Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Заплата на начален учител след завършване на магистратура

  • 7 160
  • 39
# 30
Така е, отстрани работата изглежда никаква.
Виж целия пост
# 31
Заплатата е на база годишен норматив. БЕЛ е с висока степен на трудност и годишен норматив от 640 часа, което прави 18-19 часа седмично. Хайде сега го разделете на 5 работни дни, тя няма как да има средно по 2-3 часа на ден и да получава пълна заплата. За сметка на това има входно и изходно ниво, по едно контролно и класно за срок, писмени упражнения, които за да имат смисъл трябва да се проверяват минимум 2-3 на срок, пишат се есета, развиват се теми. А това значи че се и проверяват по 20-25 работи в клас х 4 класа... Дали пък няма и допълнителна работа извън редовните часове? Хайде моля, който не е бил учител да не мисли, ме работният ден на учителя е от 1-2 часа на ден. За отговорността за х 25 деца във всеки час да не говорим.
Виж целия пост
# 32
А, какво е работното време на един учител по чужд език в едно голямо СОУ? По колко часа на ден бих могла да имам? В СОУ-то има "паралелка" (ще ме извините, че не знам актуалния термин) по чуждия език след 7-ми клас. Това значи ако има 10 бр. 8-ми класа и три паралелки, може би, около 3 класа по 20-30 деца в паралелката. Грубо сметнато колко часа в седмицата бих могла да имам?

Скрит текст:
Взех да се навивам да ставам учител през 2019... Simple Smile В момента съм безработна. "Връзка" - имам. Филология - имам. Опит с деца - също имам.
Виж целия пост
# 33
Зависи от езика (първи или втори чужд) и класовете, на които ще преподавате. Годишния норматив е също 640 часа или 18 часа седмично. Първи чужд в осми клас у засилен (12-13 часа седмично). В 9-10 клас по 4 часа седмично. Ако ви дадат осми клас първи чужд език с два класа (9-10) си правите норматива. Ако часовете надвишат 640 годишно горницата се плаща допълнително като лекторски. Годината продължава до 30.06, през юли са поправителните сесии и приемът на осмокласници, следователно се дават дежурства. Отпуската е през август и част от юли, останалите ваканции. По принцип не се разрешава платен годишен отпуск през работните дни.
Виж целия пост
# 34
Много предимства има. И пролетна ваканция, и Коледна ваканция, и лятото  - 2 месеца отпуск. Не всичко е пари, времето което прекарват с децата си и семейството си е безценно. Могат да се пенсионират много по-рано при изработения учителски стаж, а другите - чак на 65 години.

Има.
Но те не са предимства за всеки.
Моите родители са учители и ги оценяваха.
Аз не бих работила като учител, въпреки, че имам нужното образование.
Заплатите за мен са ниски, работата с деца е много изнервяща и не си заслужава посочените предимства.
Освен това не всеки обича дълги отпуски. На мен след 1 седмица ми писва.
Ранното пенсиониране също не ме блазни. Пенсиите не са високи и стандарта няма да е същият.
Виж целия пост
# 35
Мама Ру, благодаря ти! Намерих си Наредбата за нормиране и заплащане на учителския труд, влизаща в сила от предходната учебна година. За 2019, обаче, къде мога да прочета измененията?
Виж целия пост
# 36
Работното време на всички учители е по 8 часа по договор. Като само самоподготовката може да се осъществява в избрано от учителя място и време, всички останали дейности са определени и са в училище - часове(648 часа годишно за ЧЕ), консултации, работа с родители, съвети, изпити, работа в обединения, дежурства и много други, които са възложени от ръководителя.
Виж целия пост
# 37
Здравейте. Темата е малко стара, но и аз се интересувам от нея.

Видях, че са вдигнали минималните заплати за начални учители през 2019. Както и, че е е предложено увеличение и за 2020 г, но не разбрах дали е прието.
В момента какъв е брутният минимум? И тъй като тази минимална заплата няма общо с града, някой има ли наблюдения дали в големите градове началните заплати са по-високи?

Обмислям записването на магистратура НПУ, но живея в София и се чудя дали парите, които евентуално бих изкарвала биха ми стигнали за сравнително нормалне живот тук.
Виж целия пост
# 38
Аз работя във Варна, а сестра ми в София. Разлика в основната заплата няма. Допълнителните възнаграждения в София са малко по-високи.
Виж целия пост
# 39
В момента основната заплата е минимум 1080 лв, което значи бруто 800 и нещо. Доколкото знам, за всяка година учителски стаж прослужено време 1 процент, отделно има пари за дрехи веднъж в годината, ДМС, което май пак веднъж в годината беше, три пъти допълнителни пари за празници, които за всяко училище са различни. Не съм учител, засега, това е, което съм чела или чувала. Бяха казали, че до година-две заплатата трябва да стане 1500 лв, но не се знае дали ще го изпълнят.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия