Веселите чугунки и чугуни! Отчетна тема за борбата с тежкия тиган.

  • 45 471
  • 748
# 630
 Peace
Снощи се сдобих с малко прелестно чугунче 20 см. тиганче и цената му е ммм..11.90лева! Намаление разчистват стока...
Обаче пише да се сезонира..на котлон със зехтин Thinking
 Проблема, не е зехтина имам ...ами защо на котлон




Виж целия пост
# 631
Peace
Снощи се сдобих с малко прелестно чугунче 20 см. тиганче и цената му е ммм..11.90лева! Намаление разчистват стока...
Обаче пише да се сезонира..на котлон със зехтин Thinking
 Проблема, не е зехтина имам ...ами защо на котлон





Супер тиганче! От къде си го купихте?
Виж целия пост
# 632
На мен ми стана любопитно защо пише да не се мие с препарат Rolling Eyes
Виж целия пост
# 633
На мен ми стана любопитно защо пише да не се мие с препарат Rolling Eyes
Защото е суров чугун, той не се мие с препарат. Поема от препарата и при готвене навлиза в храната. Суров чугун никога не се мие с препарат.
Виж целия пост
# 634
Но пък може да се мие със сода за хляб. Wink Откъм почистващи и антибактериални свойства содата би се справила далече по-добре от не малко препарати. Но сигурно ще свали малко от патината, което едва ли е болка за умиране. Особено ако на човек му е важно да мие, какъвто е моят случай.
Виж целия пост
# 635
ivka 007
от енико м


и тази красавица я взех след малко мисля да забъркам тесто и първа проба печене на хляб
https://www.sola-fabriekswinkel.nl/catalog/product/view/id/1441/ … -cm/category/283/
тотално непозната за мен марка ....НО емайлиран чугун за уикална цена
Виж целия пост
# 636
Джема си изчерпа лимита за домакински покупки за две години напред Grinning Но ако някой иска помощ с поръчката, няма приблем. Или в краен случай излезе нещо супер изгодно да се изкуша пак. Grinning

и Стела е така Simple Smile Два тигана и две тенджери  при условие ,че не обзавеждам нова кухня !

Аз пък съм абсолютно жива за такива подвизи. Нямам карта обаче. Ако някой има намерения да си купува нещо и желание да помогне на съформука от 19 век, без карта, да каже. Искам да си купя чугунена по- малка тенджерка на Берднес (даже 2- 3 броя ми трябват), също така, не е по темата, но хубава стоманена тенджера,  и стъклокерамична на Пайрекс и един тиган чугунен- него не знам какво ще го правя още, обаче искам да имам Simple Smile

Отчитам се с превъзходни пилешки пържоли от бут на грил тигана на Лава. Мирелка отново е права, че във фурна не пуши толкова много, даже беше съвсем поносимо. Наистина, сложеното върху грил тигана трябва да се изчака търпеливо да се изпече добре за да не залепва при обръщане. При едната направих опит после търках. Другата я изчаках и се отлепи без да протестира.
Виж целия пост
# 637
Минавам да се похваля  chef
с новата Sola чугунка и сефтето  Embarassed

Виж целия пост
# 638
Пинко,

страхотно тиганче на супер цена! Истинска находка.
Със здраве да си го ползуваш!

Цитат
Снощи се сдобих с малко прелестно чугунче 20 см. тиганче и цената му е ммм..11.90лева! Намаление разчистват стока...
Обаче пише да се сезонира..на котлон със зехтин Thinking
 Проблема, не е зехтина имам ...ами защо на котлон
Защото тиганът вече е сезониран, няма нужда да се сезонира във фурната. Там е нужно само когато трябва да се ‘‘опече‘‘ от всички страни, т.е. и отвън.
На твое място ще кипна вода 2-3 пъти в него и ще я хвърля. След това ще  загрея някакво олио (не зехтин) вътре и ще хвърля олиото. След това тиганът е готов за ползуване.

Ако искаш може да оставиш да се изцеди съвсем олиото като обърнеш тигана наобратно. След няколко часа излишното олио се е оттекло и може да нагрееш тигана на котлона на макс, докато запуши олиото. Ще пуши 2-3 минути, след което ще спре, чащото олиото ще е полимеризирало. Изключваш котлона и оставяш тигана да изстине. Вече е съвсем готов.

Сега видях ‘‘сефтето‘‘. Страхотно изглежда и тенджерата е страхотно красива.
Това някаква холандска страница ли, е, от където си я купила?
Виж целия пост
# 639
 bouquet
mersi
Мирела, да фабриката е холандска частна собственост  до колкото разчетох сложих линк за да се видят параметрите ..търсих мнения ..а я купих от Бг магазин
Виж целия пост
# 640
bouquet
mersi
Мирела, да фабриката е холандска частна собственост  до колкото разчетох сложих линк за да се видят параметрите ..търсих мнения ..а я купих от Бг магазин

Ако не се лъжа плацебо7  си търси подобна тенджера. Щом е от бг магазин, може да и я препоръчаш.
Ето тук беше писала.
http://www.bg-mamma.com/?topic=1067461.msg38148983#msg38148983
Ако искаш и пусни един линк, не знам дали чете и тук.

Много е красива тенджерата и е светъл чугун, което е по-хубаво за готвене.
Виж целия пост
# 641
bouquet
mersi
Мирела, да фабриката е холандска частна собственост  до колкото разчетох сложих линк за да се видят параметрите ..търсих мнения ..а я купих от Бг магазин
За магазина писа кой е, но може ли да споделиш дали имаше още тенджерки промоционални?
Виж целия пост
# 642
Хайде и аз официално във вашия отбор! Поболях се с тези чугуни! Голям мерак, голямо чудо. Поръчах си една тенджера Лава и тиган Лодж. Като малко дете пред дядо Коледа се радвах на куриера от Спиди, когато дойдоха...и...какво да кажа, реве ми се...
Тенджерата ми хареса, готвих боб(нищо особено, но да кажем, че бобът беше някакъв едър, тип салатен, та, затова не стана добре). Втори опит-пиле с картофи... средна работа...клоняща към слаба, но това не ни е любима манджа, така или иначе. Трети опит-хляб-стана чудесен, хрупкава коричка, вътре мекичък...разкошен! Но, понеже нямаше 24 см тенджера в наличност, а аз не мога да чакам, всичко трябва да се случи веднага, си поръчах 28см. Ами, огромна е, уж два дни обикалях с един сантимеър, измерих де що съд видях в кухнята, за да добия представа, но уви, не очаквах толкова грамадна тенджера. Сантиметърът е виновен, знам си аз, мери криво гадината!  Майтапа на страна, ще я продавам, за да купя по-малкия вариант.
ТиганЪТ, старателно омазан, опечен с дъното на горе, първи опит-наденици. Какво им стана, докато се печаха се пореха и всичката кайма извираше от вътре. Същински вулкан от месо! Нищо, казвам си, наденицата е скапана! Тоя моя мъж, не стига, че купи салатен боб за яхния, пилешки кълки, дето хич не ги обичаме, ами и някаква странна наденица! Нищо, продължавам-картофки, от онези всеизвестните, със сланина и лук. Изглеждаха чудно, с кафява коричка, ухаеха превъзходно, вкус-изгоряла ябълка...Явно не трябваше да ги пека/пържа на висока температура, ужасно сурови от вътре бяха. Тук също отчетох грешка в мен, не в тигана. На другата сутрин, бодра и вдъхновена, бърках смес за палачинки. Еми, добре станаха, не залепваха, не изгоряха, обръщаха се лесно, децата ги одобриха. Викам си, супер, хванах му цаката. Да,ама не, днес-бъркани яйца-на дъното се появи един чуден,плътен, трудностържещ се слой яйца, който не желаеше да се махне, въпреки настоятелната ми дървена стъргало-лъжица...Ами, леко се отчаях! Съжалявам за дългото описание. Ако сте имали търпението да ме изчетете, моля, споделете изпитана рецепта за тоз тиган Нещо наистина уау, с което да впечатля домочадието!
Виж целия пост
# 643
bouquet
mersi
Мирела, да фабриката е холандска частна собственост  до колкото разчетох сложих линк за да се видят параметрите ..търсих мнения ..а я купих от Бг магазин
За магазина писа кой е, но може ли да споделиш дали имаше още тенджерки промоционални?

Да Wink
Виж целия пост
# 644
Ани,
не се ядосвай, ще и свикнеш!

Първо -пляс, пляс ръчички, че си в нашия отбор.
Второ - след като веднъж си купила голямата тенджера, не я продавай. Пишеш, че хлябът е станал разкошен.
В малка тенджера не е икономически изгодно да се пече хляб - хабиш сума ти ток за 500гр. хляб. А в голямата ще стане двойно повече. Никак не е лошо да се яде домашен хляб, без консерванти, без добавки. Даже с квас, без мая е още по-добре. Във фурната 28см. е по-изгодна за ползуване от 24 см. Събира се цяло голямо пиле, заедно с картофи и зеленчуци. Можеш да правиш мусака вътре, лазаня, попска яхния и т.н.
За тигана не знам какво да препоръчам освен кюфтенца и печени зеленчуци -тиквичка, патладжан, чушка.
Аз току-що пекох наденички, но им махнах ципата, разделих на две и пекох на висока температура, все едно са дълги кюфтета.  Много вкусно стана. Често купувам наденички вместо сурова кайма - махам им ципата и ги пека директно. По-вкусно ни е така.
При картофите е трябвало или да ги свариш леко предварително или да ги печеш при затворен капак на 2 до 3 степен за около 30 минути.
Загорялото от яйцата може да накиснеш за час-два с вряла вода - ще падне лесно. Ако не - най-обикновена едра тел ще свърши пак работа.
Моят Лодж днес го бях загорила жестоко с един фасул, който го забравих на котлона. Беше само на 2 и не беше овъглен, но беше доста препечен и имаше нагар. Търках с едрата тел и гледам, че съм смъкнала патината в средата, обаче това изобщо не е проблем, следващия път ще намажа съвсем тънко с олио и ще изчакам да изпуши - патината ще е възстановена. Това е едно предимствата на суровия чугун - и да загориш нещо - най-много патината да се скапе. А не емайлът, както при емайлирания чугун. Патината лесно се възстановява. Няма нужда от печене във фурната. Става и на котлона.

Пинко,
на каква цена е 24 см тенджера при тази промоция?
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия