Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Софийски или Нов български?

  • 2 613
  • 16
Здравейте, сега ще съм 12 клас и мисля да кандидатствам с право. Въпросът ми е следният-Къде е най-добре да запиша? В Нов български или в Софийски? Нямам познати, които да учат тази специалност и ми трябва малко помощ в избора ми. Благодаря!🤗
Виж целия пост
# 1
Софийски университет категорично.

И да подчертая, че не се кандидатства с право, а се кандидатства за специалност Право.
Виж целия пост
# 2
НБУ.
Има достатъчно добри преподаватели по право.
Освен това, казвали са ми го десетки студенти, дошли от СУ - в НБУ цялата организация е по-добра и имаш повече свобода да учиш и работиш.
Виж целия пост
# 3
НБУ!!! СУ отдавна не е това, което беше. Не се подлъгвай по мнението на хора, които не са учили там, че НБУ не става за нищо.
Виж целия пост
# 4
НБУ!!! СУ отдавна не е това, което беше. Не се подлъгвай по мнението на хора, които не са учили там, че НБУ не става за нищо.

Никой не е казал, че НБУ не става за нищо.
А и съм учила там една година. С удоволствие се махнах.
Но беше отдавна, сега нещата може да са различни.

Аз лично казвам, че дипломата от СУ има тежест, а тази от НБУ не. Е, по-добре приета е от диплома от ЮЗУ Wink
Виж целия пост
# 5
Завърших право в СУ и трябва да ти кажа, че като цяло съм много недоволна от преподаването там. Закостенели методи, закостенели преподаватели, зубрене на куп теоретични ненужни глупости и никаква подготовка за практиката. Завършваш с отличен успех и в крайна сметка не знаеш нищо. Само за пример - не те учат как се пишат елементарни правни документи, нито пък как да решаваш казуси. Не знам в НБУ как е, но те съветвам да не учиш в СУ.
Виж целия пост
# 6
Дипломата сама по себе си стойност няма! Знанията, които стоят зад нея имат. 
Когато отидеш на интервю за работа славата, че си учил в Софийския ще трае точно пет минути, ако не подплатиш това нещо със знания, а те не се наливат с кофа в главата независимо къде учиш.
Това по въпроса коя диплома тежи повече... усмихват ме такива твърдения Simple Smile
Виж целия пост
# 7
Прегледай сайтове за рейтингите на университетите и ще разбереш коя диплома се цени повече. Дипломата остава за цял живот, ще кандидатстваш с нея за работа, избери университет с висок рейтинг, та дори и да не те научат много, ще ти дадат  базова подготовка, а останалото ще научиш в практиката. 
Виж целия пост
# 8
На мен пък ми е много интересно защо дипломата от НБУ да няма тежест? Какви са аргументите зад тези крайни думи?
Виж целия пост
# 9
Диплола от СУ е имала и ще има тежест винаги. Това е факт и винаги е било така. СУ е най-престижния университет тук. С традиции. Оставете, че не е това, което е било, то образованието нявсякъде вече е в голяма степен "ала бала". СУ има реноме, и това е много важно. Ясно е,че съм го завършила (бакалавър и магистър),но и като цяло мисля така,не само защото съм възпитаничка на СУ.
 Аз съм човек отказал се от желаната специалност по първо желание в ЮЗУ и избрах СУ макар и  по-нежелана специалност, избрах името и университета пред специалността(това е друга тема). Има значение къде си завършил и това се гледа в СВ-то.
Като изключим вече специализираните унита като Медицинска Академия, Натвиз, Архитектурния и прочие тясно специализирани, СУ е бил и винаги ще бъде най. Това е положението. (За мен)
Иначе мисля(и съм сигурна), че кадърен  и трудолюбив напорист човек ще се справи без голямо значение къде е завършил.😊 А и отдавна не стига само да си завършил еди кой си университет за да се реализираш.
Виж целия пост
# 10
Престиж - дръжки. СУ разчита на стари лаври. Сега приемат по куп специалности и то сравнително елитни на четвърто класиране. В специалност "право" приемат и с тройки. За какъв престиж може да става дума ...
Според мен е по-важно да учиш желаната специалност, пък дори и в  "непрестижен" университет. Но всеки сам преценява, разбира се.
НБУ има повече модерни и интересни специалности от повечето университети у нас извън правото.
Моето лично мнение, базирано на опита ми на пазара на труда и обучението в СУ, е че не ти препоръчвам да учиш право, освен ако нямаш роднини с тази професия. Много е трудно с реализацията, а заплатите, които се предлагат, са чиста подигравка с труда и времето, което си заробил в учене. Куп кантори те използват дори да работиш без трудов договор. Разбира се, аз не знаех за тези неща, когато кандидатствах.
Ако можех да се върна назад във времето, бих избрала друга специалност.
Виж целия пост
# 11
Така е. Приемат вече навсякъде с тройки. Аз и затова казах, че нивото е зле и това е повсеместно. И аз съм ги чувала тия приказки за роднините и правото от познати прависти и, че намаш шанс иначе. Но все си мислех, че не е баш така. Не знам. Истината е, че връзките и познанствата имат много повиче значение в някой момент от едната диплома, но това е друга тема. А и другото, което е, че наистина се набляга на теория,  на практиката и това как се работи реално изобщо не се обръща внимание. Аз за 1 година и половина в сегашната фирма научих повече отколкото за 4 години в университета.
Е това е истината.  И теорията няма нищо общо с това, което е на парктика по фирмите. Много неща може да се говорят.
Аз направих своя избор и се оказа години по-късно, че не сгреших. Защото разбрах, че това, което уж исках да уча изобщо не е за мен.
Жалко е,човек тръгва с мечтите и надеждите, особено когато е приет "престижна" специалност. И после вижда, че нещата стоят по-иначе в действителността.
Виж целия пост
# 12
Каролин, чудесно е, че поне това, което работиш, ти харесва, макар да не е било първото ти желание в университета. Понякога съдбата избира по-добре от нас самите и е за добро.
Мен ме приеха по първо желание, имах ентусиазъм и бях надъхана първите 3 години в университета, после лека-полека започнаха да ми просветват нещата за реалната ситуация със специалността. Да, има възможност да се намери работа и за хората, които нямат семейства в бранша, но е много трудно - всеки те подритва, искат да се възползват от теб, кото ти плащат жалка заплата, осигуряват те на по-ниска заплата или изобщо не искат до сключат с теб трудов договор. Това е масова практика при адвокати, нотариуси, чси и то при наемане на завършили правоспособни юристи, не на стажанти. Говоря от собствен опит и от такъв на мои близки приятели.
Куп колеги се разочароваха, не съм само аз за жалост. Някои се преориентираха към частен бизнес, ИТ, колцентрове, където получават нормални заплати.
Аз се заинатих, защо съм учила 6 години все пак (5 години обучение + 1 година държавните изпити и стажът, ако си вземеш всички изпити веднага), трябва поне да се опитам да работя по специалността. Та сега работя много престижна работа, която ми харесва, но заплатата е повече от непрестижна. За жалост това са реалностите с тази специалност. И човек през ден се пита да продължава ли, да се преориентира ли професионално ...

А на авторката Валя бих казала да учи компютри или поне икономика.
Виж целия пост
# 13
НБУ:
- По-модерно обучение и в по-добра материална база
- Скъпо обучение, още по-малко мотивирани колеги от тези в СУ, тежестта на дипломата е по-ниска

Предимства на СУ:
- Традиции, по-трудно влизане, малко по-мотивирани студенти от тези в НБУ, по-евтино, повече престиж

Определено бих избрал СУ.
Виж целия пост
# 14
Понеже коментирате приема с тройки, не сте ли се замисляли, че на университетите им се налага да приемат с такива оценки.
Масата от завършващите 12 клас заминават в чужбина, дали и 30% остават в България. Местата в университетите са свръх много, а оставащите в България са малко - следователно това предполага прием с тройка. Като не могат да се попълнят бройките естествено, че ще приемат всички.
А и да спомена за медицинските университети, където традиционно има най-голям наплив. Миналата година в медицинския във Варна имаше осмо ( 8 ) класиране държавна поръчка. Смятайте щом мед.университети едвам се пълнят не знам, след 10-15 години всички ще бягат навън, а университетите тук - празни...
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия