Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Може ли в първи клас с 1 година предучилищна подготовка?

  • 4 118
  • 22
# 15
Детето не е дете само в първи клас. И дъщеря ми нямаше домашни, което няма общо.
Вие сте си решили, а търсите мнения. Не разбирам.

Търся информация, получих и благодарих за нея. Simple Smile
Виж целия пост
# 16
Здравейте! Пиша тук с един въпрос по темата.
Моята дъщеря в момента е в занималня, която не е към МОН. На 4 и половина е и мислим и следващата година да си остане там - харесва й, учат, добре й е. Но следващата би трябвало да е ПГ - нали две години е задължителната?
На нас обаче ни се иска на 6 и половина да я пуснем ПГ в училище и след това направо първи клас. Или другия вариант е да "изкара ПГ" сега в занималнята и направо на 6 и половина първи клас.
Как стои този въпрос чисто нормативно? Трябва ли да се кандидатства пак през системата за ПГ и ако не е минала задължителната предучилищна към училище как става приемането после? Може ли да я запишем ПГ като частен ученик?
Виж целия пост
# 17
Дъщеря ми е малка, но аз също се интересувам от това.
От РУО ми обясниха, че през април се подава заявление до директора за документ за училищна готовност. Извършва се диагностика на училищната готовност на детето от учител и на база на това се издава удостоверение, което да послужи за училище.
Виж целия пост
# 18
Но може ли да се изпусне едната ПГ - тази, която е на 5? И да се започне на 6 и половина ПГ в училище и след това първи клас?
Виж целия пост
# 19
Детето трябва да е записано или в училище, или да посещава ДГ.
В противен случай от общината ще Ви търсят да обяснят за ползите от образованието и да искат обяснения защо не давате на детето достъп до образование. Поне мен така ме издирваха три дами от общината.
Виж целия пост
# 20
На 5 и половина трябва да е в училище или в ДГ? Тоест, не може да е в частна градина (не към МОН)?

Знам за тези издирвания... какво става като се обадят? Няма санкции, само търсят обяснения, или?
Виж целия пост
# 21
Синът ми тогава ходеше в забавачката към Двореца на децата. Но тя е към Министерство на културата, а не към МОН (или поне тогава беше така, сега не зная как е). И съответно се наложи по спешност да го записвам в кварталното училище в ПГ.
В края на ПГ за 5-годишните нямам спомен да са давали документ, но не посмях да рискувам и да видя какво ще стане, ако не го пусна изобщо. Знам, че има, отделно тринките, които ме издирваха по постоянен адрес, сигурно щяха периодично да идват. Детето е родено ноември, така че навършваше 5 в края на годината, а тези дами ме издирваха през октомври още.
Виж целия пост
# 22
Ей, хитреци... Много е непрриятно така. Дъщеря ми е в подобна на вашата ситуация, нито искам да я отписвам и презаписвам, нито да тръгва на 5 в ПГ. Тя е април, така че наесен ще е на 5 и половина... Ще го мислим, благодаря!
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия