Сподели любимите си рецепти с „Градус“

  • 18 272
  • 229
# 195
ПИЛЕШКА СКАРА С ТРИ СОСА

Необходими продукти:

За скарата:
Пилешка разфасовка - обезкостени гърди и/или бутчета
сол, соев сос, кимион, черен пипер

За сосовете:
хрян, горчица, яйце, олио, сол, оцет, лимон, къри, цедено мляко, зехтин, орехи, чесън, копър, кисели краставички "от каца", доматено пюре (или консервни домати, цели или на кубчета), мед, червено цвекло, лук.

Мариновам месото в изброените подправки за поне два часа.
След това приготвям сосовете. Трябва да са готови преди да сложим месото на скарата. Ако ползваме дървени въглища - което горещо препоръчвам - момента да ги запалим е някъде между приготвянията на първия и втория сос. Хубаво е да се знае, че за качествено печене въглищата трябва да са преминали максимума на температурата си - тоест да са покрити със пласт сива пепел.
Количеството на сосовете е спрямо вкуса, а тук ще дам мерки за около 6 порции.
Сос 1 (хрян и горчица) Приготвям майонеза по следния начин: в купа за пасатор счупвам едно прясно яйце, доливам слънчогледово олио до около 250 мл. Хубаво е продуктите да са охладени. Слагам щипка сол, 1 ч.л. оцет, няколко капки лимонов сок. Потапям пасатора и включвам на средна скорост, изваждайки много бавно уреда от сместа. Към тази майонеза добавям 2 пълни с.л. люта горчица и едра щипка къри. Ако имам бурканче задушен хрян - слагам от него 1 ч.л. Разбърквам и оставям на хладно.

Паля въглищата.

Сос 2 (млечен с краставички и чесън) Настъргвам наситно 5-6 кисели (не мариновани) краставички, добавям 400 мл цедено кисело мляко, раздробени ядки от 7-8 ореха, наситнен пресен копър (последните две неща може да се скълцат набързо в блендер), стрити 4-5 скилидки чесън, зехтин. Разбърквам и добавям още толкова зехтин, щото да се получи блясък. Прибирам на хладно.

Сос 3. Най-често ползвам консерва 400-500 мл цели домати в собствена заливка. Пасирам ги с една малка глава сварено червено цвекло, скилидка чесън и листенце босилек. Задушавам в зехтин наситнена малка глава лук и след омекването ѝ добавям доматената смес. Посолявам, ръся черен пипер и наливам ок 50-70 мл сухо червено вино. Варя соса до сгъстяване, а ак ни се стори рядък - сгъстявам със размито в хладка вода царевично нишесте - не повече от 1 ч.ч. След като сваля от огъня, добавям 1-2 с.л. мед - че да убие киселоча доматен.

Мажа скарата с сланина и лук. Поставям обезкостените отцедени едри парчета месо - препоръчвам гърдите да се разделят максимум веднъж по дължина. Бутчетата, ако има кожа - поставям първо с нея надолу. Гърдите се пекат много бързо - достатъчно е да побелеят с едва доловими сл;еди от скарата. Бутчетат се обръщат, когато почнат да отделят сок. Соли се, ако се налага, към края на печенето.

Поднасяме печеното в широка плоска чиния, с една-две препечени до хрупкаво ръжени филийки. Може да се предвидят три сосиери за цялата маса, или малки купички със всеки сос до или в чинията.

Виж целия пост
# 196
Обожавам пилешко месо. Често правя на синът ми пиле фрикасе - 400 г филе пилешко, подправки, 3 яйца, брашно. Нарязвам пилешкото и го запържвам, доливам вода, слагам подправките и варя. Отделно запържвам брашно няколко лъжици и прибавям към пилешкото. Разбивам 3 яйца и 1 коф. кисело мляко. С непрекъснато бъркане добавям. Накрая - нарязан магданоз.
Виж целия пост
# 197
Моята любима рецепта е задушени броколи с бекон и заливка от кисело мляко с чесън.
Продукти: количествата са според порциите
Броколи
Бекон
Кисело мляко
Чесън
Сол
Олио
Броколите се задушават на пара. Беконът се запържва и се смесва с броколите. Отгоре се поливат с кисело мляко и счукан чесън на вкус.
Виж целия пост
# 198
Пилешко кордон бльо
Виж целия пост
# 199
Всичките ми приятели и роднини всеки път ме карат да правя едни сметанени пилешки филенца. Много са ми успешни явно. Понякога рецептата варира, но в общо линии е следното: запичам филетата до полуготовност (разрязани по дебелина, за да останат крехки, с малко вино или вода), забърквам равни части заквасена сметана и топено сирене (по желание с пресни или сухи подправки - сол, пипер, чесън, сух лук, босилек, копър, риган ...), разпределям върху филетата и оставям за още 5мин да се позапече. Не трябва да  е повече от 20мин общо, за да не остане сухо месото. И това е, нищо сложно.
Имам и още няколко подобни рецепти, лесни са, защото пилешкото е крехко и се сготвя бързо. По-късно ще пиша пак.
Виж целия пост
# 200
sol i piper, сигурно не си обърнала внимание, че тук се  пишат рецепти с ПИЛЕШКО месо.
Доколкото знам, няма пилешки бекон.
Виж целия пост
# 201
Продукти:
2 чаши натрошени крекери с вкус на сирене
1 чаша кромид лук, ситно нарязан на кубчета
Хрупкаво печено пиле

½ чаша галета
2 супени лъжици сусамово семе
сол и черен пипер на вкус
4 бр пилешки гърди без кожа, нарязани на половини
3 супени лъжици майонеза
Приготвяне:
Смесете крекерите и лука заедно с галетата, сусама, солта, черния пипер в купа. Разбъркайте и заделете настрана.
Измийте пилешките гърди и ги подсушете. Нанесете тънък слой майонеза навсякъде по тях. След това потопете в сместа с крекерите. Направете това от двете страни на месото.
Поставете пилешкото в предварително подготвена и намазнена тавичка. Поръсете обилно с останалата част от сместа в крекерите. Напръскайте пилето малко с олио и вода.
Печете в предварително загрята на 200 градуса фурна за около 40 минути.


Виж целия пост
# 202
Продукти:Печено пилешко с мед и горчица



6 бр пилешки пържоли без кожа
½ чаша мед
½ чаша дижонска горчица
1 чаена лъжичка сушен босилек
1 чаена лъжичка червен пипер
½ чаена лъжичка сушен магданоз
сол и черен пипер на вкус
Приготвяне:
Овкусете пилешкото със солта и черния пипер. Поставете го в намазнена тавичка.
В малка купа смесете меда, горчицата, босилека, червения пипер и магданоза. Разбъркайте добре. Изсипете сместа върху пилето, ако е необходимо размажете с помощта на четка.
Печете в предварително загрята фурна на 200 градуса за около 40 минути. Обърнете месото и отново намажете със сместа. Печете още 15-20 минути или докато пилето добие леко кафява коричка. Оставете да изстине около 10 минути и сервирайте.
Гарнирайте с прясна салата.
Време за приготвяне: 1 час


Виж целия пост
# 203
Кокосово пиле:
Аз го правя с филенца за по-лек вкус, но предполагам става и с бутчета или други части. Срязвам ги по дебелина и запичам за малко във фурната. През това време затопявам кокосово мляко, по желание подправям със сол, пипер, куркума, къри... Когато филетата са полуготови, заливам с кокосовото мляко, наръсвам ананас (може и круши или други плодове с лек вкус, за предпочитане от консерва/компот, ако са пресни, е хубаво да се разварят малко) и настъргана моцарела. Връщам във фурната за още няколко минути, докато моцарелата се разтопи.
Виж целия пост
# 204
Пилешки крилца с пепси  кола
Продукти:
10-15 крилца
соев сос
чесън на прах
смлян черен пипер
0,5л пепси кола
Начин на приготвяне:
Почиствате крилцата.  Нареждате ги в тенджера. Добавяте соев сос, черен пипер, чесън на прах и заливате с пепси кола. Включвате котлона, след завиране се намалява да къкри  на слаб огън под капак.
Лесно и вкусно!
Виж целия пост
# 205
Салата на пластове с пилешки дробчета

2 бр. картофи
2 бр. моркови
2 бр. яйца
250 г пилешки дробчета
3-4 бр. кисели краставички
300 г майонеза

Дробчетата, картофите и морковите се сваряват поотделно. Всички продукти се настъргват на едро ренде. От всеки продукт се прави отделен пласт. В подходящ съд се слагат първо картофите, върху тях - морковите. Намазват се с част от майонезата. Отгоре се поръсват яйцата, върху тях - дробчетата и най отгоре - киселите краставички. Намазва се с останалата част от сметаната. Поръсва се с настъргано яйце. Салатата е добре да престои в хладилника поне 12 часа преди да се поднесе.
Виж целия пост
# 206
Пълнено пиле

Продукти:
1 пиле, по-голямо
200 грама кашкавал
300 грама пуешко филе/кренвирш или нещо на вкус
чаша ориз
чаша бира
100 грама масло
няколко картофа

Слага се оризът да ври с 3 чаши вода.
През това време пилето се обезкостява бавно и внимателно с остър нож, докато остане като торба. Отнема ми около час.
През това време оризът е дръпнал водата и малко се е охладил. Добавят се нарязания колбас и кашкавал, объркват се и се пълни пилето.
Подправките са на вкус, аз лично ползвам само чубрица и сол.
Дупките по пилето се затварят с клечки за зъби и се слага в по-голяма подмазана тава. Намазва се с част от разтопеното масло. При желание се наръсва с куркума, много интересен цвят дава.
Картофите се белят, режат се на едри парчета/шайби и се слагат.
Налива се бирата.
Слага се във фурната на умерена температура. По някое време се върти.
Нарязва се като руло Стефани на шайби.
Аз го предпочитам топло Wink
Виж целия пост
# 207
Пилешки бутчета с картофи на фурна
Продукти:
Пил.бутчета
Картофи
1 глава лук
Универсална зеленчукова подправка
Малко олио
Масълце
Нареждам бутчетата в тавата, между тях слагам картофите и лукът. Поръсвам с подправката и малко олио, на няколко места слагам парченца масло. Пека в предварително загрята фурна до златисто.
Виж целия пост
# 208
Азиатско пиле:
Най-добре с обезкостени бутчета, дават приятен аромат. Нарязвам ги на хапки и задушавам в уок с произволна комбинация от зеленчуци: тиквички, червени чушки, лук, праз, наситнен чесън, моркови... За подправки само сол, пипер, може и къри, соев сос и сусам - придава онзи добре познат аромат на азиатска храна. Може да се сервира с ориз примерно, може и без.
Виж целия пост
# 209
Пилешки бутчета със зеленчуци на фурна

Необходими Съставки

пилешки бутчета - 2 бр.
сол - 1 ч. л.
черен пипер - 1 к. л.
олио - 50 мл
червен пипер - 1 ч. л.
мащерка - 2 стръка
моркови - 2 големи
лук - 2 глави
пилешки бульон - 1 ч. ч.

Начин на приготвяне

Пилешките бутчета се срязват на две части да се отдели долното бутче от горната част. В купа смесваме олио, сол, черен и червен пипер, мащерка и добре се разбърква.
С четка се намазват добре от всички страни и нареждаме в тава. Морковите се обелват и нарязват на пръчици, а почистен лук се реже на едри полумесеци.
Разпределят се край месото и заливаме с разтворен в гореща вода бульон. Печем в загрята фурна на 200 градуса до готовност на месото.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия