Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

На вниманието на родителите на деца, посещаващи помощни училища (сега ЦСОП)

  • 2 001
  • 6
    Здравейте, детето ми посещава ЦСОП и от няколко години и почасови занимания в Център за деца с увреждания. От училището твърдят, че не може да има часове с логопед, психолог и кинезитерапевт, щом посещава Центъра, в който естествено има също такива специалисти. Карат ме да избирам къде да ходи. От Центъра обаче казват, че няма такова нещо, защото те предоставят социална услуга, а ЦСОП са образователна институция. И действително от Социално подпомагане ни одобряват да посещаваме Центъра, като в заявлението си попълвам, че детето е от ЦСОП. В същото време децата от масовите училища, които са на ресурсно, си ползват логопед, психолог и пр., без да им се прави проблем, че посещават такива специалисти и в Центъра за деца с увреждания.
Моля родители, чиито деца учат в ЦСОП и ползват и някакъв Център за деца с увреждания ( не частен), да ми кажат имат ли подобен проблем. В закона никъде не намирам подобно нещо.
Виж целия пост
# 1
На нас ни казаха същото още миналата година, но ние ползваме само услуги на центъра ( също от вашия тип с агенция закрила на детето и т.н. ) . Не ползваме  нищо в училище , което е масово. Не знам как е възможно да се съвмещават едното и другото. услугата може да е социална но за нея плаща държавата. А както разбрах държавата не иска да плаща детето да ползва един и същ специалист на две места.  Запис да следя , друго е човек да е информиран.
Виж целия пост
# 2
И при нас още миналата година, но си ползвахме и на двете места. Не само аз, всички, които са записани. При нас старанното е, че на децата от масовите училища, които са на ресурсно, не им правят проблем изобщо и си ползват и на двете места. Само на нас от ЦСОП. А вие не сте на ресурсно, правилно ли разбирам?
Виж целия пост
# 3
След ДГ отказахме ресурсен. Но за него разбрах не би било проблем. Проблемът стоял с тесните специалисти - логопед, психолог, кинезитерапевт - подобни. Ние в центъра имахме и специален педагог с който работехме и който ни заместваше ресурсен от наша гледна точка.
Виж целия пост
# 4
За мен това е някаква глупост. Почти всички деца, посещаващи ЦСРИ, ползват съответните специалисти в училище или ДГ. Нали децата с увреждания са контингент на ЦСРИ. Иначе кой ще го посещава. Досега нямаше проблеми, а законът за приобщаващото образование ни орязва!
Виж целия пост
# 5
Единствената логика която аз намирам е пак факта че държавата плаща за всичките терапии в училищата и по такива центрове  и не иска да плаща за едно и също дете е кажем за логопед на три места. Защо за останалото да не плаща родителя?... Всичко в България е така защо и това да не е. Уж се прави нещо за децата но само уж...
Виж целия пост
# 6
и при мен в Белгия е така- детето ходи на специално училище с логопеди и тн. и на друго  извън занимание  по касата не може. Искам да си плащам, пак било трудно.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия