Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Тема за бързи въпроси и отговори - Всичко за нашите деца - Училищен блиц-Тема №2

  • 42 680
  • 541
# 90
Неудобството е от това, че детето ще е различно, заради решение на майка му да се покаже, че детето ѝ е по-специално, като се отличи с подарък.
Никак не ги харесвам такива майки, да се натягат предварително и да карат учителя да се чувства длъжен да отделя специално внимание.
Подарък е по-приемлив в края на нещо, от благодарност, в началото е точно - внимавай, това е моето дете и ако искаш още подаръци, ще трябва да си ги заслужиш.
Виж целия пост
# 91
Не е приятно да получаваш много на брой еднообразни подаръци (цветя). Няма елемент на изненада, нито е практично. Смятам, че подаръците “нецветя” трябва да бъдат, колкото се може повече. Няма и опасност класически подарък като цветята, да изчезне съвсем.
Щом като и цената е същата, не се счита за подмазвачество, натегачество или друго гадно нещо. Следователно и детето няма да се чувства неприятно различно.
Адмирирам идеята за гравирани химикалки и бих попитал къде да ги намеря.
Виж целия пост
# 92
Пак казвам, че не се натягам въобще. Просто не обичам букети. В грабо има оферта.
Виж целия пост
# 93
Ако химикалът (за предпочитане червено пишещ Laughing) се бучне в картонена чашка с пясък/камъчета, което да се увие с хартия и украси с фльонги, може да стане интересно букетче.  Или на самия химикал да се върже фльонга. Дори не е необходимо да е луксозен, гравиран и т.н. - просто поднесен по забавен начин. Може и да се бучне в саксийка с мини кактусче/дърво на живота или друг дуракоустойчив сукулент, който после да остане в класната стая.

Смисълът на цветята за първи/последен учебен ден изначално не е в стойността (едно време са си ги беряли в градинките), а в пъстротата, в "нематериалността". Днес са си материален фактор отвсякъде, при тези цени, а е хубаво да се върне идеята за нещо, което разведрява и усмихва душата, не портмонето.
Виж целия пост
# 94
За мен цветето винаги е било жест на внимание, уважение, признателност, любов ако щеш. Нищо материално. Дори и цветенце да е, поднесено от детската ръчичка изглеждам съвсем непринудено. Всичко друго материално за мен няма място на първи, последен и Т.н. учебни дни. Пък да сравнявам цвете с писалка ми е свръх неуместно. Жалко, че хората обезсмислиха с времето цялата тази емоция с цветята.
Някой спомена по-нагоре дребните подаръци за Коледа. Ние правехме дребни сладки, украсявахме ги собственоръчно и ги опаковахме в малки пакетчета. За всяко дете и класната. Но е било по желание на детето и с неговото активно участие. Не са били перфектни на вид, но е вложено лично творчество и почти нищо с материална стойност.
Виж целия пост
# 95
Децата ми са в нови училища, не знам как ще е със събирането на парите. Не съм против, виждам, че има нужда.
Ако някой не си спомня или не знае и през онези "хубави години" на Соца се събираше. Всяка година имаше списък с неща, които родителите купуваха и след това се ползваха общо, интересно какво се случваше със старите... примерно ножички.


В старото им училище беше задължително. Пак имаше писмо в началото на миналата учебна година и Задължителността не се промени.
Парите се събират чрез УН, директорката е в него и тя казва за какво да се харчат.
Миналата година родителите не внесли парите бяха наказани без застраховка на децата (както се уточни "родителите са наказани, не децата" ) и това се случва в началото на годината.
Пари дадох, но декларирах децата ми да бъдат изключени от общата застраховката, в случай че има изключени деца. Знам как има хора в нужда, които никога не са отказвали да дадат парите и такива които поради някаква причина не могат да дадат или отказват, поради несъгласие за разходването на парите или липса на яснота, или просто ей така, не ми е работа да разследвам.
И състезателния дух в благотворителността не го разбирам.

Относно обгрижването от класния по застраховката той/тя няма такова задължение. Единственото е, че може да е при нея/него копие от полицата и тя/той трябва да уведоми родителите, че има сключена такава, а който има нужда си "гони" нещата.

Цветето е жест, страхотно е да срещаш по улиците учителите в първия учебен ден когато се прибират.
Подарък, ако ми идва отвътре в края на годината или празник и то само, ако няма общ.
Виж целия пост
# 96
Старото ти училище е за съд
Виж целия пост
# 97
Е, защо да е за съд?
Едни пари се събират от УН, едни пари се разпределят от УН.
Всичко е наред.
Задължителното имах предвид парите за УН.


Извън горното.
Помагалата дали ще ги купим сами или ще ни е организирано е все тая. Това не го броя за "задължително събиране".

Помагала и учебни тетрадки МОН не осигурява в това число по СИП/ЗИП, кой да ги плати, учителя ли?
Господин министърът какво е направил по въороса?

При общо купуване на помагала има отстъпка, от която сме се възползвали.
Ангажимент е за учителите това събиране на средства и организиране, дори и родител-касиер да помага.
Повече ме дразнеше това, че 5-7 клас по география и история бяха без атласи, не им изискана дори такива, които да са купени от родителите.
Изключение бе 5-7 клас учебник по руски по ЗИП, но за сметка на това учебника по английски се плащаше още в края на предходната година и ако детето е ново може да изкара и 2 месеца без него, докато доставят още няколко бройки (мин.година в края на ноември още нямаха учебници)
Виж целия пост
# 98
Е, защо да е за съд?
...
Е, как защо, защото не разсъждава, а просто трябва да напише нещо.
Недоказуемо е в съда, затова няма смисъл.
Виж целия пост
# 99
Вече има от "новите" бележници.
Виж целия пост
# 100
Вече има от "новите" бележници.

Подвързията е прост найлон. Нашият и преди ставаше на баница през годината, а този ще стане такъв за 1 месец. Ще го "подсиля" с подвързия от някой по-запазен стар бележник.
Виж целия пост
# 101
Е, защо да е за съд?
...
Е, как защо, защото не разсъждава, а просто трябва да напише нещо.
Недоказуемо е в съда, затова няма смисъл.
Защо се заяждаш постоянно с мен, Лиляна?! Това, че предпочиташ да си затваряш очите, защото ти е изгодно да подбутваш и сочиш с пръст УН не значи, че тази практика е добра.

А и защо не си признаете - това УН е пряко под контрола на властен учител или на директора. А пък това вече е доказуемо, ако има на кой да му се разправя.

За съд е, защото е прикрит рекет за родителите, затова. Ако директорът и обкръжението му бяха свестни и разтропани - щяха да търсят пари от програми или проекти, насочени към покриване на нуждите на училището- а не да извиват ръцете на родителите, и който откаже - да му наказват детето.

Изроди
Виж целия пост
# 102
В родителските настоятелства членуват само родители. Ако родителите са против, никой не може да ги накара. Учители и и директор не членуват там, не вземат решения и не налагат такива. Какво да си признавам, пак неадекватно говориш.

А иначе аз очи не затварям. Никъде не съм твърдяла, че практиката е добра, напротив - точно затова информирах в темата за писмото, да се събудят малко родителите и да спрат да финансират. Нашата гимназия пари не иска, аз лично също никога не съм събирала пари за материали, напротив, понякога с лични средства осигурявам служебни материали.
Виж целия пост
# 103
Лиляна, в Училищното настоятелство участват и директора и поне двама учители (и дори да са били в качество на родители, те пак са учители, подчинени на директора) ...това в бившето училище... А колко деца на учители учеха в училището не ми се брои.
Не знам дали под "Родителска настоятелство" имаш предвид Училищно настоятелство.
Виж целия пост
# 104
Да, все е настоятелство.
Подпомагането и даряването от страна на настоятелствата, които са юридически лица с нестопанска цел, няма задължителен характер.
Никой не може да ви задължи да давате пари.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия