Шеф, мултиварка или както ние го наричаме КУКЪР - Тема 5

  • 57 372
  • 748
# 420
Nevena, един въпрос.

За мармалада, който правиш - щом е под налягане няма ли нужда да се добави вода в купата ? В упътването на моя кукър пише, че за да работи оптимално, трябва да се добави поне 250 мл течност. Това ме спира до сега да пробвам да направя конфитюр.
И още, би ли пояснила тази тънкост с държане на топло. Ако съм разбрала добре, няма нужда да се следва някоя програма до край, ами се слага на "топло", така ли е ?
Виж целия пост
# 421
За мармалада - пресните плодове съдържат поне 85-90% вода и като се сготвят фибрите тя излиза, така да се каже. Като сложиш 1кг нарязани плодове в тенджерата има поне 500 мл вода, предостатъчно да направи пара за налягане. Някои хора нарязват кайсиите на 8 части, поръсват със захар и чакат 12 часа да си пуснат сока и захарта са се разтвори. Аз слагам много, много малко захар - около 250-300 грама на кг кайсии. Когато на дъното няма вода кукърът прави налягане по-бавно, но го прави. Можеш да сложиш всичко в купата и да изчакаш час. После избираш 1мин максимално налягане и като свърши програмата чакаш 10 Мин, изпускаш остатъчното налягане, отваряш и с ръчен блендер смилаш. Става супер вкусно, леко Киселев що пюре. Някои хора слагат лимонов сок и настърганата кора, портокалов. Мимииииии, на Кребс цикъла, идвай бързо!. Ако ти идва рядък може след смилане да го оставиш на къкрене с отворен капак. С палачинки и катми е, мммммм. Ето рецепта за мармалад в кукър с налягане.

https://temeculablogs.com/pressure-cooker-jam/

Когато готвя зеленчуци, съдържащи много вода, вода не добавям никаква, защото няма как да се изпари. Запържваме лука и зелении и месо, ако слагаме и хлопвам капака. След 20 минути става ..... да си оближеш пръстите. Даже има такава рецепта:

https://www.seriouseats.com/recipes/2012/05/colombian-chicken-st … onion-recipe.html

Под налягане и на бавно готвене не се слага много вода, защото от херметик тя не се изпарява, а на ниска температура също не се изпарява.

Като готвя жилаво месо с кафяв ориз слагам вода:ориз 2:1 и малко за соса и оризът го слагам в сито над месото. Месото се готви известно време във вода, но оризът бавно я попива и накрая ми остава идеално сготвен ориз и месо, но месото не плува в сос, защото оризът е попил парата.
Виж целия пост
# 422
Благодаря ти. Много полезни неща научавам тук. Значи без добавена вода под налягане става, но по-бавно. Да си призная не ми харесваха зеленчуците окъпани във вода. Ще пробвам така.
Виж целия пост
# 423
Омазвам зеленчуците в зехтин, овкусявам и хлопвам капака. Не е много по-бавно. Около 5 минутки повече да отнема и не винаги. Е, с картофи ако готвя капвам вода ако не сложа зеленчуци, но ако слагам и патладжан и тиквички вода не доливам. Важно е да се окажат хубаво с мазнина преди да се тикнат в кукъра. Вода слагам на картофи, моркови, цвекло, ряпа ако не слагам друг зеленчук. Ако ги правя на пара слагам доста вода, към 200мл.

Не знам какъв ти е култура. Чела съм, че някои имат защита и ако няма вода и температурата се вдигне спират и след време, пак като спадне, почват пак. Имаш ли програма печене или пържене? Ако да, би трябвало да мине номера.

С кайсиите друг вариант е да ги смениш на каша и така да ги сварил, но е по-трудоемко. Захар по дъното не трябва да има, че може да се карамелите. Ако са на пюре няма страшно, но ако са на парчета е възможно. Захарта се слага отгоре.

В резюме - стига продуктите да не са сухи и да пускат вода вода не е нужна.

Доста хора не харесват манджите в кукър под налягане точно, щото плуват във вода.
Виж целия пост
# 424
Аз съм още в чуденка какво да избера измежду тези двете този от 79 паунда https://www.amazon.co.uk/gp/product/B07C1MPN1S?pf_rd_p=71cb17e9- … FRNX572T1J8P18XA0
и този от 99 паунда https://www.amazon.co.uk/Instant-Pot-Electric-Pressure-Stainless … 0YQ1VR0WN4DD55QK6
Бихте ли ми казали дали разликата от 20 паунда си заслужава цената и въобще какви се предимствата на по-скъпия уред, понеже близки ми рекламираха първия по-евтин уред?
Виж целия пост
# 425
Аз съм още в чуденка какво да избера измежду тези двете този от 79 паунда https://www.amazon.co.uk/gp/product/B07C1MPN1S?pf_rd_p=71cb17e9- … FRNX572T1J8P18XA0
и този от 99 паунда https://www.amazon.co.uk/Instant-Pot-Electric-Pressure-Stainless … 0YQ1VR0WN4DD55QK6
Бихте ли ми казали дали разликата от 20 паунда си заслужава цената и въобще какви се предимствата на по-скъпия уред, понеже близки ми рекламираха първия по-евтин уред?
Да, заслужава си, Инстант пота е с метална купа, инокс, вечна...
Виж целия пост
# 426
Аз съм още в чуденка какво да избера измежду тези двете този от 79 паунда https://www.amazon.co.uk/gp/product/B07C1MPN1S?pf_rd_p=71cb17e9- … FRNX572T1J8P18XA0
и този от 99 паунда https://www.amazon.co.uk/Instant-Pot-Electric-Pressure-Stainless … 0YQ1VR0WN4DD55QK6
Бихте ли ми казали дали разликата от 20 паунда си заслужава цената и въобще какви се предимствата на по-скъпия уред, понеже близки ми рекламираха първия по-евтин уред?
Тефалът е с купа с керамично покритие. Има и международна гаранция, която важи и в България. Може да пече, за разлика от Инстант пот. Аз в моя пека кексове и баници, като ги обръщам. Тефала обаче изпуска пара по време на готвене под налягане. Инстант пот не става за печене, купата му е стоманена, не изпуска пара и не мирише на готвено.
За Инстант пот се продават купи с керамично покритие. Стоманената купа от Олла пък става за Тефала. Вече кой уред ще изберете, зависи от предпочитанията за готвене в семейството
Виж целия пост
# 427

merian64, аз точно заради това реших да поръчам ИП:
купата му е стоманена, не изпуска пара и не мирише на готвено.




И докато го чакам нетърпеливо да пристигне, се чудя дали да не поръчам и такава кошница за готвене на пара? - https://www.amazon.co.uk/Parateck-Insert-Basket-for-Instant-Pot- … XFABJ27X78XMDDC91

Вие ползвате ли или решетката в комплекта ще бъде достатъчна?

Виж целия пост
# 428
Благодаря ви, май ще избера по-евтиния вариант  с възможност за печене.
Виж целия пост
# 429
Чудесни практически съвети откривам в темата, благодаря Simple Smile
Бихте ли споделили как готвите пиле с картофи - имам сурови пилешки бутчета. Максимално бързо трябва да се случи готвенето - плановете за вечеря се промениха в последния момент.
Виж целия пост
# 430
Бихте ли споделили как готвите пиле с картофи - имам сурови пилешки бутчета. Максимално бързо трябва да се случи готвенето - плановете за вечеря се промениха в последния момент.
Слагам всичко накуп - бутчета, картофи на едри парчета, сол, черен пипер, червен пипер, чубрица, олио, мноого малко вода и пускам 1ч на Stew. Но не стават запечени, да знаеш.
Виж целия пост
# 431
Кошницата е улеснение ако готвиш често на пара. Помисли иначе как би вадила зеленчуците от решетката.

За пиле с картофи, аз първо запържвам пилешките бутчета, да ги запечатам само. После си запържвам лук и морков, когато са готови, добавям и картофите леко да се запържат и те. Слагам бутчетата (а понякога не ги вадя, оставям ги с лука и моркова), слагам подправките и вода, колкото искам. И пускам за 10 минути под налягане. Под налягане се слага вода, колкото искате да е крайното количество, тъй като не се изпарява по време на готвене.
Друг вариант е първо да се сварят бутчетата.
Виж целия пост
# 432
Благодаря Simple Smile Нещо като варианта на Есен си представях и аз, само се колебаех колко време да пусна на Manual.
Виж целия пост
# 433
Сигурно става по-вкусно. Обаче не виждам никакъв смисъл от кукъра, ако ще му вися на главата да слагам и вадя на части. Аз така и в тава мога да си го сготвя. За мен най-голямото предимство на кукъра е, че слагам всичко накуп и повече не се занимавам. Така готвенето ми отнема около 10-15 мин. Но това вече си е въпрос на време и лични предпочитания.
Виж целия пост
# 434
Кошницата е улеснение ако готвиш често на пара. Помисли иначе как би вадила зеленчуците от решетката.

За пиле с картофи, аз първо запържвам пилешките бутчета, да ги запечатам само. После си запържвам лук и морков, когато са готови, добавям и картофите леко да се запържат и те. Слагам бутчетата (а понякога не ги вадя, оставям ги с лука и моркова), слагам подправките и вода, колкото искам. И пускам за 10 минути под налягане. Под налягане се слага вода, колкото искате да е крайното количество, тъй като не се изпарява по време на готвене.
Друг вариант е първо да се сварят бутчетата.
И аз ги готвя така, ако са за детето, защото при запържването добиват лек тен, тя чисто светли няма да ги яде! верно че не е полезно, но какво да я правя....!
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия