Виж целия пост
# 3
Здравейте и от мен в новата тема!

Така е, всички деца са различни и си имат своите особености и характери. Аз направо ви се възхищавам какви таланти отглеждате. Моите нямат такива изявени и също са плахи понякога, но това с възрастта се пооправя.
Но за плуването мога да споделя, че когато дъщеря ми беше в 1 клас я записахме на плуване. Наплаши се жестоко, не хареса треньора, вода и влизала в носа, не можела да диша и т.н. Отписахме я. Не пожела никога оттогава да започне отново и аз се примирих. В 7 клас в училището имаха басейн и плуването беше задължително. Ей това дете изведнъж се научи да плува и и стана любимо. Сега цяло лято ходи почти всеки ден на басейна до нас. Просто може би зависи и от самия учител, треньор как ще подходи.

Две в едно, какво да ти кажа ...баткото пристигна преди малко за остатъка от лятото, свърши му сесията  и замина току що ( тук сега е нощ) със Сивите хрътки до Уиндзор, където живеехме преди на палатка с приятели. Всеки си търси неговото, нали знаеш големи са вече. Каката е пубертет в разцвет, а малката започва д. градина на 4 септември. Предстои ни и рожден ден съвсем скоро. Та това е общо взето. Ходихме малко на почивка, беше чудеееесно, с прекрасни спомени съм.
Виж целия пост
# 4
Каква хубава тема Simple Smile да се запиша с една госпожица на две и половина почти, живеем в Англия.
Радвам се за видя Атита и Две в едно Simple Smile
Виж целия пост
# 5
Илейн много се радвам да те видя Heart !

Тите така са, моят ксе прибра аслед 3 месечно отсъствие в 12 на обед и в 15.30 излезе да се вижда с приятели и се прибра на другият ден, после спа почти денонощно два дена.

Ася и ние бяхме така с вц, не искаше да ходи по голяма нужда в училище. Но аз не съм го и карала, с времето мисля му мина. Веднъж да е бил на 5 или 6 или 7 не помня но бяхме на палатка и Тогава видяхме зор да ги убедим, че е ок да се изпишка в гората, искаше тоалетната и това е. Вашите са по палхи, а моят е бил винаги от неплахите. Все съм му повтаряла да не е толкова отворен но полза не е имало. Няма специални таланти и той да видим какво ще стане в крайна сметка от него.

Кала как сте ? Как е ученика ?
Виж целия пост
# 6
Бърз запис от мен! Бибитче, мерси за темата!

Чета ви, ние още сме в БГ, тръгваме в началото на другата седмица обратно. Ще имам уикенда за адаптиране към у-щето, тръгват на 03/09.
Ще се включа по-адекватно като се приберем живот и здраве!
Прегръдки на всички...тук е още хубаво лято!
Виж целия пост
# 7
Cutty от два дена си мислих за вас и за вашите преходи с колата ! Наслаждавайте се на последните дни ваканция !
Виж целия пост
# 8
Две в едно, мерси!

Голямо приключение е, в добрия смисъл. Сега сме подготвили палатка за ферибота, децата много се вълнуват!
Ще разказвам после по-подробно!
До скоро!
Виж целия пост
# 9
Здравейте!
Да се включа и аз в тази групичка Hug
С един младеж на 16, един миниполицай на 5 и едно неизвестно за сега капазанче на път. Живеем в Швеция и малкят син току-що започна училище-предучилищна, но си е като нашият първи клас. Голямо притеснение от моя страна, голями фантазии Disappointed Училището е голямо, с много децар до 9-ти клас. За разлика от мен, човекът е изключително доволен и щастлив, справя се перфекто със всичко.
Ама какво да се прави- стрина Дойна си се притеснява за своите врабчета.

Пред голяма дилема съм, ако може вие с опит да помогнете. Да започна ли още от сега с българската азбука или да изчакам догодина? Няма български в учелище и аз ще се занимавам с него, но си мисля, че е добри да го оставим за догодина.

Приемамвсякакви мнения и съвети. Simple Smile
Виж целия пост
# 10
Ступи добре дошла !
Къде в Швеция живеете ?
Баткото къде учи ? Ако децата ти говорят български и догодина не е порблем да започнете с азбуката според мен.
В какво училище започва малкият ?
Виж целия пост
# 11
Радвам се да видя нови имена в темата, така "приказката" върви още по-добре!

Две в едно, много ти е смело и самостоятелно момчето, усладило му се е пътешествието по света! Със сигурност този опит ще му даде криле за нови хоризонти.

Ступи, на големия Бибитко горе-долу в тази възраст му показах българските букви, но без много да се задълбочавам. На 6 изведнъж почна да чете и на български, с лекота. Сега, на 9, чете свободно и на български, и на немски- той много чете по принцип. Виж, на ръкопис не съм  го учила, не съм го занимавала , а и той не иска на този етап, пише печатно.
Виж, с малък Бибитко сме по-назад с материала- изчаквам да затвърди латиницата в 1 клас и после ще вмъкна кирилицата.

Къти, ще видите половин Европа, браво на вас! Леко и приятно пътуване!

Просто може би зависи и от самия учител, треньор как ще подходи.
Това е така- повечето курсове по плуване са като на конвейер и има деца, на които това не им понася, нужно е повече търпение и изчакване, по-специално отношение. Голям Бибитко го бях записала 6-годишен на курс по плуване и не само, че нямаше напредък , а и разви негативно отношение към треньорката, която беше строгичка. Затова пак търся курс с по-друга концепция, миналата година не стана, дано този път се сформира група, много се надявам.

Моите Бибитковци изкараха рождените си дни в Бг, нали са родени през лятото- малкият края на юли, големият началото на август. Станаха на 6 и 9 години. Сега си чакат рождените партита с техни приятелчета със закъснение, както правим всяка година, така че следващите 2 уикенда ще се приготвяме за празнуване.
Виж целия пост
# 12
Две в едно, живеем в Bålsta. На 20 км северно от Стокхолм. Баткото започна гимназия в Enköping, тази година, а малчо започна в старото училище на бате. По принцип е много горд от факта. Чувства се пораснал.
Сега отивам да го прибера от училище и сяда да си прави домашното. Като цяло е любознателен и много обича книги. Напоследък предпочита книги на шведски, но аз гледам да ги редуваме. От както съм бременна само тате чете и там може да му минават претенциите 😁
Като цяло не се притеснявам за езика. Просто ми се иска ако му се наложи някога да може да се оправи по институции или просто ако ходи на почивка в България, да може са прочете два реда.
Виж целия пост
# 13
Ние сме в Екерьо, баткото ще пътува ли всеки ден или ще е на общежитие ?
По принцип в Стокхолм има българско училище, в събота се провеждат занятията.
Виж целия пост
# 14
Баткото пътува за сега. Пътува около час в едната посока, но това защото е с автобус, който обикаля всички къщички в района 😁Спомена за квартира 😂, но не му се вижда много добра идея. Ще трябва сам да се справя с дошаните задължения, а това е ОГРОМЕН проблем 🤣 Сам си избра гимназията. Има и при нас което щелше да му е на 15 Мин с колело, но на него ученето не му е по сърце. Та избра по-лека програма.
На наши познати децата са ходили в българското училище, но казаха, че не са особено доволни. Вие ходили ли сте?
Малчо има толкова активитети. Само съботата му е свободен ден и ако му я запълня ми се струва не честно. Ходи на футбол, кънки, а тази година иска да запише ски училище.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия