Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Да си поговорим за домашната шунка, шунковарите и други вкуснотии - 4-та

  • 11 281
  • 131


ДОБРЕ ДОШЛИ В НОВАТА ПОРЕДНА 4-та ТЕМА за любимите шунки и мезенца


ПРЕДИШНА ТЕМА 3, която също вече се препълни

ЕТО И ПРЕДИШНАТА ТЕМА 2


ЕТО И Първоначалната ТЕМА 1

и в двете първи теми на първа страница са събрани рецептите, споделени от мераклиите

а тук е линка към разясненията ми ЗА ШУНКОВАРИТЕ

Нека да продължим да обменяме опит и идеи и да ни е все по-вкусно с истински домашни вкуснотии.
Много ще се радвам, ако се появяват и идеи за направата на домашна шунка без шунковар, в която насока усилено правя експерименти.



Виж целия пост
# 1
Имам шунковар и от поне две години не съм го ползвала. Време е да поправя тази грешка
Виж целия пост
# 2



Започвам новата тема с една невероятна домашна шунка, направена от цяло парче месо и то без шунковар.

Как се прави съм показал тук.

Този метод се оказва много удачен особено за хора, които не искат да инвестират в шунковар.

Виж целия пост
# 3
Имам шунковар и от поне две години не съм го ползвала. Време е да поправя тази грешка

Наистина е време, толкова вкусни неща могат да се направят в него.
Виж целия пост
# 4
Батето, полезна тема и твоят блог ми харесва!
Имам въпрос: може ли да се пропусне нитритната сол?
Виж целия пост
# 5
Батето, рецептата е много сполучлива. Аз пропуснах нитритната сол и хвойната, но пак стана вкуско, макар и сивеещо
Виж целия пост
# 6



Започвам новата тема с една невероятна домашна шунка, направена от цяло парче месо и то без шунковар.

Как се прави съм показал тук.

Този метод се оказва много удачен особено за хора, които не искат да инвестират в шунковар.



Бате, от къде взимаш тази мрежа?
Виж целия пост
# 7
Батето, полезна тема и твоят блог ми харесва!
Имам въпрос: може ли да се пропусне нитритната сол?

Аз не слагам нитритна сол. Тя е канцероген. Нали това е идеята да си правим шунката сами. Слагам само сол, захар и черен пипер. Става като истинска Simple Smile Благодар за рецептите и съветите!
Виж целия пост
# 8
Изглежда вкусно а какво се случва ако фурната  няма вентилатор?
Виж целия пост
# 9
Батето, полезна тема и твоят блог ми харесва!
Имам въпрос: може ли да се пропусне нитритната сол?

Аз не слагам нитритна сол. Тя е канцероген. Нали това е идеята да си правим шунката сами. Слагам само сол, захар и черен пипер. Става като истинска Simple Smile Благодар за рецептите и съветите!

Благодаря за разяснението, значи и аз така ще опитам.
Не купувам шунка и колбаси точно заради нитритите.
В момента използувам като заместител месо, което съм овкусила на цели парчета в подправки и стерилизирала в буркани от половин литър. Получава се нещо като русенско варено. Държа за всеки случай в хладилника и консумирам до 4-5 дни. Ще опитам да направя шунка от свинско филе, може да купя и месо от корема, със сланинка. Проверих в амазон за месарска мрежичка, казва се шункова мрежа - Schinkennetz, обаче за 5 метра цената е 8 евро, за 50 метра е 18. мисля, че най-обикновен дебел, конец от чист памук ще свърши същата работа.

Ето едно видео, където се обяснява подробно как се връзва месо за печене като руло. това е за свинскопечено, но мисля че и за шунката ще стане.
https://www.youtube.com/watch?v=MvqqH1RtS4A
Виж целия пост
# 10
Здравейте,
нова съм в темата, но бих искала да се включа със съвет относно приготвяне на шунка без шунковар. Месото се увива стегнато в бяло, предварително изпрано хасе и се завързва стегнато с бял памучен конец. Вари се по обичайния начин. Варих така 1-2 пъти, преди да ми пристигне поръчката с шунковара.
Виж целия пост
# 11
Здравейте ето ви нещо изпробвано и много вкусно,свински джолан на руле.
Видео.

https://youtu.be/h3yf6wRCBZ0
Виж целия пост
# 12
Може ли съвет как максимално да махна кръвта от месото преди да го направя на шунка? Последната ни се получи пак много добре на консистенця и всичко, но мирише на кръв, което на мен ми е много неприятно. Може би да го изкисвам в топла вода преди да му сложа подправките, или да го варя повече...
Виж целия пост
# 13
Може ли съвет как максимално да махна кръвта от месото преди да го направя на шунка? Последната ни се получи пак много добре на консистенця и всичко, но мирише на кръв, което на мен ми е много неприятно. Може би да го изкисвам в топла вода преди да му сложа подправките, или да го варя повече...
Повече време в сол после се изисква и няма да има мн кръв.
Виж целия пост
# 14
Киснене в саламура, евентуално? Аз съм правила все така - саламура+подправки в нея. Кисне 3 денонощия, после вариш в прясна вода. Хем си се нагажда на сол, хем месото се стяга и изкисва.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия