Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Въпрос за количество АМ на новородено?

  • 3 509
  • 16
Здравейте, малката е на 24 дни, досега мъчихме кърмене и ам едновременно, но не ни се получава с кърменето, не наддава добре и ще мине на ам. Досега храненето беше малък хаос, сама я гледам и не ми оставаше време да прочета, сигурна съм, че има отговорите, но ще ви бъда благодарна ако ми помогнете. Правя хипп комбиотик 1ца, 90мл с 3 лъжички, но тя на едно хранене изпива само 60. Често не успява да направи три часова пауза и горе долу през два часа е гладна, но количеството не иска да вдигне. Аз все така предлагам 90 с 3 мерителна лъжички, с надежда да го изпие, но не. Правилно ли е това или да й правя 60 с 2... Имаме и поне едно нощно хранене.. Също така да попитам нормално ли е да се храни по повече време, не изпива наведнъж дозата си, а бута, почива, успива се, после пак пие малко и така понякгоа едно хранене отива близо час. Благодаря ви, всяко мнение и споделен опит ще ми е от полза.
Виж целия пост
# 1
Според мен решението ти е правилно.Прави млякото,както го правиш и преди-с 3 лъжички.Да попитам как е със жълтеницата?
Виж целия пост
# 2
Аз също храня с Хип Ар АМ и изобщо не спазвам указанията на опаковката - не се храни през три часа, а през два; и вече шест месеца не правя повече от 150 мл на хранене, а би трябвало да изпива по 220...
Води се от детето, не го прехранвай, слушай педиатъра и следи дали наддава добре - това са четирите важни неща!
Иначе, щом не изпива повече от 60, само хвърляш храната... предлагай цяла 90-ка веднъж на ден, ако детето е гладно, ще си ги изпие, ако не - няма смисъл на всяко хранене да хвърляш мляко.
Виж целия пост
# 3
Бебето е много малко, нормално и правилно е да се храни бавно, зареди се с търпение.

Винаги прави повече храна! Не се прави икономия от това и НЕ подкрепям горния съвет - ами то само я хвърляш ... бебето НЕ може да се прехрани, ако приеме повече, просто ще върне малко и ще спре да яде. Но много вероятно е да не се нахрани достатъчно.

За кърмено дете 2 часа са ок, но за бебе на АМ са норма 3 те часа сън, изчислени от започване на храненето, не от приключване.

Оригвай бебето по няколко пъти на хранене в началото. Когато се успи и спре да яде, а не е изяло достатъчно - уригвай го и пак предлагай. Пробвай различни шишета и биберони. Някои затрудняват новороденото изключително много, то се изморява, не яде и не наддава. Най-добре за капризно бебе са шишетата на НУК - каучук/латекс, или ако е силикон - биберон S, с три дупчици, от антиколик системата.

Бебе на 2 седмици, което е около 3,5 килограма трябва да приема 90 мл адаптирано мляко на едно хранене.
Бебе на месец, което е около 4 килограма трябва да приема 120 мл адаптирано мляко на едно хранене.
Виж целия пост
# 4
Тя се роди 4.5, спадна 300 грама е болницата и сега си ги е върнала за тия 24 дни, казват, че е малко и затова ще се откажа да я мъча с кърмене, защото явно кърмата не достига. Шишета и биберони пробвах всички и май наистина на нук силикон най й пасва с дупчица анти колик. Жълта не е и даже не казаха да е карала в болницата.
Виж целия пост
# 5
Виждам, че имате желание да кърмите (или просто още от сега съжалявате. че не ви се е получило). Моят съвет е да останете временно на смесено хранене, за да си запазите кърмата. Има вариант след това  да минете само на кърма, а има и вариант след захранване на бебето, да си кърмите все още, че и до 3 години даже.

Смесеното хранене е трудно, но зорът е до края на 4 месец някъде, ще издъжите. При смесено хранене първо се дава едната гърда, после другата и чак след това предлагате АМ. Има опасност обаче детето да се отбие.  С биберон се изисква мн по-малко усилие. Мога да ви препоръчам суплементор Медела - тръбичка, която се лепи на гърдата и бебето си знае, че храненето става само оттам.
Едно хранене се счита за успешно, ако бебето наддава, за първите 3 меесеца се счита, че около 1кг/мес е нормално. За да раберете колко АМ трябва да му дадете след кърмата, трябва в началото да го мерите след всяко хранене, за да разберете колко г общо е погълнало. И според поведението на детето ще се ориентирате с колко АМ да дохранвате. Това, което пише на млякото като дози е за деца изцяло на АМ.  Ако детето се събужда след 1 час примерно, може да увеличите АМ на следващото хранене. При смесеното хранене не се стараем да изяжда по равно количество АМ, тъй като бебето не дърпа еднакво колич. кърма.
Ако пък искате да минете изцяло на кърма, ще трябва да полежите с бебето и да бъдете на негово разположение. Примерно спи 15 мин (защото кърмата ви е малко) и вие пак му предлагате гърда, едната, другата, пак първата... Ако заспи, чакате го и пак кърмите. Не гледаме часовника, няма режими на еди колко си часа, просто на поискване. По този начин ще дадете заявка на своя организъм да произвежда повече кърма и на следващия ден интервалите може да ви станат по-големи. Повече кърма можете да имате само с повече кърмене! (всичко друго като храни, хапчета и др глупости са по-скоро за психическо отпускане на майката, знам ли, плацебо ефект някакъв)
Но ако кърмата ви е в момента много, много малко и бебето се дразни и реве,  и не заспива, тогава лепвате тръбичката  за 1 секунда и то продължава храненето, но с предварително приготвеното АМ.

Ако всичко това ви изглежда трудно, викнете си консултант по кърмене. Услугите са безплатни по телефона. Пишете в Гугъл 'консултанти по кърмене' и ще ви излезе сайта им -имат за всеки град. Най-добре е да си викнете в къщи, за да види поведението бебето, може да не ви е добра позата и т н.
Виж целия пост
# 6
Тя се роди 4.5, спадна 300 грама е болницата и сега си ги е върнала за тия 24 дни, казват, че е малко и затова ще се откажа да я мъча с кърмене, защото явно кърмата не достига. Шишета и биберони пробвах всички и май наистина на нук силикон най й пасва с дупчица анти колик. Жълта не е и даже не казаха да е карала в болницата.

Ами това е хубаво, голямо бебе, 60 милитра са нищо за него, не му покрива никакви калорийни нужди. Трябва да си хапва повече.

Моите се родиха по 2 килограма, 33та г.с. и на една седмица вече ядяха по 40 -50 милилитра.
Виж целия пост
# 7
Тя се роди 4.5, спадна 300 грама е болницата и сега си ги е върнала за тия 24 дни, казват, че е малко и затова ще се откажа да я мъча с кърмене, защото явно кърмата не достига. Шишета и биберони пробвах всички и май наистина на нук силикон най й пасва с дупчица анти колик. Жълта не е и даже не казаха да е карала в болницата.
Ако в родилния дом бебето падне повече от 5% от теглото не изписват. При вас е малко повече от 5%, но пък не е чак толкова много.
Биберони за неотбиване вземете, в случай на смесено хранене. От тях се пие трудно и не знам дали толкова малко бебе ще има сила да дърпа. Не гледайте само формата на биберона, и дупката, аз говоря  наистина за специален биберон (ако ще се храните смесено).
Виж целия пост
# 8
Благодаря ви, вече 20 дни откакто сме вкъщи обърнах всичко и света, но не мога да успея с кърменето. Опитах всичко, само без суплементор на медела, взех везна, откакто ми показа минус десет грама след 40 минути кърмене, оставих и нея. Общо взето карам на усет колко ам да до храня, който усет явно не е верен, защото детето или се прехранва или яла недояла иска пак, слагам на гърди, а там няма никой и тя пак е нервна и изтощена, което пречи да си изяде спокойно порцията ам и така порочен кръг. Пречка е и че се гледаме двете, нямам достатъчно сън и почивка.. Отделно направих вътрешен възпалителен процес след секциото, което също може да е повлияло, защото съвпадна с дните в които нон стоп я държах на гърди.. И така стигнахме до тук. Сега просто искам да изяжда достатъчно и да наддава, защото всички ми се карат, че хубавото ми голямо бебе пада на кг
Виж целия пост
# 9
Аз няма да те съветвам да се тормозиш с кърменето. Колкото се получава - толкова. Изцеждай, колкото можеш и слагай в шишето с АМ. Старай се да яде достатъчно - разбуждай, оригвай. Но по-малко от 90, та дори от 120, това бебе не трябва да яде. Ще почне да заслабва и куп проблеми от там.
Виж целия пост
# 10
Изобщо не го мисли това с не-наддаването, моята се роди 3560 и заради инфекция в болницата падна под 3000. Изписаха я след седмица, и по същия начин и аз като теб треперех дали наддава. Нямахме кантар и мъжът ми измисли култови начини да я мерим след всяко хранене... В началото не ядеше всичкото Ам и бях в страшен стрес, че видиш ли някой ще ми се кара защо не наддава... нормално е след 3-4 седмици да започне плавно да качва; бебето усеща всичко, заедно с твоите притеснения; понякога ми се искаше директно да излея това шише с тва пусто ам ..... и в момента, в който се успокоих, бебето започна плавно да наддава. В болницата (частна, водеща в София) шефката на педиатрията ми каза, че на опаковките на Ам нарочно е написано да се прави и предлага повече - бебето като не го изяде, трябва да хвърлиш, съответно трябва да купиш следващата кутия. 
Какво те съветва педиатърът ви?
Виж целия пост
# 11
Sniffex - никой не пише по кутиите разни неща, за да хвърляш и т.н. това е пълна глупост.

Бебето има определени калорийни нужди, според килограмите си, консултирайте се с педиатър и ако не е някой селски фелдшер, ще ви каже, че си има формула, по която се изчислява, колко трябва да яде бебето.

Границите са - килограмите на бебето умножени по 150 или 200 мл мляко, разделено на дневните хранения.

Бебе 4 килограма, с 8 дневни хранения /през три часа/ трябва да се храни в граници 75 -100 мл.
Виж целия пост
# 12
за АМ нещата са ясни, на кутията пише колко давате. Simple Smile Купете нов кантар, този с (-10) не изглежда верен. Понякога бебето се наяжда с кърма,  а майката си мисли, че нищо не е яло. Аз съм правила контролни кърмения и се изненадах много от резултатите.  На моето бебе като му дадех повечко АМ вместо да заспи, то сякаш получаваше 'сила' и отваряше даже очи, и се налагаше специално да го приспиваме, пеене, маршируване и т н.
Звъннете на тия консултанти да ви помогнат, защото имате проблеми и с преминаването към изцяло изкуствено хранене. Не трябва да мъчите бебето. А то милото, не се е отказало от гърдите щом и там стои без да му пускат. Simple Smile
Виж целия пост
# 13
Sniffex - никой не пише по кутиите разни неща, за да хвърляш и т.н. това е пълна глупост.

Бебето има определени калорийни нужди, според килограмите си, консултирайте се с педиатър и ако не е някой селски фелдшер, ще ви каже, че си има формула, по която се изчислява, колко трябва да яде бебето.

Границите са - килограмите на бебето умножени по 150 или 200 мл мляко, разделено на дневните хранения.

Бебе 4 килограма, с 8 дневни хранения /през три часа/ трябва да се храни в граници 75 -100 мл.
А когато яде не през 3, а през 2 часа, но по-малко количество, не получаеа ли достатъчно? Ако прави 12 хранения по 60 мл + някаква кърма, не излиза ли сметката? Това са 720 мл, колкото излиза сметката и при 8 хранения по 90 мл...
Виж целия пост
# 14
Важно е количеството за денонощие да е достатъчно. Когато са по-мънички бебчетата, обичайното е да ядат по-често и по-малко, особено кърмените. То нито стомахчето му побира много, нито силите му стигат.
Другия момент да хапват по-често и малко е в твърде горещите дни, заради "жаждата", те друг източник на течности нямат.

Но 60 мл + "някаква" кърма, зависи колко е кърмата и колко време му отнема да я суче... може и да не се нахранва толкова голямо бебе, а като не се нахрани, не може и да се наспи добре. И се влиза в омагьосания кръг - недохранване, недоспиване, нервност.

Пробвай да се цедиш, поне няколко хранения, да имаш представа за количеството. И храненето не е добре да продължава повече от 20-30 максимум минути.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия