Кашлица, синузит, треска, възпалено гърло… всички обичайни зимни заболявания, които могат да изчерпят енергията на нашето тяло и ум. Въпреки че сънят е най-доброто лекарство за борба с простуда или грип, кашлицата може да бъде много изтощителна, тъй като ни пречи да спим добре. В тази статия ще откриете две отлични средства за грип и простуда: чай от невен и сироп от бъз.
1/ Невен за грип и простуда.
Невен (Calendula officinalis) Растителните фармакологични проучвания показват, че екстрактите от невен могат да имат антивирусни и противовъзпалителни свойства, и следователно цветовете се използват в локални приложения за лечение на кожни проблеми, като заздравяване на рани, порязвания, язви, слънчево изгаряне и възстановяване на увредени или раздразнени участъци на кожата.
Но невен се използва не само за локално приложение, но и като гаргара за лечение на заболявания на венците или за успокояване на болки в гърлото поради своите отлични антисептични свойства.
Антимикробните ефекти на невена могат да бъдат ефективни за отстраняване на слуз и за борба с инфекцията по дихателните пътища. Затова гаргара или пиене на чай, направени от пресни или изсушени цветове от невен, могат да помогнат за намаляване на възпалението и облекчаване на болки в гърлото. Ако използвате сушени цветчета, те могат да се съхраняват в стъклени буркани с винт за по-късна употреба.
В чаят се прибавя щипка лют червен пипер. Ролята на лютият червен пипер е да помогне за облекчаване на болката в гърлото.
Основната активна съставка в лютият пипер е вещество, известно като капсаицин. Капсаицинът е показал, че съдържа свойства за облекчаване на болката, като възпрепятства предаването на невротрансмитер, отговорен за предадените сигнали за болка в мозъка ви.
Рецепта за чай от невен, за да се облекчи болката в гърлото:
1/4 чаши свежи цветчета от невен (или половин чаша сухи цветчета)
Парче от прясна портокалова кора
2 супени лъжици портокалов сок
Посипва се с лют червен пипер
Мед или стевия на вкус
подготовка
Залейте цветчетата от невен и прясна портокалова кора с 1 чаша вряща вода за 5 минути. Добавете меда или стевията и портокаловия сок. Разбъркайте добре, прецедете и добавете щипка лют червен пипер. Пийте бавно два или три пъти на ден, за да успокоите гърлото си.
2/ Как да си направим сироп от черен бъз (Sambucus nigra)
Какво има в сиропа от бъз?
Elderberries - черен бъз и Echinacea - ехинацея ( използвайте изсушен цвят от някой от тези лечебни видове - Echinacea angustifolia, Echinacea pallida, and Echinacea purpurea) са добре известни със своите антигрипни и антипростудни свойства. Те са много ефективни в борбата с грипа и други респираторни вируси и укрепват имунната система.
Коренът от джинджифил се използва от векове като средство против гадене, действа като отхрачващо и намалява възпалението.
Карамфилът е чудесен за успокояване на болки в гърлото и спомага за отхрачване.
Канелата не само се добавя заради своя чудесен вкус, но и ви помага да подобрите имунната си система.
И не на последно място мед заради антивирусните и антибактериалните си свойства. Медът се използва от векове за успокояване на болки в гърлото и работи като естествен консервант. Така че не е необходимо да добавяте алкохол, за да запазите сиропа и затова е безопасен за употреба за деца над 1 година.
Рецепта
1 чаша пресни плодове на черен бъз (или ½ чаша сушени плодове на черен бъз)
3 ½ чаши филтрирана вода
2 супени лъжици сушена ехинацея
2 супени лъжици настърган пресен корен от джинджифил (или 1 супена лъжица прах от сушен)
1 чаена лъжичка канела (или повече за вкус)
½ чаена лъжичка карамфил стрит на прах
1 чаша мед
Комбинирайте всички съставки в тенджера, но оставете меда, който ще прибавим накрая.
Довежда се до леко кипене на средна температура. Когато започне да кипи, намалете топлината и оставете да къкри за около 45 минути. От време на време се разбърква. Докато разбърквате смачкайте бъза с гърба на лъжицата, за да сте сигурни, че вашия сироп става добър.
Течността трябва да се намали наполовина, преди да свалите съда от печката. Прецедете сместа, но внимавайте да не се изгорите. Ако сместа е твърде гореща, за да се справите, оставете я да изстине за няколко минути.
Медът се добавя, когато сместа е още топла, но не гореща, а почти изстинала и се разбърква, докато целият мед се разтвори. Изсипете сиропа в буркан или стъклена бутилка (за по-добро съхранение, стерилизирайте буркана за 10 до 15 минути във вряща вода).
Сиропа се съхранява в хладилника няколко месеца.
При грип, простудни и респираторни проблеми за възрастни се използва по 1 супена лъжица на всеки 2-3 часа. За децата използвайте чаена лъжица.
https://www.healthyandnaturalworld.com/calendula-tea-and-e…/