Децата и домакинските задължения

  • 12 528
  • 82
Искам да си сверя часовника. Доколко се включват децата ви в дейностите по домакинството? Тук отнасям и помощта за дом. любимци, ако имате такива. Дъщеря ми е на 8, но освен, че си подрежда играчките и гардероба, храни чат-пат котките и кучето, друго май не прави. Започва да ме яде мисълта, че й е време да помага повече.
Виж целия пост
# 1
Идвам в темата, за да се депресирам. Smiley Моята е на 10 и единствено подрежда стаята си (след десетки напомняния) и сервира/отсервира, ако я помоля. Това е. Знам, че съм безнадеждно закъсняла, но това е положението.

Ааа, забравих! Храни джербила и ми помага да му чистим клетката, но пак само ако й кажа.
Виж целия пост
# 2
Моята на 6 си прибира играчките и дрехите. Отделно си сервира и отсервира чиниите на/от масата, носи си мръсните дрехи за пране в банята и ми помага често като вадя и сортирам прането от сушилнята.
Виж целия пост
# 3
На 8 децата са още любопитни към домакинската работа и сега е моментът да я научиш на някои неща. Не да ги правиш нейни задължения, ако не ѝ харесат, а просто да овладее някои умения, които ще са ѝ от полза някой ден.
Напр. пускане на прахосмукачка и други електроуреди в дома – под надзор на възрастен, естествено. Миене на чинии, пране на ръка на дребни неща – кърпички, чорапи, дрехи на куклите. Зашиване на копче, ако още не умее. Елементарни готварски умения и приготвяне на прости ястия като бъркани яйца. Такива неща. Като пак подчертавам, това не трябва да става насила, а да се използва всеки сгоден случай, когато детето прояви интерес или под формата на помощ за родителя.
Така или иначе в пубертета най-вероятно ще ги хване мързелът, затова използвайте пълноценно времето дотогава.  Laughing
Виж целия пост
# 4
Моята дъщеря е на 7, прибира си играчките, слага храна на котката, слага си дрехите за пране. Понякога си сгъва сама прането, обича да бърше прах и да мие чинии и често помага с тези две неща, но не всеки път. Има мерак чат-пат и с прахосмукачка да чисти, но отново е понякога, не редовно. И аз мисля, че ѝ е време да се включва по-редовно и да си има регулярни задължения, а не така от дъжд на вятър.
Виж целия пост
# 5
Моите "мъже" ги дресирам редовно. Няма да описваш, че да не Ви депресирам  Mr. Green

Принцеси не отглеждам, не съм слугиня и къщата е на всички ни  Crossing Arms
Виж целия пост
# 6
На 12 - момиче. Подрежда от малка стаята си, както и ако е изнесла от нея нещо с което е играла/използвала в други стаи, задължително си подрежда, прибира , почиства. Сервира и отсервира от може би 4-5 годишна/научи се в дг/, може да измие съдовете, може да си прави чай, сандвич, салата.
В момента може да чисти прах, с прахосмукачка, сгъва си дрехите, които вече са изпрани, хвърля носените си дрехи/бельо на съответното място.Имаме двор включва се в миенето с маркуч лятото, има и котка и куче не ги храни защото кучете е по-долеч от къщата и е доста голямо, за котките ако има време им занася храна но в повечето случаи няма време.
Имаме жена, която чисти къщата и детето изявява желание да се включва с нея, но само когато има време и няма за учене.
Виж целия пост
# 7
Принцеса и аз не отглеждам, ама ей на, поизпуснала съм я моята.

Забравих да добавя - тя може да реди миялната и да вади мат’ряла от нея. Друг е въпросът, че рядко я караме.

Чета ви и си отбелязвам бъдещи дейности Simple Smile Със сушилнята трябва да помага, простиране, сгъване, пържене на яйца и приготвяне на салата..

Сийче, майка ми я научи да шие, сега си шие дрехи на куклите - изглеждат ужасно, но тя си ги харесва. Грешката ни е, че по-скоро даваме нареждания когато помага, вместо да го правим интересно. Ще трябва да се поправим.
Виж целия пост
# 8
Дъщеря ми е на 9 години.
Сутрин си оправя леглото.
Приготвя си закуската-прави си сандвичи с крема сирене или масло и мед. Сипва си мляко.
Помага при подреждането на масата-салфетки,прибори,чаши...
Отсервира си чинията.
Подрежда си дрехите и обувките .
Прибира си мръсните дрехи в коша за пране.
Прибира си играчките.
Бърше прах в стаята си.
Полива цветята.
Храни коткита.
Проявява интерес към готвенето и помага с голямо желание.Заедно правим мъфини,сладки,соленки,пица...

Дъщеря ми има приятелка също на 9,която може да свари спагети,пиле,да обели картофи и да ги свари,да изпържи кюфтета,яйца...

Виж целия пост
# 9
Сега като прочетох поста на -veni- за сутрешното оправяне на легло се сетих, как миналата уч. година не я събудих в 7:00ч. да се приготвя за училище, защото я бях предупредила, че трябва да свикне сама да си следи ставане,лягане и тръгване за определен ангажимент. Та тя не се събуди в 7ч., и аз не я събудих и отиде на у-ще в 9ч., защото не успя да се приготви навреме, и оттогава става като войник в 7ч. мие се, облича се и я води някой от нас, защото не живеем в града.
От онзи момент се научи да следи часа, да си преценява кога да трягне и колко време има.
Виж целия пост
# 10
Аз не правя интересна домашната работа.  newsm78 Как да направя забавно хвърлянето на боклука или прибирането на прането   newsm78

Казвам какво трябва да се свърши и всеки е длъжен да стане и да помогне според физическите си възможности. Няма как да пратя малкото с голямото куче навън, нито пък да сгъва чаршафи. Но може да бърше прах, да сервира/отсервира и т.н. Големият пък стига лампите и ги забърсва, под надзор все още готви разни по-прости неща. Прането и  чистенето го умеят вече на доста добро ниво.
Виж целия пост
# 11
Интересно може би докато се усвои новата дейност - например прането на ръка, което никой у дома не прави, но е нещо, което всеки трябва да умее. Не се знае кога ще се наложи да се приложи.

Ох и аз като Светлица почвам да се депресирам Grinning

Ели Дечкин, това с казването при нас е: казвам, повтарям, потретвам, ии докато не викна, играчките седят неприбрани. Тя си витае някъде, рисува или сглобява нещо, и само отговаря даейсега, даейсега. Полудявам понякога.
Виж целия пост
# 12
Вкъщи всеки си има определени задължения, които си следи да са свършени навреме, според възрастта.
4-годишният си прибира играчките и вече опитва да си подрежда дрехите, от няколко седмици си оправя леглото през почивните дни (през седмицата сутрин му се спи и даже за обличането му помагаме), при подреждането на масата носи прибори и салфетки.
11-годишната подрежда стаята (вкл. нещата на брат си, с когото делят обща стая), бърше прах навсякъде, прибира и нагъва дрехите на семейството от сушилнята (след това всеки си ги прибира сам), изпразва миялната от чистите съдове, подрежда масата (всеки сам си отсервирва, а аз сервирам храната - т.е. тя слага покривка и съдове), помага в приготвянето на някои храни.
16-годишната и 18-годишната - къпят и разхождат кучетата (когато не са ангажирани с друго), активно участват в готвенето и почистването (вкл. пускане на прахосмукачка, миене на прозорци отвътре), поддържат изцяло своята стая и вещите си, понякога водят по-малките си брат и сестра на училище/градина или някъде другаде или ги гледат, за да отидем ние с баща им някъде, през лятото помагат в кантората или в магазина на сестра ми (срещу заплащане).
Мое задължение е миенето на банята, прането/простирането, основното готвене и поддържането на общите помещения, цветята, почистването на шкафове, гардероби, врати и "по-пипкавите" неща.
Съпругът ми е поел миенето на прозорците отвън, разходките на кучетата, грижата за храненето и миенето на зъбите им (ежедневно), всякакви ремонти, изхвърлянето на боклука и почти изцяло пазаруването (по списък, в чието изготвяне участват и децата, вкл. в изчисляването на очакваните разходи).
Като цяло, смятам, че над 3-годишна възраст децата вече могат постепенно да свикват да се грижат за собствените си нужди, а след 10 - да участват в грижите за нуждите на цялото семейство. След 12 или максимум 14 - вече трябва да са напълно способни да участват наравно с възрастните в домакинството, според физическите си способности, разбира се.
Вкъщи на ръка нищо не перем, но майка ми ги научи всичките да умеят да си перат поне бельото, вкл. и Малчо.
Шиенето не ни е силната страна на всички и гледаме да го избягваме. Simple Smile
И за мой срам - аз не умея да меся и точа, но съпругът ми умее и научи всички деца. Сега (зимата, понеже за лятото тестото е тежка храна) се забавляват често петимата да правят разни домашни питки, кифлички, сладки.
Виж целия пост
# 13
Моят син е на 5 години. Сгъва си пижамата и завивката. Зарежда дрехи в пералнята и сушилнята. Под мой надзор пуска копчетата. Помага в сервиране и отсервиране. Прибира си играчките. Помага ми и при сгъването на дрехите- сгъва чорапите и разнася дрехите по шкафовете. Обича да е до мен и като готвя.
Честно казано ми пречи в повечето време, но се надявам  по този начин да изградя навици у него, че мама и татко не са прислужници и всеки се грижи за дома ни.
Виж целия пост
# 14
Ох и аз като Светлица почвам да се депресирам Grinning

Чакай, рано е още. Гледай до пета страница какво ще стане. Grin

Със сигурност не е толкова страшно положението - ето например на мен даже не ми е хрумвало, че да си сложиш дрехите в коша за пране е вид донашна работа. Вкъщи това не подлежи на коментар дори. Сигурно има и други неща, които правят децата, а ги приемаме за даденост.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия