Подправките...

  • 18 055
  • 256
# 165
Цитат
Майораната (имам, то аз какво ли нямам...Rolling Eyes ) ми прилича на девисила, та където ползвам него...
Нямат много общо, най-малкото са от различни растителни семейства. Майораната е първа братовчедка на ригана, знам, че се слага във вермута като съставка.
С нея подправям леща, зелен фасул, грах, картофени яхнии, слагам я в кюфтета с доматен сос в самата кайма (по стара селска рецепта).
Както си писала, върви и на печени риби - пъстърва, паламуд.
Виж целия пост
# 166
[quote Майораната (имам, то аз какво ли нямам...Rolling Eyes ) ми прилича на девисила, та където ползвам него...
Нямат много общо, най-малкото са от различни растителни семейства. Майораната е първа братовчедка на ригана, знам, че се слага във вермута като съставка.
С нея подправям леща, зелен фасул, грах, картофени яхнии, слагам я в кюфтета с доматен сос в самата кайма (по стара селска рецепта).Както си писала, върви и на печени риби - пъстърва, паламуд.
[/quote]
Е, аз визирах аромата, не друго. Simple Smile  И да, девисил върви на риба, съответно и майораната, щом ги оприличавам, поне аз.
Виж целия пост
# 167
Майорана за чай става, заедно с  останалите си дружки от лехата Tea
Виж целия пост
# 168
А обичате ли майорана и на какви ястия я слагате?
За пръв път чух за майорана от една българка, омъжена в Унгария. И тя каза, че когато готвят зрял боб, винаги слагат майорана. На мен ми беше много интересно това растение, но само на мен и затова го слагах на чай.
Другото нестандартно харесване беше на розмарина, с който една германка беше подправила салата от прясно зеле. И тогава ми хареса. Но у дома само аз съм по експериментите, затова сега от розмарина слагам едно клонче в шишето с оцет, няколко зърна чер пипер, бахар и така ми ухае добре. Останалите само се подсмиват снизходително.
Виж целия пост
# 169
Armeria, реакциите към подправките са най-различни, дори и в изпитани и традиционни рецепти Simple Smile
По този повод една от безбройните моряшки истории на баща ми - плават към Виетнам с един див готвач на име Досю и звучната титла "Досю готвача дето готви буламача". Прави Досю едни безвкусни манджи и баща ми го пита : "Абе Досьо ти що не сложи дафинов лист бе", а Досю : "Не го ядат бе, другарю механик, не го ядат!"
Големият ми син допреди няколко години се мръщеше на лук и магданоз в салата, но като студент се научи да готви и сега подлютява де що му падне.
Да ви попитам на какви ястия слагате тарос? Гледам разни рецепти в мрежата, но освен в Пимента не съм го срещала онлайн, а на пазара не го намирам.
Виж целия пост
# 170
За пресен естрагон ли става въпрос? Защото сушен има и в супермаркетите (Кауфланд, Фантастико). Погледни тия рецепти:
https://www.youtube.com/watch?v=dj4v0-2t4yg
https://www.youtube.com/watch?v=9xPb8quQDB0
Майорана аз имам, откакто в Македония не можахме да намерим риган, а това изглежда досущ същото. А се оказа и че върви много добре на печено пилешко с лимон.
С пресния розмарин трябва да се внимава с количеството. Има вкус, все едно ядешш елха.
Виж целия пост
# 171
Armeria, реакциите към подправките са най-различни, дори и в изпитани и традиционни рецепти Simple Smile
..............
Да ви попитам на какви ястия слагате тарос? Гледам разни рецепти в мрежата, но освен в Пимента не съм го срещала онлайн, а на пазара не го намирам.
Тарос това си е естрагон, най-върви на средоземноморска кухня, при нея без него не става, също задушени зеленчуци, при някои сосове и при заешко месо. Тази подправка е с много силен аромат и се слага много умерено.
Виж целия пост
# 172
Тароса си върви в нашата кухня също! Слага се на печени на фурна месо, картофи, гювеч, ... У дома го ползваме, но наистина има силен аромат и трябва да се внимава колко се слага.
Виж целия пост
# 173
Сушен тарос става също за бъркани яйца, и за бяла риба. Пресният само за пиле го ползвам, включително на супа, много е натрапчив. Ще пробвам за заек, супер идея marchеva14! Smiley
Виж целия пост
# 174
Хммм, никога не съм и помирисвала май естрагон.😄 Сетих се обаче за една книжка с рецепти и писатели и там една жена правеше бъркани яйца с естрагон. Много ми се е запечатало в главата и от много години, но така и не съм пробвала.
Виж целия пост
# 175
abs, коя е книжката, заинтригува ме! На София Лорен имаше една много интересна с рецепти, за други подобни с известни личности не се сещам. Естрагонът много се ползва във френската кухня, в сос Бернез и френски микс подправки обикновено се срещат и извън Франция.
Виж целия пост
# 176
“Супата на Кафка” се казва. Simple Smile Кратки разказчета как някой автор би приготвил  рецепта и написани в негов стил, доколкото си спомням.
Виж целия пост
# 177
В габровския край слагат тарос на бял ориз на фурна. Задължително. И понеже свекърва ми е от там- свикнах и аз с подправката към ориза. Много е интересно това с  регионалните кухни. В Плевен, пилешката супа винаги беше с девисил / селим / . Това пък е от майка ми. Хубаво е, че в зависимост от това кой готви у дома, той си избира и подправката и се получава уж едно и също ястие, а нещо му е по-различно.
Скрит текст:
Като се оженили свекърва ми, тя наготвила месна яхния със сини сливи. И тати "се изказал " остроумно, че това е ядене с компот. Мама се подбъзила и отказваше да му готви плевенската кавърма, която представлява порции сварено пиле, наредени в тиган със запържено брашно, червен пипер, бульон от пилето и начукано малко от бялото месо в хаванче и добавено към този гъстичък сос. Така имаше много любов между тях без конфликтните две менюта.
Виж целия пост
# 178
Скоро, ама не съвсем скоро готвих - Задушено пилешко в естрагонов сос, рецетата е френска и съм посочила източник, но някои от моите хора не го харесаха, а аз много , беше ми страшно ароматно и вкусно, но се слага доста естрагон по рецепта са 2 с . л , а аз добавих само 1 1/2 и пак си е много, така че е въпрос на вкус, ще го покажа в скрит текст - https://cookwithmarcheva.blogspot.com/2020/11/blog-post_22.html
Скрит текст:
Виж целия пост
# 179
Тарос слагам на агнешка дроб сърма, заедно с джоджен и магданоз. Изобщо много върви с агнешко и овче месо. Баба ми готвеше задължително пилешка яхния с него, но на мене ми идва прекалено. Това от габровския регион, където основно се консумира тарос.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия