Не знам къде е логиката да се дава овес, ечемик, ръж или както са там подредени. За мен е крайно вманиачаване и усложняване излишно на процес, който трябва да е приятен. Спри няколко дни, давай нещо друго. Овесът по принцип не съдържа глутен, а протеин,подобен на глутена. Просто може да има следи от глутен. За мен овесът не е въвеждане на глутен.
Аз ечемик няма да й дам, просто защото не го употребявам в готвенето. Ръж, може би домашен ръжен хляб, но и той не ми е приоритет, рядко ядем ръж. Но спелта, елда и овес вкъщи се ядат. Глутен й давам с хляб и макарони. Под форма на каша ако трябваше да го давам щях да правя грис каша, кус кус каша, попара дори булгур може. Иначе пълнозърнестите брашна, зърнени като цяло са много богати на различни неща - елдата на желязо например.
Много напрежение създава това захранване у майките. Ако детето ти няма семейна обремененост, по-лежерно и спокойно, важно е да му е вкусно и приятно на детето. Дали ще дадеш сега парче хляб или след 6 месеца, ако има проблем с глутена, ще го има и след 6 месеца.
Аз днес направих нов вид бисквити и въведох нов продукт.
Дюлеви бисквити с фурми
10 меки пресни фурми
1 голяма дюля, варена на пара
1ч.л. гхи/краве масло/кокосово масло
Овесът накисваме за 1/2 часа. Фурмите в кухненски робот го смиламе на по-дребно, но все пак на малки парченца. Дюлята намачкваме с вилица. Всичко се смесва и с лъжица оформяме бисквитки върху лист хартия за печене в подходяща тава. 20-30 мин на 220градуса или вядите при лек загар. Страхотни меки сладки бисквитки. Подядох детето 😂 утре снимки, че ми писна да се въртя в кухнята 😉