Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Работа на смени

  • 2 774
  • 19
Мъжът ми скоро започва нова работа. Той е на 31г. и досега винаги е бил със стандартно работно време. Отвори му се много добра възможност в голяма компания, с добро заплащане и условия, НО имам едно НО. Работата е на смени - дневна, вечерна и нощна. В случая, водещо е желанието му да работи за тази компания и в името на това и на бъдещето му развитие, двамата сме готови да направим компромис.
В обкръжението ни има много семейни двойки, в които поне единият (ако не и двамата) от партньорите работят на смени. Повечето от тях са заети в здравеопазването, но има и такива, които работят на график 24/7 в различни фирми за поддръжка. Не съм видяла в отношенията им да има нещо по-различно. Предполагам с малко настройка се свиква с тази ситуация.
Все пак ще се радвам ако споредлите вашият опит. Simple Smile
Отрази ли се и как работата на смени на връзката ви?
Имате ли някакви съвети като за начало?

Едно от нещата, които най-много ме притеснява, са съботите и неделите. Досега сме свиканли винаги да ги прекаярваме максимално заедно. Доколкото знам, при работата на смени, те се сливат с останалите дни. Имат ли навика повечето големи компании да осигуряват поне по 1-2 свободни уикенда на всеки работник в месеца?
Виж целия пост
# 1
Естествено, че нямат навика да осигуряват по минимум 1-2 свободни уикенда в месеца компаниите. Работи се според графика. Може да успееш да се договориш да работиш само определена смяна или като майка с малко дете да си освободена от нощни смени, но на всички дружно да са им гарантирано свободни половината уикенди в месеца няма как да стане.
Виж целия пост
# 2
Честно казано аз нямам опит с работата на смени, мъжът ми също не работи на смени, но доста често отсъства, ходи в командировки, но не смятам, че това е причина за промяна в отношенията ви. Щом сте заедно и искате да прекарате време заедно, ще намерите начин и време. Ще се пренастеоите! Все пак е важно и да се изкарват пари, за да е пълноценно прекарано свободното време! Успех!
Виж целия пост
# 3
Ако ти си на работа по цял ден, определено ще се виждате по - рядко, ако досега сте го правили основно вечер и събота и неделя. Ще трябва да прекарваш някои вечери, нощи и уикенди сама, но това вече ви е ясно. От там нататък какво друго да се промени? Как това ще се отрази на отношенията ви едва ли може да се предвиди, зависи от вас. Има и хора, на които не им понасят леко нощните смени, защото сънят през деня не е като нощния. Но други пък работят така дълги години, отново е индивидуално/ Щом мъжът ти иска тази работа и вече сте го решили, да пробва и ще стане ясно.
Успех!
Виж целия пост
# 4
Точно така! В крайна сметка, това е просто работа! Не трябва да се приема като раздяла!
Виж целия пост
# 5
Аз работя на смени, 2 сутрин, 2 следобед (вечер до 23), 2 почивам. Горе-долу на месец и половина ми се пада един уикенд почивен. ММ работи на редовна смяна от 11.30 до 20.00. Малко е кофти наистина, защото рядко имаме свободно време заедно. С времето дотежава това нещо, тъй като каквото и да ви се иска да правите, рядко имате тази възможност. Моят съвет е да се опита все пак, да поработи там и да види дали ще му хареса. Нищо не губи. А ти просто го подкрепяй Simple Smile
Виж целия пост
# 6
Благодаря за включванията Simple Smile
В интернет разглеждах различни графици при работа на три смени и някои от тях бяха нагласени така, че всеки работник има поне по един свободен уикенд в месеца. Затова попитах как е при вас.
Иначе разбирам, че фирма с фирма не си прилича и всичко ще се разбере когато започне работа.
Lana, благодаря за съветите. При всяко положение ще пробваме пък да видим как ще се получат нещата при нас.

ПС. Най-много ме притесняват нощните смени (от 23:00 до 07:00),  другите са някак по-поносими.
Виж целия пост
# 7
Мисля, че няма правило работника да има поне един почивен уикенд в месеца. По-скоро зависи от графика и както се падне. Иначе има други правила, които трябва да се спазват при работа на смени. В трудовия кодекс са записани.Ако фирмата е сериозна, ще си спазва изискванията на закона относно смените, но е добре да се поинтересувате, за да не станете жертва на злоупотреби.
Работех на смени преди да забременея с първото си дете. Честно казано не бих си го причинила повече, освен ако няма добра компенсация. Само да добавя, че нощните смени си ги работех от вкъщи, но пак ми беше тегаво. Но сега с две малки деца няма какво да ме накара да работя на смени.
Варианти на смени има всякакви, работила съм и на 12 часови и на 8 часови. Не ми навредиха на връзката, засичахме се с половинката, защото той не работеше на смени.
Виж целия пост
# 8
Anninka, голяма и сериозна е фирмата. Освен добрата компенсация, ще му даде и сериозен отскок в сферата, в която се развива.
Мъжът ми е доста по-уверен и не знам защо на мен ми е някак притеснено.
Надявам се с времето да се поуспокоя Simple Smile
Виж целия пост
# 9
Ами щом фирмата е сериозна и дава развитие, значи дерзайте! С всичко се свиква и се напасва някак Wink
Виж целия пост
# 10
Какво те притеснява в нощната смяна? Докато се наспиш, той ще се е прибрал. От 23 ч. щом е даже може да си прекарвате вечерите заедно до 22 ч. например.
Ще му остава време през деня да върши неща, които се правят през работно време. Аз примерно, за да си подновя личните документи, трябва да си пусна 1 ден отпуск.
Виж целия пост
# 11
И аз работя на смени. Пада ми се на 2 месеца веднъж да почивам събота и неделя. Няма такова изискване да ти осигуряват всеки месец по един уикенд. Има график.
За мен работата на смени е предпочитана, така мога всичко да си свърша.
Виж целия пост
# 12
Във всяка фирма е индивидуално. Всичко зависи от заплащането. Ако си струва просто си струва
Виж целия пост
# 13
В повечето компании няма почивка дори на официални празници.
Ти по-добре си помисли за него и го подкрепяй, не само да мрънкаш, че не сте заедно.
Не е лесно да си на смени, пък остава някой до теб да недеволства.
Виж целия пост
# 14
Аз работех на смени- дневна, нощна два почивам. Беше ужасно. Прибирам се събота сутринта лягам си, той става. Преди нощна спях. Отделно, че и на детето не можех да обърна нужното внимание. Все като я питаха къде е мама тя отговаряше "мама живее на работа". Нова Година, по- миналата, бях нощна, беше ми макс. тъпо и кофти. Но както с другите неща и с това се свиква и живота продължава. Само че трябва да си заслужава наистина, защото нощния сън не може да бъде заменен.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия