Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Йоркширски териер - тема 11

  • 41 311
  • 763
Йоркширският териер- голямо сърце в малко телце
Хранене на кучето
Приучаване към хигиенни навици
"За" и "Против" кастрацията
Хотели, които приемат домашни любимци
Коя марка храна да изберем за кучето си
Как да четем етикетите на сухата храна
С куче на море
Анализи на кучешки храни(на английски)
Курс обучение на малкото куче от Андрей Сиделников
Кучето само у дома
Защо да не купуваме кучета от борси, зоомагазини, посредници и ферми
От къде идват вносните кученца
Легитимни развъдници за йоркшири
Първа помощ за животните при ухапване от пчели,оси,паяци
Онлайн съветник за домашния любимец
Фейсбук страница, посветена на йоркширският териер
Фейсбук група, посветена на йоркширският териер

Статия за кучето и доминантното поведение- методи на дресировка и коригиране на нежелано поведение- превод благодарение на Зори
Скрит текст:
Всяко куче , независимо от неговия размер и порода има  характеристика на поведението на вълка . Куче, което живее в семейство, го смята за своя глутница . В нея има йерархия, в която един представител е  по-главен от другите, с други думи , той е водач на глутницата . Колкото по-висока е позицията на животното в йерархията , толкова по-големи права и преимущества има.
Обикновено , лидерът определя правилата и изисква тяхното изпълнение (доминиране) . Той винаги е пръв , принуждава останалите да го последват . Лидерът яде пръв . Той може да вземе храна от други членове на глутницата. Той е инициатор на всички действия в „глутницата” , независимо дали това е игра или лов. Той спи на високо .

Това поведение на кучето ,  е заложено в него от раждането му. Желанието да стане лидер и да доминира има всяко куче . Ето защо, за да се намали доминантността на кучето , не трябва да му се позволява  да се държи като водач/лидер. Затова трябва да се спазват по-долу описаните правила :
Корекция на доминантно поведение:

За да решите този проблем , трябва да се изпълняват  тези правила както и да се занимавате с обучение за послушание:

1 . Винаги стопанина влиза или излиза през всяка врата . Тоест, пред изхода и входа , трябва да спрете , да влезете или излезете първо вие,  и след това да разрешите на  кучето да излезе или влезе . Лидерът  винаги влиза и излиза  пръв през всяка врата .

2 . Винаги първо вие слизайте или се качвайте  по стълби . Кучето трябва да върви редом с вас или леко да изостава , а не да тича напред, Лидера води!

3 . Напълно игнорирайте  кучето , ако то иска храна, когато вие се храните . По време на хранене , кучето не трябва да бъде близо до стопанина. Преди да дадете  храната на кучето , вземете  купата с една ръка и му я покажете, с другата ръка вземете бисквита, или парче плод и гледайки кучето в очите изяжте бисквитата гледайки го в очите. След това му дайте купата с неговата храна. Лидерът винаги яде пръв!

4 . Винаги  игнорирайте  кучето , ако то дойде към вас с покана да играете с него или да го погалите, когато почивате. Тоест, ако вие се занимавате с нещо или просто почивате, а кучето скимти или ви побутва да му обърнете внимание, кажете строго команда „ Фу” и го отпратете на място. Изчакайте 1-2 минути идете при него, похвалете го и поиграйте с него. Инициативата за всяко действие има лидерът!

5 . Забранете достъпа до легла, дивани  и кресла. На високо спи само лидерът!

превод от : http://yorklove.com

Тези правила + дресировка/учене на команди снижават ранга на кучето и решават доста поведенчески проблеми.  На пръв поглед изглеждат безмислени и дори малко груби, но с  добре дресирано  и възпитано куче се живее лесно и приятно. Ученето и  налагането им и дресировката отнемат месец-два-три, но после за кучето се превръщат в условен рефлекс.

Най-важните команди, които трябва да изпълнява всяко куче са :
„Фу” –строга забрана, абсолютно недопустимо – при безпричинен лай, вземане на храна от непознат или лапане на боклуци по улицата, качване по мебели и т.н
„Не” – „по-мека” забрана, за всичко останало.
„Седни” с изчакване
„Легни”
„Редом” или „До мен” – на който как му е удобно да я назове.
„Ела тук” или „При мен” – абсолютно задължително да се спазва безпрекословно, преди да се пусне от повод.

Може да пропускам някоя важна, някой ако се сети да допълни.
Другите като „Дай лапа”, „Танцувай”, „Умри” и т.н са си по ваше усмотрение, но колкото повече „учи” кучето, толкова по-дисциплинирано е то.Списък с необходими неща за отглеждане и поддръжка на йоркширски териер. Включва и неща от първа необходимост за бъдещи стопани.
Скрит текст:
1. Супер премиум храна, съобразена с нуждите на породата. Препоръчани марки- Аcana, Nutram, Artemis, Royal Canin, Advance, Eucanuba, Pro Plan, Taste of wild.
2. Освен храната, козметиката е много важна за поддръжка на козината на йоркито в добър вид. Задължително е използването на балсам и шампоан, съобразени с типа козина. Няма универсално добри продукти, трябва да се пробват, за да се установи кои са подходящи. Козметиката висок клас е силно концентрирана и се разрежда преди къпане според указанията на конкретния продукт. При правилна употреба шампоан+балсам се използват за повече от година. При йоркита с по-гъст косъм задължително се използва и спрей за разресване. Препоръчани продукти-  Pure Paws( Ултра възстановяващ шампоан, Ултра овлажняващ балсам), 1All Systems (Супер почистващ и овлажняващ шампоан, Протеинов балсам), Biogroom(Natural Oatmeal шампоан, Protein Lanolin шампоан, Natural Oatmeal балсам, SILK TM балсам , Спрей за разресване и предпазване от заплитане Coat Polish), Chirs Christensen ( Day to Day Moisturizing Conditioner Ежедневен овлажняващ балсам, DAY to DAY Ежедневен Овлажняващ Шампоан,  Spectrum Ten Conditioner for Soft & Smooth Coats Балсам , Spectrum Ten Shampoo for Soft & Smooth Coats шампоан, Silk Spirits ТЕЧЕН КОПРИНЕН ПРОТЕИН за лесно разресване и блясък на козината), Oster(Lavender and chamomile шампоан, Strawberry балсам) Biogance ( Biogance Long Coat шампоан, Biogance GlissHair conditioner балсам, Xtra liss spray- Спрей за разресване на възли).
3. Купички за вода и храна, клещи за рязане на нокти, хигиенни подложки(памперси за постила на земята), нагръдник и повод, препарати за вътрешно и външно обезпаразитяване(по съвет на вет), транспортна чанта за кола, легло.
4. Гребен и четка за разресване. Важно е четката и гребенът, с които ще решим кучето си да са подходящи за дългокосмести породи, за да избегнем накъсването на козината. Важно е четката да няма топчета на върховете, а да бъде с метални антистатични иглички
 Дължината на игличките е от 27 до 35мм. Такива четки има на 1 All Systems( цени от 36 до 55лв), Chris Christensen(от 60 до 110лв), Camon ( от 25 до 32лв).
Гребенът трябва да е с метални антистатични зъбци ( 6-10лв)
5. Дентални продукти за поддръжка на устна хигиена(използват се ежедневно)- спрейове, дентални ламели, четки и паси за зъби, води за уста. Спрей за зъби( Candioli, Versele Laga, Virbac, Canina, Camon, Biogance etc).
6.Лосион за ушна хигиена( 1-2 пъти седмично) Virbac Epiotic, Otifree, Versele Laga, Canina, Candioli, Biogroom, Biogance etc.
7. Лосион на очи- Canina, Versele Laga, Candioli, Camon.


Как се шинират уши, за да се изправят
Старите теми
Тема 1
Тема 2
Тема 3
Тема 4
Тема 5
Тема 6
Тема 7
Тема 8
Тема 9
Тема 10
Виж целия пост
# 1
Записвам се.

В петък вечерта дадох на Холи една доза БАРФ храна, купена от магазин.
Не знам дали бе от храната, но рошлата изкара много тежка нощ. Трепереше, в коремчето имаше революция, кихаше, давеше се. Почти не сме спали.
А толкова исках да я храня по този начин.
Виж целия пост
# 2
Змия, а дали не е трябвало да се направи лек преход, а не изведнъж цяла доза, за да се избегнат стомашните неразположения? Вярно, че и аз съм чела, че при БАРФ не е задължителен такъв, но йоркитата са толкова препрограмирани и далеч от куче Laughing, ако мога така да се изразя, че няма на къде повече. Ако твърдо си решила да пробвате този тип хранене, не се отказвай, направи го в началото с паузи и леко въвеждане. Аз също доста се интересувах, но в моя град няма вариант, не мога да съм спокойна да поръчвам от някъде си/дали ще дойде, кога ще дойде/, при пътуване какво правим? Сложно ми е.
Ние сме на полу БАРФ Joy. На село имаме домашни пилета и зайци и баща ми знае, че бялото месо е за Холи. разфасова на дребни порции и замразява. 1-2 седмично това и е вечерята + някой зеленчук, какъвто ми е наличен. И месото и зеленчуците давам сурови. Иначе основната и манджа е Акана. Не е имала проблеми със стомаха до сега.
Виж целия пост
# 3
И аз мисля, че нова храна (особено пък съвсем друг тип храна) не се дава изведнъж цяла порция. Дава се съвсем постепенно и по малко.
Виж целия пост
# 4
дадох цяла доза, защото уж за БАРФ няма нужда.
вече е добре куклата, но изкарахме една трудна нощ.

но пък явно на вкус й хареса много храната, защото я изяде за около 2-3 секунди. с гранулите се бави по 5-6-7 секунди Wink
Виж целия пост
# 5
Моята напоследък доста се цупи на гранулите. Взимам консерви по малко. И аз бих опитала барф, ако има кой да я приготви. Иначе забелязвам, че вече не й се отразява толкова като открадне нещо от масата.
Виж целия пост
# 6
Моята напоследък доста се цупи на гранулите. Взимам консерви по малко. И аз бих опитала барф, ако има кой да я приготви. Иначе забелязвам, че вече не й се отразява толкова като открадне нещо от масата.

В зоомагазини д-р Стефанов има замразени БАРФ храни. Само отделяш нужното количество, размразяваш и даваш.
Но все пак ако решиш да пробваш, давай смесено няколко дни, за да не стане като при нас.

Моята е супер лакома и яде всичко, не подбира.
Виж целия пост
# 7
Аз не бих взела от Стефанов за йорки, поне не директно. Вътре би трябвалода има и кости. Вижте във Фейсбук БАРФ България, те приготвят и индивидуални рецепти.
Или, както правя за моята, дето не е йорки, все пак. Купувам говеждо от магазина, мелят ми го и си правя сама дози и добавки. Поне първоначално, докато им свикнат стомахчетата.
Виж целия пост
# 8

possessed, освен месото и зеленчуци, какви други добавки слагаш?
Виж целия пост
# 9
слагам карантия, но не бих препоръчала за йорки да се слаг в началото.

Та слагам чия, накиснати овесени ядки, понякога сварен ориз, но мноого малко - супена лъжица на половин килограм месо.
Слагам и ленено и рибено масло и лъжица кисело мляко.
Последното е пробиотик.
Виж целия пост
# 10
Здравейте, моята Кенди проявява големи капризи с яденето напоследък. Започнах към гранулите да прибавям малко сварено пилешко месо и така ги яде.
Виж целия пост
# 11
Записвам се.

В петък вечерта дадох на Холи една доза БАРФ храна, купена от магазин.
Не знам дали бе от храната, но рошлата изкара много тежка нощ. Трепереше, в коремчето имаше революция, кихаше, давеше се. Почти не сме спали.
А толкова исках да я храня по този начин.

За разграждането на сурова храна са необходими много повече киселини, отколкото за суха храна. Ако стомахът на кучето не е свикнал да преработва такъв вид храна, то преходът от готова храна към сурова храна почти винаги е съпроводен със стомашни проблеми. Нормално е (според ветеринар) този период да трае до около седмица, и то при директно преминаване от единият към другия вид храна.
Виж целия пост
# 12
Здравейте! Как беше името на международния сайт, където можеш да намериш актуална информация относно дали даден развъдник е в списъка, т.е легитимен към днешна дата. Благодаря ви!
Виж целия пост
# 13
Записвам се в темата и започвам да ви чета,явно преди важната крачка има доста подготовка!
Виж целия пост
# 14
Здравейте, мили любители на йоркита! От три години искахме да станем собственици на едно такова съкровище и тази Коледа мечтата ни се сбъдна! Имаме вече малка принцеса на 2 месеца и една седмица. Ужасно сладка, мила и игрива. Имаме и две дечица, на 5 и 8 години, които я обожават. Имам малък проблем с ходенето до тоалетна - уцелва постелката, но рядко, в общи линии си ходи където й падне. Първата храна, която ни пратиха като я взехме, почти не я ядеше. Сега й взехме на Роял Канин за йоркшири и много я харесва. Давам три пъти по 1 супена лъжица, но имам чувството, че не й стига. Изчетох всички стари теми, и уж правя всичко както трябва, а не може да се разберем с физиологичните нужди. Приемам всякакви съвети и ще се радвам да станем част от този форум. Поздрави от малката Тайра и семейството ни!
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия