Шеф, мултиварка или както ние го наричаме КУКЪР - Тема 5

  • 55 479
  • 748
# 450
Фуль мудаммас е популярно ястие от бакла. Яде се като закуска в близкия Изток и северна Африка и Судан. В зависимост от мястото се слагат различни подправки. В Ливан слагат кориандър, а в Израел и Египет не. Много е вкусно и полезно. Сервира се със салата от домати, краставици, магданоз, яйце, бяло саламурено или халуми сирене и бухнал хляб, в Судан и Етиопия върху плосък хляб, с който се яде. Ето една лесна рецепта. Аз го правя от суха бакла, не от консерва:

https://toriavey.com/toris-kitchen/ful-mudammas-recipe/

Как налягане за сладкиш? Моят кукър има специална, обособена програма печене. Програмата няма избор на температури, малко като стария Деликук, но с копчето за пишускане е възможно увеличаване. Просто сипвам, без даже да намазнена купата и натискам печене. Не става с програма за налягане. Пека 60-70 Мин, понеже слагам 40-50% повече продукти и като свърши програмата оставям още 2 часа без да отварям капака, че ако се отвори сладкиша спада. Обикновено правя късно вечер и зарязвам, но ако след програмата се включва дръж топло трябва задължително да се изключи. В рецептата пише 45 минути, но количеството е по-малко.

Ако кукърът няма програма без налягане не става за печене на този сладкиш. В старите Кукео и Куук4ми не се получава. И в Инстант пота не става. Ти имаш и друг и в него ще стане.
Виж целия пост
# 451
Ясно! Hug
Баклата няма да се прави, мразя бакла и кориандър ужасно!Аз ако изям толкова обилна закуска няма да съм гладна до другия февруари! hahaha
Но творожната торта ще я пробвам! Party
Виж целия пост
# 452
mimi, в баклата, която правя кориандър няма. Много вкусно става. Понякога слагам и нахут. Хубавото е, че може да се сложи от вечерта и на сутринта да е готово. Наистина засища за световно и е идеален брънч или късна закуска. Има и версии с доматен сос за обяд или вечеря. Може да се направи на пюре или да се намачкат с вилица част от зърната. Ако някога идете в Израел, Египет или околностите може да пробваш веднъж. Със сигурност ще я пробваш и у дома.
Виж целия пост
# 453
Ще опитам този кекс със извара аз, да видим дали ще го сготви моя старец Фильо Grinning
Виж целия пост
# 454
mimi, в баклата, която правя кориандър няма. Много вкусно става. Понякога слагам и нахут. Хубавото е, че може да се сложи от вечерта и на сутринта да е готово. Наистина засища за световно и е идеален брънч или късна закуска. Има и версии с доматен сос за обяд или вечеря. Може да се направи на пюре или да се намачкат с вилица част от зърната. Ако някога идете в Израел, Египет или околностите може да пробваш веднъж. Със сигурност ще я пробваш и у дома.
Нахут харесвам, често готвя, но баклата никак не ми е вкусна, а едва ли ще го докарам като оригинала! В Израел няма да идем със сигурност, за пролетта имахме една оферта за Египет, но още не съм решила, освен това там в затворените комплекси не знам дали ще го сервират! Иначе за брънч наистина е идеално, ще си сит до вечерта!
Делтеее, да кажеш как се получи кекса, ама в пълни подробности! Само не разбрах грисът пълнозърнест ли е или обикновен!  И изварата??? Кашкавалена,обикновена, обезсолена, нискомаслена каква?
Виж целия пост
# 455
Добре Мимони.
Но няма да е днеска, сигурно.
Направя ли го, ида веднага да сА пУФаля или да ви рИва на
рамИнете Laughing
Виж целия пост
# 456
Ох, всеки път чета "ТРЕВОЖНА торта" и се  натъжавам. 😄
Виж целия пост
# 457
Аз го правя с изцедено, прясно, бяло сирене, което прилича на нашето кисело мляко. Казва се fromage blanc - бяло сирене. Мисля, че и с кисело мляко ще стане.

Пълнозърнест грис няма. Гримът се прави от средната част на твърдата пшеница. Durum semolina и викат. От нея правят спагетите. От същата тази, екстра фина и фина, правя хляба, който върви с фуля. От едрата правя грис халва. В средна овалвам някои хлябове.

Бианка, ми тревожна е, да. Всички се тревожим като се качим на кантара, хаха.

миме, в затворен комплекс в Египет и пари да ми дават не отивам. Нямам представа какво сервират там. Обожавам Египетски фалафел от бакла, таемия му викат. Когато го приготвям се чувствам пренесена в друга ера и като сипвам бикарбонат във водата си представям копаещите натрон в нубийската пустиня древни египтяни. Децата го обожават. Дъщеря ми не обича месо, нито сирене и трябва да измислям вегански алтернативи. Препоръчвам ти да го хапнете ако идете там. Предлага се и в Шарм Ал Ших и в Хургада.
Виж целия пост
# 458
И аз тук е темата с моя Делимано 18 в 1, който хич не използвам Simple Smile) Иска ми се да св харесаме,обаче.
Виж целия пост
# 459
И аз тук е темата с моя Делимано 18 в 1, който хич не използвам Simple Smile) Иска ми се да се харесаме,обаче.
Виж целия пост
# 460
Аз го правя с изцедено, прясно, бяло сирене, което прилича на нашето кисело мляко. Казва се fromage blanc - бяло сирене. Мисля, че и с кисело мляко ще стане.

Пълнозърнест грис няма. Гримът се прави от средната част на твърдата пшеница. Durum semolina и викат. От нея правят спагетите. От същата тази, екстра фина и фина, правя хляба, който върви с фуля. От едрата правя грис халва. В средна овалвам някои хлябове.

Бианка, ми тревожна е, да. Всички се тревожим като се качим на кантара, хаха.

миме, в затворен комплекс в Египет и пари да ми дават не отивам. Нямам представа какво сервират там. Обожавам Египетски фалафел от бакла, таемия му викат. Когато го приготвям се чувствам пренесена в друга ера и като сипвам бикарбонат във водата си представям копаещите натрон в нубийската пустиня древни египтяни. Децата го обожават. Дъщеря ми не обича месо, нито сирене и трябва да измислям вегански алтернативи. Препоръчвам ти да го хапнете ако идете там. Предлага се и в Шарм Ал Ших и в Хургада.
Извън затворен комплекс няма шанс да идем, Smiley а и аз не съм се решила, нещо не ме привлича тази дестинация,....както и други такива екзотични за моя живот и виждане на нещата! Ама знаеш ли може пък и да идем, и да пробвам това , онова....ако има организирани екскурзии извън затворения комплекс! Yum
Виж целия пост
# 461
Здравейте момичета,
Бихте ли споделили, ако имате впечатления от ето този уред - https://www.technopolis.bg/bg/Multicookers/MULTICOOKER-PHILIPS-H … L4o0kI2CPB1AKwhyI
Дали ще е удачен за ползване от студент - в смисъл може ли всичко да се готви в него - да се вари, да се пече, пържи, може ли да се ползва в стаята в която се спи примерно и т.н.?
Благодаря много на отзовалите се!
Виж целия пост
# 462
Препоръчвам Ви да купите уред под налягане.
Виж целия пост
# 463
Здравейте момичета,
Бихте ли споделили, ако имате впечатления от ето този уред - https://www.technopolis.bg/bg/Multicookers/MULTICOOKER-PHILIPS-H … L4o0kI2CPB1AKwhyI
Дали ще е удачен за ползване от студент - в смисъл може ли всичко да се готви в него - да се вари, да се пече, пържи, може ли да се ползва в стаята в която се спи примерно и т.н.?
Благодаря много на отзовалите се!
Имам същия.Правя на него пиле със сметана,мусака,пиле с ориз,запечен джулан,картофи с гъби и лук,кисело зеле със свинско,свинска кавърма,уникален омлет,кекс...През клапата изпуска пара(количеството зависи от програмата),но ако има прозорец,който се отваря не мисля,че ще е проблем.
Виж целия пост
# 464
Здравейте момичета,
Бихте ли споделили, ако имате впечатления от ето този уред - https://www.technopolis.bg/bg/Multicookers/MULTICOOKER-PHILIPS-H … L4o0kI2CPB1AKwhyI
Дали ще е удачен за ползване от студент - в смисъл може ли всичко да се готви в него - да се вари, да се пече, пържи, може ли да се ползва в стаята в която се спи примерно и т.н.?
Благодаря много на отзовалите се!

За цената бихте могли да намерите килър с налягане, който, освен, че прави това, което прави този лукът, сготвя на пара цвекло, цели небелени картофи, ряпа за под 30мин, леща, боб, бакла, пак за същото време.

Първо говорете със студента дали би готвил в такъв уред! Дали изобщо би готвил? Ако не може да готви на котлона в такъв уред никак няма а готви.

Подарих три кукъра с налягане на трима нови студенти. Едното момиче беше във възторг, готвеше през ден в него и сега, 6 години след като го получи и вече живее в ново, голямо жилище, все още го ползува + още един, който си е купила. Другото момиче си готвеше на пара в него, след което си купи микровълнова и го даде на майка си. Момчето, което в началото го хареса заради външния вид, гордо ми съобщи, че го продало и гръмнало парите в дискотека.

Ако младият човек предпочита сухи, печени манджи е по-удачно да му вземете комбинирана микровълнова с реотан отдолу, която да вдига до поне 230-250°. Daewoo имат такива модели, Самсунг също, но тези на Самсунг са огромни.

Помислете за индукционен котлон с няколко тигана и тенджери. На него може да прави бързо повече видове манджи, отколкото в кукъра. В Лидъл има хубави индукционни котлони, с голям диаметър. На тях и кафе може да си направи, и вода да стопли бързо, и манджа да сготви, и палачинки, катми, пържено месо, сосове за макарони да изпържи. Ако сега отивах на място без кухненски уреди, бих започнала с котлон, втори котлон, комбинирана микровълнова с реотан долу, мощен ръчен блендер с резачка и чак тогава бих купила кукър с налягане.

Живяла съм 7 години с два котлона и Ел. Чайник. След това майка ми ми подари комбинирана микровълнова. На котлоните правех страхотни супи, ястия, ориз, но и гурме десерти като палачинки, фламбирани палачинки, катми, грис халва, пържен щрудел, бадемов крем, панна кота с лесен шоколадов сос от 1:1:1 вода, захар и какао итн. 

Ако ще се готви в стаята кукърът е в пъти по-добре да е с налягане. Пробвала съм два без налягане и от 7 години ползувам кукър с налягане. За лукът без налягане не ща да чуя, ако ще с пари да ми го дават.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия