Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Спящите бонови книжки

  • 21 286
  • 185
Събуждам темата за боновите книжки заради идеята да се управляват книжата, които не са търгувани и потърсени от собствениците им с години. Според нея трябва да се създаде фонд, който да поеме акциите, а в замяна техните собственици да придобият дялове във фонда.
Очаквам грамотни по темата потребители да се включат с разяснения и съвети, как да процедираме, ако нещо подобно се приеме.
http://pronewsdobrich.bg/2019/01/17/reshavat-sadbata-na-2-mln-bo … ta-privatizatsia/
Виж целия пост
# 1
Мен пък ме вълнува какво става с потърсените, но липсващи, т.е. откраднати, бонове.
То че сума ти народ пи по една студена вода, е ясно. Ама за толкова години как пък не разбраха кой и как ги открадна и какво направи с тях?
Тъкмо сега и Банев е в ареста, могат да го попитат...
Виж целия пост
# 2
Аз имах от Мултигруп, изпуснах преди години имаха срок, в който ги изкупуваха, и сега като си направя справка с ПИК тук https://ewallet.csd-bg.bg/index.xhtml ми изписва
Цитат
лицето не притежава безналични финансови инструманти регистрирани в ЦД
което не знам как да го тълкувам, безвъзвратно ли всичко е загубено?
Виж целия пост
# 3
А аз опитах с ПИК от НОИ и каза че не е актуален. Друг ПИК ли е?

Някой с непотърсени бонове има ли информация за каква сума приблизително може да става въпрос, струва ли си занимавката?
Виж целия пост
# 4
А аз опитах с ПИК от НОИ и каза че не е актуален. Друг ПИК ли е?
ПИК от НАП трябва.
Виж целия пост
# 5
Преди десетина години се бях заинтересувала за моята и се обадих на фонда. Намериха я и ми казаха, че за последните 5 години мога да отида да си прибера 20 лева дивиденти. Аз естествено отбелязах, че книжката ми е при тях от 20 години, а не от пет и какво става с дивидента за другите 15 години. Оказа се, че имало много удобен закон, че непотърсени до 5 години дивиденти се присвояват от фонда. И така всяка година те си инкасират непотърсените дивиденти и щракат с пръсти, а такива като мен решават, че не си струва да се занимават за 20 лева. Този закон е въпиещо неадекватен - във финансовия свят пари не се губят. Чували сме легенди, как нечий дядо вложил 100 долара и забравили, а после внукът намира книжката, отива в банката и вижда, че е станал милионер. Обаче законът е ясно за кого е писан smile3512

При това положение аз явно няма да си търся моето, а май си изхвърлих и боновата книжка, та по-добре държавата да ги вземе тези пари, отколкото да стоят при мошениците от фонда.
Виж целия пост
# 6
Иска се пик от нап.
Аз имам по 25 акции в две места.
Майка ми беше прехвърлила нейните.
Като ги сметнах са около 30лв.
Не знам дали трябва нещо да ги правя, те си седят просто.
Мисля че ако реша да ги осребрявам ще се загубят в разни такси.
Виж целия пост
# 7
На моите баба и дядо навремето бяха откраднати. Те казаха, че не знаят къде са, родителите ми попитаха какво става с тези акции (вече не помня точно към кого се обърнаха, тъй като беше преди много години) и им отговориха, че собствениците им са ги продали, което няма нищо общо с истината. Може би много хора са така и затова има непотърсени - може някой да е поръчал подобни кражби.
Виж целия пост
# 8
И моите са толкова някъде - към 20-30 лв.
Виж целия пост
# 9
Мен ме търсиха преди години, искаха да ми ги изкупят за 30 лева. Много напираха. Аз отидох в офиса, където ме викаха, но бяха толкова груби и нахални, че им отказах. Не помня подробности, но едни момиченца избирани за манекенки- няма 'добър ден", няма обяснение за какво става дума, говореха си през мене все едно ме няма и само мятат едно листче и "подпис!".
Виж целия пост
# 10
Затрила съм ги някъде тези бонови книжки . Дори не си спомням как изглеждаха
Виж целия пост
# 11
Тези, които имат акции от фондове, а не от реални предприятия, в повечето случаи имат някакви стотинки за година.
Това е защото УС, общото събрание или не зная кой решава примерно, че за .....година няма да се раздават дивиденти или ще бъдат някакви минимални.
Аз също не помня къде е боновата ми книжка, но по титуляр не може ли да се издирят в Централния депозитар? Поне знам в кой фонд са.
Виж целия пост
# 12
Имам  и от приватизацията и не знам как от предприятие.Като работещ там.Направиха друго предприятие върху това, защото дадоха първата година добра сума,та им се досвидя да дават нататък.И новото предприятие няма ангажименти ,старото има само наеми и те се поглъщат от разни начини-заплати примерно на някой,който не работи нищо.И така с боновите книжки.Изкупиха които можаха за 25лв, по левче на акция и включиха дивидента към това.После изплатиха дивидентите на другите,непродали и настана яд,че евтино.Всичко в тази държава е мошеничество.Само едни пари се разиграха по едно време и толкова,няма случайни там.Случайното бе изтласкано с трикове.
Виж целия пост
# 13
То изначално си беше глупост и няма защо да обвиняваме запознатите с материята. На сульо и пульо ще даваш капитал и очакваш да го управляват и да се множи. Който нищо не разбираше от ценни книжа, се върза на рекламите на ПФ (вкл. и аз, въпреки, че съм могла да се ограмотя, грешката си е моя)
Преди години работех в една финансова къща и се продаде "златна" книжка - за 1 млн. лв. (преди деноминацията) с акции на Соди - Девня.
Виж целия пост
# 14
аз имам акции в Соди-Девня и получавам нелош дивидент.
разбрах, че ги имам преди три години. когато проверих какво е положението, се оказа, че имам да взимам дивидент за седем години назад. изплатиха си ми ги веднага без номера.

трябва да потърся боновата книжка на майка ми, въпреки, че ме съмнява да има каквото и да е било там.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия