Рецепти с тиква

  • 14 986
  • 102
# 30
тиква на пържени картофи ми сладни много и не правя. иначе понякога пека кореноплодни и слагам и тиква. салвия върви, както и розмарин.

в друга тема пускат една непопулярна рецепта, поствам я и тук:

кетчуп от тиква

    500 g тиквено пюре (тиква, почистена, сварена и пюрирана)
    200ml порт. сок
    150ml слаб оцет
    1/2 ч.л. не люто къри
    1/2 ч.л. черв. пипер
    2 щипки лют пипер
    2 щипки бахар
    2 щипки кардамон
    2 щипки кимион
    2 щипки пипер
    4 щипки сол
    50 g доматена паста (онова гъстото от тубичка или малка консерва)
    100 гр. оризов или сироп или от агава
    50-200ml вода при нужда

всичко се смесва в дълбока тенжера, понеже пръска и се вари до нужната консистенция (около 20-30мин). после се разсипва горещ в стерилизирани бурканчета.
Виж целия пост
# 31
Крем супа от тиква и кокосово мляко.

Сладолед от тиква (бита сметана, консерва подсладено кондензирано мляко, пюре от печена тиква, канела и малка щипка сол. Може и малко оранжева сладкарска боя за да стане наситен цветът. Това по желание само. Всичко се смесва и във фризера за една нощ. Много добре върви с карамелена заливка).

Хумус от тиква. Съставките са като за нормален хумус, но вместо нахут се слага печена тиква.

Пюре от тиква като гарнитура за месо. Печена тиква, пасирана само със сол, мащерка, пипер - черен и червен и малко масло. Става идеално.
Виж целия пост
# 32
Освен на тиквеник и печена или варена тиква, преди време намерих рецепта за тиквен крем, която стана любима вкъщи.
Може ли рецептата за тиквеният крем? Благодаря.
Виж целия пост
# 33
Крем супа от тиква, тиквени кремчета с маскарпоне, пълнена тиква с ядки и плодове
Виж целия пост
# 34
Печена тиква правя по рецепта от форума, на която попаднах преди години. Не помня авторката обаче, нека ме извини.
Парчетата тиква се нареждат в тава с кората нагоре и се заливат със захарен сироп (съотношение захар – вода – 1:1).
Пече се до извиране на водата. Захарта се карамелизира, както и самата тиква става карамелена, а вкусът е убийствен.

Моя е тази рецепта, познах си я. Joy

Сладоледът от тиква много ме заинтригува - DiscoBiscuit каква бита сметана, квасена или сладкарска?

Имам един блог с много рецепти с тиква, но е на английски, ако има желаещи ще го пусна. Последно правих тиквен сладкиш и pumpkin scones от него.
Виж целия пост
# 35

Сладоледът от тиква много ме заинтригува - DiscoBiscuit каква бита сметана, квасена или сладкарска?


Сладкарска - и се избива до пухкав крем.
Виж целия пост
# 36
Черпя ви един тиквен десерт!



Рецептата и още снимки тук:
Скрит текст:

Тиква хокайдо с ориз и кокосово мляко.

600 гр.тиква, нарязана на малки парченца от кухненския робот, който накрая се повреди
300 гр. обикновен ориз
2 с.л. кокосово олио
400 мл. кокосово мляко от консерва
100 гр. кафява захар
Подправки - канела на пръчици, звездовиден анасон -половин звездичка, 3 зърна кардамом, 3 зърна сушени каранфилчета.
Вода не сложих, защото при тези пропорции течността от тиквата и кокосовото мляко е достатъчна оризът да се свари.

В началото запържих леко (7степен) в олиото една шепа тиква и половината ориз за две минути, прибавих останалата тиква и ориза, разбърках добре, намалих на 2 котлона, прибавих кокосовото мляко, захарта, подправките и разбърках добре. Сложих капака, оставих да къкри едва доловимо и след 20 минути разбърках внимателно. След още 20 минути отново разбърках, течността от самата тиква вече се беше отделила и оризът я беше поел, но не цялата, затова оставих още 20 минути на 2. Накрая из кухнята се разнесе прекрасен аромат, отворих капака, разбърках, оризът вече беше станал мек, установих, че на дъното накрая леееко е загоряло, но се маха лесно, не беше прегоряло. Изключих котлона, захлупих капака и оставих 2 часа да престои. След два часа загорялото от дъното се отлепи само с леко натискане на силиконовата шпатула. Сложила съм снимка с купичката, на която се вижда ‘‘загорялото‘‘. Всъщност така се образува интензивният аромат. Получава се ефект на препечена коричка, но от долу.


Тук в началото, всичко е в тенджерата, но още е сурово.
Скрит текст:

Ето готовия ориз. Тиквата не е разкашкана, останала е на парченца, оризът също е идеален според мен - добре сварен, но стегнат.
Скрит текст:
Тук със загорялото най-отгоре.
Скрит текст:
Виж целия пост
# 37
Тиквени мъфини с плънка и хрупкава поръска

Сладка каша от тиква и просо
Виж целия пост
# 38
Тиквеник с бутер тесто
http://angellovescooking.blogspot.com/2015/01/pumpkin-puff-pastry-pie.html
Баница с тиква и млечна заливка
https://www.vkusi.me/recipe/banitsa-s-tikva-i-mlechna-zalivka/
БОЖЕСТВЕН ТИКВЕНИК
http://www.bg-mamma.com/?topic=352202
Рецептата за тиква с маскарпоне и домашен карамел на Златка Димитрова от "Черешката на тортата"
https://www.edna.bg/zdravoslovno/receptata-za-tikva-s-maskarpone … t-chereshkata-na-
Виж целия пост
# 39
Попаднах на едно страхотно видео за ‘‘Ньоки с тиква‘‘.
https://www.youtube.com/watch?v=_NTOT4u5A1E
Сигурно е много вкусно, смятам да пробвам скоро.
Виж целия пост
# 40
обожавам тиква. в крем супата аз слагам и парче джинджифил - много приятен аромат и вкус придава, даже децата я харесват така.
от десертите мога да споделя два любими:
една от най-вкусните торти, които съм яла  http://www.vkusnoteka.bg/2014/10/blog-post_27.html /пропускам боровинките/

Сърдечно благодаря за споделената рецепта. Направих я вкъщи, страхотна е, мъжете в дома ми направо я ометоха. Препоръчвам я, отнема малко време, а аплодисментите са сигурни.
Виж целия пост
# 41
Скрит текст:
обожавам тиква. в крем супата аз слагам и парче джинджифил - много приятен аромат и вкус придава, даже децата я харесват така.
от десертите мога да споделя два любими:
една от най-вкусните торти, които съм яла  http://www.vkusnoteka.bg/2014/10/blog-post_27.html /пропускам боровинките/

Сърдечно благодаря за споделената рецепта. Направих я вкъщи, страхотна е, мъжете в дома ми направо я ометоха. Препоръчвам я, отнема малко време, а аплодисментите са сигурни.

много се радвам, че ви е харесала! наистина е уникална торта, мммм.
Виж целия пост
# 42
Попаднах на едно страхотно видео за ‘‘Ньоки с тиква‘‘.
https://www.youtube.com/watch?v=_NTOT4u5A1E
Сигурно е много вкусно, смятам да пробвам скоро.

аз ги правих преди и доста често ги ядяхме, защото замразявах една част. после ги запържвах леко в тигана със зехтин и салвия. чудни стават. домати също им вървят, че аз не обичам сладникави неща за основно ядене.

сега ги правя на Spätzle, че стават по-бързо  Peace
пак са много вкусни, но слагам инд. орехче и отгоре някое по-ароматно сирене.
Виж целия пост
# 43
Ето няколко предложения и от мен:

Печена тиква - 2 варианта



Вита баница с тиква и точени кори http://ilrai.blogspot.com/2017/12/blog-post_28.html



Сиропирания тиквеник ми е фаворит http://ilrai.blogspot.com/2013/11/blog-post.html



Шоколадов щрудел с тиква и ябълка http://ilrai.blogspot.com/2012/09/blog-post_9.html



И един тиквен сладкиш http://ilrai.blogspot.com/2008/10/blog-post_12.html


Виж целия пост
# 44
Здравейте на всички. И аз искам да ви кажа рецепта с тиква, за един много вкусен десерт който приготвям всяка година в сезона на тиквите. Нещо като крем но не точно.
200-300 гр тиква
200 гр захар
500 мл прясно мляко
Щипка сол
1 ванилия на прах
Тиквата се обелва и нарязва на кубчета, слага се в тенджера с чиния, прибавя се една в.ч. 200 мл вода и се вари на пара докато тиквата омекне. Прибавя се захарта и се пасира с пасатор. Накрая добавяме прясното мляко и ванилията и разбъркваме. От това количество излизат осем купички. Снимки може да видите в сайта готвач бг под името икономичен крем с тиква с мляко. Там също може да видите и рецептата ми за турски кекс. Под името турски кекс с кафе и кокос
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия