Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Да отида ли на преглед при мамолог?

  • 989
  • 13
Здравейте! От известно време се чудя дали да отида на мамолог. Върха на зърното на едната ми гърда винаги е било леко вдлъбнато отгоре, така да се каже, но без да влиза изцяло навътре. Преди година, обаче, при влизане в басейн с по-хладка вода усетих силна болка и видях, че изцяло беше се свило навътре. Тази година се случи същото нещо, а напоследък ми се случва всекидневно. Не знам дали да се тревожа, защото чета във форумите, че и други жени имат проблем с вдлъбнати зърна. Не съм раждала и кърмила. Моля да ми споделите вашия опит, ако сте имаши същия проблем (ако може да се нарече проблем...). Simple Smile
Виж целия пост
# 1
Далече си от мамолог. Първо ЛЛ, после АГ евентуално.
Виж целия пост
# 2
Защо да е далече от мамолог? Не е задължително прегледът да е по здравната каса, може и платен прием директно припри мамолога. При млади жени прегледът се прави с ултразвук. Много млади жени ходят ежегодно на такъв профилактичен преглед, без да имат каквито и да е оплаквания.
Виж целия пост
# 3
Редовната профилактика никому не е навредила.
Виж целия пост
# 4
Да не говорим, че и ЗК обикновено не поема ехографа и пак си го плащаш. Преди седмица бях на профилактика и така както бях с направление ми отнесоха и 60 лв.
Виж целия пост
# 5
Много зависи. Моята АГ ми прави ехограф и на гърди.
Но ако няма личен лекар или АГ, да отиде направо на мамолог - авторката си знае.
Виж целия пост
# 6
Много зависи. Моята АГ ми прави ехограф и на гърди.
Но ако няма личен лекар или АГ, да отиде направо на мамолог - авторката си знае.
Уважавам всичките ти мнения ,но тук не си права .И много се изнервям на генеколози ,които разбират от всичко .Дори светилата бъркат понякога фиброаденом от злокачествено образувание .Какво остава за генеколог .
Виж целия пост
# 7
Специално тази АГ е ходила на специално обучение за ехограф, така че й имам доверие.
Знам много добре, че бъркат, защото пък имаме един друг АГ в същата поликлиника, тоя беше готов направо на биопсия да ме праща!
Виж целия пост
# 8
Нека изключим този единичен случай на специалист мамолог в ролята на АГ.

Трябв ада посетиш мамолог. Самото вдлъбване не е кой знае какво, но тази болка трябва да се установи причината.

Прави се ехография и ако се налага мамография /рентген/. Двете изследвания НЕ СА взаимнозаменими, а се допълват. На младите момичета се прави предимно ехография с ултразвук, но лекарят може да прецени, че е добре да се види и по този начин какво се случва.
Виж целия пост
# 9
За безплатна ехография редът е следният: при личния лекар за направление за хирург - след това при хирург, който дава направление за ехография (или мамография) - накрая при мамолог, който извършва ехографията.
Плаща се само потребителската такса.

Т.нар. "мамолог" всъщност е специалист по образна диагностика. Той не лекува, а само установява какво е състоянието. Затова, ако има някаква находка, трябва да се търси хирург.
Понеже много хора се стряскат от думата хирург, да ви кажа, че те не са касапи, поне добрите и доказани специалисти. Не режат, когато не се налага, само следят периодично как се развиват нещата.
А и хора, оперирани в кабинета по време на преглед, няма. Винаги може да се провери диагнозата и предписаното лечение при друг специалист и чак тогава да се вземе информирано решение дали е нужно да се подложи човек на операция.
Следете си редовно гърдите – важно е.
Виж целия пост
# 10
Мен ме следи хирург, но той си има ехограф и изобщо не ме праща никъде, гледа си ме и си ме таксува. Това направление за хирург се факто е за да ти пипне гърдите, другото си се плаща.
Не ме разбирайте погрешно, пари за прегледи не ми се свидят, но понякога наистина ми идват в повече.
На 3 месеца изследвам ТСХ и тиреоглоболин(направление личната може да даде веднъж годишно за ТСХ, за другото изобщо не може), всичко плащам, за гърдите за профилактика плащам, за ендокринолог за ехо плащам..... това е само профилактика, а ако се и  наложи заради оплакване Confused
Виж целия пост
# 11
Това, че те таксува хирургът ти, е изключение, не правило.
По-горе описах какви са стъпките, за да мине по ЗК.
За ехография на щитовидна и аз си плащам, ЗК не я поема.
Виж целия пост
# 12
Отиди, нека те погледнат и да спреш да се чудиш и да го мислиш. Едва ли има проблем, но пък си е хубаво да се ходи всяка година, така или иначе. Simple Smile
Виж целия пост
# 13
Стъпката е:
За Ехограф - първо личен лекар - след това направление за хирург/Аг след това ако те преценят за мамолог - ехо на млечни жлези.

За мамография - направление може да пусне и личен лекар - директно, така и специалисти хирургия, аг, онкология и др.

Според мен е глупаво, след като личният лекар може да дава направление за мамография, да не може да дава и за ехография.

Разкарването между кабинетите е голямо и неуредиците в здравната система също.
Ако на човек не му се обикаля, направо да отиде да си плати, ще е много по удачно.

А в сфера мамология работят лекари по следните специалности :
Хирургия, онкология, акушерство и гинекология, образна диагностика.

За да извършваш дейността се изискват и обучения както и сертификати.

Поздрави!
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия