Необходими продукти:
За скарата:
Пилешка разфасовка - обезкостени гърди и/или бутчета
сол, соев сос, кимион, черен пипер
За сосовете:
хрян, горчица, яйце, олио, сол, оцет, лимон, къри, цедено мляко, зехтин, орехи, чесън, копър, кисели краставички "от каца", доматено пюре (или консервни домати, цели или на кубчета), мед, червено цвекло, лук.
Мариновам месото в изброените подправки за поне два часа.
След това приготвям сосовете. Трябва да са готови преди да сложим месото на скарата. Ако ползваме дървени въглища - което горещо препоръчвам - момента да ги запалим е някъде между приготвянията на първия и втория сос. Хубаво е да се знае, че за качествено печене въглищата трябва да са преминали максимума на температурата си - тоест да са покрити със пласт сива пепел.
Количеството на сосовете е спрямо вкуса, а тук ще дам мерки за около 6 порции.
Сос 1 (хрян и горчица) Приготвям майонеза по следния начин: в купа за пасатор счупвам едно прясно яйце, доливам слънчогледово олио до около 250 мл. Хубаво е продуктите да са охладени. Слагам щипка сол, 1 ч.л. оцет, няколко капки лимонов сок. Потапям пасатора и включвам на средна скорост, изваждайки много бавно уреда от сместа. Към тази майонеза добавям 2 пълни с.л. люта горчица и едра щипка къри. Ако имам бурканче задушен хрян - слагам от него 1 ч.л. Разбърквам и оставям на хладно.
Паля въглищата.
Сос 2 (млечен с краставички и чесън) Настъргвам наситно 5-6 кисели (не мариновани) краставички, добавям 400 мл цедено кисело мляко, раздробени ядки от 7-8 ореха, наситнен пресен копър (последните две неща може да се скълцат набързо в блендер), стрити 4-5 скилидки чесън, зехтин. Разбърквам и добавям още толкова зехтин, щото да се получи блясък. Прибирам на хладно.
Сос 3. Най-често ползвам консерва 400-500 мл цели домати в собствена заливка. Пасирам ги с една малка глава сварено червено цвекло, скилидка чесън и листенце босилек. Задушавам в зехтин наситнена малка глава лук и след омекването ѝ добавям доматената смес. Посолявам, ръся черен пипер и наливам ок 50-70 мл сухо червено вино. Варя соса до сгъстяване, а ак ни се стори рядък - сгъстявам със размито в хладка вода царевично нишесте - не повече от 1 ч.ч. След като сваля от огъня, добавям 1-2 с.л. мед - че да убие киселоча доматен.
Мажа скарата с сланина и лук. Поставям обезкостените отцедени едри парчета месо - препоръчвам гърдите да се разделят максимум веднъж по дължина. Бутчетата, ако има кожа - поставям първо с нея надолу. Гърдите се пекат много бързо - достатъчно е да побелеят с едва доловими сл;еди от скарата. Бутчетат се обръщат, когато почнат да отделят сок. Соли се, ако се налага, към края на печенето.
Поднасяме печеното в широка плоска чиния, с една-две препечени до хрупкаво ръжени филийки. Може да се предвидят три сосиери за цялата маса, или малки купички със всеки сос до или в чинията.