Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Да купим ли ново докато още не сме изплатили старото?

  • 3 445
  • 33
Здравейте, тази тема е повлияна от една друга, която следя, както и от личния ми опит.
Недвижимите имоти и инвестирането в такива винаги ме е вълнувало, следя обявите и гледам да съм в час с новите неща. Напоследък все повече се замислям да инвестирам в по-малък апартамент с цел отдаване под наем. Нещото, което най-вече ме спира да се занимая по-задълбочено с това, е че преди няколко месеца закупихме по-голям апартамент, който смятаме да превърнем в основно жилище, естествено финансиран с частичен кредит.

За съжаление нов апартамент нямам финансовата възможност да купя, ще бъде обвързан с кредит. И реално ще бъда поставена пред ситуацията да изплащам два кредита.
Та, въпросите, които ми изникват на първо четене са: Струва ли си риска? Били ли сте в подобна ситуация и как сте постъпили? Какво наклони везните при вас?
Предпочитате да нямате кредитни задължения и наличието на достатъчно пари в брой, че да купите второ или следващо жилище, или не се притеснявате да инвестирате и при наличието на съществуваща ипотека?

ПП: Знам, че факторите за оценка и вземане на решение са комплексни и зависят от редица неща (като доходите на семейство, размера на кредита и т.н), но все пак искам да чуя и други мнения, да отсеем плюсовете и минусите на подобно решение, както и ако има потребители в сходна ситуация.
Виж целия пост
# 1
И аз си задавам подобни въпроси.
Пред нас стоят 2 варианта - да пробваме сега или да изчакаме около 4-5 години докато изплатим този.
Опитах да направя консултация с нашия уж кредитен консултант, но срещнах пълна незаинтересованост. Няма ли частни кредитни консултанти, които могат да посъветват в такива случаи?
Виж целия пост
# 2
Инвестира се, когато цените са ниски. В момента цените са нагоре, пазарът за последните 12-18 месеца доста се промени и за мен това се дължи на либерализацията на кредитирането. Ако преди няколко месеца сте взели имот с кредит, то сте го купили на вече високите цени. Придобиването на още един такъв имот, че и пак с кредит, за мен става прекалено рисково.
Може да си направите една екселска табличка, да сложите и втория евентуален кредит и да сметнете колко би била сумарно вноската и по двата кредита, ако лихвата нарасне с 3%, 5% и 7%. И да видите, например, може ли тази сума да я плащате с една заплата.
Виж целия пост
# 3
Аз активно следя пазара от почти 4 години, а за допълнителна инвестиция в имот мисля от 1. Та, за този период цените винаги са ми се стрували високи, съпоставяла съм и цени на имоти в различни градове, има го покачването на цените всяка година, факт. Иначе се говори за спад, брокерите също прогнозират подобен развой, а реално няма такова животно. Човек започва да се чуди дали да действа или да чака, ама то безкрайно чака ли се.

Колкото до финансов консултант - аз никога не съм се съветвала с такъв. Само с ММ съм обсъждала идеята, но той не взима голямо отношение, а ако споделя с другата част от семейството ми ще ме подкрепят, но едва ли могат да ми дадат много насоки. Затова и искам да си избистря механизмите на полезно действие.
Виж целия пост
# 4
А, пак сте захванали моята тема!
Да се похваля - ние разчистваме онзи апартамент и вероятно тази година ще го продадем.
Но пак няма да има пари за голямо.
Та и на мен ми се иска лично да се консултирам финансово.
Виж целия пост
# 5
Напълно подкрепям мнението на Милинка. Да речем, че и ние почваме да се чудим за нещо подобно, но аз имот на тези цени съм твърдо против да купувам. То даже и трудно се намира нещо хубаво, аз следя обявите. Иначе всички казват, че ще има спад, ама това няма да стане утре или вдругиден. Според мен ще стане най-рано след година. Принципно щом ще купувате за инвестиция наемът сигурно ще изплаща кредита, но пък и дълго време няма да реализирате реално печалба. Лично мнение - не виждам смисъл, не и при тези цени.
Виж целия пост
# 6
За мен инвестицията означава да придобиеш хубав и ликвиден имот на ниска или поне прилична цена, в район, в който има постоянен интерес за наеми. А обикновено такива имоти са скъпи.
На тези цени, които са в момента, размерът на самоучастието и периодът на изплащане трябва да са доста големи, за да може наемът да покрива кредитната вноска.
На фона на предишен кредит, теглен наскоро, от който минимална част от главницата е погасена, става въпрос на много прецизни сметки за идните 10-15 години, което ще е практически гадаене.
Ако пред мен стои такова решение, по-скоро ще се концентрирам върху погасяването на основния кредит и чак, когато поизплатя поне половината, ще започна да си мисля за втори имот.
Виж целия пост
# 7
На нас ни остава по-малко от 50% от първия, капарирахме 2015, реално го купихме 2016. Цените от тогава скочиха много. Гледам и аз за инвестиционен имот - съпруга ми е малко по немотивиран, макар че говорим за инвестиции и как след 4-5 години по-трудно бихме взели друг кредит.
Виж целия пост
# 8
Да, идеята е наемът да плаща кредита, но от една страна нито е сигурно, че наемът ще е постоянен, нито че за периода на кредита няма да се случи друго, което да възпрепятства изплащането му.
От друга страна пък, човек е хубаво да има нещо дългосрочно, което до известна степен му подсигурява бъдещето, дори и в началото да не работи в негова полза.

И аз на тези цени съм по-скоро предпазлива, но въпреки това идеята за успешна сделка ме блазни.
Вие последно кога сте купили имот и как определяте цената му спрямо сега - повишена или надолу? 
Виж целия пост
# 9
Според мен, за да си заслужава кредит, то наемът за макс. 9 месеца трябва да покрива вноската по ипотеката за годината, защото има разходи за поддръжка, ще има и "празни" месеци и все пак трябва да ти остане нещо.

Разбира се трябва да преценеш също колко време и средства биха ти стрували сделката и привеждането на имота в годен за отдаване вид за съответната цена.

Също така относно всякакви кредити, имаме свое правило: вноската да е такава, че да можем да си я позволим да я плащаме безпроблемно поне 3 мес. дори и само с една заплата (и то по-ниската).
Виж целия пост
# 10
А, пак сте захванали моята тема!
Да се похваля - ние разчистваме онзи апартамент и вероятно тази година ще го продадем.
Но пак няма да има пари за голямо.
Та и на мен ми се иска лично да се консултирам финансово.
ей, браво на твоя мъж.
Виж целия пост
# 11
Много полезна тема. Ние в момента финализираме покупката на първо жилище, но в дългосрочен план имаме идея за нещо по-малко, за инвестиция и евентуално ако решим да остаряваме в София. Виждам го поне след 5 години обаче, да напреднем с първия кредит, а и цените сега са много високи. Евентуално ако дойде така очаквания спад и изпадне нещо може да мислим по-рано, но трябва много да си заслужава имота и цената му.
Виж целия пост
# 12
Вие последно кога сте купили имот и как определяте цената му спрямо сега - повишена или надолу?
Ние направихме сходно упражнение, но разтеглено във времето. Първо купихме имот за инвестиция през 2009г., изцяло с кредит, 15-годишен. В момента неговата цена е с 35-40 хил.евро нагоре.
През март 2017 купихме апартамент за основно жилище с кредити за ремонт. Неговата цена се повиши с около 20 хил.евро от скока в цените (спрямо аналози в сходно състояние).
И двата апартамента бяха старо строителство, за тотален ремонт. Имахме общо три кредита, които наскоро обединихме за по-ниска лихва и нов 11-годишен период.
Виж целия пост
# 13
За мен сега е лудост да купувам имот при тези цени,но след някоя друга година като паднат цените ще рискуваме за още един,ако младежа ми не е отлетял да учи в чужбина.От настоящия кредит ми остават още 8 години,та се надявам докато паднат цените да се класирам.
Виж целия пост
# 14
Да ви кажа моята сметка каква е.
Имаме жилище, но се нуждае от основен ремонт. Плюс обзавеждане, ако ще го даваме под наем.
Ние нямаме пари за това, а имаме заем.
Изчислих, че ако теглим още един заем за ремонта, парите от наема въобще няма да покриват вноската.
Така че сметнете си как ще е при вас.
Влизате в някой сайт за имоти, гледате.
Влизате в сайт на банка, гледате.
Сравнявате. Това е.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия